В Манхатън все повече магазини хлопват кепенците

В Манхатън все повече магазини хлопват кепенците

© Eric Thayer, ReutersМанхатън е по-богат и по-населен от всякога, но все повече магазини затварят врати под натиска на космически наеми и търговията по интернет: просто приспособяване към реалностите според някои, а за други - истинска криза. Това съобщава в репортаж от там журналист от "Франс прес", цитиран от БТА.


Утре, в Деня на Свети Валентин, Стивън Телви ще хлопне окончателно вратите на своята дрогерия "Дъ Сорс" в квартал "Горен Ийст сайд" след почти 37 години работа поради свиване на дейността и прекалено високия според собственика наем. "Целият остров върви на зле", казва той за малкия бизнес в Манхатън.


От "Сохо" до "Горен Уест сайд" през Пето авеню и "Мийтпакинг дистрикт" нерядко могат да се видят две-три опразнени витрини сред група сгради в сърцето на столицата на шопинга Ню Йорк.
Всички или почти всички икономически показатели на американския мегаполис обаче са в "зелената зона": най-ниска безработица в историята, доходи на човек от населението, които надхвърлят с 34 процента средното за страната, над 61 милиона туристи през 2017 г.


Запитани от агенцията търговци и брокери на недвижими имоти изтъкват като главна причина шеметния скок на наемите - с 68 процента между 2009 и 2016 г. в "Сохо", със 70 процента в някои части на "Горен Уест сайд" и със 175 процента в някои участъци на Пето авеню, по данни на профсъюза на нюйоркските брокери REBNY.


"Това е класически пример за цени, чието покачване изпреварва търсенето и основните пазарни показатели", казва Брайън Климас, вицепрезидент на REBNY, отговарящ за проучването на пазара.


В последните месеци все пак цените в много квартали на Манхатън започнаха да падат, но делът на опразнените магазини продължава да расте и сега се равнява на близо една четвърт от търговските пространства в "Сохо" в края на миналата година, сочат данните на компанията за недвижими имоти "Къшман & Уейкфилд".


"Наемодателите се забавиха с промяната на тарифите си, отбелязва Кенет Хочхаузър, изпълнителен вицепрезидент на "Уиник риълти груп". Не толкова зле, колкото през 2009 г."


Според търговците, които остават при доста напрегнати в някои случаи финансови обстоятелства, изчезването на някои от съседите им "не помага", обяснява Клара, продавачка в магазина за конфекция "Вариазони" в "Горен Ийст сайд".


Заради недостатъчния брой магазини потенциалните клиенти намаляват, отбелязва Дженифър Сън, която е открила магазин на собствената си марка детски облекла "Меджикъл кидс" през май 2016 г. в "Горен Ийст сайд".
След добра първа година в последните пет-шест месеца тя видяла много от околните магазини да затварят, а дейността да се забавя. "Дори не си плащам заплата", казва тя.


Ще мине време, докато пазарът се приспособи, прогнозира Стивън Саутъндийк, изпълнителен директор, отговарящ за търговията на дребно в "Къшман & Уейкфилд".


Той говори за две до три години, преди нещата да потръгнат отново, но не е разтревожен.


"Имаше повече свободни помещение по време на финансовата криза. Сегашната обстановка далеч не е толкова лоша, колкото през 2009 г., в разгара на кризата", подчертава Саутъндийк.


Само че тогава търговията по интернет представляваше едва 3.6 процента от продажбите на дребно при 9.1 процента днес според най-новите правителствени данни.


Стивън Телви прекрасно помни момента, когато сменил местонахождението си, точно през 2008 г., минавайки от едната страна на Трето авеню на другата. "По това време всъщност стартира търговията по интернет", казва той.
Оттогава дейността му бележи неумолимо годишен спад от 5 процента, а откриването в края на 2016 г. на нови метростанции на Второ авеню допълнително разредило клиентите, оборотът му намалял с една четвърт и това го принуждава да затвори.


Според мнозина членове на нюйоркския градски съвет държавните власти трябва да действат пред опасността да изчезне душата на тези квартали и предлагането на основни стоки и услуги, които ги правят добри за живеене.
В края на ноември кметът на Ню Йорк Бил де Блазио направи първия жест, като повиши двойно прага, под който търговците на дребно са освободени от общински данъци.


"Правя стоки, които никой не предлага", казва Дженифър Сън, сочейки възглавниците уникална изработка.
"Стараем се да разполагаме с книги, които не могат да се намерят никъде другаде", обяснява Мат Сартуел, управител на книжарница "Кичън артс & летърс" в "Горен Ийст сайд", специализирана в кулинарната литература.
Друг коз - помещенията принадлежат на съсобствениците на сградата, които са доволни, че "наематели сме ние, а не поредният банков клон или фризьорски салон", казва Сартуел.


Колкото до Стивън Телви, той не изключва възможността да наеме друг магазин, след като "Дъ Сорс" затвори. За момента обаче имам нужда от няколко седмици почивка, казва той.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Не вярвам аз, че е възможно някой в САЩ, хеле па в "Манхатън" да закъса....

  [email protected]
 2. 2 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 402 Неутрално
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Няколко седмици :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Спокойно и по-зле ще става. Всичко с изключение на част от храната купувам по интернет. И не съм изключение. Младите само минават през магазините, оглеждат, сравняват , избират и после си го купуват по-евтино в нета.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 969 Неутрално

  "Милениълите" (или както там се казваха) им са виновни.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Проблемът е, че интернет търговията постепенно се монополизира. Амазон, Ибей и Фейсбук. Това е. Останалите магазини са принуденои да харчат луди пари за реклама или да се включат в платформите на гореизброените срещу комисионна от 25 % от цената /не от печалбата/. Кой продава с такъв марж?!? 25 % за посредника, минимум още 30 % данъци и доставка и реклама, какво остава като сума, за да се закупи стоката и да се пелели. Ако не умношиш по 6 доставната цена няма шанс да оцелееш като оналайн търговец. Невъзможен пазар.

 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Спокойно и по-зле ще става. Всичко с изключение на част от храната купувам по интернет. И не съм изключение. Младите само минават през магазините, оглеждат, сравняват , избират и после си го купуват по-евтино в нета.
  —цитат от коментар 4 на gedk


  Вие не сте целевата група на пазаруващите в Манхатън

 8. 8 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 666 Неутрално  До коментар [#7] от "Бай Благой":

  А кои са? Застаряващите икономически неактивни бейби бумъри?

  Every cradle is a grave.
 9. 9 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Благой":

  Е щом така казвате, сигурно е така. Но явно и целевата група намалява придобивайки "лоши" навици.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Електронната търговия постепенно ще загроби дюкяните. Да вземем за пример амазон- там човек може да намери всичко. каквото му трябва . Няма стока, която да не можете да откриете в амазон. Затова нейният сиобственик стана най-богатият човек в САЩ.

 11. 11 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "xox55541929":

  Не е съвсем така. Поне от гледна точка на купувача. Ибей и амазон често ми помагат да си намеря каквото търся, но рядко купувам оттам.

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#6] от "xox55541929":

  донякъде е така, но големите брандове понякога отказват да работят с амазон, дори най - обикновенни дрехи, примерно Лакост не се предлагат в Амазон - тоест предлагат се 5 тениски от колекцията преди 3 години, но нищо повече

 13. 13 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 289 Весело

  Ще стане като на "Витошка". :-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 14. 14 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Ужасно място за живеене. Живял съм на 39 улица. Сутрин като излезеш и те лъхва миризма на нечистотия. Шумно е през почти цялото денонощие. Метрото е гнус да те хване - българското е 100 пъти по-добро. За всяко по-сериозно пазаруване трябва да отскачаш или до Ню Джърси или до Бруклин. Същото кисело мляко което в Бруклин ще си го купищ за $4 кофичката, в Манхатън плащаш $9-10. Задръствания по всяко време. Така и не можах да разбера на какво се дължи желанието да се живее там. Може би само кооперациите около Централ Парк си струват.

 15. 15 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не вярвам аз, че е възможно някой в САЩ, хеле па в "Манхатън" да закъса....
  ----------

  Брате, пост-нал си глупостта си 4 мин след публикуване на статията. Дали дежурният надзирател ще ти удвои полагащите ти се неоглозгани костилки от сини сливи за бързината ти или ще намали с 50% дневната ти дажба за закъснението? Що се отнася до това де не разбираш, не е твоя работа как пиндосите ще правят профит в бизнеса си. Ако беше, отдавна да бяха смачкани от мизерията кат теб.

 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 534 Весело

  До коментар [#14] от "svetlyobg":

  Това просто не може да бъде вярно

  гошо
 17. 17 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Егатиии. 37 години под наем. Това е възможно само в САЩ.
  Ако беше направил една ипотека за толкова много години, досега да я е изплатил и да си е негов имота. И то при положение, че лихвите по ипотеките там са много ниски.

 18. 18 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Голямо драматизиране. На времео някои предричаха, че супермаркетите и моловете ще убият бакалиите. Е не ги убиха, но ги намалиха до едно нормално количество, а не до това на всеки ъгъл да има по две. Така ще е и с онлайн търговията. Оздравително свиване, но без драматика, който иска да си пазарува в магазинче ще има тази възможност...

 19. 19 Профил на baxxtraxx
  baxxtraxx
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "xox55541929":

  Фейсбук, Туитър и т,н ще платят висока цена за алчността си. Бъдещето принаджлежи на платформи които плащат за съдаржание, като Стийм ит и Трон. Те плащат на потребителите за да имат съдаржание, а не печелят на гърба на потребителите си , от ТЯХНОТО съдаржание, като на всичкото отгоре го цензурират и бомбандират с ненужна реклама.

 20. 20 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#14] от "svetlyobg":

  Ужасно място за живеене. Живял съм на 39 улица. Сутрин като излезеш и те лъхва миризма на нечистотия. Шумно е през почти цялото денонощие. Метрото е гнус да те хване - българското е 100 пъти по-добро. За всяко по-сериозно пазаруване трябва да отскачаш или до Ню Джърси или до Бруклин. Същото кисело мляко което в Бруклин ще си го купищ за $4 кофичката, в Манхатън плащаш $9-10. Задръствания по всяко време. Така и не можах да разбера на какво се дължи желанието да се живее там. Може би само кооперациите около Централ Парк си струват.
  ---------------

  Живял съм на Е79-та. Отлично место за живеене. "Сутрин като излезеш и те лъхва миризма" на чистота. Метрото си върши работата - над 4 милиона хора го ползват всеки ден и от тази гледна точка не може да се сравнява с българското. Киселото млеко в Манхатан е от $4.5 - 10 долара, а в Астория (на 10 мин от Манхатан) е $3.5 - 6. Задръствания рядко има. Потокът от коли е непрекъснат.

  На какво се дължи желанието да се живее там? Може би защото i) ако нещо го няма в Манхатан то то не съществува на планетата; ii) всеки ден има хиляди обяви за работа; iii) над 10% от хората са с докторски дисертации; iv) в Манхатан има над 25 000 места за ядене и още толкоз за пиене; v) няма друг град с такава енергия - тя идва от хората - чувствуваш я когато се събуждаш, когато си на работа, и когато вечер си лягаш.

 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не ми е жал за тях. Но пък думата "кепенци" веднага ми напомня в коя държава живея.

 22. 22 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#14] от "svetlyobg":Ужасно място за живеене. Живял съм на 39 улица. Сутрин като излезеш и те лъхва миризма на нечистотия. Шумно е през почти цялото денонощие. Метрото е гнус да те хване - българското е 100 пъти по-добро. За всяко по-сериозно пазаруване трябва да отскачаш или до Ню Джърси или до Бруклин. Същото кисело мляко което в Бруклин ще си го купищ за $4 кофичката, в Манхатън плащаш $9-10. Задръствания по всяко време. Така и не можах да разбера на какво се дължи желанието да се живее там. Може би само кооперациите около Централ Парк си струват.---------------Живял съм на Е79-та. Отлично место за живеене. "Сутрин като излезеш и те лъхва миризма" на чистота. Метрото си върши работата - над 4 милиона хора го ползват всеки ден и от тази гледна точка не може да се сравнява с българското. Киселото млеко в Манхатан е от $4.5 - 10 долара, а в Астория (на 10 мин от Манхатан) е $3.5 - 6. Задръствания рядко има. Потокът от коли е непрекъснат. На какво се дължи желанието да се живее там? Може би защото i) ако нещо го няма в Манхатан то то не съществува на планетата; ii) всеки ден има хиляди обяви за работа; iii) над 10% от хората са с докторски дисертации; iv) в Манхатан има над 25 000 места за ядене и още толкоз за пиене; v) няма друг град с такава енергия - тя идва от хората - чувствуваш я когато се събуждаш, когато си на работа, и когато вечер си лягаш.
  —цитат от коментар 20 на Brother Felonious


  Разбираемо - 79та е до парка. Най-много на 5 минути пеша си бил от там. Иначе за метрото няма какво да спорим - който е бил знае за каква ужасия става въпрос. А с PhD ще си в пъти по-добре във Washington, DC отколкото в NYC. Да не говорим за La Jolla, CA и други яки местенца. Но всеки с предпочитанията си.

 23. 23 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#22] от "svetlyobg":

  Разбираемо - 79та е до парка.
  -----

  Не съвсем - живеех на Е79 & York Ave, до Carl Schurz а не Central Park. В Bethesda и La Jolla - все хубави места - е не по-евтино от Манхатан, но дали нещо е скъпо или евтино зависи от заплата (нещо кат финансова сегрегация).

 24. 24 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#22] от "svetlyobg":Разбираемо - 79та е до парка.-----Не съвсем - живеех на Е79 & York Ave, до Carl Schurz а не Central Park. В Bethesda и La Jolla - все хубави места - е не по-евтино от Манхатан, но дали нещо е скъпо или евтино зависи от заплата (нещо кат финансова сегрегация).
  —цитат от коментар 23 на Brother Felonious


  Не става въпрос за доходи а за среда. По-зелено, по-уредено, по-чисто, повече интелигентни хора и т.н. А че цените са близки си що-годе прав.

 25. 25 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Голямо драматизиране. На времео някои предричаха, че супермаркетите и моловете ще убият бакалиите. Е не ги убиха, но ги намалиха до едно нормално количество, а не до това на всеки ъгъл да има по две. Така ще е и с онлайн търговията. Оздравително свиване, но без драматика, който иска да си пазарува в магазинче ще има тази възможност...
  —цитат от коментар 18 на antikommunist


  Абсолютно не е така. В големи части от англосаксонския свят вече няма бакалии. Живял съм в 30 хил. градче във VA, залепено до Вашингтон. Нямаше НИТО ЕДИН магазин на по-малко от 20 мин. с кола. Хляб няма къде да купиш, за едно аспиринче до мола насред нищото се ходи.

 26. 26 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#24] от "svetlyobg":

  По-зелено, по-уредено, по-чисто, повече интелигентни хора и т.н.
  -----

  За по-интелигентните хора въпросът е спорен, както е спорен въпросът дали това са съизмерими величини. Населението на La Jolla е ~ 50К, а на Манхатан е 2М+; ако ще сравняваме зеленина/калпак от населението, нека тогава да сложим на кантара La Jolla и Long Island do Westhampton. Бетесда е нелошо место, но е една 10-км улица, т.е. губи сравнението с Манхатан. За зад-Потомак квартала на Вашингтон нека не говорим, както няма да споменаваме и Харлем. И ако трябва да правим екологични изказвания, Калифорния слабо ме привлича - нещата tam са на пясъчна основа; въпрос на време е да има сериозно земетресение + доста пожари има, както и неуки мексиканци + морето е студено и не става за къпане, независимо от акулите. Предпочитам плажовете на Ню Йорк (през Лонг Бийч до Монток). Но, като и да е; аз напуснах Манхатан преди сърцето ми съвсем да се втвърди и Калифорния преди да се размекне.

 27. 27 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#26] от "Brother Felonious":

  Употребих израза "повече интелигентни" като количествена мярка а ти явно имаш предвид качествена (по-интелигентни). Ако в Manhattan тези с PhD са около 10% в Bethesda са вероятно около 80%. Паплачта на която можеш да попаднеш в Ню Йорк трудно ще и намериш аналог в Бетесда. Сравнено с който и да било град в щатите, всеки голям европейски град е многократно по човешки за живеене.

 28. 28 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Крахът на капиталистите винаги идва - рано или късно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 29. 29 Профил на february
  february
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#28] от "Taiga":

  А на комунистите?

 30. 30 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  Bethesda са вероятно около 80%.
  ----

  тук съвсем яхна белия кон. дори под "Бетесда" да разбираш само противораковия институт на NIH, а не градът Бетесда (от Роквил до университета Джорджтаун), пак няма да удариш 80%. Ще стигнеш най-много 20%. Най-високоят процент в градско население беше 12.5, поне преди няколко години в Дъръм, Северна Картолина - там е базата на NIH, Ресърч Триангл Парк. На второ место беше Бостън, а на треото NYC. Що се отнася до европейските градове, не съм съгласен с оценката ти. Смятам, че повечето евро-ленtяи убийство ще извършат за да се доберат до Манхатан.

 31. 31 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#30] от "Brother Felonious":

  Нямам предтава какво толкова намираш в US. Градовете са копие един на друг - тонове бетон и нищо друго. Пълна липса на индивидуалност, усещане за мярка, хармония и какво ли още не. Грозни, кубични сгради, километрични гета, картонени къщи, полуразпадаща се инфраструктура. Виж разлика между Париж, Милано, Рим, Амстердам и ако щеш и Атина ще намериш. Относно статистиката - вероятно си прав за броя на PhD-тата. Никога не съм търсил справка, каквото бях написал е базирано само на лични наблюдения (главно от хората с които съм бил заобиколен).

 32. 32 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "Taiga":

  Пак се издъни бре. Ще има другарска беседа явно. Ми тоя късия дето си си го лепнал на снимката нали е капиталист? Или поне така твърди. Как можеш да му предричаш крах? Впрочем може и са си прав, той си е феодал и вместо крах сигурно го очаква доста по-лоша участ.

 33. 33 Профил на Stoil Borisov
  Stoil Borisov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "antikommunist":

  Да, примерно аз винаги си купувам от физически магазини дрехи- за да се видя че са ми по мярка и добре стоят, и обувки особено- да направя няколко тегела в магазина и да се уверя че са ми удобни.
  Техника и т.н. си купувам онлайн само ако я намеря значително по евтино.

 34. 34 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#31] от "svetlyobg":

  гета навсякъде има. дай да погледнем френската ривиера - кан ли няма гета, ница ли, или марсилия? тези ли градове имат индивидуалност или нямат 'Грозни, кубични сгради, километрични гета'? Или на 5 метра извън Барцелона? или париж, който повече прилича на бейрут отколкото на красивата картинка в съзнанието ти? американските градове са се развили по различен начин, защото в този континент има много повече свободно место. хората тук предпочитат да живеят в къщи с поне декар двор, в който са паркирани 3-4 камили, а не в гнойни панелки. По тази причина градовете в сащ са на са огромна площ. Нека да сравняваме хубавите европейски градове с хубавите американски: например бостън с амсердам, или осло със сан франциско, или бетесда с мръсният милано, или сан диего с париж. на рим старините са забавни но мизерията която цари между ватикана и центъра на рим е зловеща. та, без да се замисля аз бих дал отчетлива преднина на американските градове. просто лични предпочитания.

 35. 35 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#31] от "svetlyobg":

  ... сащ ... полуразпадаща се инфраструктура ...
  ------

  Брате, ти от мазето на позитано 20 ли списваш или справедливо си попаднал в хамериканско гето и не мож да излезеш от него?

 36. 36 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#32] от "gedk":

  Трудничко. Има одобрение над 80% от руснаците. Я кажи същото за Меркел или Макрона?
  Капиталист, ама не толкова див капиталист, като тези по западна Европа и отвъд океана.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 37. 37 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#35] от "Brother Felonious":

  Да броим ли дупките по улиците? Аутобаните в Германия са години напред. Интересно защо ли Тръмм иска инвестиции точно в инфраструктура. Не знам колко си обикалял с кола из различните щати, но пътищата са що годе добре само на юг където няма зима. И не не пиша от Позитано :) Модераторите вероятно могат да видят IP адреса ми. Питай тях и ще разбереш от къде пиша.

 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1440 Весело

  Ей, разгеле една статия, коментарите под която да са що годе нормални.

  (Изключение, потвърждаващо правилото: карабастунът си е както обикновено - гевгир, от който плискат глупости.)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 39. 39 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#37] от "svetlyobg":

  хубаво. не обичам стажантчетата от позитано. отегчават ме. а сега за карането - карал съм навсякъде, от едното море до другите 2, и в сащ и в канада. та да отговоря за пътищата/магистралите - отлични са, както и (повечето) безплатни. сравни ги с европейските, където на всеки 200 метра плащаш. и кои пътища в северната част на сащ са лоши и с дупки? карал ли си по I-80 от NYC до сан франциско? или по I-76/70 от NJ/PA до Юта? отлични пътища - такива в европа трудно ще намериш. още хамерикански оцет да предложиш за продан?

 40. 40 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#37] от "svetlyobg":

  а, и защо ли тръмп искал да вкарва пари в инфраструктурата на страната? а ти как мислиш? защо?

 41. 41 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#36] от "Taiga":

  Нещо почна заден ход да даваш. Капиталист ама не див. Супер. И "питомните" капиталисти какво ги чака според тебе? А за рейтинга, ами спомни си какъв беше на "гения на Карпатите" преди да го анихилират.

 42. 42 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#35] от "Brother Felonious":

  Оххх, опитвам се да проявявам сдържаност, но като ти прегледах и другите коментари не се сдържам. Не знам защо си решил, че всеки втори, който не е съгласен с мнението ти пише от Позитано. Добре, че нямам контакт с българи тук, които по форумите само се надлъгват един друг колко прекрасен е животът им тук и колко невероятна страна за живеене са щатите.
  Що не разкажеш за скапаното им здравеопазването заради което трябваше да чакам 1.5 години за операция на сина ми от най-добрия специалист в областта, която струваше $748 000 (да хиляди и имам документите за да го докажа). Добре че застраховката ми е от най-добрите та платих около 1% от сумата.
  Та кажи и за престъпността и за свободния достъп до оръжия (не знам дали имаш семейство и до каква степен те засяга това). За съжаление, не мога да си позволя да живея в квартал от затворен тип защото къщите там (също от картон) са над милион и половина. Непрекъснато се притеснявам за сигурността на децата си.
  Образованието е плачевна история - през университетит може да мине всяка тиква която може да си плати. Големият ми син изучава (в един от най-добрите университети в щата) предмети които съм ги учил още в математическата гимназия навремето в бг. Да но за сметка на това tuition fee-то му е 32000 на година.
  Разкажи им и за връзкарството което цари навсякъде (само че под по-благовидната форма на networking), за живота на кредит и фалшивата икономика която аха, аха и ще рухне отново като преди 10 години. Мога да дам още много примери, но едва ли ще разбереш.

 43. 43 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#31] от "svetlyobg":... сащ ... полуразпадаща се инфраструктура ...------Брате, ти от мазето на позитано 20 ли списваш или справедливо си попаднал в хамериканско гето и не мож да излезеш от него?
  —цитат от коментар 35 на Brother Felonious


  Значи по принцип се сдържам когато става дума да давам акъл за огромна държава в която съм прекарал едва 3 месеца и иначе см бил само на краткосрочни визити там, но за инфраструктурата колегата е напълно прав...
  За магистралите и улиците иди до иди, те са най-малката болка, макар и там качеството доста да вариира. Ама човече, аз имах гениалната идея да попътувам из щатите с влак и трябва да ти кажа че от Амтрак по трагично нещо в Европа съм виждал само в лицето на БДЖ. Има една нормална и добра линия от НюЙорк до Бостън и до ДС, но пробвай да попътуваш към юга или средния запад и става пълна трагедия. И не говоря само за качеството, но и за съвсем елементарни работи като скорост и честота на влаковете (от Ню Орлиънс за Атланта имаше само по веднъж на ден по смахнато време, а от Атланта в посока Майами трябваше да прекачваме два пъти... в Северна Каролина - това беше момента когато преминахме на кола).
  За метрото в Ню Йорк, че е мръсно и гнусно, а и опасно, доста се изписа, но то поне е практично за да се предвижваш бързо и лесно из града. Пробвай да се движиш с обществен транспорт в град като Атланта, Майами, Сан Диего, пък дори и ЛА... Гоовря само за места на които съм бил, може и по-зле да има...
  И да оставим на страна градския транспорт, но повечето от тези градове са направени така че да са истински ад за хора които имат абсурдната идея да ходят пеша... Тротоарите не са най-американската придобивка, а кръстовищата са предвидени за коли но рядко за пешеходци.
  На този фон наистина Ню Йорк беше едно от най-добрите места... Знам че този вид размишления са адски "европейски" защото в мирогледа на средностатистическият американец явно автомобила е съставна част на човешкото тяло както краката, но това е реалността която преживях... Та щатите имат за мен безброй добри страни, но инфраструктурата определено не е сред тях. Между другото това е и мнението на повечето американци с които съм разговарял по въпроса...

 44. 44 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#43] от "antikommunist":

  Добре че има повече от двама човека които могат да споделят наблюдения. Така поне човек може да си направи извод чии наблюдения са в по-голямата си степен достоверни. Не знам колко заслепен трябва да е човек за да вижда всичко в розов оттенък, но NYC определено е доста далече от блясъка който описват.

 45. 45 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#42] от "svetlyobg":

  Що не разкажеш за скапаното им здравеопазването заради което трябваше да чакам 1.5 години за операция на сина ми от най-добрия специалист в областта, която струваше $748 000 (да хиляди и имам документите за да го докажа). Добре че застраховката ми е от най-добрите та платих около 1% от сумата.

  .... образование .... престъпност ...

  ------------------

  нека да кажа, ако позволиш:

  1. здравната ми застраховка, която получавам служебно ми струва 3% заплатата ми и покрива цялото ми семейство. покрива всичко. като ко-пеймент имаме само $20 за визита при домашен лекар и $40 при специалист. за всички манипулации/операции горна граница няма. ако трябва и дупе ще ми пришият без да плащам допълнително.

  2. образованието - то първо започва в къщи. ако работиш и получаваш прилична заплата ще живееш в добър квартал и ще имаш добри първични училища и гимназии. ако детето ти е умно - в 5 - 6 клас минават ...-тестове - може да запише напреднала програма (само ако то желае) и в гимназията ще получи това което се дава в 1 и 2 курс в университета. изпитите от тези курсове се признават в университетите. от друга гледна точка, ако си недъгав и живееш в лош квартал, децата ти ще имат лосошо образование - още от къщи, а след това и в бордейната 'образователна система'. а сега се съсредоточи и отговори в коя държава не е така? отговори без да излизаш с команастическите лозунги че ти се полага защо си много хубав и умен. ако си такъв работи и ще имаш всичко. ако не, пий чаша студена вода и пътувай по течението.

  3. оръжия - да има, и аз имам. ти имаш ли?

  4. престъпност - тя е в бордеите. в добрите квартали такава няма. къде не е така? ти къде живееш и защо?

  5. връзкарство? със семейството ми дойдохме в сащ по-бедни от бедните. след ~ 30 години децата ми се изучиха и имат отлични позиции, а със съпругата му плащаме високи данъци - в горния процент сме, т.е. плащаме и за такива кат теб, за да не се мотаете по улиците гладни. и знаеш ли как? с работа. без връзки - не познавахме никой - с много работа + качество. мисли над последното без да се депресираш.

 46. 46 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#43] от "antikommunist":

  Пробвай да се движиш с обществен транспорт в град като Атланта, Майами, Сан Диего, пък дори и ЛА...
  -----------------

  кой пътува по тези места с градски транспорт? най-бедните сред бедните, на които са им взели книжките. кат си бил на (кратки) посещения защо не си взел кола под наем? нищо лично, но тук градски транспорт почти няма. във всяко семейство (изключвам 2 - 3 града) има по 3 - 5 коли и те са градския транспорт. просто различна (и по-богата) уредба на обществото. За останалото, не бих се съгласил. Сан Диего е хубав град. Що се отнася до атланта и др. южняшки градове - животът изтласква недъгавите на юг. къде не е така? сравни софия или пловдив с някое дребно селце по турската или гръцката граница. направи това упражнение и ще получиш същия отговор.

 47. 47 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#44] от "svetlyobg":

  Добре че има повече от двама човека които могат да споделят наблюдения. Така поне човек може да си направи извод чии наблюдения са в по-голямата си степен достоверни. Не знам колко заслепен трябва да е човек за да вижда всичко в розов оттенък, но NYC определено е доста далече от блясъка който описват.

  ----

  става. двамата стойете дето сте. аз ще направя същото.

 48. 48 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#43] от "antikommunist":Добре че има повече от двама човека които могат да споделят наблюдения. Така поне човек може да си направи извод чии наблюдения са в по-голямата си степен достоверни. Не знам колко заслепен трябва да е човек за да вижда всичко в розов оттенък, но NYC определено е доста далече от блясъка който описват.
  —цитат от коментар 44 на svetlyobg


  Виж за това не съм съвсем съгласен... NYC е град на крайностите и е огромен мегаполис. И е факт че има доста мръсотия, хаос и шум, но това е и град с невероятно много култура, забавления, перспективи за кариера, учене и реализация и с невероятна гъстота на доста интересни хора. Има естествено и много отрепки, но това е нормално, а и до някъде прави града това което е. Там просто има всичко. Аз прекарах около 3 месеца там, което не е много и не се пиша голям експерт, но по всяко време бих отишъл пак. Виж дали бих живял трайно там е друг въпрос, мисля че бих станал на луд, но това е въпрос на личен вкус. Добре е да се гледа реалистично на нещата и да се виждат и добрите и лошите страни на всяко едно нещо, а не да се премълчава едното в полза на другото.
  Като цяло смятам че от западна/централна/северна Европа по-уредено място за живот няма. И южна я бива ако е да се забавляваш :)

 49. 49 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  ...-тестове -> IQ-тестове

 50. 50 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#42] от "svetlyobg":

  а, пропуснах да спомена - здравната ми застраховка покрив няколко болници в топ 10 в сащ. просто трябва да работиш и да плащаш застраховките си. странно е, има хора които приемат за нормално да плащат за ремонт на колата си или боядисване на къщата си, но ги боли когато плащат за здраве. защото здравето било първо право. амчи и храненето е от първа необходимост; нека да получаваме и храна безплатно, а комунисте таен?!

 51. 51 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#45] от "Brother Felonious":

  Пази боже сляпо да прогледа:

  1) За операция и за престой в болницата винаги имаш co-pay. Застраховката ми е федерална и е мисля най-добрата възможна. Да също плащам 20 за посешение при physician 40 за специалист.

  2) сина ми получи президентски медал 2012 за отличие в училище (всичките му класове са AP). Ако оставиш емейл мога да ти пратя и снимка. А tuition-а си е tuition, независимо каква сума от него плащам (да получава и стипендия). И е един от 4мата който ще завърши с два major-a.

  3) нямам оръжие защото е против убежденията ми.

  4) В бордеите има престъпност, но ти напомням че се обират главно къщи в заможни квартали поради простата логика, че там има какво да се открадне!

  5) Тъй като форумите не са място за хвалба (вече си ми ясен от кои си) не бих тръгнал да описвам доходите си. Само че ако се разровиш в google можеш да откриеш доста информация за мен - и публикациите ми и къде съм и т.н. Та забрави да ми се надуваш, защото може да се окажа доста повече от теб - но това само говори за интелигентността ти и за superiority complex-а който вероятно прикрива противоположното.

 52. 52 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#51] от "svetlyobg":

  За операция и за престой в болницата винаги имаш co-pay. Застраховката ми е федерална и е мисля най-добрата възможна. Да също плащам 20 за посешение при physician 40 за специалист.
  -----

  грешиш. за останалото също. в това няма нищо лошо. за мен
  . живей в собствената си халюцинация. аз в нея няма да участвувам. със здраве.

 53. 53 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#43] от "antikommunist":Пробвай да се движиш с обществен транспорт в град като Атланта, Майами, Сан Диего, пък дори и ЛА...-----------------кой пътува по тези места с градски транспорт? най-бедните сред бедните, на които са им взели книжките. кат си бил на (кратки) посещения защо не си взел кола под наем? нищо лично, но тук градски транспорт почти няма. във всяко семейство (изключвам 2 - 3 града) има по 3 - 5 коли и те са градския транспорт. просто различна (и по-богата) уредба на обществото.
  —цитат от коментар 46 на Brother Felonious


  Ами как да ти кажа, точно това е проблема. Просто в Америка се гледа на обществените услуги като на социална мярка за тези най-ниски слоеве на обществото, които не могат да си позволят частни такива и съответно и качеството е такова, че никой не иска доброволно да ги ползва, ако меже да ги избегне. Това е особено видно при общественият транспорт. Между другото ако беше чист, бърз, добър и удобен нямаше всичко живо да се качва на колите. В Ню Йорк, където общественият транспорт е на гъсто и е бърз и достъпен например много хора го използват, макар че могат да си позволят и да не го ползват. Мога да си представя, ако го направят по-чист уютен, и по-сигурен, че още повече хора ще оставят колите и ще се преориентират.
  Не знам защо според тебе наличието на 2-3 коли на семейство е признак за по-богато общество, в обществен ред, при който не можеш да си купиш една дъвка без кола.
  Доста европейски градове предлагат транспорт при който и мениджърите и банкерите ходят с градски транспорт, не защото не могат да си позволят личен, а защото така е по-удобно. Това не е признак на бедност...

 54. 54 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#52] от "Brother Felonious":

  Хах - хвана се за единствената недобре пояснена точка от всички които описах. Ха сметни 23 дни в болница x 150 на ден + 18 специалиста и двама извършващи операцията и ще видиш как сумата нараства до малко над $6000.
  Интересно обаче е мълчанието по другите точки. Явно нещо тезите ти увиснаха. Не че въобще мнението ти ме интересува, но се дразня от хора които разпространяват лъжи за мечтите си под формата на факти.

 55. 55 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#53] от "antikommunist":

  според мен става дума за самоорганизиращи се системи. европа е гъстонаселена и в градовете градският транспорт е ефективен. в сащ и канада има много свободно место и хората предпочитат да живеят в къщи с големи дворове. това 'разтяга' градовете до 100 + километра и градският транспорт става нереален; става скъп и неефективен. що се отнася до проблемът, че трябва да караш кола за ди си купиш дъвка - да, това е така, глупаво е, но така става когато искаш и получаваш едно нещо - тогава губиш друго. вероятно знаеш вица за бедняка, който плачел, ден след ден, че бог му дал 32 зъба и 1 член а той искал обратното. накрая на бог му писнало, щракнал с пръсти и изпълнил на бедняка желанието. затичал се последният по дела, но бог му казал 'чака-чакай, не така бързо; вземи сега тез 2 торби, всяка с по 64 топки'.

 56. 56 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#54] от "svetlyobg":

  приятелче, като не ти харесва в сащ - бий си дузпата и намери место според твоя вкус. намери го там нейде де 80% са доктори, здравеопазването е безплатно за клошарите, и добри училища има в кварталите с бидон-вили. успех, комунисте! и докато търсиш местото де се казва 'пърфект', громи тез мръсни хамериканци в чата на дневник. Громи ги безжалостно, палячо, пленници не вземай! всичко под ножа след кат не са угодили на пейзанчето от долно нанадолнище!

 57. 57 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#56] от "Brother Felonious":

  Току що описа перфектно себе си! Само ми се искаше описанието на великите ти постижения да съответства поне малко от малко на нивото ти на интелигентност, но уви, това определено не е случая. Човек като ти прочете и вицовете и му става ясно кой стои отсреща. Та сбогом Бай Ганьо.

 58. 58 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#57] от "svetlyobg":

  палячо болен, прочети постовете си - ти си този, който хленчи, че е много лошо в сащ. много е лошо но стоиш. мръсни хамериканци, как така не са построили нещата така че да ти харесват? ужасно е, но стоиш; нетърпимо е, но не мърдаш. бориш се срещу врага отвътре, в тила, и най вече в чата на дневник. а бре отде ви намират такива едни такива, лъжливи, с къси крачета, та все по един и същи начин топуркате и топчиците ви тракат по пода. щото на лъжата все са къси краката.

 59. 59 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#48] от "antikommunist":

  Напълно споделям мнението ти! След време се свиква с приятните черти от пейзажа, но това което продължава да ти се набива в очите и да те дразни за многото наброй малки неуредици (а и големите такива на САЩ погледнато по-глобално). И аз бих предпочел Северна Европа, но е малко късно за това след години на изграждане на кариера в Щатите. Въпреки това все още си мечтая да се върна в Милано или Париж.


 60. 60 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#42] от "svetlyobg": след ~ 30 години децата ми се изучиха и имат отлични позиции...
  —цитат от коментар 45 на Brother Felonious


  Как не обърнах внимание на този красноречив факт...
  Има само две възможности - или си дошъл тук преди да рухне комунизма, което намирисва много на Държавна Сигурност или си от тези първите нелегални, дошли тук да поискат убежище което им е предоставено не на база на някакви заслуги или постижения а от съжаление. И в двата случая не бих искал да имам нищо общо с теб и съжалявам, че си загубих времето в безсмислена комуникация с теб.

 61. 61 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#42] от "svetlyobg":


  До коментар [#60] от "svetlyobg":

  Добре, че нямам контакт с българи тук, които по форумите само се надлъгват един друг колко прекрасен е животът им тук и колко невероятна страна за живеене са щатите.

  Що не разкажеш за скапаното им здравеопазването ...

  Та кажи и за престъпността и за свободния достъп до оръжия ....

  За съжаление, не мога да си позволя да живея в квартал от затворен тип защото къщите там (също от картон) са над милион и половина ...

  Непрекъснато се притеснявам за сигурността на децата си ...

  Образованието е плачевна история ...

  през университетит може да мине всяка тиква която може да си плати ...


  Разкажи им и за връзкарството което цари навсякъде (само че под по-благовидната форма на networking) ...

  за живота на кредит и фалшивата икономика която аха, аха и ще рухне отново като преди 10 години ...

  Мога да дам още много примери, но едва ли ще разбереш ...
  -----------------

  Братя, за Бога, дайте по левче помощ на бедняка, че е страшно в тази хамерика! Аз бих му дал, но ме е страх да излезна от офиса си, защото в храстите Били и Вили ме чакат да ме убият, а след това и да ме изядат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK