Около 40% от българските хотели в booking.com се оказаха в сивия сектор

Министър Ангелкова участва в представянето на Сърбия като туристическа дестинация в рамките на откритото днес изложение "Ваканция". Сърбия е страна партньор на форума.

© Министерство на туризма

Министър Ангелкова участва в представянето на Сърбия като туристическа дестинация в рамките на откритото днес изложение "Ваканция". Сърбия е страна партньор на форума.Около 40% от българските хотелите в booking.com отсъстват от регистъра, поддържан от Министерството на туризма. Това съобщи пред медиите ресорният министър Николина Ангелкова по повод обсъжданите на вчерашното заседание на министрите от ЕС идеи за регулации на т. нар. споделена икономика.


По думите й българските хотели, които се предлагат чрез международната система са около 10000, а в регистъра са вписани 6100, а в другите страни от ЕС разликата била още по-голяма. Това означава, че има нелоялна конкуренция спрямо хотелите, които са на светло, инвестират в поддръжката на категорията си и гарантират определено ниво на услугите, поясни тя.


България предлага чрез евродиректива да се изиска от независимите резервационни платформи, каквито са booking.com и еxpedia, да проверяват дали местата за настаняване, които предлагат на сайтовете си, имат категоризация в съответната държава и ако не - да им отказват включване.
Така собствениците на местата за настаняване ще имат стимул сами да поискат категоризация от държавните институции, за да могат да попаднат в международните резервационни електронни системи, каза Ангелкова.


От думите на министъра се разбра, че същото ще важи и за функционирането на airbnb, създадена за преотстъпване на частни жилища. Тя напомни, че в тази група попадат апартхотелите, чиято регистрация по наредба сега е доброволна.


В София, за да отдават жилищата си чрез airbnb легално, собствениците и сега трябва да подадат заявление до районната община, в която попада имота, за промяна на предназначението му от "за жилищни нужди", ако е апартамент, в "апартамент за гости" и да поискат категория.


Според Ангелкова с новата регулация правата на потребителите ще бъдат по-добре защитени.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8612 Гневно

  Нищо подобно, Ангелкова - с новата регулация правата на потребителите НЯМА ДА бъдат по-добре защитени, ами пак ще си пълните гушките!
  Вместо да опрости максимално отчетността / и не само при хотелите - както неведнъж съм твърдял / например с прост годишен лиценз ли, патент ли - държавата иска всевъзможни документи и документчета, ежедневни, ежечасни и постоянно кръжи като лешояд да клъвне някое несъответствие!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Малко е нагла министърката. Вмести да намаляват регулациите и да помисля защо аджеба хотелиерите не се регистрират те ще задължават платформите да им вършат работата. Социализъм сър.

  Валери добре и беше вдигнал мерника, защо още е там незнам. Апропо, в платформите се оставят рейтинги, който доста добре отразяват качеството на услугата.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5131 Неутрално

  "Около 40% от българските хотели в booking.com се оказаха в сивия сектор"

  Значи Министерството не си върши работа, отговорна е всъщност Ангелакова

 4. 4 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Двадесет и пет години се чудя как може едновременно да искаш премахване на регулациите и въпреки това да са защитени потребителите. Просто си изберете едно от двете или искате потребителя да е защитен и тогава има регулаторни органи или искате див капитализъм и всеки потребител да се пази и спасява сам. Проблема в тия 40% процента извършващи такава дейност без да са вписани в регистъра е, че министерството на туризма и КЗП не са си свършили работата, а не, че има регистрационен режим. как си представяте, че държавата ще регулира отношенията между бизнеса и потребителите без да знае кой предлага тази услуга? Правите ли разлика между регистрационен и лицензионен режим?

 5. 5 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Квото и да ви говори госпожата, става дума за пари.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 6. 6 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Ехее тази е много зле !
  Ако не знае да пита.
  За регистрация в Букинг се изискват доста доказателства от собственика и едва ли половината от хората биха се осветили по този безумен начин.Освен това ,тези думи са доста компроментиращи за Букининг дот ком. Много ми се ще да я поосъдят и най-после да си намери майстора ,че така да се докаже и на Коколина, че глупостта излиза скъпа на притежателя си.

 7. 7 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Май ще се окаже че споделената икономика е хубаво нещо , но когато не е в твоя двор ! Сигурен съм че е имало хотелиери които са се водили евтино на Юбър , били са доволни и щастливи , а сега страдат от подобни платформи .Утре ще се появят приложения за продажба на лекарства от хора без образование , и неплащащи данъци , и ще ревнат фармацевтите. После мургави индийци ще ни преглеждат онлайн, и така до безкрайност ! Така че без регулации няма как да се мине , колкото и да ни се иска !

 8. 8 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 473 Весело

  А, така. Комунетата искат още регулации за бизнеса.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Валери и Ангелкова къде блеят. Или те тормозят само осветените.

 10. 10 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Повече онлайн независимост
  По- малко власт за правителствата!

  Само да светна другарката че щом се опитат да сложат намордник на онлайн бизнес:
  1 ще се Създаде нова независима платформа
  2. Онлайн гигантите трудно могат да клекнат на малки правителства.

 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  Интересно какво може да каже НАП по въпроса.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  Много сте прави. Буукинг са платформа, която отказва всеки сив хазяин да се регистрира. Но има други, щеше появяват още. Ангелакова все ще гони вятъра

 13. 13 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dankol":

  Това са несрВними неща.

 14. 14 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хората отдавна разбраха, че всичките изисквания на държавата не са за опазване на обществения интерес, а за ограничаване на конкуренцията. Така беше с Uber, сега са погнали airbnb и booking. Разбирам, че всички трябва да плащаме данъци ако искаме да има детски градини, пътища, болници и т.н. обаче определено искам да ме оставят намира в изборът ми къде да почивам, как да се транспортирам и т.н., и т.н.

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Е как ще те защити държавата от хотели - тя не може да те защити да не оберат или сгазят на пътя, пък ще се бори с апарт-хотелите?
  В букинг.ком си има рейтинг от потребители, и инфо откога е там хотела. Като видиш негативен рейтинг или "регистриран Януари 2018" си правиш сметката ходи ли ти се в непроверено място. Като видиш 500 отзива с 4 звездички и "регистриран от 2005 г." резервираш спокойно. Това е много по-добра защита отколкото държавата може да ти осигури.
  Иначе ясно, че държавата иска да си провре гагата навсякъде и ако някой човечец вземе 100 лева от наем на апартамента си тя да вземе 9 лева ДДС. Заради това е патакламата, не за защита на потребителите.
  То ракия да си свариш на село ти искат акциз, ставаш ортак с държавата насила, макар че кога трябва да копаеш лозето и да го пръскаш и да го пазиш да не го оберат цигани, държавата никаква я няма, а се показва само кога трябва да се събира акциз.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Нищо подобно, Ангелкова - с новата регулация правата на потребителите НЯМА ДА бъдат по-добре защитени, ами пак ще си пълните гушките!
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Това е първата мисъл която ми хрумна като прочетох статията. Безсрамен популизъм, за правата на потребителите се били загрижили... да бе, още малко и ще повярвам. Интересуват се единствено от данъчните приходи, да напълнят бюджета за да имат какво да раздават. "Порциите" да са по-големи както откровено си го призна Доган.

  И за тази цел удрят по дребният човек защото е беззащитен. Дянков дори автоматите за кафе искаше да облага. А че през Лукойл изтичат милиарди си затварят очите, за митничарите които вдигат дворци също.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ама то в повечето европейски страни апартаментите в booking.com изобщо не са в сивия сектор. Действат като нормални хотели, понякога дори тяхната услуга е още по-добра. И, разбира се, издават фактури. Това че Министерството на туризма не успява да си попълни регистъра не означава, че трябва да предлага да се измени европейската нормативна уредба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK