Донеси ми вечерята с рецепта

Донеси ми вечерята с рецепта

© Цветелина Белутова, Капитал



Все повече българи през последните години експериментират повече в кухнята и са любопитни към нови вкусове, продукти, места за хранене. На този фон няколко компании се опитват да развиват нова услуга - доставка на кашон с рецепта с указания и точното количество от всеки продукт, нужен за приготвянето й. През последните месеци няколко платформи започнаха да предлагат тази възможност и разказват, че към нея има интерес.


Той не е толкова голям, че да се превърне бързо в печеливш и това прави този прохождащ бизнес инвестиция с потенциал в дългосрочен план. Това се потвърждава и от започналия само преди два месеца "Вечеря.бг", който вече не работи. Собствениците му обясниха пред "Дневник", че платформата има голям потенциал, но той е дългосрочен, а междувременно те са приели възможност за работа в чужбина.


В момента услугата предлагат http://kashonharmonica.bg/ и https://gastronomy.bg/, а един по-стар в бранша (http://koshnitsata.com/) вече е избрал друга посока за развитие.




Създателите на действащите платформи искат да бъдат полезни на потребители. От "Хармоника" искат да отговорят на желанието на хората в града да имат достъп до чиста и вкусна храна, която освен това да се набавя лесно и удобно. В "Гастрономи" също са водени от идеята да помогнат на семействата в ангажираното ежедневие.


Кой ги предлага


Иван Начев от "Хармоника" разказва, че компанията "като пионер в биологично произведените храни в България" е събрала някои от най-отговорните производители на устойчива и чиста храна, с които са се срещали през годините. "Така, "Кашон" е гарантът и връзката между храната от добрите производители и градския човек".


Отдавна имахме идеята за "Кашон с рецепта", след като много от нас са опитвали подобни услуги в Западна Европа и САЩ, но го предлагат от около два месеца. Идеята сама по себе си е много проста – човек получава вкъщи всички необходими продукти и рецепта, с която стъпка по стъпка да сготви страхотна вечеря, разказва той.


Олга Ковган (създател на "Програмата") и Невена Маркова (работеща в продуцентска компания, а и майка на 3 деца) харесали услугата в чужбина и "без да откриват топлата вода", се заели да я осъществят и в България. С ангажиментите си за 3 деца и куче Невена дала начален тласък на проекта - когато свърши уморителен ден да не започваш тепърва да обикаляш магазините.

Донеси ми вечерята с рецепта

© Цветелина Белутова, Капитал


Какво влиза в менюто


В кашона на "Хармоника" засега влизат 14 рецепти, които ще се обогатяват в бъдеще. Поравно са разпределени между хората, които консумират месо и вегетарианците, има традиционни български и също "екзотични".


"Идеята е да тестваме на малък мащаб и да намерим правилния за нас и нашите клиенти фокус на услугата", разказва Иван.


Менюто се определя от това на кои продукти може да се разчита за постоянна наличност. Това изключва био храните, сезонните продукти и стоките на малките производители. "Има много неща, които не можеш да предвидиш", казва Иван и допълва, че голям супермаркет не би имал такъв проблем. В същото време тъй като това са първите рецепти, компанията иска да пробва с разнообразни ястия, които в същото време да са впечатляващи, за което пък се разчита на качествените продукти.


"Гастрономи" предлага месни, вегетариански и по-разнообразни рецепти от азиатската кухня. Идеята е всяка седмица да има по три нови. Стремежът ни е да се използват максимално сезонни продукти, обяснява Олга Ковган. Важно за двете с Невена е и да не е необходимо твърде много време за приготвянето, както и не да се задоволят вкусовете на сериозните готвачи и гурме преследвачите, а по-скоро да се улесни животът на потребителите с интересни храни, които да не са съвсем традиционни, като кисело зеле със свинско например.


Рецептите, които нямат за цел "да плашат с новаторство", са подготвени са от професионалния готвач Дико Томчев.


Удоволствието от готвенето остава в твоите ръце от домашно приготвена храна. За мен лично това е голямо удоволствие, то е и вид медитация, казва Олга. Още повече че услугата спестява чуденето какво да се готви, мъкненето на торби, изхвърлянето след няколко дни на неизползвания напълно продукт, влизащ в състава на рецептата. "Само слагаш престилката и започваш без да мериш, и други подготовки. И след не повече от час имаш интересна и вкусна и топла храна", допълва тя.

скрийншот от сайта

скрийншот от сайта


Какви са проблемите


Изискванията на Агенцията по храните са доста тежки за подобен вид дейност, разказва Иван от "Кашон". Допълва, че агенцията разглежда кашона като вид производство, тъй като в него се пакетират различни продукти. Това предполага сериозна материална база, персонал и доставчици, отговарящи на съответните изисквания, а при стартираща ниша това води до сериозен капиталов риск, посочва той.


Към особеностите на услугата добавя това, че трябва да разчиташ на наличността на всички продукти едновременно, да реагираш бързо, защото никой няма да чака за доставка седмица. Освен това е важно непрекъснато да гледаш напред и да можеш да променяш, да добавяш...


Какъв е интересът


За създателите на "Гастрономи" е още рано да оценят колко голям е интересът към услугата и смятат, че е нормално да има "първоначална резистентност" към новото. Според Олга това, че вече има конкуренция в тази нова за България ниша, помага да се разчупи възприятието на клиента към нея, повече започва да се говори, а и конкуренцията може само да подтиква създаването на по-добра услуга.


За разлика от по-рано тръгналите други платформи за доставката на рецепта "Гастрономи" има и магазин, от който към рецептата да се добави вино, десерт или аксесоар за трапезата.


Кой поръчва


Отговорът на въпроса защо да поръчам продукти на цена, на която ще взема ястие от ресторанта, готово за консумация, е същият като този на въпроса кой е потребител на доставяните у дома рецепти. Хора с добре платена работа, които същевременно са и с доста уплътнено от ангажименти всекидневие.


Има хора, които казват, че е по-добре да отидат на ресторант за тези пари, но тук изживяването е напълно различно. То дава възможност всички да участват в приготвянето на вечерята като се разчупят създадените в конкретното семейство стереотипи за това кой готви и кой чисти. Услугата дава възможност и на хората, които нямат опит в кухнята, да се справят със семейната вечеря.


С тази теза се съгласява и Олга Ковган като допълва, че рецептите на "Гастрономи" ценово са по средата между сумата от касовите бележки и готовото ястие от ресторант.


Иван разказва, че потребителите на "Кашон" са хора, които нямат много време за готвене, но пък държат на качествената храна и не искат да наблягат на сандвичите. "Има хора, на които наистина им е важно да се хранят добре и да седнат вечер заедно със семейството си, а в кухнята да мирише на нещо вкусно. Затова и си поръчват такива кашони, а не храна от ресторант", смята той. Според него в крайна сметка това е по-евтино, а качеството - несравнимо по-добро.


Оценката му е, че в тази ниша конкуренцията е съвсем малка - от 2-3 играчи, а търсенето тепърва ще расте.


В "Гастрономи" очакват аудиторията да бъде сред добре образованите, хора, които са на средно мениджърско ниво - с много забързан ритъм. Залагат на екодоставката - в кашон до дома, доставен с електромобил.


По друг път


Стела Куртева от няма и година е собственик на "Кошницата" и макар че и в момента, ако някой си поръча, ще получи доставката, тя е решила да развива сайта по друг път. Работи в ИТ сектора, но все по-интересна й е сферата с доставка на качествени и свежи продукти. Смята обаче, че по-перспективна е не доставката до дома, защото вижда, че по-големи клиенти имат интерес от такива доставки.


Целта й е да свързва производителите на качествени храни с ресторанти и други бизнеси. Така, според нея, който поръчва, ще може да си планира доставките за месеци напред, разчитайки на постоянство в качеството.


Иска и да превърне сайта в платформа за здравословно хранене, където се споделят практики и идеи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1278 Неутрално

    хм, значи таргет са забързаните, дето пък изведнъж си освобождават цялата вечер за да наготвят? :-)

  2. 2 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 7420 Неутрално

    Донесете ми суджук.

    Рецепта: Белиш, режеш и ядеш.

    Внимателно да на загубите рецептата, че няма как да ядете продукта!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  3. 3 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 1162 Неутрално

    Сега големите вериги за хр.стоки чрез Агенцията по храните ще смачкат и кашони и кошници.

    Дано се развие инициативата за достъпна чиста храна. Успех.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10199 Неутрално

    Не говорят колко са поръчките на ден за сайта

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на amh21579466
    amh21579466
    Рейтинг: 440 Неутрално

    "Чиста" храна, за една порция от която са изгорени повече фосилни горива и са изсечени повече гори, отколкото за едно нормално седмично пазаруване от супермаркет. Био-еко-зелените обаче едва ли могат да правят толкова сложни причинно-следствени връзки.

  6. 6 Профил на hushhush
    hushhush
    Рейтинг: 477 Неутрално

    Учудващо или не, на запад подобни платформи имат страхотен успех - за съжаление у нас още не сме узрели напълно за подобна услуга.

  7. 7 Профил на Abc Bca
    Abc Bca
    Рейтинг: 228 Неутрално
  8. 8 Профил на amh21579466
    amh21579466
    Рейтинг: 440 Неутрално

    До коментар [#7] от "Abc Bca":

    And no chicks for free :-(

  9. 9 Профил на Abc Bca
    Abc Bca
    Рейтинг: 228 Неутрално

    До коментар [#7] от "Abc Bca":And no chicks for free :-(
    —цитат от коментар 8 на vantage7


    Сега разбирам вегитариянците, при тези цени на био кервиза, колко ли ще струва едно био кИфте...

  10. 10 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 1352 Весело

    Видях им цените. Определено в ресторант е по-евтино да се консумира, дори ресторантът да не е от най-евтините. Храната за космонавти, която се приготвя у нас е по-евтина от техните предложения!

    мурзилка
  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2406 Неутрално

    Снощи на масата имахме лозови сърмета, които жена ми прави като бонбони, за една хапка, но в замяна на това цяла тенджера. Поднася ги с млечен сос, чеснов, много вкусна комбинация. Та си говорихме какво може човек да си поръча за папане в ресторант. Преди беше лесно, пържола, лъжица лютеница с лук, лъжица зрял боб, няколко пържени картофа. Кебабчета, кюфтета на скара, филе миньон и край. Сега не знам, остарях и съм капризен, пица и пилешки хапки не признавам. Не за друго, а щото можеш да си купиш от улицата или да ти ги донесат, що да седиш в кръчма и да чакаш. Миналата неделя жена ми готви свински късенца със кисело зеле, вторник винен кебаб с таратор, четвъртък купих франзели и наденица, направихме последователно два вида сандвичи с горчица и лютивка, препечена филия с чесън и зехтин, единият вид се казва "гара Мездра", топъл, наденицата се пече на скара, вторият вид "сандвич Корабостроител."При него наденицата е сурова, но пак е много вкусно.

  12. 12 Профил на amh21579466
    amh21579466
    Рейтинг: 440 Неутрално

    До коментар [#3] от "One Hour":

    Загледайте се в първата снимка и се замислете колко боклук се генерира само за едно ядене. Има кашон, няколко хартиени пликчета, пластмасова кутия, алуминиево фолио, стикери, гланцирана хартия. Да не говорим за транспортните разходи когато всяко такова кашонче трябва да се разнася в града в час-пик до отделни адреси, и то ежедневно.

    "Чисто" е само в главите на зелени хипстърчета, на чиито мозъци им липсва доста протеин.

  13. 13 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1278 Неутрално

    До коментар [#12] от "vantage7":

    бизнес от тип "Титаник" :)

  14. 14 Профил на eqf28366123
    eqf28366123
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Сега разбирам вегитариянците, при тези цени на био кервиза, колко ли ще струва едно био кИфте...
    —цитат от коментар 9 на Abc Bca


    Па то си пише - 9,70 за 500гр. кифтета.
    Направо учудващо. Една маруля, китка магданоз и кило домати са 14лв.
    Все едно Английската кралица ги е садила.

  15. 15 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2424 Неутрално

    БАБХ е една бухалка, която има за цел да убие всичко родно и да го предостави за ползване на немски и френски производители!!
    По поръчка на Брюксел, естествено, да не пропусна и любезното съдействие на ГЕРБ!!

  16. 16 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 379 Неутрално


    Преди не ми дремеше от такива смешки. Казвах си "за всеки влак си има пътници". Разбрах обаче, че не е баш така, защото хипстърите са толкова кресливи, че дори пренебрежимо малко на брой изкривяват пазара и представляват опасност за останалите потребители. Абсолютно аналогично на антиваксърите - едва ли има 1000-2000 души, ама такива поразии правят, не е истина.

  17. 17 Профил на Gale To
    Gale To
    Рейтинг: 218 Неутрално

    ползвах такава удлуга повече от две години, рецептите обикновено отнемат около 30 минути , та е наистина лесно и бързо, генерират основно хартия, която се рециклира та и това не е проблем, стига да ви е голяма кофата за рециклиран боклук. Престанах да ползвам защото Теско и Усйтроуз пуснаха клик&колект/деливер, което е много по-лесно и евтино, освен това рецептите почнаха да се поврарят, вече имам всички, накрая почнаха да пробутват глупостите на Джейми Оливър и дигнаха цената, 20 паунда отгоре за някакъв си есекски твит не давам.

  18. 18 Профил на buljubei
    buljubei
    Рейтинг: 315 Неутрално

    До коментар [#15] от "hope":

    И сега ако кажеш КАК АДЖЕБА СТАВА ТАЯ РАБОТА?
    Цена няма да имаш, сладурчо

  19. 19 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 274 Весело

    Учудващо или не, на запад подобни платформи имат страхотен успех - за съжаление у нас още не сме узрели напълно за подобна услуга.
    —цитат от коментар 6 на hushhush


    Няма как да научиш консервативния бай Ганьо на нещо ново. Това е човека за който единствения начин децата да го слушат е да извади колана и да ги Ублъска едно хубаво, докато седи на пост да се пази от прииждащи натопорчени джендъри идващи за задните му части.

    Видях им цените. Определено в ресторант е по-евтино да се консумира, дори ресторантът да не е от най-евтините. Храната за космонавти, която се приготвя у нас е по-евтина от техните предложения!
    —цитат от коментар 10 на Маршалов


    Цените са си напълно нормални, за храна с нормално качество. За сметка, ако искаш домати с качество градината на баба, в центъра на София, Варна или който и да е голям град, трябва да се бръкнеш още толкова :).

  20. 20 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 379 Неутрално

    Цените са си напълно нормални, за храна с нормално качество. За сметка, ако искаш домати с качество градината на баба, в центъра на София, Варна или който и да е голям град, трябва да се бръкнеш още толкова :).
    —цитат от коментар 19 на Denis Stoyanov


    Пълни глупости. Повече нормална храна е дори ненормално евтина. Хипстърските магазини просто се гаврят като продават често на двайсеторно и дори по-скъпо същите продукти, които се откриват на пазарите.

    Парадоксално е, че пазарите се затриват именно заради хипстърите, които не искат да дадат 2 лева за естествен домат на пазара, ама са готови да си купят "био" такъв от Била-та или от комедиийните "био" магазинчета. По тази причина нормалните производители фалират, защото не издържат на конкуренцията на скапания евтин внос, а в същото време, заради хипстърската кресливост, нямат достъп до сравнително платежоспособна клиентела.

  21. 21 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 274 Неутрално

    [quote#20:"Stanko"][/quote]

    И в кой град са тия естествени, неоранжерийни, непръскани домати по 2 лева на килограм? Ако си имал градина ще знаеш че един домат като се откъсне и на 2-3 ден вече е мек и ще трябва да се хвърля. От където и да си взема домат, мога да си го държа сигурно и 2 седмици ако искам. Не ти говоря изобщо за измислени био-марки, а ако искаш наистина нещо което е гледано в нормални условия и не е покрито с 10 пласта химикали.

  22. 22 Профил на Denis Stoyanov
    Denis Stoyanov
    Рейтинг: 274 Неутрално

    [quote#20:"Stanko"][/quote]

    А иначе фермерските пазари, които се организират във всеки град и хората си продават домашната продукция там, са пълни винаги от сутринта до закриване. Така че не знам за кои хора говориш. За хората които още живеят в 19-ти век и единствения начин за реклама е по радио точката?

  23. 23 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1802 Весело

    от сия статия и коментарите се научаваме, че джендарите, хипстерите, зелените, либерастите, соросоидите, рептилите и ельоменатите се опитват да мамат ганю, ма той нее вчерашен... а също още, че ганю зает да пази дупето от попълзновенията на горните злодеи не забелязва, че рушкини препират кой знай кви кинти с разни не дотам успешни бузинесс ентерпризи

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  24. 24 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 1132 Неутрално

    До коментар [#20] от "Stanko":

    В общи линии е така, но това се дължи и на факта, че сме малък пазар. В крайна сметка България (7 млн.) като потребителска способност е колкото един-милионен американски град.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  25. 25 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1582 Неутрално

    оф, мине се не мине и вземем, та открием топлата вода... еми досадно е бе, просто е адски досадно... кое ше е следващото - готвача на повикване, китовете за бира... пфууу

  26. 26 Профил на Лили
    Лили
    Рейтинг: 468 Неутрално

    от сия статия и коментарите се научаваме, че джендарите, хипстерите, зелените, либерастите, соросоидите, рептилите и ельоменатите се опитват да мамат ганю, ма той нее вчерашен... а също още, че ганю зает да пази дупето от попълзновенията на горните злодеи не забелязва, че рушкини препират кой знай кви кинти с разни не дотам успешни бузинесс ентерпризи
    —цитат от коментар 23 на tucker case



    хахахахха, точно! и аз си мислех същото - какво зло сме си имали на главата с разните му хипстъри и джендъри, ма добре са ни отворени очите за външна, вътрешна политика и марули та да пазим голямата дупара.

    Лили
  27. 27 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 787 Неутрално

    До коментар [#9] от "Abc Bca":

    Био кюфте може да е само това от елен, който сам си застрелял, но стои проблема с трихинелозата.
    Иначе има агнешко по магазините, вземаш си една плешка, обезкостяваш я, смилаш я на кайма и си ти. Излиза доста скъпо.

  28. 28 Профил на Николай Николов
    Николай Николов
    Рейтинг: 1069 Весело

    До коментар [#21] от "Denis Stoyanov":

    Очвидно, идея си нямаш от домати:)
    Градински домати, органични, ако са зрели на слънце, не са наранени и се съхраняват на закрито, проветриво, без да са натрупани и задушени, ще изкарат спокойно седмица, а от някои сортове и повече. Това, че един домат се разваля бързо не е никакъв критерий дали е "био".

  29. 29 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 379 Неутрално

    [quote#20:"Stanko"]
    —цитат от коментар 22 на Denis Stoyanov
    А иначе фермерските пазари, които се организират във всеки град и хората си продават домашната продукция там, са пълни винаги от сутринта до закриване. Така че не знам за кои хора говориш. За хората които още живеят в 19-ти век и единствения начин за реклама е по радио точката?[/quote]

    Макар и напълно неволно напипахте проблема. Производителите на качествена продукция не са копирайтъри, дето по цял ден висят във фейса и веднъж месечно отиват на ивента или пърформанса наречен "фермерски пазар". Последният е представление тип "комиците", първо защото половината там не са "фермери" и втори, защото "фермерски" пазари и пазарни дни си има от десетилетия. Ама как да знаете като ги рекламират "по радио точката".

    Баси, сега като се замислих, човекът наистина иска пазарът да му се "рекламира".

  30. 30 Профил на Gale To
    Gale To
    Рейтинг: 218 Неутрално

    Понеже нещо спорите за неща дето ни сте ги пробвали ни сте ги мирисали, реших да развеселя народа - тая фиксация с домстите е много забавна - моят мъж реши миналата година да ди гледа пустите домашни домати в задната градина, запали и един приятел магър - даже си сковаха съндъци специално за това. То беше поливане, то беше къде грее слънцето, и тако докато на края на латото имаше големи розови домати, които решихме да направим на гръцка салата - тотална загуба на фета, въпросните домати имаха вкус на необичани лимони. В резултат на което се наложи да отскочим до Теско и да си купим испански домати масово производство. От тогава вимаги го джанвам, че ако и баба му ги е гледала такива домати явно страда от Стокхолмски симдром по тях.

  31. 31 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1192 Неутрално

    Просто у хората няма създадени навици с такъв вид пазаруване. Признавам, и с мен е така. Свикнал съм да видя "на живо" продукта, да го "пипна" и да преценя. Това е. Иначе като идея не е хич лошо и пести време на работещите, предполагам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK