Според разузнаването сделката с ЧЕЗ е силно надценена

Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България", беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България

© Георги Кожухаров

Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България", беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в БългарияПо данни на държавна агенция "Разузнаване" активите на чешката ЧЕЗ в България са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро, така че сделката с българската "Инерком" е силно надценена. Това съобщи председателят й Драгомир Димитров пред депутатите от комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност. Дневният ред на съвместното заседание е сделката между "Инерком България" и чешката ЧЕЗ за активите й в България.


Неофициално се знае, че договорената между тях цена е 320 млн. евро, а според Димитров анализът на "Креди сюис" е поръчан от един от кандидатите за покупка.


Чешката компания е искала да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но е била склонна да отстъпи до 200 млн. евро и да приеме разсрочено плащане за 2-3 г., каза Димитров.
От думите му, както и от изявления на председателят на ДАНС Димитър Георгиев се разбра, че двете служби са следили ходовете на чешката компания в опитите й да се освободи от българския си бизнес след като енергийният регулатор беше започнал процедура за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества. В годините е преговаряно с турски холдинг и с руско дъщерно дружество на "Газпром", но и двете са се отказали.


При последната процедура през 2017 г. преди изборите в Чехия се е вървяло към продажба на компаниите на "Енерго-Про" Варна. Компания на Христо Ковачки е предлагала първоначално 302 млн. евро, но е подобрила офертата си до 360 млн евро, а "Инерком" - от 290 млн. евро до над 300 млн. евро, сочат данните на ДАНС, изнесени на заседанието.


В прокуратурата е имало няколко преписки - през 2010 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. на дружества и лица, свързани с "Инерком" Две са прекратени, а две продължават, но няма повдигнати обвинения, сочат данните на ДАНС.


На заседанието на двете парламентарни комисии представителите на всички регулатори заявиха, че нямат правомощия да следят хода на сделката, нито да се намесват.


Националната агенция за приходите проверява дружеството - купувач, но то е създадено през миналата година и още не е подало данъчна декларация, крайният срок за което е 31 март, съобщи председателят на агенцията Галя Димитрова.


Комисията за енергийно и водно регулиране няма правомощия да контролира "Инерком" преди сделката да е сключена, заяви председателят Иван Иванов. Смяната на собствеността не променя вече издадения лиценз, а енергийният регулатор следи изпълнението на лиценза. Същата невъзможност за контрол се отнася и за Комисията за финансов надзор, каза зам.-председателят, отговарящ за надзора на инвестиционната дейност, Бойко Атанасов. "Нямаме законови правомощия за предварителен надзор, но следим цялата информация по темата", увери той.


Агенцията за приватизация също не следи сделката, защото срокът на следприватизационния контрол е изтекъл още през 2008 г., съобщи неин представител.


Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова информира депутатите, че досега "Инерком" не е подала искане за концентрация и регулаторът ще провери дали има такава след като такова искане постъпи.


Шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев съобщи, че банката не е ангажирана по никакъв начин с тази сделка, включително чрез рефинансиране на заема на ЧЕЗ към ЕБВР, както твърди чешкият вестник "Лидове новини".


Какво каза собственичката на "Инерком България" Гинка Върбакова пред депутатите четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK