Инвестициите от Малта за 20 г. са 285 млн. евро

Инвестициите от Малта за 20 г. са 285 млн. евро

© Пресслужба на президентаЗа последните 20 години преките нетни чуждестранни инвестиции от Малта в българската икономика са положителни в размер на 285.6 млн. евро, с което страната се нарежда на 22-ро място по размер на преките инвестиции в България. За първите девет месеца на 2017 г. инвестициите са положителни в размер на 15 млн. евро.


Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на българо–малтийски бизнес форум, на който присъстваха представители на над 200 компании, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. Форумът е в рамките на държавното посещение на президента на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.


В рамките на форума е подписан Меморандум за разбирателство между Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Trade Malta, както и между двете търговско-промишлени палати.
Стокообменът между двете страни през 2016 г. е 58.6 млн. евро, а за първите девет месеца на 2017 г. възлиза на 22.2 млн. евро.


Икономическият министър подчерта, че чрез бизнес форума ще бъде даден стимул за развитието на търговско-икономическите връзки и ще насърчи представителите на бизнеса от двете страни. По думите му освен в търговията, съществуват възможности за сътрудничество в сферата на туризма, по линия насърчаването на малките и средни предприятия и междуфирменото коопериране и формирането на клъстъри, развитие и реализиране на двустранни проекти и инициативи в сфери като енергетиката, инфраструктурата, транспорта, околната среда, телекомуникациите и други.


"България е привлекателно място за инвестиции със своята политическа, макроикономическа и финансова стабилност. Много бих се радвал малтийският бизнес да има по-добро присъствие в България", заяви Румен Радев пред представителите на частния сектор, цитиран от пресслужбата си.


"Малта е входната врата на Европа към Северна Африка, а България – към Близкия изток. Нашите народи имат хилядолетна история и богати култури", заяви още Румен Радев.


Президентът на Малта определи двете страни като географски стратегически точки, които са мостове, свързващи култури и континенти. "Това ключово геополитическо местоположение е допълнителна възможност за стимулиране на икономическите контакти и нови потенциални партньорства в много сектори", посочи тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK