Съд отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

Съд отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

© Юлия ЛазароваТричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени част от правилата, по които служебно се определя потреблението на ток от битови и фирмени потребители, когато електромерът е повреден или липсва. Това съобщи прокуратурата, която е оспорила разпоредбите на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са приети през 2013 г., а държавното обвинение е отнесло проблема пред съда през миналата година.


Отменените на първа инстанция текстове уреждат правилата, по които досега електроразпределителните дружества са изчислявали потреблението на клиентите си, които нямат електромер или уредът за измерване е повреден, превключва неточно от дневна на нощна тарифа, или е бил манипулиран. Прокуратурата ги е оспорила, защото пресмятането е едностранно - от компанията-оператор, а затова е непублично и непрозрачно.


Според отменените правила досега при повреда или неточна работа на тарифния превключвател отчетената електрическа енергия се разпределяше на база на аналогичен предходен период. При липсата на такъв количествата се коригираха в съотношение 60 на сто за дневна и 40 на сто за нощна тарифа.


Сегашната Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е осъдена да плати 20 лв. за обнародването на съдебното решение в "Държавен вестник" и може да го обжалва пред петчленен състав на съда или да промени нормативния акт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK