Кредитирането расте за 15-и пореден месец

Кредитирането расте за 15-и пореден месец

© Надежда Чипева, КапиталКредитирането бележи годишен ръст от 3.3% към края на декември, движен от увеличение на кредитите към домакинствата с 6% и на кредитите към нефинансовите предприятия с 1.7%, пише в свой анализ "Райфайзенбанк (България)" ЕАД, базиран на данните на БНБ.


"Положителен факт освен това е, че кредитирането расте на годишна база за петнадесети пореден месец. От друга страна, относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) също регистрира спад с 3.7 пр.п. спрямо нивото им от края на 2016 г. Въпреки спада обаче това равнище е все още относително високо в сравнение със средното за ЕС. Очакваме плавното спадане в дела на лошите и преструктурирани кредити да продължи и през 2018 г.", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.


Подобно на кредитите, през декември нараснаха и депозитите - с 9% на годишна база. "Това, че в рамките на общата тенденция депозитите на фирмите нарастват далеч по-бързо от тези на домакинствата, е сигнал за затруднен инвестиционен процес в реалната икономика", допълва Калчев, цитиран от пресслужбата на банката.


На този фон среднопретеглените номинални лихвени проценти по депозити и кредити леко се снижават в сравнение с нивата им от края на 2016 г. Така по депозитите процентът е 0.3% годишно, а при кредитите - 4.4%. На фона на завърналата се инфлация (2.8% за 2017 г.) реалната лихва по депозитите е -2.5%, а по кредитите е 1.7% към края на 2017 г., отчита анализът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK