Депутатите одобриха нови изисквания към касовите апарати

Депутатите одобриха нови изисквания към касовите апарати

© Юлия ЛазароваНародните представители приеха окончателни промени в Закона за митниците и Закона за ДДС, с които се въвеждат нови по-строги изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер.


Депутатите записаха, че производителите и разпространителите на софтуер ще трябва да декларират в Националната агенция за приходите (НАП), че той отговаря на изискванията. Ще се декларира и това, че софтуерът не може да променя, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи.


НАП ще създаде електронен списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти. Търговците ще са длъжни да използват в търговските си обекти само включените в списъка софтуери.
Целта на промените е всеки касов апарат да предава по изградената дистанционна връзка данни от всяка касова бележка към сървърите на НАП. На касовата бележка, която се предоставя на клиента, ще се отпечатва QR код, чрез който всяко лице ще може да провери дали покупката му е отчетена в агенцията. От приходната администрация увериха наскоро, че промяната в закона няма да доведе до подмяна на всички касови апарати, каквито опасения имаше. В зависимост от техническите и функционалните параметри на използваните фискални устройства, те ще могат и да се преработят, така че да отговарят на новите изисквания според НАП. Данъчните успокоиха и че всички разходи за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства ще се признават за данъчни цели.


Изискването ще влезе в сила в началото на 2019 г.


БСП не участва в обсъждането и гласуването, защото според левицата измененията са лобистки и са в ущърб на предприемачите.


В кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че купените през последните три години касови апарати са по-нов модел и клас и няма нужда да бъдат сменяни, съобщи "Фокус". "Един касов апарат струва между 100 и 150 лева. От 2011 година досега мога да попитам всеки от вас колко пъти си е сменил телефона и колко струва", обърна се Стоянова към журналистите като припомни, че "технологиите вървят напред".

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Ами от БСП-то са прави.
  Факт.
  Както предишната кампания с връзването през мобилна връзка към сървърите на НАП и космоса, не доведе до нищо, така и тази кампания няма да доведе до по-добра събираемост. Както и досега, когато не се издават касови бележки, нито ГСМ връзка с космоса, нито новите кодове ще помагат.

  Това, за преработката на старите апарати е глупост, естествено. Цената е почти кплкото нов апарат.

  Но сигурното е, че някой ще прави големи пари на гърба на дребния бизнес.
  В България има 700 000 касови апарата, като цените започват от 300 лв и стигат до 1000.
  Смятайте.

  Общо-взето - всеки уважаващ себе си дребен бизнес трябва да прецака държавата поне с десеторно по-големи суми, отколкото ще бъдат принудени да похарчат за новите глупости.
  Тази държава заслужава именно това.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Разходите ще се признаят за данъчни цели. Следователно този разход няма да се облага с данък, но защо 300 - 400 лева да не останат като печалба за фирмата и да им се плати само корпоративния данък и евентуално ДДС.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Гневно

  През всеки пет-шест години подменят няколко стотин хиляди касови апарати у нас!!!
  Вече 90 % от оборота минава през банки - ама някой яко лапа от калкулаторчетата , наречени касови апарати !!!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#2] от "voyko":

  Щото мисленето на българина е като тоя от първия пост.
  Дайте да прецакаме държавата десеторно.
  Ама държавата това сме НИЕ.
  И някой като манипулира оборота прави хиляди и си купува мерцедес - народът се сърди. Е ще се въвеждат все повече и повече глупости докато не се освестим и не престанем да се опитваме да крадем ДДС-то

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Изискванията са може би правилни ,но за нас това са поредните касови апарати ,които трябва да купуваме ,на това отгоре лекарските фирми не калкулираме ДДС , а само го плащаме и го губим при всяка покупка , освен това ни карат да попълваме като идиоти номера на касови бележки за всеки прегледан ,който не си плаща разхода за услугата при нас ,бил освободен от държавата ,а тя щяла да плати , е ,много идва ,всеки да се сеща какво го очаква

 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Ами лекарите може да настоявате - Да се премахне плащането на ръка в кабинета срещу въвеждане на много здравни каси със здравни карти по които да се отчитат посещенията. А пациентите Ви да се оправят с касите, а вие да получавате всичко по банков път. И край на разходите и безмислената бюрокрация и т.н.
  Ако искате обаче чекмеджето да ви бие по корема - СЪЖАЛЯВАМ поемете си и бюрократичната тежест. Можете да се обедените няколко лекаря в ООД и да си наемете служител който да го прави вместо Вас

 7. 7 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Явно ще намаже някой "наш" (разбирай на Бузко Горанов) вносител, защото, доколкото разбрах българските производители още нямат произведени такъв типа апарати.
  Да са му честите парите и наздраве!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Щото мисленето на българина е като тоя от първия пост.
  Дайте да прецакаме държавата десеторно.
  Ама държавата това сме НИЕ.

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  Държавата, това са всички.
  С тази подробност, че аз и ти не сме равни.

  Аз внасям в бюджета всеки месец хиляди левове, под най - различни "форми" - ДДС, осигуровки, ненужни лицензи, глоби за измислени проблеми, такси за ненужни "услуги".

  Ти си този, който плаща само 16 лв здравна осигуровка( 195 лв годишно), но ползва здравни услуги на стойност хиляди левове.

  Аз съм този, който няма да доживер до пенсия, щото постоянно съм под стрес и се побърквам от бачкане.

  Ти си този, който ще получи за остатъка от живота си във вид на пенсия 5-6 пъти повече пари, отколкото си внесъл през целия си "трудов стаж".

  Аз съм този, който иска всеки да има индивидуална пенсионна партида, и да пилучава точно толкова, колкото е внесъл през годините.

  Ти си този, който иска "солидарна пенсионна система" - очаквайки някой друг да я попълва.

  Работил съм в чужбина.
  В Ню-Йорк касовите апарати не са задължителни.
  Ако синът ми на 16 години иска да работи - се изисква писмено съгласие на родител и това е.
  А ако тук искам да назнача жена си на работа - държавата ми изисква 16 документа, като например "правилник за организация на работната заплата". Въобще и не ми се мисли какво ще ми искат, ако реша да назнача на работа сезонно младеж на 17 години.

  Повярвай ми - ние не сме по-умни от американците.

  И да - тази държава трябва да бъде прецаквана, докато не остави хората да работят спокойно.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Аман вече с тея касови апарати!
  Всеки 2-3 години смени, нищо че всичко си работи, пари, договори, пак пари, и всичко това съвсем излишно похарчено, за да се урежда съвсем законно бизнеса на производителите на касови апарати и цялата кохорта ужким поддържащи след тях.
  Аман.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#8] от "г-н Саранди Говедаров":

  Нещо си се объркал :-)
  Ако тръгнем да си мерим кой-колко е внесъл не се знае дали ще е в твоя полза ;-)
  Аз съм учил в САЩ - Юниверсити оф Делауер, а синът ми е доктор по икономика и живее в Бъркли(там и работи де). Пропускаш че в основата на САЩ е изразът - "Само от данъците и смъртта няма спасение". В САЩ всички чинно си плащат данъците и ги няма българските тарикатлъци. Принципът е каквото повикало такова се обадило.
  Който иска да прави бизнес трябва да се съобразява със средата - каквото за всички, такова и за гол Хасан.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Любопитно

  До коментар [#10] от "ЙЕИ":

  А откъде още може да се измъкне някой лев от народа мислили ли сте?
  В полза на ваши фирми, разбира се,....или си знаете!?
  апарати/касови/, лични документи-шоф.книжки, лични карти, международни паспорти, след това рег.табели на колите....нови стикери...

  [email protected]
 12. 12 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тия се оляха!
  Да ми купят какъвто искат касов апарат и ще го ползвам.
  Иначе това е рекет!

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  До коментар [#8] от "г-н Саранди Говедаров":

  "Въобще и не ми се мисли какво ще ми искат, ако реша да назнача на работа сезонно младеж на 17 години."
  Не си и помисляйте! Обслужващата Ви служба по тр. медицина ще трябва да направи нова оценка на риска на раб. място, на което ще работи тийнейджърът; след това тази оценка се представя на "тр.инспектори", които идват и правят проверка на място. Незнайно кога ще благоволят да Ви отговорят дават ли разрешение да го назначите или не. И ако все пак назначите младежа, ще им представите тр. договор и те ще имат правото да идват да правят проверки по тяхно решение, все с цел "грижа за непълнолетните". Потрес.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 918 Неутрално

  [quote#4:"ЙЕИ"]До коментар [#2] от "voyko":Ама държавата това сме НИЕ.
  Вие ли сте,вашта мама ненаситна?

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Не се занимавам с продажба на касови апарати.
  Но се радвам че софтуерът за системите ми за продажби ще тръгне. Досега не вървеше, защото отказвах да предлагам възможност част от оборота да се крие. А сега ще сме на равна нога с мошениците и в нашия бранш.

  А документите така или иначе на 10 години се сменят. Електронните устройства остаряват на 5-6 години и трябва да се подменят също.

  Телевизор и бойлера на колко години ги сменяш?

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":

  Да НИЕ сме - българския народ. Като си руснак може си ходиш в Русията. Там си имате император Путин и той ви "оправя"

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8192 Любопитно

  До коментар [#15] от "ЙЕИ":

  Я пак - че тази новина - не ми е ясна ?
  ''софтуерът за системите ми за продажби ще тръгне. Досега не вървеше, защото отказвах да предлагам възможност част от оборота да се крие.''
  От обслужващата касовите ви апарат фирма - не са ви подновили абонамента, щото не сте им платил ли ?

  [email protected]
 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вячеслав Атанасов":Да НИЕ сме - българския народ. Като си руснак може си ходиш в Русията. Там си имате император Путин и той ви "оправя"
  —цитат от коментар 16 на ЙЕИ


  Бабината ти трънкина!Не съм руснак.А Вас руснаците Ви научиха да говорите от името на народа,нали така?

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Защо НАП не поеме разхода на търговците, които са насилени да сменят апаратите си?
  Не всички си сменят телефоните и апаратите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудя се, защо търговците не се сберат като таксиджиите и не отидат да попсуват под прозорците на мин. фин. или офисите на НАП?!
  Явно не ги притеснява да дадат 200-300 лв. за глупостите на малоумни чиновници... Сигурно са свикнали вече.

  Само пълен идиот може да очаква, че хората ще тръгнат да му вършт работата, сканирайки разни QR кодове... Може 1-2 пъти да го направят някои от любопитство и да установят, че услугата на НАП не работи, защото е правена от "наши фирми" за луди пари.

  Или всичко това са съвсем целенасочени експерименти за тестване на овчедушието на народа...

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Гневно

  Ами от БСП-то са прави.Факт.
  —цитат от коментар 1 на г-н Саранди Говедаров
  Говориш за онова БСП, което ни накара да сменим номерана на ВСИЧКИ автомобили с "европейски", защото уж така било навсякъде, като всеки път, като ходя в Гърция, все се чудя, как така може в стара държава членка на ЕС се карат коли със старите гръцки номера! Смятал ли си колко СТОТИН МИЛИОНА похарчиха хората - всички хора, до бедния пенсионер включително, за тези "европейски" номера? А сега ми говорите за "бизнеса"... Ъпгрейд на софтуера ще струва 20-30-40 лв., а ако някой апарат е на 10 години, кой той е толкова амортизиран, че си плаче за смяна! И при това, тези пари ще се плащат от фирми, на които това е разход, а не от физически лица, както ни прецакаха с номерата на автомобилите!

  Така че, каже ли БСП нещо, то просто няма как да е варно, и това е по пордарзбиране!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK