Три инженерни специалности са обявени за дефицитни

Бисер Петков

© Надежда Чипева, Капитал

Бисер ПетковСписъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда, е актуализиран с три нови единични групи професии, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Новите професии са инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер.


Списъкът се обновява веднъж в годината до 31 януари.
Актуализирането е на база на обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност и предложения на работодателите.


За професиите в списъка работодателите не са задължени да правят т. нар пазарен тест - да доказват, че на местния пазар не са успели да намерят специалисти с подходяща квалификация и така да обосноват нуждата от наемане на гражданин на страна извън ЕС.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Едновремешните, ХТИ и МЕИ закриха ли ги? Те бълваха стотици инженери всяка година.

 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#1] от "tacheaux":

  Нищо не са закрили. Обаче това са трудни специалности, които искат и последващо специализирано обучение (стаж), а пък заплащането е като на продавачка в София.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  А по време на тоталитаризма бяхме първи в света по брой инженери на глава от населението.
  Какво се промени?
  Лично според мен се промени нивото на средното образование.
  Промени се и манталитета на абитурента. Сега вече той знае, ЧЕ МУ СЕ ПОЛАГА.

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Нищо не се е променило. Пример с мой приятел. Електро инженер, работеше в енерго про заплата малко над 1000 лв. Успя да си уреди работна виза за Канада 6500 $ заплата, като електротехник при това.

 5. 5 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Не се безпокойте, този списък ще се обоготява, особено с технически и медицински специалности. Дано политиците и бизнесмените седнат и изготвят някакъв план какво да правят с недостига на специалисти и работна ръка, иначе след още 10 годинки - катастрофата ще е необратима.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  А по време на тоталитаризма бяхме първи в света по брой инженери на глава от населението.....
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  Това никога не е било вярно. По един такъв повод самият Тодор Живков каза веднъж "Всички ние сме жертва на собствената си пропаганда". Както и да е, във всеки случай от онова време остана приказката "Като се знам какъв инженер съм ме е страх да отида на лекар".

 7. 7 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ми като няма спецалисти-внесете си от Швеция!

  Долу евроатлантическите ценности!
 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1068 Весело

  незнам сега как е, ама едно време хората си мислеха че у меито е ногу зор... а то само на външен вид беше така, инак се състоеше основно в игра на бридж, пиянство и учене с колежки по общежитията

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Това не е тенденция само в България.. в германските университети е същото - инженерните специалности са пълни с китайци и индийци, защото немците са в Kulturwissenschaft, Politikwissenschaft и европеистика, все супер полезни неща... но и като цяло не са много добре платени.

  Навремето, когато руснаците са изпратили Юрий Гагарин в космоса, американците са се стреснали, че изостават технически и са налели милиони в кампания да обясняват на децата колко е готино да си инжинер, какви възможности имаш и какви яки неща ще измислиш :D ... и съответно са обучили хиляди нови инжинери през 60те и 70те.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  """"... Новите професии са инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер.....""""
  - = - = -.
  Има млади пенсионери с тези специалности !
  Моята специалност е Технология на машиностроенето - студена обработка на металите от МЕИ 1974-та
  Аз не съм кандидат по простата причина,че не съм си работил по специалността почти 30 години и съм изостанал. А за 30 години инструменталното производство се разви . . . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#8] от "tucker case":

  Завърших столичното МЕИ през 1990. Веднага след отмяна на жителството подписах договор за работа в софийска "технологична" държавна фирма. Фирмата фалира след 3 години и след 6 мес без работа се прехвърлих в търговията. Инженер така и не станах. И много малко от колегите ми, завършили с мен дтанаха инженери. Такива бяха времената!

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  До коментар [#9] от "FvH":
  "Навремето, когато руснаците са изпратили Юрий Гагарин в космоса, американците са се стреснали, че изостават технически "

  Не са предполагали , че всичко е лъжа и измама. Руснаците вече започнаха да вадят доказателства , че космическите постижения на СССР са една фикция.

 13. 13 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Положението никак не е добро. Да, из Европа /лични наблюдения от Австрия, Германия, Чехия/ имат подобни проблем, но там средните технически училища са все още жизнени и осигуряват по-голямата част от необходимите кадри. В България системата от СПТУ и техникуми беше срината и сега всякъкви негодници се упражняват да откриват топлата вода.
  Специално за новия списък - единствените печеливши ще са турските компании със заводи в България. Сега ще могат да си водят хора от Турция за всяка длъжност. Пореден пример, че каквото сам си направиш...

 14. 14 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Не се безпокойте, този списък ще се обоготява, особено с технически и медицински специалности. Дано политиците и бизнесмените седнат и изготвят някакъв план какво да правят с недостига на специалисти и работна ръка, иначе след още 10 годинки - катастрофата ще е необратима.
  —цитат от коментар 5 на tsyrvulan


  За съжаление е така. Освен в икономиката (тя създава истинската добавена стойност) в сферата на сигурността се очертава също дефицит. Армията е с 25% по-малко офицери, в ДАНС работят, които не са работили нищо преди това. Лекарите масово отиват в чужбина, тук остават пенковците и т.н. Ако управляващите (те не могат) не осъзнаят истинската ситуация в България и не се изготви План за спасение на България (който и да се изпълнява), катастрофата ще е необратима.

 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":

  Приятел от детинство (набор) завърши електроинженер в МЕИ и се специализира като проектант (и надзор на изпълнението) в...промишлени командни електротабла (или нещо подобно), в някакъв ХУZстрой. Няколко години след "прехода" затвориха ХУZстроя, и той (момче със ЗЛАТНИ ръце) бачкаше к'о ли не за да изхрани семейството. Към късните 90те почна да проектира И ИЗПЪЛНЯВА (с предишните си изпълнители) електротабла, вклю1ая и ремонт на стари, от приватизиране предприятия. Не му вървеше особено, от шмекериите на "новите индустриалци" и конкуренцията от "младоците". Заради последните дори мислеше да си боядиса косата (иначе е младолик, и с фигура на 30+ г').

  Като кацнах в България в 2010 (след 10 г' пауза) със зор можех да го хвана да изпием по питие-ПРЕТОВАРЕН от работа, и НИКОЙ НЕ ИСКАЛ неговите "младоци": Във всеки договор "точка 1" била ТОЙ да бъде на мястото на монтиране на новите табла до след вклю1ването им в производствения процес на машинариите. Сега прави пачки, изнемогва от работа, и ми плаче-за чий ху* днес бачкам като откачен, това не компенсира страданията ми до преи 10 г!

  И кат' сме в тема за МЕИ, да разкажа (по спомен) встъплението на първата ми лекция в ИСИ/ПГС от един "култов" професор. Забравих му името. Не е Брадистилов (той бил от МЕИ), Май не е и Заславски (върти ми се това име в паметта), не е важно.

  Та...Събираме се 100++ студента ПГС в най голямата аудитория в ИСИ, и един зевзек ни казва:

  -Колеги! Най талантливите между кандидат'студентите ги приеха в Художествената Академия. По малко талантливите-в Архитектурния Факултет в ИСИ. По умните ги приеха в МЕИ, а "връзкарите" в "директорския институт" (АКА Икономическия институт Карл Маркс).

  -ТУК останахме най простите! Обаче ние сме цвете в сравнение с бъдещите ви подчинени, които са ОЩЕ ПО ПРОСТИ! ТА...обяснявайте всяко нещо по няколко пъти, поне веднъж дваж след като ВИЕ сте разбрали какво обяснявате!

  -Защото иначе ползващите вашите инженерни решения ще станат клиенти на колегите ви завършили Медицинската Академия (включая патология) , а вие ще станете клиенти на колегите ви от юридическия Факултет!!!

  Признавам си без бой че тогава не разбрах смисъла на тази встъпителна реч. Няколко години след това, вече завършил скромното провинциално ВУЗ (ама САМО С 4 НОБЕЛИСТА в реалните науки в Израел, Хайфенският Технион) и бачкащ като инженер in situ, разбрах смисъла. Та за туй се обяснявам бая подробно (до втръсване, с бая заслужени минуса) И в този форум.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дефицитни... После заплата 700 лв. Пазара на труда няма пазарна логика.

 17. 17 Профил на slavy_
  slavy_
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Докато завършили спортни школа и милиционерски училища са шефове на фирми, че даже и политици, такова ще е положението.
  Свиквайте!

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  До коментар [#15] от "Мойше! Толкоз!!!":
  На мен Брадата ми бе преподавател по висша математика и имам доста спомени от негови също така култови изказвания.
  Лошото е , че те наистина ни научиха и бяхме все на предни позиции
  А и аз го учех вечерно, че нямах акъл та взех та се ожених, върнах си се в производството като матричар в Завод 12, а това си ми бе и специалността в МЕИ, и ем бе лесно, ем се проточи в годините, та го учих от 1968-ма до 1974-та.
  Брадата имаше един негов колега , също математик, но бяха противници на бридж и ставаха циркове на тема бридж даже и на изпитни сесии . . .
  Па имахме една рускиня пои измервателни инструменти и все ме дигаше аз да говоря, а като занеса някой измервателен инструмент от завода - тя не му знаеше името. . . .
  Но имах късмет, че по основните дисциплини имах най-добрите преподаватели, а в завода пък имах най-добрите практици в инструменталната екипировка . . .
  А Завод 12 бе завод майка на много нови заводи из България. . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  Инженерните специалности не са за всеки. Самото следване е тежко, а да си купуваш изпити не помага, защото после трябва да я работиш тази специалност. От старата генерация има талантливи инженери, но те не се справят с новите технологии. Днес никой не чертае на дъска, а с аутокад или от рода. А най-голямата дупка е липсата на среднотехнически персонал и длъжности, които могат да се изпълняват от среден техник, са заети от инженери. А и браншът не дава високи заплати. Държавата е деиндустриализирана, фирмите са поддоставчици, трябва да се конкурират с китайските цени, което е невъзможно и изцеждат офертите до дупка, за да получат поръчка. И затова младите не ги преспочитат тези специалности. Което, дългосрочно погледнато, е грешка. Такова образование дава сигурност и свобода.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK