Общо 269 дни отнема на фирмите да се свържат с електрическата мрежа

Общо 269 дни отнема на фирмите да се свържат с електрическата мрежа

© Георги КожухаровОбщо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа. Самата процедура се състои от седем подпроцедури. Някои от тях са безплатни, но най-скъпата процедура струва на бизнеса около 50 хил. лева.


Това обясни представителят на Министерството на икономиката Жечо Жечев по време на съвместното заседание в парламента на Комисията по икономическа политика и туризъм с постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, цитиран от БТА.


Жечев призна, че процедурата по присъединяването към мрежата през последните години се утежнява. Той посочи, че в момента България се намира на 125-то място в класацията по достъп до електричество.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че бизнесът наистина изпитва проблеми по присъединяването към електропреносната мрежа. Според него, въпреки че се плаща за всяка от тези услуги, присъединяването към мрежата се бави. "Има чести оплаквания от външни инвеститори относно тромавите процедури", заяви Добрев.


Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обясни, че в Наредба номер 6 са разписани всички срокове. Той допълни, че въпреки съпротивата на електроразпределителните дружества през 2016 г. част от сроковете са били съкратени по настояване на КЕВР. Иванов уточни, че съществените проблеми възникват там, където се изискват отделни съгласувания, давайки пример с разрешенията, които се изискват от общините. Той изтъкна, че само на днешното заседание на КЕВР са били разгледани 17 жалби, като 6 от тях са били свързани с присъединяването. Особено показателен е случаят, в който бизнесмен се е оплакал, че повече от година чака за присъединяване към мрежата. Оказало се, че общината е забавила една година издаването на това разрешение.


Иван Иванов посочи още, че самото присъединяване за бизнес заявители е над границата по Закона за обществени поръчки (над 70 000 лева), като всяко електроразпределително дружество е длъжно да обяви обществена поръчка. В този случай срокът без обжалване е 3 месеца, ако обаче се обжалва, той може да се удължи и над 5 месеца. "Ние може да намалим някои срокове с 5 или 10 дни, но не можем да намалим някои от сроковете, които зависят от общините", заяви Иванов.


Членовете на двете комисии обсъдиха редица възможности всички тези срокове да се съкратят максимално и да се облекчи процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа. След около месец ще има ново заседание, на което да се предложат конкретни мерки за това.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Това да го включат в брошурката за "предимствата" да инвестираш в България. Там някъде след стабилността и безкрайното количество квалифицирана работна ръка.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 2. 2 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Еее, плащате и молбата ви се озовава най-отгоре?

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1872 Разстроено

  И това е част от бизнес климата. Заради който няма инвестиции (и чуждестранни, но и български) в устойчиви предприятия.

 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  В нормалните страни ако някой иска да започне бизнес и да се включи в мрежата кметът му отива на крака и го чака рано сутринта пред офиса с разрешителните.
  В България ако някой иска да започне бизнес и да се включи в мрежата трябва да отиде да чака няколко пъти пред канцеларията на кмета, който все е зает (за по-тежко) и когато най-накрая кметът го приеме да научи колко рушвет трябва да му даде за да свърши кметът това, което му е работа по закон.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Така се получава като държавата се меси в дела, дето не са и работа. 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Струва ми се доста оптимистично 269 дена. Това е само при идеални условия - наличие на готов трансформатор, да не се налагат отчуждения и разкопаване на улица. Иначе 2 години заминАха като стой та гледай, а може и изобщо да откажат, като посочат някой трафопост на 2 километра или те накарат сам да захраниш следващите 10 строежа наоколо, пък те щели "да прихванат от сметката".

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 7. 7 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 529 Неутрално
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1026 Разстроено

  Господа! €РП-тата са частни! След приватизацията, това си е спор между честни частни субекти!
  ИПИ ще ви разясни напоително, назидателно и подробно, че държавата не трябва да се намесва! Ама в ниКОЙ случай! Че всяка намеса в спор между частни субекти ще е пагубен з аи без друго лошият инвистиционен имидж на държавата! Че други крупни монополни инвиститури, с уклон към извиване на ръце, няамало да дойдат! Че това щяло да е "трагедия", за цялото регресивно човечество!
  Аз казвам-вън всички монополи, картели от България! Щом една Унгария успя да ги изкупи, и ние трябва да ги изкупим!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Господа! €РП-тата са частни! След приватизацията, това си е спор между честни частни субекти!
  —цитат от коментар 8 на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Статията споменава разрешителни издавани от кметовете.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 885 Неутрално

  И защо чехската разпределителна мрежа е държавна? Също и фрнската. И защо и двете участват в приватизираната българска като собственици? Даже се заговори, че чез иска да продава и щели да го купуват някакви си сестри? Може ли такива отрасли от първостепенно значение за националната сигурност да са в частни ръце? Данс семки ли яде?

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Това си е направо безобразие! Егати документите, етати обследванията, да вземе човек една гьостерица, че да ми стане само на "експерти"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9204 Неутрално

  Само за сравнение -хора от друг етнос днес им отрежат тока, до вечерта са се прикачили.

 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 885 Неутрално

  И освен тези дни колко още нерви? Носиш им куп документация, клиент си, дето уж бил цар, а така те действат, все едно, че си просяк!

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на ds_g
  ds_g
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колкото и ентусиазиран чуждестранен инвеститор да си само това за 269 дни ще те откаже от налудничавата идея да направиш нещо в тази страна.

  От Всички земни грехове БОГ най-тежко наказва ГЛУПОСТTА!!!
 15. 15 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Освен ако не си плащаш (което в строителството си е нормална практика), всеки строеж минава през хиляди такива безумно бавни процедури, голяма част от които безсмислени. Но пък да си опнеш хотелчето върху дюните - никакви проблеми и всичко става веднага

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK