През февруари само мениджърите в строителството са оптимисти за бизнеса си

През февруари само мениджърите в строителството са оптимисти за бизнеса си

© Цветелина Белутова, КапиталПрез втория месец на годината само мениджърите в строителството са оптимистично настроени. Това показва традиционното изследване на Националния статистически институт.


През февруари общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец. Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, докато в промишлеността се наблюдава леко понижение. В търговията на дребно и сектора на услугите показателят запазва приблизително нивото си от януари.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 0.5 пункта, което се дължи главно на по-резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 43.4 и 30.3% от предприятията.


По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През февруари съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 3.6 пункта, главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са по-оптимистични, което според тях ще доведе до допълнително наемане на персонал.


Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, макар че анкетата отчита намаление на неблагоприятното им влияние.


За продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва нивото си от януари. Мненията на търговците на дребно за обема на продажбите през последните три месеца са по-резервирани, докато прогнозите им за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.


Най-сериозните затруднения за бизнеса остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на втория фактор.


По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да запазят своето равнище през следващите три месеца.


Услуги. През февруари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на нивото си от предходния месец. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца са благоприятни.


Основните пречки за дейността в сектора продължават да са свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.


Преобладаващите очаквания на мениджърите за продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Весело

  Не знам мениджърите в строителството, ама Златен медал за февруари определено печели Мениджър Гинка за оптимизъм за бизнеса си :) !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Бизнес без пари няма. Докато народът е беден ще има само монополи.

  1.618
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK