Депутатите приеха текстове от закона "Пеевски" за КТБ

Депутатите приеха текстове от закона "Пеевски" за КТБ

© Юлия ЛазароваПарламентът прие на второ четене част от предложените от ДПС промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с казуса КТБ. Най-вероятно гласуването на текстовете на проекта с вносители Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид ще продължи на утрешното заседание.


Според приетите днес без дискусия текстове се въвежда ограничение на правомощията на синдика, според което временният синдик и синдикът нямат право до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения. Изключение са случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане.


Създаде се нов текст за недействителност на сделки, извършени от трети лица. Според новите разпоредби недействителна по отношение на банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлено на трето лице, независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат на тази сделка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в разумен срок имущество - парични средства или актив, различен от вземане за цена по сделка, съразмерно на прехвърленото вземане.
В случай, че сделката бъде обявена от съда за недействителна, третото лице губи качеството си на кредитор спрямо други лица, ако вземането му се основава на придобити в резултат на тази сделка права.


По искане на банката или на кредиторите по несъстоятелността се спират всички висящи съдебни, съдебно-изпълнителни производства и/или производства по несъстоятелност, с предмет вземането на третото лице, до влизане в сила на съдебното решение, гласят измененията.


Синдикът, временният синдик или Фондът за гарантиране на влоговете могат да предявяват искове пред съда по несъстоятелността за обявяване на недействителността на сделка или на поредица от сделки в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност за банката, одобриха депутатите.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кого ползуват тези промени и кое го налага? За конкретен човек ли се пише закона?

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  бас ловя ,че няма да се върне нито лев в държавата , ще потопят всичко ,щом участват ДПС и БКП

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  бас ловя ,че няма да се върне нито лев в държавата , ще потопят всичко ,щом участват ДПС и БКП
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  И Герб, и Герб...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Весело

  Нима някой е очаквал друго в държавата на тримата шишковци. На фона на такива изцепки ще ни приемат в ЕЗ и Шенген на 31 февруари :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Сега интереси за 6 милиарда ще се наредят на опашка от нулата при бат' ви Делян. Няма Емко, няма Гриша Ганчев, всички ще трябва да целуват ръка, за да не се наложи да целуват задник.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 6. 6 Профил на cbk47545277
  cbk47545277
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега интереси за 6 милиарда ще се наредят на опашка от нулата при бат' ви Делян.
  —цитат от коментар 5 на cinik


  Не демонизирайте Пеевски, дайте да бъдем европейци


  До коментар [#5] от "cinik":

 7. 7 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай_Колев":

  Та те ГЕРБ са навсякъде, от много време и при всички бозайници.
  Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) ... уригване, с една дума..

 8. 8 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е пленена държава. Щом няма реална опозиция и Слави Трифонов и Божидар Димитров ще водят промяната, значи някой се е погрижил да е така и вече се заформя диктатура. Сега ако тикат нещата към Президентска република, Борисов каза, че иска да стане Президент!!!??? значи е почти сигурно, че е така. Явно всеки да се оправя както може властта ще си краде. А те и какво ли могат да оправят- нищо. Само като им видиш телесата и АйКюто ще паднеш. Иначе са хитри.

 9. 9 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И Корнелия нищо не може да направи, че е една слаба жена. Те сега я използуват да вземат точки и власт, после ще я ритнат.

 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Според приетите днес без дискусия текстове се въвежда ограничение на правомощията на синдика, според което временният синдик и синдикът нямат право до датата на откриване на процедурата по осребряване имуществото на банката, да заличават учредени от длъжници обезпечения. Изключение са случаите, при които вземането на банката е погасено изцяло чрез парично плащане."

  Абсолютно разумно. Не виждам защо плакаха толкова "умните и красивите" от петте партии

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Съединението с Пеевски прави силата.

 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално


  Това не го допускам !
  Все едно някой да седне да ме убеждава, че между ГЕРБ и ДПС има някакъв синхрон или такъв има и между Боко и Пеевски - Ъпсурд !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Кого ползуват тези промени и кое го налага? За конкретен човек ли се пише закона?
  —цитат от коментар 1 на cintaksis  За конкретна групичка, а още по-ясно да двата клана - на Пеевски и премиера !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай_Колев":Та те ГЕРБ са навсякъде, от много време и при всички бозайници. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) ... уригване, с една дума..
  —цитат от коментар 7 на StanDim
  "

  Нека се види какви хора /с какъв манталитет/плюят с/ у ГЕРБ...
  И няма да изтриете такъв коментар, ама мен ще ме "порежете", нали, Дневник???
  "1 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 453
  10:29, 26 юни 17
  Неутрално

  Бре, нямам спомен да съм висял на опашка за истински хляб, месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци с изключение на банани и портокали, около празниците. Най-големия проблем беше да опазя здрави бурканчетата с кисело (истинско) мляко и да не пукна найлончето на прясното. И по селцата беше същото.
  Относно фалити: Ами, защо не се каже, че като ни обвиниха в "страна терорист" (измислицата с Папата 81-ва година), някой (кой ли) задължи много държави да не търгуват с нас, заради което започна криза (виж коментар 36) в момент в който Кинтекс за 5 години генерираше печалба 6 млрд. долара, цялата реколта на Египет, която е 3 пъти годишно, се наторяваше само с нашите торове и "Азотния" се задъхваше, Индия изкупуваше почти всички компютри, "Ядрения" в Плевен бълваше за Мерцедес и БМВ, "Изчислителния" В Ст. Загора ...в продължение на близо година не можеше да бъде стигнат, от който и да е, по единица информация на площ, тютюна го продавахме на цени който ние определяхме, след като изкупухме на Аржентина цялата реколта и станахме номер 1 в света по квота, което ни и даде право да казваме каква е цената, продавахме леки самолети, произвеждайки ги,"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  И Корнелия нищо не може да направи, че е една слаба жена. Те сега я използуват да вземат точки и власт, после ще я ритнат.
  —цитат от коментар 9 на cintaksis  Колега,
  не съм съгласен . Не си мисли, че всичко това е многострадален български сценарии, без съгласието на Кремъл . Сигурен съм, че вече се знаят и хората в България, които ще напълнят гушите и процентите, които трябва да отлетят по сметките на Кремъл
  в някои офшорки . Ето защо съм силно против, когато се говори, че рубладжийте получават финансови инжекции от Северна Нигерия - точно обратното е . Ние българите финансираме и нашите и руските бандюги !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kami":

  По-плосък аргумент не знам дали бях чувал скоро. Ками, те комунетата плюят и по фашизма. Това прави ли фашизма по-добър?

  За подкрепата на ГЕРБ за закони на Пеевски нещо да кажеш?

 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kami":

  Ще им пратиш скоро НСО или прокурори. Нали любимият ти БУДА и ПРАСЧО правят закон за цензурата. Сега КЕСИ , набелязвай жертви и ..........чакай сигнала на първият и най -умен в българската история ръководител.

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Само като видят депутатите, че закона носи името "Пеевски" трябва да гласуват против, а после да обсъждат съдържанието му!

 19. 19 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 378 Неутрално

  бас ловя ,че няма да се върне нито лев в държавата , ще потопят всичко ,щом участват ДПС и БКП
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Защо пропускаш ГЕРБ?!Те са най-виновните за сегашното дередже, защото за трети път доказват, че работят само за Пеевски и задкулисието!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Делян Пеевски прилага все същата стара схема като с КТБ - искаш държавата да не те атакува, даваш от 30 до 70% от бизнеса си. Иначе губиш 100%, което така или иначе става, в крайна сметка.
  Мутри, държавни мутри...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Депутатите изслушаха ли законотвореца Пеевски?

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Неутрално

  Маминото детенце било ли е там, само си губят времето, никой нищо няма да върне от откраднатото нито някого ще осъдят.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Мафия. Обаче евродепутатката от Зелените днеска каза в интервю , че нашия закон против корупцията по скоро пречел, отколкото да разкрива.

 24. 24 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Внимателно прочетох всички коментари и разбрах следното:
  На шиши не може да се вярва;
  На ДПС не може да се вярва;
  ГЕРБ обслужвали шиши;
  Разбрах, че не трябва са се приемат закони предложени от шиши и ДПС дори когато те носят полза на обществото, сега като се замисля разбирам, че това ви становище е продиктувано от мнението ви, че предлагането на добри закони е запазена територия за умните и красивите и когато те са се докарали до там че да ги няма в парламента, трябва да се приемат само лоши закони.
  Разбрах И, че умните десни вече мислят като БСП, КОИТО ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ТОЗИ ЗАКОН;
  Не разбрах следното:
  От кога умните и красивите мислят еднакво с БСП;
  Какво точно имате срещу това да се обявят цесиите за невалидни, ония същите цесии за които вие ревехте, че разграбват банката втори път;
  В мненията ви не намирах нито един коментар посочващ дефекти на закона, освен обратното му действие. Ще проверя по-късно може да има някои констатиран от вас дефект на закона.
  А разбрах и нещо друго, а именно добре е да мислим, че знаем кой медии се финансират от шиши, дори когато това не е вярно, но пък не е добре да знаем кой финансира останалите медии защото това м
  водело до зависимости. Аз глупака си признавам, че точно това исках да знам чия собственост са всички медии и от кой зависи написаното в тях. Изобщо не включих, че за да си умно красив демократ трябва да знаеш, че клюките какво е на шиши и какво финансира той според легендите, а е крайно лошо да знаеш кой финансира всички други медии и кой определя какво да се пише в тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK