Управляващите предлагат още облекчения за внос на работници

Управляващите предлагат още облекчения за внос на работници

© Надежда Чипева, КапиталСлед като от години бизнесът се оплаква от недостиг на работници с определена квалификация, депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли предложение за промени Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност между първо и второ четене. Те предвиждат по-лесен внос на работници от страни извън ЕС и удвояване на квотата за чужди специалисти, които може да наеме дадена компания. Това съобщава capital.bg.


Това е втора инициатива за облекчаване на нормативната уредба за внос на специалисти, след като през ноември парламентът прие изменения, според които срокът на т.нар. синя карта за висококвалифицирани служители от страни извън ЕС се повиши от една на четири години.


Асоциацията на организациите на българските работодатели подкрепя промените. По нейни данни от анкета, проведена в края на 2017 г., 45% от работодателите посочват, че планират да назначат нови работници, а 29% - че има такава вероятност в зависимост от развитието на пазара.
В момента работниците в дадена фирма, които са граждани на трети страни, не могат да надхвърлят 10% от общия брой на заетите в нея. Предложението на депутатите е таванът да се вдигне на 20%. Ако фирмата е с персонал под 250 души и оборот под 100 млн. лв. - до 35%.


Отново се предлага и премахването на ограничителния списък с професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри в страната (с т.нар. синя карта на ЕС), без работодателят да трябва да изготвя анализ на пазара, за да докаже нуждата от внос на работниците. Доскоро синя карта без пазарен тест се издаваше само за десет професии от сектора на информационните технологии. През януари към тях бяха добавени и три инженерни специалности.


Друга мярка е свързана с искащите да работят в България граждани на страни извън ЕС, които са с доказан български произход. Според закона в момента, докато чакат издаването на документ за постоянно пребиваване, те трябва да получат разрешение за пребиваване и работа от МВР. Сега се предлага единствената стъпка да е регистрация от работодателя в Агенцията по заетостта.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  У нас като липсват, тска е.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Въпроса е дали ще има достатъчно желаещи да дойдат да работят в България.
  Това че сме в ЕС ще помогне,но нивата на заплащане,осигуровки са много ниски.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Желаещи да дойдат ще има.
  Кавалифицираните ще са в дефицит.

 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Управляващите пак мислят на парче. Никой не мисли какво ще ги правим тия хора в дългосрочен план - какво ще правим със семействата им и с децата им. Утре ще дойдат и ще се окаже, че няма места в детските градини и училищата или няма механизми, по които да ги запишат там...

 5. 5 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Национално предателство е да се грижиш за алчните работодатели, а не за шепата останали в страната ни сънародници! Да внасяш молдовци и украинци, вместо да осигуриш нормални доходи. Да стигнеш до индийци и виетнамци, вместо да образоваш един милион цигани и да има дадеш поминък. Да прокудиш 2 милиона предприемчиви българи, поради не само ниските заплати, но и поради липсата на ред и законност – защото кой ще направи лозе, овощна градина или къща за гости в райони, където безнаказано вилнеят цигански банди? И се питам участва ли в това национално предателство и „националистът” Валери Симеонов, отговарящ за демографската политика? Унищожават страната ни с такива темпове, каквито и през турско не са се случвали!

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 6. 6 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Ще дойде тук само африканец. И то не всеки. А те са едни работливи...
  Важното е да не се дава адекватно възнаграждение на българските граждани и те да бягат от България. А вече какво ще стане не е важно. И кой ще дойде на тази мизерия? Отношението също е комунистическо, като доходите, ще дойде някой и веднага ще избяга като види как се отнасят с него.
  Обречена работа е всичко.

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  хахахаха, егати "патриотите"!

 8. 8 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Имам странното усещане,че ще има доста опарени работодатели по тази схема.
  Няма как да им седи някой да им бачка за 200-300 евро.Като им просветне на чужденците,и ще станат като емигрантите ни от Афганистан,нито един няма да седи тука,а ще хване пътя за Европа.

  sdg
 9. 9 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 756 Любопитно

  БГ работодателите защо не си "внесат" работници от другите страни в ЕС? В Испания и Гърция има близо 20% безработица, защо не си наемат работници от тези? При половин милиард население на ЕС не могат да си намерят работници, защо ли?

  Dosis sola facit venenum!
 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#5] от "gun":
  На това твоето му се вика 'пивот'! Как прелетя от темата за недостига на квалифицирани кадри до циганските банди, ей, супер си! А нещо по същество имаш ли да кажеш или нормата ти е две кофи плюнки на ден и докато не ги лиснеш, не мирясваш?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  "Управляващите предлагат още облекчения за внос на работници". И подпомагат колебаещите се да останат или да заминат.

 12. 12 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Не е нужно да гадаем колко работници ще дойдат у нас. Трябва да опитаме. Приемането на закон не е сериозен разход.
  А самата идея да се либерализира пазара на труда е прекрасна. Няма как да произвеждаме за световните пазари със затворен пазар на труд.

  подпис
 13. 13 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Липсата на квалифицирани кадри е именно затова - заради ниските доходи и заради липсата на законност - особено в малките градове и селата. Аз лично съм се отказал от лозе с биоферма и къща за гости в отдалечен район - познай защо. И има хиляди като мен. А ако нямаше цигански банди, много хора щяха да правят собствен бизнес, да дават поминък и на останалите, включително на квалифицирани кадри - енолог, агроном, ветеринар и пр., които щях да наема.

  До коментар [#10] от "Amot":

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Да внесат квалифицирани германци.
  Да им дават по 250-300 евро и да им крещят и там всичките глупости на червеният Бай Ганьо "бизнесмен".
  Защо никой не се стреми да оправи корупцията в държавата? Страната на брадчедите, роднините, баджанаците, връзкарите.

 15. 15 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#10] от "Amot":

  Нещо нередно ли е написал "gun" в коментар [#5]?
  Нима не е истина всичко това!
  Незнам дали на тов му се вика 'пивот' но знам, че на Вашето му се вика гьонсуратлък!

  Подпис - електронен ;)
 16. 16 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Тъпите управляващи, друго не могат да измислят!
  Правилното заглавие е - вноса на роби!
  ....щото, в България „Работодателите“ се броят на пръсти, виж - робовладелци, колкото щеш! А т.нар. “управляващи“ прислугват на псевдо“бизнесмени“ ;)

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 17. 17 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Няма работещи механизми за контрол на трудовите правоотношения в сивата икономика,
  В една тежко корумпирана държава не е ли достатъчно облекчение за бизнеса възможността да наема лица, които да не бъдат осигурявани?
  Не е ли достатъчно предимство за чужденеца да получава възнаграждение без досадни удръжки?
  Идваш, вземаш и бягаш обратно в родината. Местните да го обветрят.

  .
 18. 18 Профил на Leeroy Jenkins
  Leeroy Jenkins
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В ЕС има 350 000 000 работна сила и 2 500 000 безработни. Кому са нужни разни от Виетна, Камбоджа Индия и не знам от къде си?

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4343 Любопитно

  До коментар [#9] от "Гадьо":

  Убеден съм, че знаеш отговора на въпроса, който си задал.... но все пак... заради ниските заплати в България (най-ниските в целия ЕС).

  Впрочем, наскоро по БНТ1 чух от един от гостите на "Още от деня", че в момента в Полша има около 2-3 милиона украинци, които работят там.

  Само за справка, наскоро Молдова задмина Украйна икономически... и в момента Украйна е най-бедната държава в цяла Европа!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гадьо":

  Поради няколко основни причини:
  Първо някои наистина не могат да си позволят да им плащат заплати,които биха ги привлекли,други не искат да си намалят печалбата,за да се преборят за кадри преди да са опитали други варианти(справка настоящата статия).
  Второ въпреки голямата безработица във някои страни,социалните им системи са в пъти по-добри от нашите.На практика гражданите от тези страни са по-добре на помощи отколкото на българска заплата.
  И трето не забравяй,че в очите на повечето западни страни ние сме трети свят.Гражданите им биха дошли,ако това което предлагаме като заплащане компенсира това,поне до някъде,но това което предлагаме е напротив в пъти по-малко(поне в повечето случаи)

 21. 21 Профил на Leeroy Jenkins
  Leeroy Jenkins
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван К":

  Пазарът на труда не е затворен. Всеки гражданин на ЕС е абсолютно свободен да работи в БГ.

 22. 22 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това лято по Черноморието навлязоха първите украинци. Скромна заплата. Осигурителни вноски?
  Някои на минимална , а някои въобще.
  За бизнеса е добре. Той плаща данъци.
  Някои минимални, а някои въобще.
  Въпросът е, какво печели държавата?

  .
 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2421 Неутрално


  Да внесат квалифицирани германци.
  —цитат от коментар 14 на anonim440


  Преди години имаше тренд млади шведи да идват в Търново на стаж и да бачкат като чистачи в хотели само за подслон и прехрана с цел справяне в чужда държава сблъскаваки се с новости.

 24. 24 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#10] от "Amot":

  Тихо бе , СМот

 25. 25 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 577 Неутрално
 26. 26 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 772 Весело

  Ще може ли да наблегнем на украинки и рускини.
  С IQ тест разбира се.

 27. 27 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Тия работници ще имат деца, които не знаят български, а нашите училища нямат никакъв план как да се справят с това. Това е един от многото препъни камъни.

 28. 28 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Работодателите са ми доста смешни, 30 години демокрация почти и след тенденциозният негативен подход към хората - изведнъж няма хора и ще внасяме. Тука итересното е, че почти няма откъде, понеже сме се докарали до там да сме най-зле от всички. Украинци и Молдовци може и да са 1 идея по-зле поради кофтия късмет да са до Русия, ама те ако толкова искат да емигрират няма ли да отидат в Германия, а точно в най-селската държава в Европа - ние. Украйна са близки с Полша, Молдова с Румъния - успех им пожелавам на работодателите с тия мокри мечти за евтин персонал.

  И този лаф дето никога не свършва "в моята фирма няма човек на минимална заплата, ама минималната заплата да не я вдигате".

  То и лудото момче Пенчев нямаше никой на "само 800 лева заплата - няма такива хора" - а после се оказа, че всички при него са така.

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Когато управляват комунисти винаги се стига до внос последван от фалит! Едно време внасяхме виетнамци, сега и други. На края и пясък ще почнем да внасяме. А дали не мислят да внасяме "бежанци" маскирани като работници?

 30. 30 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  НЕ е ли редно Евро съюза да предложи работници с предимство.Да не се окаже ,че си слагаме още едн абариера към шанген.
  А Брекзит ,зашо се слуи ??-задават ли си този въпрос работодателите или може би това е тайният план на няКОЙ!!!

 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Против съм в моята страна да се приемат външни елементи, които не се знае кога и дали ще се интегрират. Не ме съмнява изобщо, че нашите назначени чорбаджии искат евтина (робска по възможност) работна ръка, но аз искам спокойна страна без пришълци от п§тка си майч№на.

  Аз съм достатъчно стар да помня виетнамците, които ги вземаха по живково време уж да копаят и леят бетон, а те се занимаваха с валутна търговия и износ на лекарства. Та после едвам ги изгонихме.

 32. 32 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Тц...! Няма да има! Кой ще тоя работник, който ще дойде от чужбина за да получава 600-700 лева в България? Като си плати квартирата и храната, какво ще му остане, за да го изпрати на семейството си? Украинците и молдовците, за без пари могат да работят и у тях си, няма нужда да идват до България.
  Няма какво да се лъжем, без заплати от по 1500-2000 лева, няма да привлечем никой. Ама, то за толкова и българите ще си стоят в България...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 33. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2113 Весело

  До коментар [#13] от "gun":
  Що, ти какви заплати плащаше?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 34. 34 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#22] от "Явор Рг":

  Това са студенти, които работят за сезона... Води им се нещо, като стаж и го правят от няма и къде, като им свърши образованието или ако имат възможност, бягат към други държави из Европа. Остави дежурните лафове на българските хотелиери...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 35. 35 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  Е те украинците и молдовците дето дойдоха в туризма през лятото бяха всички до един студенти. Като ги питат "За какво дойдохте?" и отговорът на всички беше "За да работя реално в туристическият бранш, защото това уча.". Никой не каза, че е дошъл за пари да работи.
  Студента е друго, семейният човек с деца, да дойде е друго.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4343 Любопитно

  До коментар [#31] от "johnniewalker":

  Е, не всички виетнамци в България са се занимавали с това. Повечето са си бачкали по строежите и фабриките на "социалистическа" България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Блазе им на тия нашенски работодатели, дето чакат на тия облекчения, че да си намерят работници и служители. Не предложат ли добро заплащане, ще си останат с чакането...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 689 Неутрално

  русофилите на минимална заплата ще бъдат изместени от бивши съветски граждани, по новата линия за българо-съветска дружба. Важи за всички республики < 16

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на Leeroy Jenkins
  Leeroy Jenkins
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пак калъчка и това е в Словения, не Германия или Холандия:
  ърсят се служители за работа във фабрика за сладолед.Фабриката се намира в СЛОВЕНИЯ.
  Описание на работата:работа на поточни линий- събиране и опаковане на сладолед .
  Изисквания и умения:
  -Сръчност
  -Физическа способност
  -Не се изисква опит
  -Не се изисква владеене на език
  Работодателя предлага: осигурена квартира и транспорт до работното място.
  ЗАПЛАЩАНЕ - 3.50 евро на час + дневна храна(в столова),месечен бонус за редовно присъствие. При желание за работа в хладилника, заплащането е 4 евро - 4,20 евро на час.(работят само момчета)
  Осигуряваме: TРУДОВ ДОГОВОР със словенска фирма и платени осигуровки, , обучение за сигурността на работния процес и запознаване с вътрешно-фирмените правила за поведение след подписване на трудов договор.
  Съдействие за адресна регистрация, издаване на осигурителен номер, банкова сметка и др.
  1400 лв. за общ работник.

 40. 40 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Нашият "едър" бизнес е като кон в стъкларски магазин. Гордее се че не е слон...
  И ходи на лов с трици за маймуни...

  roo
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#40] от "babyroo":

  не кон, по-скоро като шопар преди Коледа...

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4752 Любопитно

  До коментар [#39] от "Leeroy Jenkins":

  Пич имам оферта от контрагент в Дания!?За работа в фабрика за риба!75 % от работниците са поляци...и се търсят хора!Залащането е 280 лв,на ден(1120 крони)+храна +30%от цената за общежитие.

  До истината се достига с познание!
 43. 43 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Трябва внос на политици, мениджъри, управленски кадри.
  Тези тук не стават.

 44. 44 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Нашият "едър" бизнес е като кон в стъкларски магазин. Гордее се че не е слон...И ходи на лов с трици за маймуни...
  —цитат от коментар 40 на babyroo


  Браво! Толкова са нагли, че няма начин да не са сите с комуноидни корени. Когато като бизнесмен нямаш обща и дългосрочна концепция за приходи, разходи към последните и заплати със осигуровките, то явно си или болестно алчен или неизлечимо глупав.
  Та така..за триците и маймуните.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 45. 45 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това е първото и единствено смислено предложение направено от тъй наречените "патриоти". Да не повярва човек!

 46. 46 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  В момента и да се удвоят 2-но заплатите, пак ще има недостиг на квалифициран персонал. Единия проблем, който прогони хората са ниските заплати, другия проблем е че България не създава качествени условия за живот. Трябват целенасочени усилия не само по връщане на българи от чужбина и привличане на диаспора, а и по задържане на младите българи тук, вместо да емигрират. Това изисква дългострочна и многосекторна политика. Няма как да се създаде от герберски и бесепарски калинки и тролове.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 47. 47 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Не е нужно да гадаем колко работници ще дойдат у нас. Трябва да опитаме. Приемането на закон не е сериозен разход.А самата идея да се либерализира пазара на труда е прекрасна. Няма как да произвеждаме за световните пазари със затворен пазар на труд.
  —цитат от коментар 12 на Иван К


  Къде го видя този затворен пазар бе ?!?
  Целия Европейски Съюз със 500 милиона население има право да работи в България!

  Ниска им е квалификацията за нашите работодатели ли ?

 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Работодателите да разяснят, че търсят щедри служители на 300 евро заплата, да бачкат денонощно докато сина/дъщерята на "работодателя" се прави на шеф с 2000 евро заплата и джитка наоколо със служебно БМВ Х5-тица без да прави нищо.

 49. 49 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Що да са смешни, получиха наготово пари, наготово построени предприятия, възможност да влияят на законите, най –ниските разходи за данъци и заплати в Европа, държавни поръчки, евросубсидии, субсидирана заетост, всякакви активи без пари и отгоре на всичко им се вижда голяма месечна заплата, която не покрива дори джобните на един работник за месеца.Сега са решили вместо да вдигнат заплатите, или да си внесат работници от Германия, щото били 10 пъти по –ефективни от българските, или да си изнесат великите бизнеси в други държави, например в Бангладеш, Хаити, Африка, те решили от нашие данъци, на малкото останали работещи българи, да строят безплатни жилища, с които да привличат безплатни роби.И сигурно ще им се получи, що вече плешивия и крадлив гербераст- филосох-вице –премиер обясни как държавата щяла да строи безплатни жилища за „българите“, които ще се върнат от чужбина да работят тук.Разбирай „българи“ с украинско, молдовско, виетнамско, индийско гражданство.И лошото е, че ще им мине номера.
  А относно огромните заплати, които плащат, в БГ работодател си пише колко взимат работниците в Балканфарма на „великия“ бизнесмен Киро Гела.
  Че и вече пети ден плашат матряла с „робските“ условия за работа в Англия, само и само да не посмее да замине, щото кой ще дойде тук за 200 евро на месец и европейски цени, освен някой афро-индиец, примамен с обещание за безплатно жилище и гражданство на ЕС.

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Прекрасни законодатели и правителства имаме - изнасяме лекари, инженери, архитекти, култура, правим износ на талантливи деца, а внасяме камериерки и Кобилкина. Две сирийски и две иракски войни да имаше в България, пак нямаше да успеем с износа на 2 млн. българи в активна възраст. Да, ама не - направихме го без войни.

 51. 51 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Аз лично съм се отказал от лозе с биоферма и къща за гости в отдалечен район - познай защо. И има хиляди като мен. А ако нямаше цигански банди, много хора щяха да правят собствен бизнес, да дават поминък и на останалите, включително на квалифицирани кадри - енолог, агроном, ветеринар и пр., които щях да наема.
  —цитат от коментар 13 на gun

  Аз пък щях да направя новия фейсбук и да наема много софтуерни инженери, ама пустите политици ми пречат и се отказах :-)
  Как пък има много работещи къщи за гости и биоферми и не са се отказали хората - то като живееш там циганите не припарват.
  А за вноса на работници: цял Дубай е построен от пакистанци и бангладешци, които идват да работят с разрешителни. Те са си като роби - настаняват ги на обекта, нямат право да ходят никъде, там спят, там ядат, като им свърши договора дават им там колкото им дадат и хайде на кораба. Никой не се чуди как щели да се асимилират и къде щели да учат децата им. За мен това е под човешкото достойнство и никога не бих се хванал, но те доброволно се записват макар добре са им ясни условията. Защото при тях е още по-зле, така че и за тях добре, и за работодателя добре - защото местните араби са мързеливи и не биха се хванали да работят тежка работа.

 52. 52 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Работодателите трябва да бъдат оставените на свобода да наемат който си искат от където си искат. Ако аз създам едно работно място, от къде на къде някви чиновници ще ми казват кой имам право да наема? Колкото повече хора има на пазара на труда, толкова повече работни места ще се създават. Много хора които не разбират от икономика си мислят че в един пазар има фиксиран брой работни места, което не е така.

 53. 53 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#20] от "alvell":

  Въпросите ми бяха риторични. Както и този защо ли ни смятат за страна от третия свят?

  Dosis sola facit venenum!
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8449 Неутрално

  Искат внос от Украйна и Молдова само за да могат да дават по-ниски заплати. Българските роби във Великобритания, чуждите , в България.

 55. 55 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 940 Разстроено

  Преди година, в момент на добро настроение реших да пробвам пазара в БГ и се кандидатирах за няколко обявени позиции от български работодателчета. СV-то ми е добро - пиндосите безотказно кълват на него и се надцакват с оферти с от-куфар-със- жълтици нагоре. За съжаление, нито едно от нащо работодател (даже) не отговори с отказ на документите ми. Явно отговарянето на/с имейл-ове се счита за слабост в Под(х)уяне. Като цяло разбрах, че ще трябва още много да работя над себе си за да покрия изискванията на другаретЕ със сплескани уши.

 56. 56 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  .............на тези ПАРИ ...........!!!!?????.......нема кой да им се ХВАНЕ........а КАТО НЕМАШ ДОБРИ РАБОТНИЦИ И БИЗНЕСА ПРОПАДА.........и другпът съм го КАЗВАЛ.....-кумонисти и назначени КАПИТАЛИСТИ.....-ПАРИ НЕ ДАВАТ.......!!!!!........за съжаление в БЪЛГАРИЯ НЕЩАТА ЩЕ СЕ СЛУЧВАТ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН......!!!!!?????.....ако ще и от БАНГЛАДЕШ аргати да ДОКАРАТ...........СЪЩАТА РАБОТА..........!!!!!......

  България НАД ВСИЧКО .....
 57. 57 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 892 Весело

  Съвсем не е безобидно. Ще докарат чужди работници точно в сфери, където заплатите са понарснали и точно работодатели, които могат да си позволят. Дори и малкото придобито ще бъде размазано в името на печалбата и конентрация на доходите в 1% от населението. Откровено изкривяване на пазара на труда с помощта на държавата. По цял свят хората разбраха, че глобализацията отиде твърде далеч, но унас управляващите са решили да проверят сами на гърба на обикновения българин. Тези са вредни!

  Всъщност, това е мигът на БСП. Ще удари едновременно Герб и Партиидиотите. Идиотите се осъзнаха за ИК и бързо се дръпнаха, но тук не вярвам да са толкова съобразителни.

 58. 58 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 230 Весело

  сега ще инфилтрират руснаци и украинци за да може комунизма да процъфти.

 59. 59 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2437 Любопитно

  До коментар [#57] от "puknatastotinka":

  какво е ИК...????!!!!....

  България НАД ВСИЧКО .....
 60. 60 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2437 Весело

  До коментар [#57] от "puknatastotinka":какво е ИК...????!!!!....
  —цитат от коментар 59 на kesh


  ...........ааааа конвенцииката............остарявам..........

  България НАД ВСИЧКО .....
 61. 61 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  За съжаление, нито едно от нащо работодател (даже) не отговори с отказ на документите ми. Явно отговарянето на/с имейл-ове се счита за слабост в Под(х)уяне.
  —цитат от коментар 55 на Brother Felonious


  У нас няма практика работодатели да дават отговор още на етап изпращане на документи. Повечето не го правят и след интервюта, какво остава в самото начало. Въпрос на манталитет и разбирания. Имат доста да поработят върху обратната връзка, поне след среща да дават някаква. Така че не се чуди, още повече ако CV-то ти е показало, че едва ли би се съгласил да работиш за някаква смешна заплата направо са те отписали на първия етап.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 62. 62 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "Явор Рг":

  Получава данъци,хем си го написал хем питаш какво получава държавата.Не мога да разбера едно нещо в българина вижда че целия бяла свят изсмуква работната сила на чужди държави,Америка от това постоянно расте,тези студентски бригади за какво ги правят,за ди почиват студентите в Щатите ли.В Б-я е пълно с леваци които си мислят че са десни хора,пълно е.В този сайт и форум също!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK