Държавата ще промени закона, за да попречи на сделката за ЧЕЗ

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовИзпълнителната власт се зае да попречи на сделката за продажбата на българския бизнес на чешката компания с преобладаващо държавно участие ЧЕЗ на слабоизвестното българско енергийно дружество "Инерком - България", еднолична собственост на Гинка Върбакова.


След извънредна среща с депутатите от управляващото мнозинство в парламента днес премиерът Бойко Борисов заяви, че спешно ще бъдат внесени промени в законодателството, с които да се попречи на Върбакова да заложи пред финансиращите банки акциите в дружеството купувач. Това стана четири дни след подписването на договора между двете компании, когато самият той беше на мнение, че сделката е между частни субекти и държавата няма защо да се меси. Днес обаче призна: "Малко подценихме обстановката".


Борисов поиска БНБ да провери българските банки, ангажирани със сделката, без да ги назовава. Като се позова на информация, изпратена му днес от премиера на Чехия Андрей Бабиш, Борисов заяви: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми".
Така той потвърди информацията на чешкото издание "Лидове новини", което, позовавайки се на информация от компанията - майка обяви, че със сделката са се ангажирали "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие е приела да гарантира изплащането на заема на ЧЕЗ - Разпределение към Европейската банка за възстановяване и развитие, ако стане предсрочно изискуем. Пак според чешкото издание част от финансирането ще дойде от руско-грузински консорциум.


По думите на българския министър-председател банките са предоставили на продавача "писмо за комфорт" (какво представлява четете тук - бел. ред.) - в банковото дело това е неформално писмо, издадено от банка, в което се демонстрира желание да бъде подкрепен клиент за краткосрочен заем, ако такъв бъде поискан; това НЕ Е писмо с ангажимент да бъде отпуснат такъв кредит (такава е функцията на т.нар. letter of commitment). "Този комфорт на нас ни създаде огромен дискомфорт", коментира Борисов. Той подчерта, че не назовава имената на банките, защото "законът за банките е много строг", но е внесъл получените от Чехия документи в секретното деловодство на Народното събрание, така че всички депутати да могат да се запознаят със съдържанието им.


Борисов настоя и банковият надзор в БНБ "веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали". "Много интересно - изцяло отричат, а в същото време чехът ми праща, че го има", възмути се той.


След като в събота поиска сделката да бъде проверена от ДАНС, сега премиерът разшири кръга като включи и Комисията за финансов надзор и финансовото разузнаване, които да направят проверки "по тези офшорки" като не изключи, че ще се иска помощ и от европейските служби, защото "всичко се развива в чужда държава".


Предварителният договор между дружеството на Върбакова "Инерком" и централата на ЧЕЗ в Прага беше подписана в петък - 23 февруари.


Българо-чешки совалки на високо ниво


След като премиерите на България и Чехия Борисов и Андрей Бабиш се срещаха преди малко повече от месец в София, днес те се показаха изненадани неприятно от развитието на продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.


Пред "Лидове новине", които са част от издателския бизнес на Бабиш, чешкият премиер коментира, че е шокиран от това, което се е случило в България, не разбира какво се случва и ще иска обяснение от ръководството на ЧЕЗ.
Той критикува и действията на ЧЕЗ на Балканите като "неблагоприятни, непрозрачни и странни".


Реакцията на чешкия премиер в "Лидове новини" дойде успоредно на днешното искане от Борисов за повече информация от Прага за сделката. Бабиш констатира, че "ЧЕЗ прави каквото си иска" и е "държава в държавата". Допусна обаче, че проблемът може да се окаже още по-голям, ако се окаже, че финансовата информация, подадена на борда на ЧЕЗ, е подвеждаща. "Ако някой е дал лъжлива информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем", предупреди чешкият министър-председател в отговор на въпрос за това, че Българската банка за развитие отрича участие в сделката, за каквото в Прага има данни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK