Около 40% от българските хотели в booking.com се оказаха в сивия сектор

Министър Ангелкова участва в представянето на Сърбия като туристическа дестинация в рамките на откритото днес изложение "Ваканция". Сърбия е страна партньор на форума.

© Министерство на туризма

Министър Ангелкова участва в представянето на Сърбия като туристическа дестинация в рамките на откритото днес изложение "Ваканция". Сърбия е страна партньор на форума.Около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра, поддържан от Министерството на туризма. Това съобщи пред медиите ресорният министър Николина Ангелкова по повод обсъжданите на вчерашното заседание на министрите от ЕС идеи за регулации на т. нар. споделена икономика.


По думите й българските хотели, които се предлагат чрез международната система са около 10000, а в регистъра са вписани 6100, а в другите страни от ЕС разликата била още по-голяма. Това означава, че има нелоялна конкуренция спрямо хотелите, които са на светло, инвестират в поддръжката на категорията си и гарантират определено ниво на услугите, поясни тя.


България предлага чрез евродиректива да се изиска от независимите резервационни платформи, каквито са booking.com и еxpedia, да проверяват дали местата за настаняване, които предлагат на сайтовете си, имат категоризация в съответната държава и ако не - да им отказват включване.
Така собствениците на местата за настаняване ще имат стимул сами да поискат категоризация от държавните институции, за да могат да попаднат в международните резервационни електронни системи, каза Ангелкова.


От думите на министъра се разбра, че същото ще важи и за функционирането на airbnb, създадена за преотстъпване на частни жилища. Тя напомни, че в тази група попадат апартхотелите, чиято регистрация по наредба сега е доброволна.


В София, за да отдават жилищата си чрез airbnb легално, собствениците и сега трябва да подадат заявление до районната община, в която попада имота, за промяна на предназначението му от "за жилищни нужди", ако е апартамент, в "апартамент за гости" и да поискат категория.


Според Ангелкова с новата регулация правата на потребителите ще бъдат по-добре защитени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK