"Нежна майка" за възрастни хора

Нина в момента дели времето си между организацията на грижите за възрастни и детето си.

© Николай Дойчинов

Нина в момента дели времето си между организацията на грижите за възрастни и детето си.Никой човек не може да извърши чудо. Но понякога в такова се превръща съвсем обичайно нещо в полза на човек, който вече не може да се справи сам. Такива нечудеса е виждал вероятно всеки, а Нина Димитрова помага да се правят и всеки ден за изпадналите в нужда възрастни хора.


Няколко години за магистърска степен по политология, няколко за докторантура, работа в здравното министерство, в НПО за социални услуги за деца, преподаване на социология в частна гимназия. Горе-долу толкова отнема на Нина, за да успее да започне бизнеса, за който е мечтала.


А той е да помага на възрастни хора – да се почисти в дома им, да се напазарува, да се донесе сготвена храна и т. н. Неща, за които не се замисляш, когато можеш сам всичко.
След няколко месеца подготовка на проект заедно със съпруга й Марко те печелят трета награда в конкурса "Емпауър" (Empower) с проект за социален патронаж – грижи за възрастни хора в техния дом. "Не знам защо, но сякаш от самото начало бях уверена, че този път ще спечелим", разказва Нина, която и друг е писала проекти, но не с този краен ефект.


Конкурсът за млади предприемачи, организиран от фондация Empower United, е спечелен през есента на 2010 г. Третата награда в него носи и 40 хил. лв., с които Нина и Марко създават "Пиа матер" (нежна майка – от лат. ез.) през 2011 г.


Защо за възрастни хора


Нина иска нейният бизнес да е в социалната сфера, защото това й е интересно. А конкретно към възрастни хора се насочва, защото по това време вече има много социални услуги за деца.

"Нежна майка" за възрастни хора

© Николай Дойчинов


"Като че ли чак сега започва да се прави повече. Иначе много дълго мислехме в каква форма да бъде услугата, никой от нас не беше работил в този сегмент. Малко беше опипом, в крайна сметка това, че проработи, означава, че сме успели да постигнем дори на теория това, което би функционирало добре", разказва Нина.


Допълва, че при услугите за възрастни хора, дори и при най-субсидираните – общинските, винаги е имало елемент на доплащане. Освен това повечето хора, които се захващат с подобни проекти, чисто психологически са по-склонни да мислят за ограничените възможности на децата отколкото за тези на възрастните. "Много по-подтискащо е да видиш възрастен човек, изпаднал социално. При децата е друго, те дори не осмислят по този начин нещата", посочва Нина.


Как да избереш нежна майка


В последните години българският бизнес страда от остра недостатъчност на кадри с нужната квалификация. Този проблем не е чужд и на "Пиа матер". Когато компанията започва да действа, безработицата е доста висока. Много хора търсят работа тук, защото нямат друга възможност да се реализират.


"Постепенно си изградихме показатели, по които да се ориентираме по-лесно кои хора да наемем", разказва за началото Нина. Сега повечето, които търсят подобна заетост, имат опит с грижите за възрастни – било в семейството, било извън него. Но пък липсват млади хора, които да са склонни да вършат тази работа, а със свиването на безработицата започва и текучеството.


Много от тези, на които им се занимава с тази работа, заминават за чужбина, казва Нина. Всъщност "Пиа матер" в известен смисъл подпомага тези процеси, тъй като има и учебен център за асистенти на възрастни хора. Преминалите през него през последните години обаче избират пътя към Германия или Австрия. "Не смятам, че причина за това са заплатите", казва Нина и посочва, че тази дейност е добре платена като се има предвид и това, че не става дума за висока степен на квалификация. Степента на заплащане не издържа само ако се прави сравнение между парите тук и тези в Германия, например.


Асистентите в "Пиа матер" се задържат средно около година, всеки месец някой напуска, но има и такива с които Нина и Марко работят от самото начало.


Дойде ли храната


Сред услугите на компанията освен почасови грижи, а и настаняване за известен период на възрастен човек в оборудвано за целта жилище, е и осигуряването на храна. Тя обаче вече не се предлага самостоятелно, а само в комбинация с други услуги. Причината за това е, че подготовката и доставката на храната е от външна фирма и след няколко недоразумения заради липсата на възможност пряко да се контролират доставките от "Пиа матер", компанията се отказва това да е отделна услуга. В допълнение има възрастни хора с деменция, чието мнение за това пристигнала ли е изобщо храната, не може да се приеме за достоверно, добавя Нина.


Това има отношение и към контрола върху дейността на асистентите. Той става като обратна връзка през ползвателите на услугата, което е и най-бързият вариант. В допълнение обаче се прави проверка на място от социален работник. Вбъдеще се предвижда и електронна система, която да подпомага това.


Помощта идва след празниците


Няколкото години дейност на "Пиа матер" показват, че най-много запитвания за услугите й има покрай празниците. Не защото хората искат да поверят на някого нуждаещ се от помощ възрастен човек докато пътуват, а защото когато посетят родителите си по празниците, осъзнават, че те имат нужда от помощ и вече не се справят сами с всичко.


Това има пряка връзка и с удовлетворението на Нина от работата ѝ, "което може да се опише с това, че почти моментално виждаш резултатите от своята дейност". Да видиш как някой е имал нужда от помощ, бил е в тежко положение и макар че ние не правим чудеса, се чувства малко по-добре след нашата помощ. Това държи до голяма степен и социалните асистенти, казва Нина.


Винаги си на работа


Един от мотивите да иска свой бизнес Нина намира в това, че когато си нает на работа и дадеш идея, която според теб ще подобри ситуацията, може да минат месеци или години преди да я видиш осъществена. А може и изобщо да не стане. Сега тя и Марко имат възможност да решат нещо и веднага да се захванат да го изпълнят.

"Нежна майка" за възрастни хора

© Николай Дойчинов


Разбира се нещата не са толкова лесни и когато имаш частен бизнес общо взето винаги си на работа, казва тя. Немалко са провалените им уикенди в началото, когато бизнесът потръгва, защото плановете за почивните за повечето хора дни падат жертва на изникнал проблем.


"Но много са плюсовете, аз не бих се отказала", казва Нина. Припомня си и това, че бизнесът е нямало да успее без наградата от конкурса. В продължение на 4-5 месеца в началото почти няма клиенти и ако е трябвало да се разчита на собствени финансови сили, фирмата нямало да оцелее.


Друго облекчение е, за тази дейност не се изисква преминаването през множество бюрократични процедури. "Това много облекчава, защото в хода на работата видяхме, че не е много гладка работата с тези институции", казва Нина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Старците заслужават помощ.
  У нас обаче е вкоренено мнението, че грижите за тях са на децата им.
  И... памперс на старец се сменя по-трудно, няма "осиновяване" на старци.....

  Еретик
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Колко хубаво е човек на пределна възраст да може да се обслужва сам, от опит го знам.

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Това е чудесно начинание, много съм патила от липсата на такива услуги. Баща ми не можеше сам да се обслужва и това беше направо фатално за мен и моето семейство. Какво ли не бих дала някой да ми се притече на помощ и да ме отмени отвреме навреме. Приветсвам това начинание и нека Бог да е с тях,

 4. 4 Профил на Daniela Peeva
  Daniela Peeva
  Рейтинг: 5 Гневно

  Отношението на Г-н Марко Ганчев към клиентите - заявители и ползватели на услугата не съответства изобщо на наградата, която е получил проекта. Некоректно, агресивно поведение. При молба за смяна на асистента, условие и възможност включена в договора, категорично отказа такава и заяви, че ще възстанови сумата по договора, след като си удържи такса от 90 лв. И това е социално отношение!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK