Моряците да могат да се пенсионират на 53 г. и при 10 г. стаж предвижда законопроект

Моряците да могат да се пенсионират на 53 г. и при 10 г. стаж предвижда законопроект

© Георги КожухаровМоряците, които са плавали под български флаг, да придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 53 години и 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд. Това предвижда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, внесен в Народното събрание от депутати от "Обединени патриоти".


При условията на втора категория труд е предвидено моряците да придобиват право на пенсия при навършване на 58 г. и 15 г. осигурителен стаж. В законопроекта е изрично упоменато, че категорията труд не може да се доказва със свидетелски показания.


До 2010 г. за трудов стаж на моряците се считаше само времето, прекарано на кораба, а едва след това те имат право на осигуряване и за времето, прекарано на брега. Същевременно нормативна уредба от 2003 указва максимално непрекъснато време на работа на кораб не повече от 8 месеца, изтъкват вносителите на поправките.


Те се мотивират, че в българското законодателство не е предвиден преференциален режим по отношение на пенсионирането на моряците. Това противоречи на конвенция за пенсиите на моряците, която България е ратифицирала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK