Съд отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

Съд отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

© Юлия ЛазароваТричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени част от правилата, по които служебно се определя потреблението на ток от битови и фирмени потребители, когато електромерът е повреден или липсва. Това съобщи прокуратурата, която е оспорила разпоредбите на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са приети през 2013 г., а държавното обвинение е отнесло проблема пред съда през миналата година.


Отменените на първа инстанция текстове уреждат правилата, по които досега електроразпределителните дружества са изчислявали потреблението на клиентите си, които нямат електромер или уредът за измерване е повреден, превключва неточно от дневна на нощна тарифа, или е бил манипулиран. Прокуратурата ги е оспорила, защото пресмятането е едностранно - от компанията-оператор, а затова е непублично и непрозрачно.


Според отменените правила досега при повреда или неточна работа на тарифния превключвател отчетената електрическа енергия се разпределяше на база на аналогичен предходен период. При липсата на такъв количествата се коригираха в съотношение 60 на сто за дневна и 40 на сто за нощна тарифа.


Сегашната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е осъдена да плати 20 лв. за обнародването на съдебното решение в "Държавен вестник" и може да го обжалва пред петчленен състав на съда или да промени нормативния акт.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Най после - това беше параграф 22 да плащаш защото са ти сложили скапан електромер.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Решение което е в интерес на големите крадци на ток с електромери на собствена територия и с възможност да си повреждат електромерите всеки ден.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Спорно е.

  Има роми, които нарочно крадат електромерите или ги повреждат с мисълта, че няма да плащат, сега това решение им идва мехлем.

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  хмм, преди не наслагваха ли максимална консумация при развален електромер? Ако се върнат старите правила, пак ще го правят и тази "отмяна", ми се струва, че не е в особена полза за потребителите.

 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Енергоразпределителните дружества да си следят редовността на електромерите и да си ги подменят своевременно при повреди, те са собственици на уредите. Клиента к'во го боли, че електромера не е работел правилно дадено време?...

 6. 6 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Статията е непълна, некомпетентна и подвеждаща.
  Решението е отменено,поради допуснати процедурни нарушения при приемането му.
  В същото се казва, че съгласно Закона за енергетиката КЕВР има право и трябва да приеме правила как да се изчислява потребената енергия при констатирана повреда или манипулация на електромера.

  Т.е. сега КЕВР може да приеме същите правила при спазване на процедурата по издаването им.

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А великоумния БГ съд би ли казал какво точно да се прави при тази хипотеза ("повреден електромер"). Кое точно решение ще се стори по-правилно на великоумния БГ съд?

  1. Да се "опрости" цялата консумация, защото така или иначе не е ясно колко е. Т.е. да се начисли като загуба на дружеството и да я платят останалите абонати.
  2. Да се прехвърли сметката към разходите за заплати на съдиите?
  3.... нещо друго да предложат?

  Начисляването на служебна мощност спрямо предишен период е общо взето най-близкото до справедливо решение. След като електромера е строшен, явно никой не знае каква е консумацията. Кой да плати?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK