Средният доход на човек нарасна с 9.3% до края на 2017 г.

Средният доход на човек нарасна с 9.3% до края на 2017 г.

© Юлия ЛазароваСредният доход на лице от домакинството достига общо 1449 лв. през четвъртото тримесечие на 2017 г., което представлява увеличение от 9.3% спрямо същия период на предходната година. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).


Основен принос за това има повишението на дохода от самостоятелна заетост, който нараства с близо 30% и достига 102 лв. на човек. Работната заплата също расте спрямо същия период през 2016 г., като се е повишила с 9.2% и е вече 781 лв.


Над половината от доходите на населението идват от работната заплата, като делът ѝ е 53.9%. Вторият фактор са пенсиите, който допринася за малко повече от четвърт от общите възнаграждения.
Успоредно с доходите нарастват и разходите на лице от домакинството - с 13.2% на годишна база, достигайки 1368 лв. Повишението идва предимно от разходите за храна и жилище. Принос имат също данъците и социалните осигуровки.


Най-голямо увеличение се регистрира в потреблението на хляб, месо, месни произведения, кисело мляко, зеленчуци, плодове и яйца. За сметка на това намалява консумацията на сирене и картофи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK