"Лидове новини" показа схемата за финансиране на сделката за ЧЕЗ

"Лидове новини" показа схемата за финансиране на сделката за ЧЕЗ

© Георги КожухаровКак е структурирано финансирането на сделката за активите на чешката ЧЕЗ в България показа електронното издание на чешкия вестник "Лидове новини".


Според публикацията "Уникредит Булбанк" участва със 180 млн. евро, Първа инвестиционна банка - с 80 млн. евро. Дружествата Score Trade Global и Victory Trust, които според публикацията са с неясна история на активите, ще осигурят 187 млн. евро. В осигуряването на един от заемите участвала и Euro Star OOD, се казва в публикацията.


В българския Търговски регистър съществува дружеството "Еуро стар" ООД със съдружници Паата Зурабиевич Гамгонеишвили и Давид Михайлович Коблианидзе с равни дялове от по 2500 лв. То е регистрирано през 2009 г. с адрес на бул."Рожен" в кв. "Надежда" в София с разнообразна дейност. Двамата бяха сред акционерите в дружеството, което беше собственик на "Парадайс център", като Коблианидзе беше и управител. />Информацията от чешкото издание беше косвено потвърдена от премиера Бойко Борисов, получил отговор на свое запитване за параметрите на сделката до чешкия премиер Андрей Бабиш, чието дружество е издател на "Лидове новини". Борисов каза: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми". Той не назова банките заради строгостта на Закона за банките, но предаде документите в секретното деловодство на парламента и поиска банковият надзор да ги провери. Освен това от думите му се разбра, че банките са предоставили "писмо за комфорт" - в банковото дело това е неформално писмо, издадено от банка, в което се демонстрира желание да бъде подкрепен клиент за краткосрочен заем, ако такъв бъде поискан.


От написаното в чешката медия излиза, че общият финансов ресурс, ангажиран за сделката, е 447 млн. евро, което приблизително съответства на неофициално обявената цена от 320 млн. евро и заема от 116 млн. евро, който "ЧЕЗ Разпределение" беше теглило от ЕБВР през 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK