Сделката за ЧЕЗ - много въпроси и по-малко отговори

Сделката за ЧЕЗ - много въпроси и по-малко отговори

© Юлия ЛазароваВ последната седмица една частна сделка успя да ангажира премиера, президента, парламента, извънпарламентарни партии и енергийни експерти. Причината е подписаният договор за покупка на българския бизнес на ЧЕЗ - компанията, която осигурява електроснабдяването на цяла Западна България, от слабо известната до момента "Инерком България".


Съмненията дойдоха от факта, че фирма с оборот от около 50 млн. лв. възнамерява да купи бизнес за 1.8 млрд лв. Както и от неочаквания политически трус, който сделката предизвика, след като енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка по искане на премиера заради познанството си със собственика на фирмата - родената в Пазарджик, живееща в София и стояща далеч от публично и медийно внимание Гинка Върбакова.


Около бизнеса на Върбакова и семейството й продължава да има доста неизяснени въпроси, въпреки двете интервюта, които собственичката на "Инерком България" даде през уикенда, за да увери, че всичко около сделката е прозрачно, и сдържаните коментари на ЧЕЗ, че са минали всички процедури и няма съмнение в способността на компанията да плати за покупката.


Кой е купувачът
За "Инерком България" се знае, че е създадена през есента с цел участие в конкурса за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ. Тя е част от по-голяма група компании, които се развиват повече от 10 години в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Едноличен собственик на капитала на купувача сега е "Инерком инвестмънтс" на Гинка Върбакова.


Справка на "Капитал" показа, че основният актив на собствениците на "Инерком" са четири соларни парка, построени с пари от чешкия металургичен магнат Зденек Земек, който вече е напуснал партньорството. Оборотът на фирмите им се оценява на около 50 млн. лв.


Цената на сделката не е обявена, но по информация на "Капитал" "Инерком България" е предложила 320 млн. евро, срещу които ще добие "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро", "ЧЕЗ трейд" и малки ВЕИ активи - видинския соларен парк "Фри енерджи проджект Орешец" и недовършената централа на биомаса в Смолянско. От наличната досега информация е известно, че повече от половината средства за цената, или около 180 млн. евро, ще се набавят чрез кредит от други две компании, които обаче не са назовани.


Стои ли банка зад сделката


В интервю за БТА в събота Гинка Върбакова обясни, че "Инерком" ще бъде подкрепена единствено от уважавана банкова институция, която ще предостави кредит.


Името на банката все още не е известно и породи множество спекулации. Върбакова обаче отказва да я назове преди регулаторите да дадат съгласие и сделката да бъде приключена официално, като се позовава на строги клаузи за конфиденциалност. Гаранцията за участие в сделката беше от Уникредит Булбанк, но потвърждение, че банката ще участва и с кредитиране, засега няма.


Пред "Нова телевизия" днес си собственикът на "Инерком" подчерта, че при инвестиционното финансиране обичайна практика е да се използва залог на акциите на дружеството, което ще придобие активите.


Гинка Върбакова

© "Инерком"

Гинка Върбакова


Участват ли офшорни компании


Според публикация в чешкия всекидневник "Лидове новини" (част от медийна група, притежавана от премиера на страната Андрей Бабиш), зад сделката прозира офшорна фирма. Вестникът пише, че финансирането е комбинирано - собствени средства на купувача, банкови гаранции и кредит от офшорни фирми за почти половината от цената.


Директорът в чешкото издание Веселин Вачков коментира пред БНР, че една от офшорните фирми е "Ескорт Трейд" и неин съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонешвили, чието име фигурира в международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".


Според публикации в български медии от преди 5 г. Гамгонешвили е свързан със собствеността в продадения наскоро софийски търговци център "Парадайз мол". Сред малкото известни факти за него е, че е директор на руската търговска банка "Славянский кредит".


Гинка Върбакова вече декларира, че е милионер с активи за над 100 млн. лв. и че няма намерение да препродава електроразпределителната компания.


"Зад продавача стои чешката държава, продавачът е публична компания и за тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което стои неясна собственост," каза бъдещият собственик на българския бизнес на ЧЕЗ.


Пред БНР също днес говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова изрази увереност в способността на "Инерком" да плати за активите и да управлява добре бизнеса. Тя подчерта, че всички компании, включени в процеса на продажбата, са били проверени от ЧЕЗ и от ангажираните с процеса банки, за да се установи дали отговарят на критериите.


Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов


Какво ще излезе от проверките


Дни след оповестяването на сделката "Инерком" се оказа обект на един куп проверки от страна на държавата.


В разпространеното в петък съобщение за подписването на договора компанията подчерта, че се очаква произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията, за да бъде приключена окончателно сделката и прогнозира, че това ще стане до средата на годината. Регулаторът трябва да провери дали покупката няма да нарушени антимонополното законодателство.


Ден по-късно Теменужка Петкова спомена и Комисията за финансов надзор, чиято позиция вероятно ще се търси, тъй като става дума за няколко публични компании, които са обект на сделката. Това са "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България"АД.


Заради съмненията около сделката обаче премиерът Бойко Борисов нареди още куп проверки:


Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че е започнала вече работа по сделката, но отказа подробности. По-рано през деня Гинка Върбакова заяви, че компаниите й нямат задължения към държавата. В отговор на въпрос тя потвърди тиражирана в медиите информация за публични задължения и случаи на продажба от частен съдия изпълнител на имущество заради необслужван кредит, но подчерта, че такива неща се случват в частния бизнес и проблемите са били преодолени.


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) също е ангажирана, макар да не е известно засега какъв ще е нейният фокус. От комисията днес отказаха коментар за "Дневник" и уточниха, че утре ще направят официално изявление върху каква част от сделката ще се съсредоточат. Регулаторът наблюдава постоянно работата на ЧЕЗ, както и на другите две електроразпределителни дружества в страната, тъй като регулира цената, на която доставят ток на битовите потребители. Днес комисарите днес бяха на среща при президента Румен Радев, който изрази загриженост за сделката.


Най-интересна за момента се очертава проверката на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Днес лидерът на ДСБ Атанас Атанасов обяви, че съпругът на Гинка Върбакова вече е бил обект на проверка от службата. Атанасов уточни, че през 1999 г. национална служба "Сигурност" ( по-късно ДАНС - бел.ред.), чийто шеф тогава беше той, е разследвала Славчо Върбаков за "афера за едни фалшиви импулси, които източват БТК".


Проверката започва след сигнал на БТК и разследване на "Капитал", че има завишен фиктивен трафик към телефони на "Мобилтел". Разследвани са фирми, предлагащи услуги с добавена стойност (еротични телефони, игри с томболи, информационни услуги), за които се е предполагало, че източват БТК заедно или поне със знанието на "Мобилтел", ощетявайки през цялата 1999 г. компанията с 9.8 млн. лв. По това време БТК използва аналогови централи с петцифрови броячи, които са били превъртани (броячът автоматично се занулява, когато навърти пет деветки - бел. ред.). В резултат на това клиентите са плащали по показателите на броячите в дадения момент, но компанията се е разплащала с фирмите на базата на отчетения при тях входящ трафик. И тъй като при фирмите централите са цифрови, там броячът не превърта и се знае колко точно импулса са генерирани.


"Славчо Върбаков е енергичният двигател на семейния бизнес. От скандала с тези телефони с импулси този човек се оттегли от всички фирми, в които участват", допълни Атанасов и добави, че след това жена му е започнала да се занимава официално със семейния бизнес.


По данни на "Капитал" Върбаков е управлявал фирма ("Атлас 3 груп"), която е фалирала през 2011 г. Това била и причината той да не се афишира официално в енергийния бизнес като мениджър или собственик.


Срокове за завършване на проверките няма. Гинка Върбакова обаче подчертава, че ако с тях държавата попречи на сделката, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. "Никой не ме потърси и не ни попита кои сме и защо участваме. Ако държавата имаше притеснения, можеше да дойде", коментира тя.


Сделката за ЧЕЗ - много въпроси и по-малко отговори

© Юлия Лазарова


От Чехия: предупреждения и обвинения


И докато в България се обсъждат възможностите на доскоро неизвестната "Инерком", друг претендент за купувач предупреди ЧЕЗ, че е избрала компания, за която няма много информация и обвини продавача в непрозрачна процедура при избора на партньор в сделката.


Чешкото издание Euro.cz съобщава на 21 февруари, че Яромир Тесарж, собственик и ръководител на компанията "Енерго-Про", която доставя ток в Северна България, е написал отворено писмо до шефовете на ЧЕЗ в Прага, в което ги предупреждава, че са се спрели на странни български компании, което едва ли могат да си позволят да купят толкова голям бизнес в България.

В текста на писмото, цитирано от редакцията, се казва: "Процедурата за продажба очевидно е повлияна от недостатъчната информация за кандидатите, което прави по-малко вероятно продавачите да получат възможно най-добрата цена. В допълнение, подобна ситуация създава възможност за спекулативни оферти, чиято стратегия е да успеят в търга като предлагат висока цена, но която впоследствие занижават".


Вестник "Лидове новини", който също разполага с писмото, казва, че в него се говори за неравен достъп на кандидатите до информация. Вестникът доразвива историята с друг цитат от писмото на Тесарж: "При отсъствие на прозрачна тръжна процедура, може да се прецени, че са нарушени правилата на Европейската комисия за предоставяне на държавна помощ."

Тесарж посочва, че според консултантската компания BDO Advisory подходът на ЧЕЗ бил объркан: "Няма ясна стратегия какво трябва да се прави от началото до края на процедурата. Организирането ѝ не съответства на размера на транзакцията и значимостта на актива. Начинът, по който започна и развитието на отделните етапи, не следват обичайните пазарни стандарти. Като цяло, процесът не стимулира конкуренцията сред кандидатите и това може да намали желанието им да участват, а така намалява и вероятността да се получи възможно най-добрата оферта".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Любопитно

  Между другото, Гинка, с извинение, че не посочвам и фамилията и, какво образование има? А съпруга и?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Дано се дадът отговори, че вече се наслушахме и начетохме на какво ли не. Ама надали, както е във вица.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Няма скрито покрито, скоро ще излезе цялата истина КОЙ стои зад нея и чии са парите.

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 630 Весело

  Така и не се разбра каква е връзката между Теменужка и Гинка. Познавали се от 20 г...и какво от това? Баце какви хора познава от мутренските години...

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  То вече не е ли ясна работата. Руски мътни капитали изкупуват енергийната инфраструктура на България. Щото държавата била лош собственик, затова някой руски олигарх ще го стопанисва ЕРПто най- добре.

 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Една от хипотезите би могла да бъде, че е с оШФорно образование.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Поради липсата на каквито и да било официални документи, на този етап се въздържам от коментар по темата.

 8. 8 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Добър обзор, но... нищо ново. Ако съм Икономедия, ще поразпитам любовниците на един арменски банкер, ако не мога самия него. Ще разпитам и Теменужка. Въобще, ще бъда журналист, а не писач на обзори.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е то въпроса за мен е един, а именно "КОЙ? "

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#6] от "baba_zozolana":

  Защо, може да е от семейството на "известния джемолоджист Ошфор"? :-)
  https://bookofages.jellyneo.net/characters/2871/

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Колкото и да тропаме по клавиатурите - Сделката за ЧЕЗ на практика НЕ може да бъде спряна
  КЕВР няма правомощия, КЗК и КФН - основание, да се намесят. НАП и ДАНС могат да направят проверки без последствия!!!

  [email protected]
 13. 13 Профил на dsv16481718
  dsv16481718
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо във всички медии се внушава че в сделката има нещо гнило...?Досега не съм видял никакви доказателства.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Общо взето - След всички проверки на всевъзможни институции сделката ще се окаже най прозрачната и законна сделка!

  [email protected]
 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Важното е, че дружеството премина в ръцете на национално-отговорният роден капитал. Скоро Била, Кауфланд и Лидл. И тогава ще настъпи дългоочакваното освобождение от монополи и чужди империалисти, и ще има всенародни 3 дневни веселия поляти обилно с ракия, шкембе и гайди.

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Всеки българин е свободен да купува каквото си пожелае стига да му се работи и рискува.

 17. 17 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Между другото, Гинка, с извинение, че не посочвам и фамилията и, какво образование има? А съпруга и?
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  Виж ся, в бизнесо убразуванието нема значение. Таа фирма е направихме лани с цел да купиме енергото, намериле сме международна банка да на финансира и че заложим акциите на енергото като обеспечение. Така се прави в бизнесо по цел свет!
  Аз са чуствам ного засегната дека ми викат на малко име и ма замесват с некви партии и правителство, не! Нема такова нещо! Тва е часна сделка! Аз съм милионерка, да, и според Търговскио регистър съм еднолична собственичка на Инерком. СанирАхме блокове, направИхме соларни паркове, назначиле сме специалисте. Ше разчитаме на администрацията на енергото да си върши съвесно работата и нема да им са месим. Ние сме за устойчиво развитие на бизнесо!
  Г-жа Върбакова
  Едноличен Търговец
  Пазарджик

 18. 18 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 439 Весело

  Жилетката на Гинка е плетена в Русия. Само казвам.

 19. 19 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Мутренска работа.

  Нормалният бизнес продава в паника, дори и на Гинка, само и само да се изнесе по-скоро от червения кенеф.

 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Този джемолоджист несъмнено е потомък на френската династия Ochphore? Понякога животът изненадва.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Колкото и да тропаме по клавиатурите - Сделката за ЧЕЗ на практика НЕ може да бъде спрянаКЕВР няма правомощия, КЗК и КФН - основание, да се намесят. НАП и ДАНС могат да направят проверки без последствия!!!
  —цитат от коментар 12 на karabastun


  Браво, бастуне, чел си в. "Сега". И там ли тролиш?
  http://www.segabg.com/article.php?id=895731

  Копи-пейстнал си заглавието.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Какво ще излезе от проверките"

  ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Доста добро ако съдим по продажбите на соларките. При мощност 23 МВт приходи за 50 млн лв годишно. При 50 ст за квтч ще рече продава 100 млн кВтч годишно. Или по 4000 часа на пълна мощност. Т.е. през цялата светла част. Да ама не. Мощността се постига само при слънчев ден по обяд. През останалото време е по-малка. А при облаци да не говорим.
  Но таквиз подробности не вълнуват никого у нас. Нали матрияла си плащаме.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално  До коментар [#17] от "vankata1":

  подривни еуементи, изкарват на преден план въпросът с образованието?
  Начи, от ранна децка възрас и теменужка и гинка са брали жица. медна, от таз възпята в култовиа хит "жица, жица, медна паница". Е, НЕ Е ЛИ ЛОГИЧНО ПИТАМ АС, КАТ БЕРЕШ ЖИЦА 30 ГОДИНИ, НАЙ НАКРАЯ ДА И ПУСНЕШ ТОК ПО НЕЯ. И КОЙ ПО ДЯВАОЛИТЕ ШЕ Е ПО-ГОУЕМ СПЕЦ ПО ЕЛЕКТРОТО ОТ ТЕЗ ПРАКТИЦИ.

  Книжните плъхове ше ти го обеснът теоритично. ама ако ги накараш да се качат на мотрисата и да срежат жицата, че там най-скъпа ШЕ ГИ ФАНЕ СТРАХ!

 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  В нормални държави такива сделки се спират без проблем. Ама тук е територия. И граждани няма. Ако имаше нямаше все БКП да е на власт.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 26. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 326 Весело

  Абсолютно резонни въпроси в статията. Електроснабдяването, и то монополно, на 3 млн. българи, не е частна сделка. Когато се продава монополно положение и възможности да ти плащат такива пари и да снабдяваш, трябва да е прозрачно.
  Гинка трябва да обясни и представи документи пррд всички по следните въпроси:
  1. Каква е цената;
  2. Откъде и кой дава парите и срещу какво;
  3. Как Гинка ще гарантира функционирането на електроснабдяването;

 27. 27 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Гинка се снимала пред гардероба в спалнята колкото да отбие номера за "медийна изява".

  Истината, според мен, е, че предвид очертаващото се затягане на евро–кранчето след Брекзит, у нас започна ударно преразпределние на баницата. Даже не се притсняват, че ще се изложат или изложат България навръх Европредседателството.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 28. 28 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Ти пък, образование. Такова им е, каквото на повечето калинки около Кралят Слънце...завършили са Невидимият университет*. Виж само какви магии правят - превръщат слънцето в енергия, от малко пари правят милиони. Ей такива неща..

  *Във фантастичния Свят на диска, създаден от британския фентъзи писател Тери Пратчет, Невидимият университет* е училище за магия и е разположен в града Анкх-Морпорк

 29. 29 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1094 Разстроено

  В тая държава няма бизнес, в който да не е замесен Кремъл. Та има ли значение дали шефката се казва Гинка, Станка или Наташа? Ще плащаме на червените комунисти докато сме живи, няма отърване за жителите на тая територия...

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  Дето вика един колега - древно предсказание, останало в старите градски песни - чернооката е Гинка, а пък русата Калинка...

 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  малоумния цирк от последните дни доста лесно би могъл да се обясни с поредната схемичка за източване на държавата, този път през разтурването на "сделката"... байхоята отдавна е отработила номера

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#29] от "Г.Е.М.":

  Карай без ток, кво толкуз....

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#23] от "Цецо":

  За образованието питам?! Не за мегавати?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#25] от "Цецо":

  Абсолютно в нормална държава не можеш да продеш акции на който ти предлага повече трябва да се СЪОБРАЗЯВАШ!

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  А КоЙ стои зад Гинка , може да въпрос но може и да е отговор.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":

  Какво образование трябва да има човек, за да регистрира фирма?

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Весело

  Мнозина медии, ИПИ-та, фондации, посолства, комисии, банки, фондове ни убеждаваха колко хубава сделка е продажбата на ЕРП-тата! Сега-същите малко се учудват, и много се разочароват! Че не било станало баш тяхното! А добрия спекулативен старец Сорос не благоволи да изкупи ЕРП-тата, та трябва да опираме до грузинската и руските ...офшорки. Важното е, че е частно! И без раситки изказвания за собственика, МОЛЯ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Весело

  До коментар [#26] от "iceman_bg":

  ти не знаеш ли финасиращата банка? Булбанк! А КОЙ разписва големите кредити там? Хампарцумян! А какъв беше Хампарцумян по времето на Костов? Председателстваше надзора на приватизацията, и едновременно с това водеше преговорите за продажба на банката! След като продаде банакта, стана председател на УС. Какво каза ФТ-лондон за продажбата тогава-че е по занижени с 20% цени.
  Същия беше парашутиран в надзора на рпиватизацията, щото бил голУем протестър 1997г... По собствените му думи пред медиите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  А КоЙ стои зад Гинка , може да въпрос но може и да е отговор.
  —цитат от коментар 35 на ka2


  Това не е ли въпрос за пред чешкото правителство? Все пак ЧЕЗ не е българска държавна компания, забравихте ли?

 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":Какво образование трябва да има човек, за да регистрира фирма?
  —цитат от коментар 36 на ВЕЛКОВ


  Духовно образование, в смисъл да знае на кой да духа.

  мурзилка
 41. 41 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#12] от "karabastun":В нормални държави такива сделки се спират без проблем. Ама тук е територия. И граждани няма. Ако имаше нямаше все БКП да е на власт.
  —цитат от коментар 25 на Цецо


  На какво основание, че ми е любопитно? И как да се случи това, като веднага България ще бъде обвинена, че се меси в държавните дела на... Чехия?
  Пак да кажа - ЧЕЗ е чешка държавна компания, забравихте ли?

 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Аз си имам две съседки,
  две съседки, две кокетки -
  чернооката е Гинка,
  а пък русата Калинка.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Преди много години в подобен разговори един възрастен англичанин ми каза "Млади момко, в бизнеса няма никакво значение какво знаете, а само кого познавате". Историята е истинска, не съм си я измислил. Оттогава съм срещнал много потвърждения, но нито едно опровержение на думите му.

 44. 44 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Образование?
  Достатъчно, за да си изкара ошфорна книжка.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  За изброените от теб дружества, нямат толкова милиарди....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#43] от "Един препатил":

  Може и да си прав. В моите бизнеси, това не важи... Скоро предстои да публикувам снимки на една моторница, многомилиона. Никой не познаваше следващия ни клиент. Оказа се, милиардер, собственик на отбор от NFL. Пристигна в Амстердам, с хели, със съпругата си, бивша мис Америка, невероятна. Та, човека каза какво иска, по техническата част. Исклузив, искаше салона да е Бентли.. След няколко дни, главния дизайнер на Бентли беше при нас, да каже какво и как...
  Работиш ли качествено, "пиленцата" сами идват при теб....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Волен влезе с бутонките на Делян, не на нашия, който си го знаем, на този от Хасково. На Голямата мечка очевидно нещо не й харесва - ръмжи, щото са й взели меда изпод носа, или пък ръмжи, за да уплаши другите животни в гората, нещо като междуособици. Може и просто да си ръмжи, ей така, за да разсейва дребния дивеч. Каквото и да е, Хищникът захапа Републиката.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Какви въпроси? Всичко е ясно.
  Дребните подробности не са важни.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Знаем кои станаха собственици на ВЕИ, това бяха хора, приближени на властта. Сключиха много изгодни за тях договори с държавата за задължително изкупуване на електроенергията и то по много завишени фиксирани цени за период от 30 години. По-голяма далавера от тази, здраве му кажи. Гина е една от богопомазаните персони, които ни бъркат в джоба вече доста години, затова е милионерка. А сега решават да и направят един още по-крупен подарък - фирма с активи за 1,5 милиона лева и 2 милиона потребители. Пита се кой е благодетелят и кой ще бъде реалният собственик на ЧЕЗ, защото едва ли има човек, който да вярва в нескопосаните и обяснения относно сделката.

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Разстроено

  Тази леля Гинка е на върха на славата си! "Една Гинка разтърси цяла държава до основи!" Не ми е смешно и то никак!

 51. 51 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Любопитно

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Господин Даскале, да Ви питам нещо. Компанията днес се е сдобила и със сайт, в който чета мотото й: Energy for better world. Гложди ме едно съмнение, че е изпуснато едно "а", но Вие можете да дадете по-компетентно мнение - права ли съм или съм права за това "а"? Питах гуглето, но то непрекъснато ми вади някаква замбийска компания BetterWorld Energy.

  https://inercom.bg/bg/inercom-proizvodstvo-na-elektroenergia-VEI

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#51] от "baba_zozolana":

  Бабе, на оШФорен английски "а" няма!

 53. 53 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#51] от "baba_zozolana":

  Не става само с Гугъл и малоумно копиране на линкове към статии и сайтове.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 54. 54 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Весело

  Защо във всички медии се внушава че в сделката има нещо гнило...?Досега не съм видял никакви доказателства.
  —цитат от коментар 13 на dsv16481718


  Ми ако ти кажат, че кака Гинка (некоя си, не тая) е конструирала ракета, с която всеки уикенд ходи до Луната, макар че иначе е с основно образование и няма шофьорска книжка, ще ти трябват ли доказателства, че има нещо гнило в тая работа?

 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  ".............Съмненията дойдоха от факта, че фирма с оборот от около 50 млн. лв. възнамерява да купи бизнес за 1.8 млрд лв. .................."

  Няма икономическа логика в това малка фирма успешно да придобие голяма компания!Това е все едно пираня да погълне акула...................?!Цялата тази сделка вони на мръсни пари и мутро-олигархични интереси!!!!

 56. 56 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#51] от "baba_zozolana":

  Да, права си че е изпуснато едно "а".
  Има и другаде изпусната буква "а":
  "ИНЕРКОМ е в процес на реализацият на най-мащабния си фотоволтаичен проект край село Сбор."
  Така е на село...

 57. 57 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#17] от "vankata1":подривни еуементи, изкарват на преден план въпросът с образованието?Начи, от ранна децка възрас и теменужка и гинка са брали жица. медна, от таз възпята в култовиа хит "жица, жица, медна паница". Е, НЕ Е ЛИ ЛОГИЧНО ПИТАМ АС, КАТ БЕРЕШ ЖИЦА 30 ГОДИНИ, НАЙ НАКРАЯ ДА И ПУСНЕШ ТОК ПО НЕЯ. И КОЙ ПО ДЯВАОЛИТЕ ШЕ Е ПО-ГОУЕМ СПЕЦ ПО ЕЛЕКТРОТО ОТ ТЕЗ ПРАКТИЦИ.Книжните плъхове ше ти го обеснът теоритично. ама ако ги накараш да се качат на мотрисата и да срежат жицата, че там най-скъпа ШЕ ГИ ФАНЕ СТРАХ!
  —цитат от коментар 24 на scott


  Не се прай на образован, хитът е "Жица, жица, пълна паница"

 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#53] от "c.b.o.":

  Да обвиниш Бабето в малоумие означава, че или не четеш поттовете й, или самият ти си малоумен! Извинявам се за малко по-грубия си език, но много се подразних! Баба Цоцолана е сред най-интелигентните и възпитани форумци!

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#58] от "vassilun":

  ПоСтовете!

 60. 60 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#58] от "vassilun":

  Благодаря за комплимента! Още по-сърдечно благодаря, че намирате някакъв смисъл в драсканиците ми 🙂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 61. 61 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Също така, една от фирмите им е написана като "RIAL STEYTS"
  Имам известно съмнение, че са искали да напишат REAL ESTATES, т.е. недвижими имоти, но не мога да бъда напълно сигурен, освен ако не се сетят и го поправят :-)

 62. 62 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1":
  А има ли изискване такова- да имаш образование, че да направиш фирма?

 63. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#62] от "nema_labavo":

  Да регистрираш фирма, не, но в конкретния случай!? Въобще говорим за някакво образование, видно от интервюто на госпожата, може и да липсва....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  ми може да е образование визионер

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Сделката за ЧЕЗ - много въпроси и по-малко отговори"

  По- скоро много въпроси иникакви отговори А това води до лавинообразно увеличаване на въпросите .
  П П В момента и дългия Клоунмен в шоуто си задава още въпроси . И даже нещо му замирисало откъм Чехия . И- " Няма такава държава " Ами няма , а като си мисля че и той .се строявя в редичката за управляващите държавата , още повече замирисва .

 66. 66 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#33] от "hamiltonf1": А има ли изискване такова- да имаш образование, че да направиш фирма?
  —цитат от коментар 62 на nema_labavo


  Не, ако "направиш фирма" за да даваш паркинг под наем, определено не. Но ако една фирма иска да влезе в определен вид бизнес на високо ниво, тогава има много изисквания!
  И тогава собственикът/чката на фирмата ще се наложи да наеме образовани специалисти от най-високо ниво. Трудността възниква когато собственикът/чката трябва да прецени квалификацията на тези хора при подбора им, и после, когато трябва да разбере какво му/и докладват на управителен съвет, и по-нататък, когато трябва да вземе правилни управленски решения...

 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Весело

  объркахте се мили хора , като не успели партийни секретари след 10.10 .89 се объркахте . ама яката .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Любопитно

  До коментар [#58] от "vassilun":

  И как го прецени, след като тя почти няма пост със собствено мнение или мисъл, а само копиране от статии и сайтове?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 69. 69 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  На 14.02. 2018г. по повод продажбата на ЧЕЗ написах в един друг форум:
  Рисковете за акционерите са нищожни, в сравнение с рисковете за потребителите на ел. енергия на това дружество.
  Не е препоръка за инвестиционни решения, но ако действително се случи според прогнозите е препоръка за миграция (вътрешна).
  Днес 26.02.2018г. пиша следното:
  Гинка Ошфорката, която не знае колко е дължината на мрежата на ЧЕЗ, но съпругът и е жилел чрез импулсни телефони, ще направи ужилване на потребителите на ЧЕЗ.

 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#60] от "baba_zozolana":

  Галериите Ви, Бабе, са безценни! А постовете Ви са смислени и без хули и обиди! Бъдете здрава! (А пък героинята от никнейма Ви ми е любима, "млади ми Смехурко"!)

 71. 71 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#66] от "vankata1":

  в смисъл , ако искаш да си купиш акции от публично дружество се иска сертификат от умно красиво НПО ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Весело

  До коментар [#58] от "vassilun":

  Всичко, което казвате е вярно. Но какво означава това "Бабето"? Моля Ви, не забравяйте - Manners before morals.

  До коментар [#60] от "baba_zozolana":

 73. 73 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#62] от "nema_labavo":

  Не. За да я управляваш обаче - да. Пък не чувам Гинка да е обявила кой ще е СЕО-то.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 74. 74 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  През деня слушам радио.Вечер сядам пред компа и чета постове.През деня се ядосвам на журналята вечерта на форумците.
  Скромното ми мнение е ,че Б.Б е голям фокусник.Отвлича вниманието и докато сме вперили очи в нещо си хоп вади зайчето.
  Аз си имам хипотеза кое що но си е само хипотеза защото не мога да я проверя.Трябва си време, пари, търчане .Обаче тези дето това им е работа.журналя,ДАНС и т.н защо не го правят?Б.Б е изненадан от сделката чез но че е премиер не е изненадан ни най малко.Няма логика нали.
  Като седна пред компа си имам и лщбимо занимание:Да проверя колко пъти през денонощието е направена препратка към НС/народен съд/ .Трябва да Ви кажа че тенденцията е еднопосочна и аха аха да загуби линейния си характер.

 75. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Гледам в дакси Атлас 3 груп. Запори за над 7 милиона към банки и хора. Участвал е и в куп други. Отворих една от прекратените - Брайт лийз - тя пък със запори за над 9М! Информацията е публична. Каква е тая трупа?

  Мърфи е оптимист!
 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Ми кво ли става , ако поразсъждаваме по една теза . Цената по сделката - 320 млн евра , комисионна по сделката - 10 % - 32 млн . Петкова си отива , но пътува със комисионната . Поразхвърля наоколо някой и друг милион и хвърля брашно , за да стане мъгла . Но дори и в мъглата просветва някаква вина и Петкова опера пешкира с една присъде от три години условно . И ? Ами за Вальо Топлото разправят че къта 15 милиона в чужди банки . И вече си излежава присъдите ...
  П П Схемата , ако има такава , сигурно е по- сложничка , но пък ако се реализира ? Но пък защо не ...

 77. 77 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Любопитно

  Има "нещо гнило" и в Чехия по отношение на тази сделка! ЧЕЗ са чешка държавна компания и би трябвало да подходят по-професионално към продажбата на такъв бизнес! Някой знае ли коя фирма / банка е била консултант по продажбата? Руската ВТБ?

 78. 78 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#63] от "hamiltonf1":

  До коментар [#66] от "vankata1"

  Образованието не е гарант за това. Тя вече е почнала с подбора на хора. Нали е взела Милена Стоева или както се казваше, да не ровя. Тя има познания и опит, трябва да бъде полезна. Това също е умение, да избереш правилните хора.

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#75] от "султана глаушева":Информацията е публична. Каква е тая трупа?

  " Вземи и бягай". Крадлива , демек .

 80. 80 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  Виж коментар 78, за да не се повтарям. Че и без това не си спомням името на тази Милена.

 81. 81 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#74] от "jelev_jelqzko":Трябва да Ви кажа че тенденцията е еднопосочна и аха аха да загуби линейния си характер.

  Праволинеен или зигзагообразен ?

 82. 82 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#72] от "Един препатил":

  "Бабето" е закачливо и в никакъв случай обидно! Дано не съм бил погрешно разбран!

 83. 83 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":Една от хипотезите би могла да бъде, че е с оШФорно образование.
  —цитат от коментар 6 на baba_zozolana


  Не, специално си дадох зло сърце, да гледам интервюто. Не само не я чух да казва ``ошфорно'', но ми направи много добро впеатление със скромността и интелигентността си. Просто едно добро момиче, така със зеленото елеченце, като Татяна от нашия 5-ти ``А'' клас, която винаги беше с написано домашно, както си беше с корделата, а не като нас, хайманите, дето все нещо по-важно трябваше да правим, все да избягаме от час, ама не да сме прилежни ученици.

  Не знам от къде ѝ е дошла идеята да се впуска в такова опасно начинание, в ръцете на банка и на производители, които във всеки момент могат да я саботират. Може би мъжът ѝ ѝ е подсказал, не знам, само гадая. Но, госпожата Върбакова, просто като едно впечатлително момиче, типично за нашите интелигентни момичета, е разбрало какво се иска от нея, събрала го е систематично в папчица, взела самолета с приятелката си и отишла в Прага, да го депозира за конкурса. На връщане даже ѝ загубили багажа, но тя стискала най-важното, договора.

  Ама, що на мен банка не ми дадяла 300 милиона, та и аз леко да се замогна? Ми, щото, когато аз съм лапал мухите и съм си садил на топчета в махлата, тя е изкачвала стъпка по стъпка стълбицата, един по един е преравяла инвеститорите, осенена от златна идея и се е изкачила там, където аз и ти не можем и да сънуваме. Тъй че, да не завиждаме. За друго ниво иде реч. Ама, с този се познавала, ама с онзи била близка. Така работи системата, така е и подходила. Корупция, е истинското име на системата (въпреки че, хич и не виждам доказани признаци за корупция, а само спекулации по аналогия). Ако системата беше друга стахановка-многомашинничка щеше да е или с туника от лиани щеше да скача около огъня, повела племето. Чунким много може да обясните откъде се пръкнаха всичките тези милионери и трилионери. Тук, в този случай, както никога преди, една скромна жена се изправи пред всички и спокойно обясни за какво иде реч. Някой друг да сте чули така отчетливо да ви се изповяда относно бизнеса си? Не знам, във всеки случай, предпочитам българка да е собственичка на бизнес в България, отколкото да ми идват разни от някъде си, дето и интелект нямат, а карат силово. Ако и другите бизнеси можеше да си приберем, страната щеше да отскочи. Не знам за друг, обаче аз бизнес не ща, да не говорим в такива мащаби. Няма даже да знам откъде да започна. Но, ето има умни нашенци, които го могат. Дружно да им дадем път и дано открият нов хоризонт пред нас.

 84. 84 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#51] от "baba_zozolana":
  Видях сайта. Гледам през айпад. Информацията се реже до страница и скрулване няма. Все едно, че някой се е опитал да направи сайт.

  Мърфи е оптимист!
 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#51] от "baba_zozolana":

  Като имитация на зимбабвийска фирма защо им е да плащат за допълително "а" в надписа, ами то пари струва? :-). Те са си спестили и от главните букви, и вместо "Energy for A Better World" са си "Energy for better world". Явно е че важното е "Energy", останалото е "мижи да те лажем". :-)

 86. 86 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Любопитно

  "Името на банката все още не е известно и породи множество спекулации. Върбакова обаче отказва да я назове преди регулаторите да дадат съгласие и сделката да бъде приключена официално, като се позовава на строги клаузи за конфиденциалност."

  А как регулаторите да дадат съгласие ако не знаят от къде идват парите за сделката? Как Комисията за финансов надзор или ДАНС могат да потвърдят, че не става въпрос за пране на пари, например? Още повече, че се оказва че половината пари няма да бъде банков кредит, а от "кредит от други две компании, които обаче не са назовани"

 87. 87 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darth Plagueis":

  Теменужка предполагам, че ще е СЕО! Поне има опит в енергетиката и има доверието на едноличния собственик Гинка заради 20 годишното им "познанство"! Предлагам и име на новата компания: "Гинка, Теменужка & КОЙ"! Яко, а?

 88. 88 Профил на kfh58545277
  kfh58545277
  Рейтинг: 0 Неутрално
 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#61] от "vankata1":

  Е, може парите им да са в риали? Но, дотук се изчерпва фантазията ми, за STEYTS не можах да измисля оправдание - :-)
  (RIAL STEYTS) ELSHITSA - I Plant overview

 90. 90 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Гневно

  "В отговор на въпрос тя потвърди тиражирана в медиите информация за публични задължения и случаи на продажба от частен съдия изпълнител на имущество заради необслужван кредит, но подчерта, че такива неща се случват в частния бизнес и проблемите са били преодолени."

  Случват се, но нормалните последсвия са влошен кредитен рейтинг на некоректния платец. Това на практика означава, че всеки нов заем се гледа под лупа и се дава при по-неизгодни условия (по-висока лихва, по-висок процент собствени средства при всяка една покупка) и се изисква заемополучателя да покаже по-големи условия да плаща (доходите спрямо вноските по заема трябва да са по-високи). В случая е точно обратното!

 91. 91 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "нка Върбакова вече декларира, че е милионер с активи за над 100 млн. лв"

  100 млн. лева изкарала тая с 23 МВт соларни паркове. Алоооо, радетелите за чиста енергия къде сте бе? Тая има 100 млн. а хората нямат пари тока да си платят! Е затова завинаги ще си останете с 2 % на избори.

 92. 92 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#66] от "vankata1":в смисъл , ако искаш да си купиш акции от публично дружество се иска сертификат от умно красиво НПО ?
  —цитат от коментар 71 на дерибеев


  "Инерком" не е публично дружество, а е еднолична собственост на Гинка Върбакова (както тя самата твърди).

 93. 93 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Инерком адрес: София, р-н Витоша,
  ул. Околовръстен път № 3, ет.7, ап.72А


  Адрес на магистралните труженички ле е?

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 94. 94 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Кредитът е от БАКБ, вие си проверете чия е...Сумата е 850 милиона, одобрена преди месеци.....Та така...

 95. 95 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#66] от "vankata1":в смисъл , ако искаш да си купиш акции от публично дружество се иска сертификат от умно красиво НПО ?
  —цитат от коментар 71 на дерибеев


  Отговорих, че за да "направиш фирма" няма изискване да имаш образователен ценз.
  Правите ли разлика между купуване на акции от публично дружество на регулирания пазар, от т.н. фри флоат (със собствени пари в кеш) и преговори за прехвърляне на контролен пакет акции на Енерго-Разпределително Предприятие със заемен капитал? Защо Надзорният Съвет на ЧЕЗ води преговори с кандидати за купуване на бизнеса им?

 96. 96 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Весело

  Това също е умение, да избереш правилните хора.
  —цитат от коментар 78 на nema_labavo


  Очевидно, след като се е запознала с Теменужка Петкова преди 20 години :-)

 97. 97 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "cristo_n":Това не е ли въпрос за пред чешкото правителство? Все пак ЧЕЗ не е българска държавна компания, забравихте ли?

  Но пък оперира на българска територия по българско законодателство . И възниква въпроса за клишето Национална сигурност .

 98. 98 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#83] от "bryghtlyght":

  Човек може и да бърка офшорни с ошфорни и пак да е много добър бизнесмен и визионер, но в контекста на всичко разразило се това просто е още един щрих, още повече, че се повтаря вече 2 пъти в 2 различни дни. В първото интервю Нова телевизия изряза впоследствие точно този момент, но първоначално излъченото интервю е било записано от журналисти: https://www.facebook.com/front.bg/videos/1841060396191295/. Във второто интервю може да го чуете ок. 2:30 минута от началото на репортажа (в края на статията), докато не го изрежат отново: https://goo.gl/88gBZR .

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 99. 99 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  "нка Върбакова вече декларира, че е милионер с активи за над 100 млн. лв"100 млн. лева изкарала тая с 23 МВт соларни паркове. Алоооо, радетелите за чиста енергия къде сте бе? Тая има 100 млн. а хората нямат пари тока да си платят! Е затова завинаги ще си останете с 2 % на избори.
  —цитат от коментар 91 на moreee


  всъщност + е изплатила 32 млн евро кредит ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 100. 100 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#38] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":! А какъв беше Хампарцумян по времето на Костов?

  Но пък преди беше Главен счетоводител в Петрол .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK