Ръководството на ЧЕЗ одобри купувача на българския си бизнес

Ръководството на ЧЕЗ одобри купувача на българския си бизнес

© Надежда Чипева, КапиталРъководството на чешката компания ЧЕЗ (CEZ) е одобрило "Инерком България" за купувач на българския бизнес на компанията, съобщава "Капитал".


По предварителна информация компанията, която се ръководи от Гинка Върбакова, е предложила около 320 млн. евро за "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро", "ЧЕЗ трейд" и малки ВЕИ активи - видинския соларен парк "Фри енерджи проджект Орешец" и недовършената централа на биомаса в Смолянско.


От наличната досега информация е известно, че повече от половината средства за цената, или около 180 млн. евро, ще се набавят чрез кредит от други две компании, които обаче не са назовани и няма данни за наличните им активи. Гаранцията за участие в сделката беше от Уникредит Булбанк, затова очакванията са банката частично да финансира и покупката. Също така купувачът ще трябва да направи и търгово предложение към малките акционери (основно пенсионни фондове) на двете публични дружества "ЧЕЗ разпределение България" и "ЧЕЗ електро България", за което ще са нужни още средства.
За сделката трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Очаква се да бъде напълно приключена до средата на годината.


За "Инерком груп", част от която е "Инерком България", е известно, че притежава три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. За кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия. Земек обаче бързо напуска партньорството. Едноличен собственик на капитала на купувача сега е "Инерком инвестмънтс" на Гинка Върбакова.


Продажбата на най-голямото "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ трейд" - трите с оборот от около 1.8 млрд. лв., започна през февруари 2017 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK