За 10 години приходите от нелегална продажба на цигари достигат 3.5 млрд. лв., сочи анализ

За 10 години приходите от нелегална продажба на цигари достигат 3.5 млрд. лв., сочи анализ

© Красимир ЮскеселиевОбщо за целия 10-годишен период (2007 - 2016 г.) незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2.5 млрд. лв. и 3.5 млрд. лв. Това показват оценки на Института за пазарна икономика. Те са част от проекта "По правилата", чиято основна цел е да проучи възможностите за подобряване на водените политики и преодоляване на онези институционални слабости, които дават почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната.


Незаконната търговия се свива


Големият бум на нелегалната търговия е през 2010 г., когато криминалните приходи са между 450 и 640 млн. лв. за годината, но и към момента, въпреки свиването на незаконната търговия, те не са за пренебрегване, като се оценяват между 120 и 170 млн. лв. за 2016 г.


Това е ресурс, който в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, се посочва в анализа.
Данните, базирани на данъчните приходи от Агенция "Митници" и данни за незаконната търговия от KPMG, показват, че през 2007 г. делът на незаконната търговия с цигари от целия пазар е 11.1%, а през 2016 г. спада до 6.8%.


Въпреки спада на незаконната търговия негативните ефекти остават сериозни, посочват авторите на анализа. За 2016 г. този дял се е равнявал на близо 1 млрд. къса незаконни цигари, които са ощетили бюджета на страната с 200 млн. лв. Това биха били приходите за хазната от акцизи и ДДС, ако тези цигари бяха потребени легално. В пиковия момент за незаконната търговия – през 2010 г., потенциално пропуснатите приходи за бюджета са надвишавали 800 млн. лв.


За 10 години приходите от нелегална продажба на цигари достигат 3.5 млрд. лв., сочи анализ

© Институт за пазарна икономика


Данните сочат, че немалка част от незаконната търговия всъщност е с източник вътре в страната. За това говорят брандовете на намерените кутии, непредназначени за местния пазар (особено т.нар. illicit whites – марки, който са създадени само и единствено за незаконен пазар), ефектите от проведените кампании в страната (например в първата половина на 2015 г.) и видимото преливане на количества между нелегалния и легалния пазар на цигари през последните няколко години. Това означава, че борбата с незаконната търговия не следва да се насочва само и единствено към опазване на границите, а и към по-ефективен контрол спрямо производството на цигари в страната, посочва институтът.


75 процента сиво


Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните канали за продажба.


Въпросните 646 тона насипен тютюн са равносилни на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0.75 грама на цигара). Цели 86% от незаконния насипен тютюн на пазара е с местен произход, тоест произведен в България, се посочва в анализа.


За 10 години приходите от нелегална продажба на цигари достигат 3.5 млрд. лв., сочи анализ

© Институт за пазарна икономика


Прегледът на акцизната политика спрямо тютюневите изделия в България през последните 10 години води до няколко много ясни извода. На първо място се потвърждава теоретичната постановка, че недалновидната акцизна политика може да има много тежки негативни последици и да подкопае постигането на двете основни политически цели – здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни приходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия), се посочва в анализа.


Прекомерното и рязкото покачване на акцизната тежест неизменно води до ръст на незаконния пазар, който не може да бъде овладян само с контролни механизми. През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха 1/3 от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност.


Прегледът на развитието и ефектите от акцизната политика в България дава и някои поуки за общоевропейските политики. В процеса на хармонизиране трябва да се отчитат разликите в социално-икономическите фактори и особено разликите в платежоспособността, допълват авторите на проекта. Според тях огромният ръст на незаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на членството можеше да бъде избегнат при по-внимателно поставяне на целите и далновидна политика по догонване.


Към 2018 г. страните - членки на ЕС, достигнаха новите минимални нива (в т.ч. и България) от 90 евро акциз на хиляда къса цигари, с което ЕС се утвърди като икономическия блок с най-тежко облагане на най-разпространените тютюневи продукти.


Експертите на института препоръчват в средносрочен план запазване на тези нива на облагане и фокус върху борбата с незаконната търговия. България има силен интерес всички бъдещи промени на ниво ЕС да бъдат съобразени с различната покупателна възможност в страните-членки.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  И в сравнение с другите държави от ЕС сме сред последните по приходи от контрабанда. Като хвърляте бомбастични числа, кажете как е в другите европейски държави. За азиатски или африкански дори няма да ви питам.

 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Тримата шишковци харесват това!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  А така... стана главна новина. Щото звучи ужасно. И работи ПАК за БСП. Само дето прочетете пак коментар 1 и потърсете данни колко е контрабандатав Гърция да речем. Или Испания. Или Италия. И т.н.

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В ДПС ще се увеличат преуспелите млади мъже, Че и не толкова младите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1861 Весело

  Цяло изследване по проект, графики, сравнения и анализи... Защо, бе?! Питайте направо Баце. Човекът е професионалист в тази материя. „Тео Интернационал“. :)

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 6. 6 Профил на m.k.
  m.k.
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хубаво би било, редакторите да посочат, че статията (защото това на ИПИ няма достойнство на анализ) се финансира от най-големия производител и търговец на цигари в света (PhMorris International а.к.а. in USA - Altria Group). Това обстоятелство автоматично прави материалът необективен, тъй като се съобразява с платеца на проучването, който пък от своя страна е заинтересован относно естеството на публикуваните послания. Основен източник на контрабандата бил, според статията на ИПИ, вътрешното производство. ДА не би фабриките за папироси в БГ да са 500 000, че са основен източник? Не. Две са, т.е. тази тези издиша (но е удобна за възложителя на проучването), който няма производствени мощности тук (в България) и внася стоката си през границата (където според статийката на ИПИ нямало нужда чак толкова много да се контролира).

 7. 7 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 567 Неутрално

  В ЛАФКА се продава Олд Холдборн тютюн, който е менте, и това е във всички ЛАФКИ.

 8. 8 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 506 Весело

  "За 10 години приходите от нелегална продажба на цигари достигат 3.5 млрд. лв." - газетата

  При анализ за близките 100 години резултатите ще са още по-фрапиращи или цели 35 милиарда лв. (при днешния валутен курс)!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Напълно безмислена е борбата с тютюна за пушене. Първо е се гледа лесно и съответно местното производство е преобладаващо. Второ че се ползва трудно и съответно няма начин да бъде много популярен. И трето че заклетите му потребители нямат особенни шансове да се отучат. Предвид ефекта на привикване, борбата с цигарите е смислена само при деца и младежи, дядовците с пожълтели мустаци няма сила да ги откаже от менте-ардата.

 10. 10 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 476 Весело

  И в сравнение с другите държави от ЕС сме сред последните по приходи от контрабанда. Като хвърляте бомбастични числа, кажете как е в другите европейски държави. За азиатски или африкански дори няма да ви питам.
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Виж - достатъчни са Пеевските медии, за да им пригласяш и ти - не можеш да им стигнеш нивото просто и ставаш смешен:
  https://trud.bg/борисов-намалихме-контрабандата-на-ц/

  Stef
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Най-добрата борба с контрабандата на цигари е да не се пуши.
  Тютюнопушенето е присъщо за простовати хора в изостанали страни.
  Аз се отказах преди 15 години.
  А Бойко Борисов пък никога не е пушил.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Браво. А хвалбите, че сме преборили контрабандата?

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  При себестойност 50ст./кутия е инвестицията се насочва към внос и малка контрабанда. Машините се преместват в държави с по слаб контрол. Пеевскиму работи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Ами ако статията не беше силно манипулавна, шеше да стане ясно че контрбандата на цигари в България е на най-ниското си ниво в последните 25 години и е една от най-ниските в европа, съизмерима с тази във Франция например. И това не са твърдения на Борисов а на независими международни фирми, същите които измерват в цяла европа. И се мери съвсем обективно - броят кутийте без бандерол в извадка от боклука.
  Тотално премахване на всякаква контрабанда не е реалистично и не е постигнато дори в Германия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK