МВФ: Две български банки се нуждаят от по-добра защита от проблемни кредити

МВФ: Две български банки се нуждаят от по-добра защита от проблемни кредити

© Associated Press"Банковата система е стабилна, но необслужваните кредити остават доста над средното за ЕС ниво и две банки, идентифицирани от анализа на качеството на активите и стрес тест, все още изискват по-големи капиталови буфери."


Това се казва в съобщението от четвъртък за обсъждането на ситуацията в България от Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд.


В текста се говори на още едно място за това, че "сериозни нови инвестиции трябва бързо да бъдат финализирани за две банки, идентифицирани като нуждаещи се от по-големи капиталови буфери, докато отговарят на регулаторните капиталови изисквания".
Имена на български банки не се споменават в съобщението за това какво са обсъждали в борда на МВФ. Процедурата е обичайна и вкюлчва двустранни разговори със страна член на фонда, посещение на мисия, събиране на икономическа и финансова информация и обсъждане с официални лица на националната икономика и политики. При завръщането на мисията в централата във Вашингтон се подготвя доклад, на базата на който се е провела и дискусията в борда от 14 февруари, за която се говори в съобщението.


"Директорите препоръчаха да се засили финансовият надзор", допълват от МВФ, като приветстват прилагането на препоръките по Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP) и въвеждането на други нови мерки за управление на кризи. След това обаче изрично се посочва, че МВФ "окуражава" властите "да приключат работата по въпроси като рисковете от концентрация и свързани страни, както и да въведат цялостна стратегия за намаляване на необслужваните кредити".


Ето още няколко от заключенията на Изпълнителния съвет:


- българската икономика се представя добре, ръстът се увеличава и през 2017 и 2018 година ще достигне 3.8% от БВП


- ръстът ще е около 2.75% в средносрочен план заради неблагоприятната демографска картина и ограниченията в капацитета.


- инфлационният натиск нараства и прогнозата за 2018 г. е за 2.1% потребителска инфлация


- безработицата от 5.8% е на най-ниското ниво от глобалната криза насам


- приходите в бюджета ще се увеличат от 34% (прогнозна оценка за 2017 г.) на 34.9% от БВП за 2018 г., докато при разходите ръстът ще е доста по-отчетлив - от 33.2% на 35.8%


- основното предизвикателство е да се превърне новото възстановяване в устойчив и включващ растеж и конвергенция с другите страни от ЕС


- ключът за повишаване на потенциала за растеж и сдържане на фискалните рискове е напредъкът в реформите за управление и подобряване на ефективността на публичните институции на всички равнища.


"Директорите изтъкват, че за увеличаване на производителността и конкурентоспособността и устойчивото включване (на гражданите) са изключително важни структурните реформи за подобряване качеството на образованието и здравеопазването, подобряването на надзора и резултатите на държавните компании, както и подсилването на управлението."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK