Брюксел разреши фондовата борса да купи енергийната

Брюксел разреши фондовата борса да купи енергийната

© Георги КожухаровЕвропейската комисия е дала съгласие Българската фондова борса (БФБ) да придобие Българската независима енергийна борса. Това се вижда от съобщение на интернет страницата на борсовия оператор. В момента енергийната борса е собственост на Българския енергиен холдинг. Той бе задължен от Еврокомисията да се раздели борсата до 6 месеца след създаването й, които са изтекли.


Комисията изразява мнение, че "Българска фондова борса – София" АД е подходящ купувач за "Българска независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ). Мотивите за това са, че разполага с финансовите средства, експертните способности и мотивация да развива енергийната борса като независим и конкурентен енергиен пазар. Освен това като пазарен оператор с повече от двадесетгодишна история в поддържането и експлоатацията на пазарна инфраструктура БФБ разполага с опит по отношение на търговска платформа и IT услуги и има визия за разширяването на предлаганите продукти. Допълва се още, че борсата е лицензирана от Комисията за финансов надзор и се подчинява на Европейското и националното законодателство в областта на финансовите пазари.


Решението на комисията е последното задължително изискване за влизане в сила на договора за прехвърляне на акциите, се допълва в съобщението.
Предстои заплащане на договорената първоначална сума и учредяване на безусловна револвираща банкова гаранция за разсрочената част от покупната цена. След това акциите на "Българската независима енергийна борса" ЕАД ще бъдат прехвърлени на "БФБ - София" АД, с което ще бъде финализиран процесът по продажбата.


Стойността на сделката е 5.2 млн. лв., които се бъдат осигурени от собствени средства на фондовата борса.


През последните два месеца представители на индустриалния сектор отправиха множество критики към работата на енергийната борса, като изказаха подозрения за картел между търговци на ток, липса на контрол на сделките и сезираха за това Комисията за защита на конкуренцията, която започна производство по случая.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK