Според разузнаването сделката с ЧЕЗ е силно надценена

Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България", беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България

© Георги Кожухаров

Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България", беше изслушана в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в БългарияПо данни на държавна агенция "Разузнаване" активите на чешката ЧЕЗ в България са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро, така че сделката с българската "Инерком" е силно надценена. Това съобщи председателят й Драгомир Димитров пред депутатите от комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност. Дневният ред на съвместното заседание е сделката между "Инерком България" и чешката ЧЕЗ за активите й в България.


Неофициално се знае, че договорената между тях цена е 320 млн. евро, а според Димитров анализът на "Креди сюис" е поръчан от един от кандидатите за покупка.


Чешката компания е искала да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но е била склонна да отстъпи до 200 млн. евро и да приеме разсрочено плащане за 2-3 г., каза Димитров.
От думите му, както и от изявления на председателят на ДАНС Димитър Георгиев се разбра, че двете служби са следили ходовете на чешката компания в опитите й да се освободи от българския си бизнес след като енергийният регулатор беше започнал процедура за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества. В годините е преговаряно с турски холдинг и с руско дъщерно дружество на "Газпром", но и двете са се отказали.


При последната процедура през 2017 г. преди изборите в Чехия се е вървяло към продажба на компаниите на "Енерго-Про" Варна. Компания на Христо Ковачки е предлагала първоначално 302 млн. евро, но е подобрила офертата си до 360 млн евро, а "Инерком" - от 290 млн. евро до над 300 млн. евро, сочат данните на ДАНС, изнесени на заседанието.


В прокуратурата е имало няколко преписки - през 2010 г., 2014 г., 2015 г. и 2016 г. на дружества и лица, свързани с "Инерком" Две са прекратени, а две продължават, но няма повдигнати обвинения, сочат данните на ДАНС.


На заседанието на двете парламентарни комисии представителите на всички регулатори заявиха, че нямат правомощия да следят хода на сделката, нито да се намесват.


Националната агенция за приходите проверява дружеството - купувач, но то е създадено през миналата година и още не е подало данъчна декларация, крайният срок за което е 31 март, съобщи председателят на агенцията Галя Димитрова.


Комисията за енергийно и водно регулиране няма правомощия да контролира "Инерком" преди сделката да е сключена, заяви председателят Иван Иванов. Смяната на собствеността не променя вече издадения лиценз, а енергийният регулатор следи изпълнението на лиценза. Същата невъзможност за контрол се отнася и за Комисията за финансов надзор, каза зам.-председателят, отговарящ за надзора на инвестиционната дейност, Бойко Атанасов. "Нямаме законови правомощия за предварителен надзор, но следим цялата информация по темата", увери той.


Агенцията за приватизация също не следи сделката, защото срокът на следприватизационния контрол е изтекъл още през 2008 г., съобщи неин представител.


Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова информира депутатите, че досега "Инерком" не е подала искане за концентрация и регулаторът ще провери дали има такава след като такова искане постъпи.


Шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев съобщи, че банката не е ангажирана по никакъв начин с тази сделка, включително чрез рефинансиране на заема на ЧЕЗ към ЕБВР, както твърди чешкият вестник "Лидове новини".


Какво каза собственичката на "Инерком България" Гинка Върбакова пред депутатите четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nikolay Savov
  Nikolay Savov
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  БСП пак иска да ни КРАДЕ!!!!

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Накратко, службите в тази страна са абсолютно безполезни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9778 Неутрално

  От 225 млн. до 320 млн .има разлика от почти 100 млн . Не знам кой ще е този идиот, дето ще ги даде за черни очи. Значи трябва пълно разследване на тази сделка.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5658 Весело

  От Надзорния съвет на ЧЕЗ ни обясняваха, че за тях най-важна била цената, тъй като искали да защитят интересите на акционерите. И Ковачки им предложил с 90 млн. повече от Гинка, а те ги отказали?!

  скоростен индекс "Y"
 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Брей в нашето разузнаване работили страшни специалисти по финансови инвестиции!? Какви ли заплати им плащат, като знаем колко изкарват инвестиционните банкери!?

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Значи, щом банките купуват ЧЕЗ, при положение, че Гинка няма нужната сума, нека поне да знаем кои банки са купувачите. И с каква цел купуват дружество, управлението на което съвсем не е лека работа. И отговоря ли тази покупка на изискванията на най-новите стрес тестове...

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Всичко около тази "сделка" вони!!!!!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И аз това се чудя?!Първо как се предлага с едно около 50% горница от реалната цена и второ как една малка компания ще погъне една друга в пъти по - голяма............?!Няма грам икономическа логика!

 9. 9 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  И над 30 млн. евро нетна печалба обаче. Не е съвсем зле.

 10. 10 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 999 Неутрално

  А как Ковачки също е наддавал да купи ЧЕЗ и предложил над 300 милиона, той нали нямаше пари на работниците си да плаща, все ще фалира и ще му затварят Брикел, разследваха го и какво ли не, а сега развързал кесията с милионите?

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Когато има сделка с подставени лица и офшорковци ,често сделките са умишлено надценени!
  То разузнаването тези неща ги знае ама аналитиците са им слаби!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  А! Христо Ковачки и той се показа... С най-високата оферта... но чехите избират Гинка, за която никой не беше чувал преди това и която няма свободни пари, а трябва да ги събира от съмнителни руско-грузински ошфорки... Затова ще да е била тая суматоха в боянските сараи преди два дена

  I shave with Occam's razor
 13. 13 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 756 Любопитно

  Почвам да се обърквам – нали беше бизнес за милиарди??

  Стойчо
 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Пак ли Мавродиев "нямал нищо общо"?

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ... хм, к'ва станА тя... ДАНС има данни за таА сделка и със сигурноС ги е предоставяла на Боце. А Боце си питА ушите или му 'аресваше кой печели, докат' не го уплаши възможността да го изритат от властта.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 449 Неутрално

  И защо смятате, че една компания трябва да се продаде точно за цената на активите?

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Защо Славчо Велков и другарят Ерменков са седнали максимално далеч един от друг? Те не са ли заедно, от една и съща политическа сила? Не споделят ли едно и също виждане?

 18. 18 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Инвеститорите Ковачки и Гинка наддават и наливат пари на ЧЕЗ. Накрая ЧЕЗ и Ковачки ще си разделят няколко млн.

 19. 19 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#10] от "Камен":

  Той не е искал да купи ,а да вдигне цената

 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 785 Неутрално

  И защо смятате, че една компания трябва да се продаде точно за цената на активите?
  —цитат от коментар 16 на taratanki

  Ами защото иначе излиза, че има някакъв скрит актив, заради който купувачът е склюнен да дава по-високата цена. Някакъв "актив", който той счита, че може да осребри след това с печалба. Например, лост за въздействие върху държавата, чрез който да принуди държавата да му повиши цени, за да си купи спокойствие.

 21. 21 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Защо не се повихте в Народното събрание да кажете кои е кум кой е сват в тази напълно тъмна сделка.

 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Защо не се повихте в Народното събрание да кажете кои е кум кой е сват в тази напълно тъмна сделка.
  —цитат от коментар 21 на abvgd7891ie56_1.


  ... щот' както и тук, главното убягва на четящи и слушащи... То е, че службите са имали инфо как врЪви сделката и театрото на Теменужка и Боце е пълен фарс... освен за правоверните гербери де...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#1] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Не Боко иска сега да купи ЧЕЗ на завишена цена - това се получава!

 24. 24 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 870 Весело
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  ".....активите на чешката ЧЕЗ в България са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро"


  А туй Креди за кого работи?

 26. 26 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Професорът в московската международна славянска академия Ковачки издължи ли двестате милиона за данъци и осигуровки? Че предлага сега 360 милона евро да купи енергоразпределението?

 27. 27 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Нещо като замазване ми се струва това.

 28. 28 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Явно схема за изпиране на пари, придобиване на стратегически бизнес и дестабилизация на правителството!

  Плащат 320 млн за нещо което струва 220 млн,
  Парите се местят от левия впдесния джоб,
  Следва арбитражно дело за 200 млн и пей сърце.

  Бг Службите няма ли да кажат нещо за намеса и на чужди служби в цялата каша?

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Безполезни институции - хаосът продължава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Това, което казвате звучи логично ако данните са достоверни. Не зная дали отбелязахте този момент - "....според Димитров анализът на "Креди сюис" е поръчан от един от кандидатите за покупка...", а също и липсата на информация от кога е този анализ.
  Така, както са поднесени данните на нашето разузнаване не ми се виждат много надеждни и полезни.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf1":

  Ами те нашите служби казват, че Ковачки е предолжил по-висока цена, но не ни казват дали ЧЕЗ са преговаряли с него и докъде. Като например дали не са запецнали когато са стигнали до начина на плащане и има ли ги парите.

 32. 32 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#10] от "Камен":

  В България е модерно като купуваш нещо банка да дава парите.

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  До коментар [#8] от "bat_plamen":

  До коментар [#3] от "Роси":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++И аз това се чудя?!Първо как се предлага с едно около 50% горница от реалната цена и второ как една малка компания ще погъне една друга в пъти по - голяма............?!Няма грам икономическа логика!
  —цитат от коментар 8 на bat_plamen


  Нека не прибързваме. Реалната цена е тази, която някой е готов да плати. Оценката на "Креди сюис" не е реална цена, а именно само оценка. Която, макар и на "Креди сюис" все пак е поръчана и платена от кандидат-купувач, който има най-жив интерес тя да бъде колкото се може по-ниска. Не е казано и кога е правена - доколкото разбираме се говори за период от 2010 г. насам. Не сме много сигурни и дали активите, които са оценявани от "Креди сюис" са именно тези, предмет на настоящата сделка. Не би трябвало и да говорим за поглъщане на една фирма от друга, случаят е малко по-друг. Една фирма (ЧЕЗ-Чехия) продава своя дъщерна фирма (ЧЕЗ-България) на друга фирма. В този случай не е необходимо да се предполага, че фирмата-купувач е по-богата и по-могъща от фирмата-продавач или от нейната дъщерна фирма. Просто тя е тази, с която фирмата-продавач се е споразумяла. Така нахвърляните откъслечни данни на нашите служби нещо не ми се виждат особено показателни и полезни.

 34. 34 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Значи са надили цената, за да я купят на всяка цена. Това е опасно и доказва, че Гинка не е бизнесмен.

 35. 35 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Значи, бехме се приготвили да прилапаме ЧЕЗ за 225 млн, ама Гинка ни обърка сметките.

  И как се връзва тая оценка на швейцарците с твърденията на ЧЕЗ че били инвестирали 1.5 млрд и затова все били на загуба. С изключение на последната година...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 36. 36 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Е хубаво, бизнесът започва на загуба. Не е ли това доказателство за неподготвеността на субекта да поеме този отрасъл? Тя отсега се закопава, а как при повишаване на цените ще реагира и на инвестиции, и на натист за поддържане на ниски цени?

 37. 37 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 469 Неутрално

  За пореден път казвам, че фоумците тук се изложиха последните дни, със своите коментари.
  Какви ли не глупости чета и под тази статия.

  Заглавието, а и изказването на родните "шпиони" са меко казано некадърни.
  За всеки, що-годе имащ познания в корпоративните финанси е ясно, че стойността на материалните активи вече определя едва около 15-20% от стойността на една компания.

  Нямам представа от доклада на Креди суис, но и от информацията в статията не става ясно.

  Та, ако са взети предвид само стойността на материалните активи, то те биха определили само част от стойността на ЧЕЗ.
  Вземайки предвид и т.н. интанджибля асетс, които добавят към стойността, вече оформя до голяма степен стойността.
  А, предвид свободния кеш флов, наличния ноу хау, клиентска база и т.н. завършват и определят стойността.

  От тук, каква цена ще плати сами я купувач е съвсем друг въпрос.

  Надявам се, че съм бил ясен за писачите тук и тези, които са се хванали на въдичката за "ЧЕЗ е продадена с надута цена".

 38. 38 Профил на stereoburn
  stereoburn
  Рейтинг: 278 Любопитно

  Добре де, обаче никой нищо не потвърди за банките кои са и какви ангажименти са направили. Аз си мислех, че тази банкова тайна отдавна не е фактор. Все пак, по-голямата част от финансирането идва от тях. Ако Интерком в един момент спре да обслужва задълженията си към банките, активите на формата преминават в техни ръце. И определени субекти, които може да стоят зад определени банки, придобиват ЧЕЗ.

 39. 39 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "stereoburn":
  Казаха,че все още не е договорено финансирането.Говореха за чужди банки (без имена ;) ).Интересно къде ще се включи България ( Б.Б. ) ? Май всички ще платим надценената оферта ! ?

 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Тези от службите яко послъгват. Имало си някаква оценка на някого си. Очевидно банките, които финансират сделката за направили коренна различна оценка на активите на компанията.

 41. 41 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  От 225 млн. до 320 млн .има разлика от почти 100 млн . Не знам кой ще е този идиот, дето ще ги даде за черни очи. Значи трябва пълно разследване на тази сделка.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  "По данни на държавна агенция "Разузнаване" активите на чешката ЧЕЗ в България са оценени от "Креди сюис" на 225 млн. евро, така че сделката с българската "Инерком" е силно надценена. Това съобщи председателят й Драгомир Димитров."
  Изказването на Г-на Димитров е много непрофесионално и подвеждащо аудиторията!
  Само ако една фирма е неработеща и няма задължения, пазарната и цена би била близка на цената на активите, защото евентуалният купувач планира да разпродаде активите и да я ликвидира.
  Случаят изобщо не е такъв! Поради големият нетен паричен поток, пазарната цена се определя от този поток и какъв дискаунт, т.е норма на печалбата от инвестицията си, търси купувача. Един купувач, търсещ 10% годишна печалба от инвестицията си ще предложи една по висока цена, отколкото друг, който търси 20% годишна печалбаот инвестицията си. Освен това е важно колко пари трябва да се инвестират през близките години.
  Четете номер 37 по взпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK