Проект ТелефОN

Притежателите на смартфон в България не се разделят с него

Притежателите на смартфон в България не се разделят с него

© Associated PressПроучване сред притежателите на мобилни телефони показва, че 43 на сто от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на един час, а 48 на сто признават, че се връщат до вкъщи, ако са забравили телефона си, дори и да закъсняват за работа, съобщи БТА.


Изследването по поръчка на компанията Huawei е извършено през януари тази година в Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция от международната компания за проучвания IPSOS. В България са анкетирани 502-ма души.


Близо три четвърти от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. Почти всички - 98 на сто, винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Една четвърт използват устройството активно между 3 - 4 часа на ден. Всеки пети влиза с телефона си в банята, 67 на сто в кухнята и 51 на сто в детската стая. (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни).
Българските потребители ползват смартфона си за търсене на информация, забавление, сърфиране в социалните мрежи, проверка на новините, използване на навигацията, както и за връзка с банкови институции.


Типичният български потребител използва смартфона, за да изпраща съобщения (72 на сто), да прави снимки (89 на сто), да влиза в социални мрежи (85 на сто). Според компанията, извършила проучването, 60 на сто от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, за проверка на социалните мрежи и за пращане на съобщения преди да си легнат. Също така 55 на сто от участвалите в проучването българи правят всичко това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63 на сто да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7 на сто от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото.


Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK