Аутсорсинг индустрията ще продължи да расте с бързи темпове

Аутсорсинг индустрията ще продължи да расте с бързи темпове

© Юлия ЛазароваПрез 2016 г. аутсорсинг индустрията е допринесла за формирането на 3.6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България, тоест 1.5 млрд. евро. Очакванията са до 2020 г. този дял да нарасне до 4.2% или 2.5 млрд. евро. Прогнозата, представена на пресконференция в БТА, е на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Българската аутсорсинг асоциация (БАА).


Аутсорсинг индустрията генерира 6.5% от общите разходи за заплати и представлява 5% от всички социално- осигурителни вноски, платени в икономиката през 2016 г., а през следващите 4 години се очаква тези показатели да се удвоят, съобщи членът на управителния съвет на асоциацията Пламен Цеков.


Заетите в индустрията преди година са били близо 48 хил. души, а до 2020 г. се очаква да надхвърлят 62 500 души.
Към момента 80 на сто от индустрията работи на територията на София, но се подготвят още три центъра - в Пловдив, Варна и Бургас, каза Владимир Данаилов - главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.


Според Данаилов делът на ИТ и софтуерните специалисти и заетите в аутсорсинга на бизнес процесите постепенно намалява поради припокриването на дейности, извършвани от компаниите. Наблюдавала се и специализация на пазара в областта на аутсорсинга на финансови и счетоводни услуги или такива по управлението на човешки ресурси.


Проучванията сред 389 компании на бизнес процеси и аутсорсинг на информационни технологии водят до заключението, че аутсорсингът е печеливш сектор, но основен проблем и при него е недостигът на квалифициран персонал, който да поеме по-сложни и комплексни проекти, с повече специализация и добавена стойност. Засега основно в аутсорсинг компаниите работят българи - над 70 на сто, за сметка на чужденците - около 10-15 на сто.


Българската аутсорсинг асоциация обединява компании от всички сфери на аутсорсинг индустрията, а целите й са да утвърди Българи като водеща световна аутсорсинг дестинация и предпочитан надежден партньор, каза Пламен Цеков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK