Комисията за конкуренция предлага свои поправки в Закона за енергетиката

Комисията за конкуренция предлага свои поправки в Закона за енергетиката

© Юлия ЛазароваКомисията за защита на конкуренцията е взела решение да провери дали предлаганите промени в Закона за енергетиката, изготвени от ресорното ведомство, с регламент на Европейския съюз и със самия Закон за защита на конкуренцията.


С проекта се разширяват правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране по наблюдение като й се вменява да контролира сделките с ток на енергийната борса като ще има и възможност да санкционира участници на пазара, които извършат пазарни манипулации.


В направения вече от комисията анализ е установено, че в определени случаи едно и също поведение на участник на този пазар може да попадат както в правомощията на енергийния регулатор, така и в тези на антимонополното ведомство. В същото време европейското секторно законодателство изисквало комплексен подход при противодействието на практики, които нарушават едновременно специфичен закон и правилата за лоялна конкуренция, посочва комисията в съобщение до медиите.
По тази причина в няколко акта на ЕС са включени разпоредби за координация и обмен на информация между секторните регулатори и органите по конкуренцията на национално ниво. В същото време комисията смята, че предлаганите от министерството текстове не задължават енергийният регулатор и комисията да си обменят информация.


Затова комисията предлага член от закона да се промени така, че комисията за енергийно регулиране да е длъжна да информира антимонополния регулатор за всички случаи на образуване на производства, които може да се отнасят до пазарни нарушения.


До предлагането на промени в Закона за енергетиката се стигна след като представители на индустрията от края на миналата година сигнализират за нередности при сделки с ток на борсата и за това, че реално никой не регулира този пазар. В отговор енергийният министър непрекъснато насочваше техните сигнали към Комисията за защита на конкуренцията, а в един момент обяви, че занапред енергийният регулатор ще регулира и борсата.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 800 Неутрално
 2. 2 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 313 Гневно

  Да, да, точно така, писмено да ги уведомява, и докато пристигне писмото, вече да няма причина за уведомлението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK