Заводските цени растат с 4.1% през януари

Заводските цени растат с 4.1% през януари

© Цветелина Белутова, КапиталПоскъпването на заводските цени се ускорява през януари, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база те поскъпват с 4.1% при едва 0.8% спрямо декември 2017 г.


Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.2%, преработващата промишленост - с 2%, и добивната промишленост - с 1.7%. В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.6%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.8%, както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4.9%.


В обратната посока се движат цените при производството на тютюневи изделия - с 3.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2.5%.
Спрямо декември 2017 г. цените се вдигат при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, в преработващата промишленост - с 0.6%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 2.5%.


По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.2%, както и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.7%, а спад е отчетен при производството на тютюневи изделия - с 5.6%, производството на каучук и пластмаси - с 1%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.5%.


На вътрешния пазар поскъпването е по-голямо


Заводските цени за вътрешния пазар растат с 5.6% в сравнение със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.1%, в добивната промишленост - с 4.3%, и в преработващата промишленост - с 1.9%.


По-високи цени в преработващата промишленост спрямо януари 2017 г. са отчетени при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.9%, производството на основни метали - с 6.3%, и производството на химични продукти - с 5.3%.


Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 2.9%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.1%.


Спрямо декември повишението е с 1%, като основно се дължи на това при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, в преработващата и в добивната промишленост - по 0.4%.


За износ хартиените изделия поскъпват най-много


Цените за международния пазар поскъпват по-умерено през януари - с 2.1% на годишна база. Най-видимо поскъпват заводските цени при производството на изделия от хартия - с 13%, при дървен материал и изделия от него - с 6.2% и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 4.9%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 4.2%.


Спрямо декември производствените цени се повишават с 0.5%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK