Комисията за конкуренция предлага промени в работата на топлофикациите

Комисията за конкуренция предлага промени в работата на топлофикациите

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за защита на конкуренцията е отправила препоръки към Народното събрание и енергийния министър да се променят или отменят някои разпоредби на Закона за енергетиката. Причината за това е, че с въпросните текстове се създават проблеми при разпределянето на доставената в сградата топлинна енергия, с начисляването на лихви за забава на плащане, със забраните за премахване на отоплителни тела, с възможността наемателите да сключват договори и други. Това съобщава capital.bg.


Комисията посочва, че препоръките й са свързани с нуждата да се засили конкуренцията и да се предотвратят злоупотреби с господстващо положение или съгласувани практики от страна на топлофикационните дружества и фирмите за топлинно счетоводство.


Изданието посочва, че това е третото подобно решение на комисията за последните три години, като с него не са съгласни топлофикациите и топлинните счетоводители, но се подкрепят от националния омбудсман.
Комисията предлага да се премине от сегашната изчислителна система чрез формули към измервателна - чрез контролни уреди (топломери), монтирани в абонатната станция при разпределянето на енергията.


Също така се иска промяна в Наредбата за топлоснабдяването, която да изключи от обхвата на сградната инсталация присъединителните топлопроводи между сградите, присъединени към една абонатна станция. Според комисията топлофикационното дружество дори следва да монтира за своя сметка контролни топломер и водомер за всяка от сградите, ползващи обща абонатна станция.


Комисията настоява и да отпадне забраната абонатите да премахват отоплителните уреди от дома си и да поставят върху тях топломери, само за да докажат, че не ползват отоплението.


Противници на това обаче са топлофикациите, топлинните счетоводители и дори Комисията за енергийно и водно регулиране. Основният им довод е, че не съществува реална техническа възможност за предотвратяване на повторно неправомерно включване на демонтирано отоплително тяло, което води до злоупотреби с ползването на топлинна енергия.


Според сега действащото законодателство се начисляват лихви за забава на плащане, определено въз основа на прогнозни месечни сметки за топлинна енергия - при избрано от клиентите плащане на 11 равни месечни вноски и 1 изравнителна или при плащане по прогнозни изчислителни месечни сметки и 1 годишна изравнителна. Тази практика обаче трябва да бъде прекратена, смята антимонополната комисия.


В момента е практически невъзможно топлофикациите да издават фактури на друго лице освен на собственика на имота. Откъдето пък произтичат редица казуси за натрупани и неплатени сметки при отдаването на жилища под наем. Затова Комисията за защита на конкуренцията настоява да бъде създадена законова възможност и наемателите - физически лица, да могат да бъдат клиенти на топлофикационното дружество, ако собственикът на имота е съгласен.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Комисията предлага да се премине от сегашната изчислителна система чрез формули към измервателна - чрез контролни уреди (топломери), монтирани в абонатната станция при разпределянето на енергията."

  Но това е технически възможно само при нови инсталации, специално проектирани за да може да има такова измерване. Когато все пак има такива инсталации, не се ли използват наистина данните от измерванията?

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Поредната гепаджийска глупост - същата комисия която постанови, че няма картел а има монопл!

 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2439 Разстроено

  Глупости ако излезе закон да се промени от вертикална на хоризонтална разводка която да задължи собствениците да я финансират.
  Досега въпроса щеше да е решен.
  Малко ли пари наляха хората в топломери и сега дават за дялово разпределението.
  Щяха да ги дадът тези 2000 лева грубо на апартамент.
  Обаче после далаверата секва.


  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#3] от "dedoliben":
  Кой нормален човек ще си разбива апартамента или ще го опасва с външни тръби за кефа на група селяне които искат да си карат по селски. Все едно да задължите всички да си модернизират автомобилите до евро 6!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Наредбата за топлофикациите изобщо не съответства на европейските директиви. Как ще решат въпроса не е важно, но както е сега не може да остане...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#4] от "telqk":

  Напротив, ще го направи за да СПРЕ кефа на "групата селяни"! Не е нито толкова скъпо, нито толкова сложно да се премине от вертикална към хоризонтална инсталация, ама много хора ще трябва да спрат да се топлят само от тръбите и не им изнася.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лео":
  На думи е лесно да не говорим че повечето от обитателите са пенционери. Най-много топлофикациите да загубят още клиенти а и хоризонталните щтрангове пак ползват услуги на топлинно счетоводство!

 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "dedoliben":

  "промени от вертикална на хоризонтална разводка"

  Това изглежда много голямо преустройство на цялата сградна отоплителна инсталация. Може би по-лесно би било да се сложи по един топломер (истински - с водомер, 2 термодвойки и интегратор) на всички входове/изходи на вертикални щрангове в даден апартамент. Това би струвало някъде в порядъка от 1000 до 3000 лв. за апартамент и по принцип не би трябвало да е забранено, ако някой наистина иска да го направи. Самият топломер ще има някакво хидравлично съпротивление, разбира се - но това е решим проблем ако отоплителната инсталация е с помпи, а не с естествена циркулация.

 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Навсякъде в Европа ситуацията е подобна на нашата - що се отнася до вертикалните отоплителни инсталации. В смисъл, че при тези инсталации или се плаща на отопляем обем, или за разпределението се използват формули и показанията на така наречените топлинни разпределители (алокатори).

  Разликата с нас е, че в други страни тези разходи за отопление не представляват такава значителна част от дохода на хората.

  Иначе на места правилата са дори по-строги. Един немски колега например имаше едногодишна командировка в Китай. Като го попитах дали си е спрял отоплението, той отговори: "Не. При нас е забранено, защото това би смущавало отоплението на съседните апартаменти."

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  До коментар [#9] от "ijj":

  Не съм чувал за такава забрана в Германия :) Напротив, има апартаменти, които не са заети от анематели и не се отопляват :)
  Наемодателят не включва парното :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Може и някъде в Германия да е така - не споря.

  Колегата, който ми отговори по този начин, живее в Донауешинген. И не съм сигурен дали в случая ставаше дума за топлофикация или за сградна инсталация за централно отопление - след този отговор повече въпроси не задавах :-)

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Каквото и да умуваме тук, законът така ще се прекроява, че далаверата да остане жизнена и непокътната

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Имам още едно предложение - поименно в закона да се реши Топлофикация София да бъде закрита и нейните абонати да бъдат прехвърлени на Топлофикация Пловдив, Топлофикация Бургас, Топлофикация Горна Малина, Топлофикация Крива паланка или която и да е друга топлофикация.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Весело

  До коментар [#11] от "ijj":

  Мястото е много красиво там, но не се сещам да съм видял високи сгради като нашите. Добра идея да споделя малко снимки от изворите на Дунав :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 229 Гневно

  В чужбина има МНОГО ясно определено юридическо лице, с което доставчикът на топлинна енергия сключва ДОГОВОР. В България това е толкова размито, че все едно не съществува. В момента единствено сградите, участвали в програмата за саниране са регистрирани като юридическо лице. Могат да сключат АКТУАЛЕН договор с доставчика. Как ще си разпределят потреблението зависи само от тях - правят си общо събрание и решават - ще сключват договор с топлинен счетоводител, ще плащат на квадрат площ, на брой живущи, или по друг начин!
  Не им изнася този топлинен доставчик? Следващият, моля - топлофикационният доставчик си изнася абонатната станция, следващият доставчик монтира газова такава! Яяяяя.... жилищните райони снабдявани от топлофикации не са с централно газоснабдяванееее....... Това вече е в компетенциите на: антимонополната комисия, комисията за защита на конкуренцията и комисията за защита на потребителите. Все комисии, а? Хм... Нямаше ли едни батерии с газови бутилки? Доставят ги с камион, за обекти, които нямат централно газоснабдяване....
  А за тези, които държат на топлофикацийката... Трябва да се приеме закон - преди всеки отоплителен сезон се сключва договор! С ясни параметри! Ако няма 70+1% представители на общите части - не може! Положението сега е следното - сключен договор (в добрият случай) преди 20 - 30 или повече години, и за да се ОТКАЖЕ - трябва 70+1% да пожелаят да се откажат. Част от апартаментите са необитаеми - собствениците са в чужбина, няма как да се подпишат за отказ; други са починали, трети са продали жилището си, а на някои - по няколко пъти! Но в съда топлофикацийката представя "ДОГОВОР"! И на никого не прави впечатление този абсурд!

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":

  Ето един текст от английски източник, от който става ясно, че наемателите на жилища там нямат право да се откачат от топлофикационната система:

  https://www.southwark.gov.uk/assets/attach/3837/District Heating Factsheet.pdf.

  От друга страна, тамошната топлофикация им дава информация защо това е така, както и обяснение, че "в повечето случаи използването на топлофикационна система е по-изгодно".

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  До коментар [#16] от "ijj":

  Технологичните обяснения са ясни и разбираеми :)
  Аз говоря за това как юридически ще бъдат облечени в наредбата тук или там.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK