За човек от четиричленно домакинство са нужни 580 лв. месечно, изчисли синдикат

За човек от четиричленно домакинство са нужни 580 лв. месечно, изчисли синдикат

© Надежда Чипева, КапиталЗа нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581.31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания (ИССС) на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година.


Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, директорът на ИССС на КНСБ Любен Томев и експертът Виолета Иванова, цитирани от БТА.


Парите са необходими, за да се удовлетворяват основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.


Средната заплата изостава с 25%
Издръжката на живот на четиричленното домакинство е 2325 лева. Ако работната заплата е единственият източник на доходи, нейният нетен размер не трябва да бъде по-нисък от 1163 лева за всеки от двамата родители (бруто 1489 лева). За декември нетният размер на средната работна заплата е 876 лева, което означава, че изостава с около 25 на сто от необходимите средни стойности за издръжка, посочиха от КНСБ.


Необходимите средства за издръжка на живота на четиричленно домакинство в София са 3023.64 лв., а средно на човек от този тип домакинство са необходими 755.91 лева, което надхвърля средните за страната стойности с 30 процента. За всеки от двамата родители на семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата.


Официалните данни за трудовите възнаграждения в София за четвъртото тримесечие на 2017 г. отчитат нетна средна работна заплата от 1151 лева (бруто 1476 лева), която е с близо 24 на сто по-ниска от необходимата заплата за издръжка на живота.


Издръжката на живот отчита слаб тримесечен ръст от 1 на сто, а на годишна база до 3.3 на сто. Основен принос за повишението на издръжката имат хранителните стоки с ръст от 3.9 на сто на годишна база, при нехранителните ръстът е 1.1 на сто. За последните десет години нарастването на издръжката на живот е с 22.7 на сто.


Голяма разлика в доходите на най-бедните и най-богатите


Според данните на синдиката за последните години разликата в доходите на най-бедните и най-богатите се е увеличила драстично - от 6.1 пъти през 2012 г. до 7.7 пъти през 2016 г. - най-високата разлика за страна от ЕС. Данните за подоходното разпределение показват, че 27.1 процента от домакинствата са с общ доход на човек до 314 лева (линията на бедност), или близо 1.955 млн. души.


45.1 на сто домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност до необходимите средства за живот (или около 3.253 млн. души), а 27.8 процента от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот, което е около 2 млн. души.


Има неравенство и в спестяванията на българите. От КНСБ цитираха изследване на социологическа агенция "Тренд", според което около 70% от българите не разполагат с банкови депозити и не спестяват. Общият брой на депозитите до 1000 лева са 64 на сто от всички депозити на домакинствата (според данни на БНБ от декември 2017 г.). Данните на БНБ показват тенденция за намаляване на спестяванията в ниските депозитни групи и обратен тренд при високите, каза Пламен Димитров. Броят на депозитите до 1000 лева намалява със 7.2 на сто, а най-голям ръст бележат тези между 200 и 500 хиляди лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK