ИПИ: Поне 7% от бюджета са на ръчно управление

ИПИ: Поне 7% от бюджета са на ръчно управление

© Надежда Чипева, КапиталНезависимо от това кои са управляващите и дали има икономически растеж или криза, държавният бюджет в България е "на ръчно управление" на правителството и голяма част от разходите се извършват без одобрение от Народното събрание и без обществено обсъждане за това дали са необходими, целесъобразни и ефективни. Това е един от изводите в доклад на Института за пазарна икономика, които изследва извънредните правителствени разходи през 2016 и 2017 г.


Данните за последните две години показват, че над 7% от годишните разходи по консолидираната фискална програма се отпускат с постановление на Министерския съвет, а от месечните данни се вижда, че през ноември делът им се увеличава до 6.5-9,5%, а през декември скача дори до 23-26%.


Близо три четвърти от допълнително отпуснатите средства са за министерства, а около 13-17% са за общини.
Практиката на ударни публични разходи в края на годината е силно изразена до 2008 г., макар че и през следващите години е налице, но в по-малки размери, се казва в доклада. Възстановяването ѝ през последните години е негативен сигнал за надеждността и предвидимостта на провежданата фискална политика, тъй като ясно илюстрира, че тя се управлява ръчно, т.е. дискреционно, вместо да почива на закона за бюджета и добрите практики, е изводът на анализаторите.


Според авторите на доклада в продължение на десетилетия във фискалната политика се проявяват едни и същи слабости - нереалистични макроикономически прогнози и неравномерно изпълнение на бюджета по месеци. Така изпълнителната власт получава възможност да забавя разплащания и да увеличава изкуствено бюджетните разходи в края на годината, да прехвърля средства от капиталови разходи към други пера, да изпълнява дейности, за които първоначално не е било осигурено финансиране.

Тази практика е свързана както със съмнения за неефективност, популизъм или лобизъм при тези разходи, така и със затрудняване работата на частния сектор, работещ с държавни ведомства, който е принуден да поддържа по-високи нива на оборотен капитал, предупреждават анализаторите.


От таблица към доклада се вижда, че през 2016 г. бюджетът на министерствата е бил надут с 27.9%, а през 2017 г. - с 26.5%, общините са получили съответно с 11.1 и 13.7% повече, годишният бюджет на осигурителния институт се увеличава с по 2 на сто през последните две години.


По данни на ИПИ фонд "Земеделие" през 2016 г. е получил 18.8% повече от първоначалния план, докато на следващата година - едва 0.6%. Увеличението в бюджета на Комисията за финансов надзор е с 15.6% през 2016 г., а на следващата - когато ръководството й е сменено, няма корекция. Обратното - Висшият съдебен съвет през 2016 г. е получил допълнително възможност да похарчи 2.3% от първоначалния си бюджет, а на следващата година, когато съставът му беше обновен - 18%.


ИПИ: Поне 7% от бюджета са на ръчно управление

© ИПИ

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7552 Неутрално

  Дано не е опит на ИПИ за оправдание на финансовите своеволия на кабинета и по-специално на неговия началник

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2322 Разстроено

  "Независимо от това кои са управляващите..."

  Заспали граждани и гражданско общество.

 3. 3 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия от ИПИ защо се афишират като "институт", след като са обикновена фондация на чуждестранна издръжка. Другия "Институт "Отворено общество" също. Докога на тия манипулатори ще им се дава възможност да прокарват чужди интереси в нашето общество и държава ?

 4. 4 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Изобщо не са манипулатори,ами работят с документи,статистика ианализи.Такова тъпо тролче като тебесе опитва да е манипулатор,но не му се получава.Голословни са ти твърденията.И тяхната издръжка е явна,прозрачна и легитимна.Ти само руски фондации искаш да има,и то с потайно,задкулисно и направо престъпно финансиране.

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  Тия от ИПИ защо се афишират като "институт", след като са обикновена фондация на чуждестранна издръжка.
  —цитат от коментар 3 на birnic


  Възможно е да са на чуждестранна издръжка, но написаното е вярно. Твоите сметки на салфетката друго ли казват?

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Правителствата на Борисов по-скоро. При него колко пъти е имало в НС актуализация на бюджета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK