MTG потвърди, че има сделка с чеха Петр Келнер за "Нова телевизия"

MTG потвърди, че има сделка с чеха Петр Келнер за "Нова телевизия"

© facecebook/novatvСкандинавската компания MTG съобщи в понеделник, че е подписала споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от най-богатия чех Петр Келнер. Останалите 5% от българската медийна група са на изпълнителния директор Дидие Щосел.


В текста се посочва и, че чрез стойността на сделката се прави оценка на 100% от българската медийна група -


185 млн. евро
Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. Когато купи "Нова телевизия" през 2008 г., скандинавската група плати 620 млн. евро.


Приключването на сделката ще стане след одобрение от регулаторните органи, но страните по нея очакват това да стане


през първата половина на 2018 г.


По този начин MTG си тръгва от България 10 години след като инвестира в Balkan Media Group (операторът на каналите "Диема") и година по-късно придоби "Нова", за която в момента работят 650 души.


От "Нова телевизия" се въздържаха от коментар на въпросите на "Дневник".


"Нова броудкастинг груп" е най-големият комерсиален медиен оператор в България - със


7 телевизионни канала и 19 онлайн бизнеса


Телевизиите са "Нова телевизия", "Кино Нова", "Нова спорт", "Диема", "Диема фемили", "Диема спорт" и "Диема спорт 2", а в интернет са платформите за видеообмен и видеосъдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл услугата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg, както и други сайтове. От пиар отдела на MTG уточниха пред "Дневник", че сделката с PPF Group включва целия бизнес на шведската компания в България.


Групата е генерирала през миналата година продажби за 991 млн. шведски крони (100 млн. евро) и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), допълва собственикът.


Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на МTG, днес "Нова" контролира "33% комерсиален дял от зрителите" в българския ефир. Той дава и оценка на Дидие Щосел като "чудесен ръководител" на "Нова броудкастинг груп".


Линдеман обяснява и защо напускат България - заради започналото преди няколко години


оттегляне от традиционната телевизия


и фокусирането върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи. Така MTG приключва продажбата на дейността си в чужбина.


Чешката


PPF Group възниква през 1991 г.


като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор след падането на комунизма, като и до днес Петр Келнер остава най-големият акционер. Първата голяма покупка е тази на най-големия застраховател Ceska pojistovna, а присъствието на този пазар остава неизменно - през 2007 г. бе подписано споразумение с италианската Generali за създаване на Generali PPF Holding - съвместно дружество за бизнес в Централна и Източна Европа и бившия СССР.


Групата има известен


опит и в телевизионния бизнес


- за няколко години тя притежава най-голямата частна телевизия в Чехия - TV NOVA, но след преструктурирането ѝ я продава на американската "Сентръл мидиа ентъртеймънт" (CME), която в България контролира групата bTV.


Според официално съобщение на PPF към 30 юни 2017 г. активите на групата надхвърлят стойност 35 млрд. евро.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK