ГЕРБ няма против Сметната палата да провери изпълнението на бюджета

ГЕРБ няма против Сметната палата да провери изпълнението на бюджета

© Анелия НиколоваГЕРБ няма нищо против Сметната палата да провери как се е изпълнявал Законът за бюджета за 2017 г. и този за 2018 г. през януари. Това обяви председателят на бюджетната комисия и депутат от партията Менда Стоянова в студиото на Дарик радио. Преди нея депутатът от БСП Румен Гечев отново обяви мотивите на партията си да се поиска такава извънредна проверка.


Стоянова обяви, че дори в ГЕРБ били готови сами да поискат такава проверка в угода на БСП, но решили все пак опозицията да си формулира въпроса. Тя се учуди, че Гечев дава интервюта по въпроса вместо да внесе това предложение в Народното събрание, което още не било факт. Припомни, че след като са налице окончателните данни от изпълнението на бюджета за дадена година Сметната палата правела такава проверка и през последните години съществени нарушения не били открити. Според нея и сега проверката няма да потвърди казаното от Гечев.


Стоянова обясни, че на полицаите пари не са давани, а това ще стане ако се борят успешно със сивата икономика и това доведе до допълнителни приходи в бюджета. Оценката за тези приходи пък ще е известна през есента. Парите за БАН пък са взети от фонда за наука, което е намалило 60-те млн. лв. в него с 15 млн. лв., което предизвикало недоволство от университетите. Според нея изчисленията, които прави Румен Гечев гледа към Луната като прави изчисленията си.


Отрече да се прехвърлят пари между отделните пера в бюджета. Обясни, че що се отнася до раздадените пари в края на изтеклата година, това е станало възможно заради липсата на европейски проекти, по които е било заложено съфинансиране от бюджета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK