Кои са номинираните за най-добри български ресторанти

Кои са номинираните за най-добри български ресторанти

© Цветелина Белутова, Капитал



Кой е най-добрият ресторант ще стане ясно в края на месец март. Тогава списание "Бакхус" ще обяви за седемнадесета поредна година най-добрите ресторанти в България в традиционния конкурс "Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Общо 19 ресторанта са избрани от журито на "Бакхус" и ще се борят за награда в 9 категории на конкурса.


За пръв път тази година номинираните ресторанти няма да бъдат разпределени предварително по категории. На официалната церемония по награждаването ще бъдат отличени само ресторантите, показали най-високи резултати при журирането във всяка категория и така може да има повече от един награден при сходни резултати. Организаторите на конкурса обясняват, че са въвели тази промяна, за да подобрят системата на оценяване.


Кой стигна до финала


Сред борещите се за най-високите оценки на журито могат да се видят добре познати на ценителите на добрата храна ресторанти, такива, които досега са били номинирани няколко пъти, други са си тръгвали вече с награди от конкурса.




Ето и селекцията ресторанти, които участват във финалното класиране:


- aEstivum, Zornitza Family Estate
- Ahora
- ANDRé
- Chef’s
- Cinecittà Osteria Italiana
- Da Massimo
- Еste
- Hamachi-Ni
- Lazy (спечелил в категорията "Авторска кухня" през 2017 г.)
- L’Étranger
- Niko’las 0/360 (който през миналата година спечели наградата в категория "Дебют")
- "Багри"
- "Космос"
- "Мияби"
- "Паваж" (пловдивското заведения миналата година получи наградите в категориите "Вкусно място" и "Ресторант на читателите")
- "Преди 10"( носител на наградата в категория "Устойчива концепция "Метро" през 2017 г.)
- "Хеброс" в Пловдив (носител на голямата награда през 2017 г. както и тази в категория "Най-добро обслужване")
- "Щастливото прасе"
- "33 гастронавта"


Кои са номинираните за най-добри български ресторанти

© Цветелина Белутова, Капитал


На нова вълна


Още четири заведения ще участват в отделна категория на конкурса - "Нова вълна", която ще показва градски тенденции. За 2016 г. в конкурса бяха отличени заведенията за гурме бургери, а тази година на фокус са все по-често появяващите се гастро-барове. Номинираните заведения, които стигат до етап преди финала в тази категория са


- Cava
- Craft
- Jasmine
- Grape Central.


Последното заведение през миналата година получи наградата на журито в категорията "Напитки и винена листа".


Критериите - нещо ново, нещо старо


Ресторантите, покрили в най-голяма степен изискванията на журито, ще получат номинация за най-значимата категория на конкурса - "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" и най-изявеният от тях ще вземе голямата награда. От финалната селекция от 19 ресторанта, ще бъдат избрани победителите с най-висок брой точки и в другите категории.


За пръв път тази година, журирането и обявяването на победителите в категорията "Напитки и винена листа" ще бъде направено от професионалния екип на списание DiVino - официален партньор на конкурса.


За трета поредна година "Бакхус" затвърждава своята "зелена" категория "Еко/Устойчива концепция". Тя има за цел да насърчи и открои новаторите, които полагат усилия да следват идеите на устойчивото развитие: чисти/локални/сезонни/фермерски продукти; по-малко хранителни отпадъци и пестене на ресурси; принос за съхранение на местните традиции. Този модел дава заявка в близко бъдеще да се превърне в стандарт.

Кои са номинираните за най-добри български ресторанти

© Цветелина Белутова, Капитал


За втора поредна година ще бъде отличен и ресторантът с "Най-добро обслужване".С тази категория "Бакхус" насочва прожекторите към слабото място на ресотрантьорския бизнес в България и насърчава усилията и добрите примери в тази посока, въпреки трудностите на пазара, обясняват организаторите.


По традиция наградени ще има в категорията "Дебют", "Авторска кухня", "Вкусно място", "Нова Вълна - Гастробар" и "Ресторант на читателите" - тук всеки ще може да подкрепи своя фаворит.


Кои са номинираните за най-добри български ресторанти

© Цветелина Белутова, Капитал


Кой и как дава оценките


Конкурсът "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino" оценява ресторантите чрез професионален стандарт, който покрива 20 критерия. Те обхващат цялостното клиентско преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването, съотоношението цена/качество, хигиената и интериора.


"Журито на конкурса е съставено от кулинарни журналисти и партньори на "Бакхус" с богат и международен кулинарен опит. Те подбират рестораните, като оценяват с професионален стандарт сервираните ястия, менюто, обслужването, атмосферата и постоянството. Освен това журито държи сетивата си изострени за талантливите готвачи, устойчивите зелени практики, отговорни бизнес решения и иновативните идеи", казват още организаторите.


Всеки ресторант е посещаван минимум три пъти през последната половин година от различен член на журито, който попълва специално разработена анкетна карта, която покрива 20-те критерия и се гласува с точкова система.


Във финалната селекция не участват сезонни ресторанти, както и ресторанти, които имат помещения за пушачи. Изискаването за категорията "Ресторант на годината" е ресторантът да е работил повече от 1 година. В категория "Дебют" се селектират ресторанти, които са отворили официално врати през 2017 г. и са работили минимум 6 месеца преди края на 2017 г. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран при посещение на жури, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.


Наградите ще бъдат обявени на традиционната специална вечеря, която тази година е в партьорство с кулинарната академия Le Cordon Bleu London и шеф Емил Минев, на 29 март (за резервации - тук). Повече за гост-готвачите и за другите събития около "Ресторант на годината" четете в следващите дни в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Назаем от ...

Коментари (33)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Bzz
    Bzz
    Рейтинг: 24 Неутрално
  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2910 Неутрално

    номинираните за най-добри български ресторанти
    __________________
    Топ 10 са все на латнски ? Това класация за български ресторант ли е или ча филиали на средиземноморска,арабска и азиатска кухни'?
    - aEstivum
    - Zornitza Family Estate
    - Ahora,
    - ANDRé
    - Chef’s
    - Cinecittà Osteria Italiana
    - Da Massimo
    - Еste
    - Hamachi-Ni
    - Lazy( спечелил в категорията "Авторска кухня" през 2017 г.)
    - L’Étranger
    - Niko’las 0/36

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на Abc Bca
    Abc Bca
    Рейтинг: 219 Разстроено

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Пропуснали сме много периоди в развитието си, няма как да се компенсират тези 5 века. След това ставаме една топка, като не сме им нужни ни наритат и така.

  4. 4 Профил на chinaski
    chinaski
    Рейтинг: 1236 Неутрално

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Има достатъчно кръчми с наредени менци и бълкици, където да се чувстваш патрЕот!!!
    В свободните държави и общества без предразсъдъци и комплекси, могат да се кръщават както си искат ресторантите, собствениците!Иди в Северна Корея - там всичко е Чосон и Ким Ир Сен - дано ти хареса!

  5. 5 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4055 Неутрално

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Името няма особена връзка с кухнята, която се сервира. Или си мислиш, че в Щастливото прасе се предлага само свинско?

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  6. 6 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 3648 Весело

    До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

    Ако предлагаха свинско, прасето нямаше да е щастливо, а щеше да е нещастно. Прасето е щастливо сама в р-т Кочината! 🤣

  7. 7 Профил на herbaltea
    herbaltea
    Рейтинг: 630 Неутрално

    номинираните за най-добри български ресторанти__________________Топ 10 са все на латнски ? Това класация за български ресторант ли е или ча филиали на средиземноморска,арабска и азиатска кухни'?
    —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Това е класация за най-добър ресторант, разбирай най-добра храна, обстановка, обслужване и т.н.
    Не е класация за най-добро българско име на ресторант.

  8. 8 Профил на ygo11542256
    ygo11542256
    Рейтинг: 498 Неутрално

    До коментар [#3] от "Abc Bca":

    Е как бе, живот сме живеели тогава!

  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9825 Неутрално

    Ресторант в България обаче все още няма Мишлен звезда. Разбира се причината не е само в ресторантите, а в цялостната среда...
    Впрочем за Мишлен на почит е авторската и национална кухня :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на Манчо
    Манчо
    Рейтинг: 548 Весело

    Ресторант в България обаче все още няма Мишлен звезда. Разбира се причината не е само в ресторантите, а в цялостната среда...Впрочем за Мишлен на почит е авторската и национална кухня :)
    —цитат от коментар 9 на penetrating


    Скромният ми опит показва, че в някои български ресторанти нивото е по-високо от други, европейски, озвездени с прочутия знак на Мишлен...
    Вероятно имам патриотични вкусови халюцинации ;)

  11. 11 Профил на Deepdish
    Deepdish
    Рейтинг: 1317 Неутрално

    Въпиюща липса на ресторанти има в България. Не знам колко са били като бройка в предварителния подбор, но финалистите общо взето са малкото останали читави места за хапване. А трябва да са поне сто пъти повече.

  12. 12 Профил на koz
    koz
    Рейтинг: 448 Неутрално

    Кои са членовете на журито? Тези от Бакхус не ми ги хвалете.

  13. 13 Профил на sylt
    sylt
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Da Massimo? Ресторант, който се намира в двора на автосервиз в Дружба? ОК..

  14. 14 Профил на whu27554195
    whu27554195
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Само като им видиш чуждите претенциозни имена и големите паници с мостри на храна вътре ти става ясно колко са най-добри и колко са ресторанти. Комплексарски изгъзици за селтаци с претенции, баламурници и въздухари. После ходят да нагъват дюнери и да мажат пастети за да си доядат. Но така е като се робува на опаковки и моди.

  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  16. 16 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1014 Неутрално

    И кръчмите ли обърнахте на политика ? :)
    Предпочитам типично европейски ресторант без изхвърляния. Примерно БМ Варна ми идва на ум. От националните кухни - гръцката . Тия как правят скарата, ние и сърбите можем само да мечтаем.

    "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
  17. 17 Профил на Abc Bca
    Abc Bca
    Рейтинг: 219 Любопитно

    До коментар [#15] от "whu27554195":

    Би било да прочèтете написаното от мен поне още веднъж.

    Кое е мое мусака>кадаиф>гюведже>

    Когато в Европа им е свирил Хайдн и са си правили купона по приеми и кръчми.Тук Ути Бъчваров и Иван Звездев са учили стрина Пена, зад 5 метровия зид, как да готви Филе Миньон.

  18. 18 Профил на v_vassilev
    v_vassilev
    Рейтинг: 222 Неутрално

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    май никой не схвана какво искаше да им кажеш... жалко!

  19. 19 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 1149 Неутрално

    До коментар [#9] от "penetrating":

    Критерии според Michelin:

    Quality of the products
    Mastery of flavour and cooking techniques
    The personality of the chef in his cuisine
    Value for money
    Consistency between visits

  20. 20 Профил на piliferus
    piliferus
    Рейтинг: 265 Неутрално

    Ако ресторант “Щастливото прасе” добави към името си Делян, със сигурност ще го посетя.

  21. 21 Профил на intergalactic
    intergalactic
    Рейтинг: 480 Неутрално

    Нямам мнение за всички от изброените ресторанти, но няколкото за които имам... Еми тясно, некомфортно, "зимни градини", за да се пуши, като цяло изобщо не оставят усещане за кой знае какво.
    Щастливото прасе е типична квартална дупка примерно. Има 3 неща в менюто (краткото меню е хубаво нещо, ама чак пък толкова кратко). Da Massimo е в автосервиз. Este е върха на кича.

    А примерно в списъка липсва ресторант като Егур-Егур, който има уникална арменска кухня, страхотна изискана обстановка и уют. Или пък ресторант като Annette - марокански, направен доколкото е възможно близко до Мароко като усещане.

    Изобщо класацията май ще изглежда като който си е платил таксата за участие в нея...

    Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
  22. 22
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  23. 23 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    Нито един от тези ресторанти не съм го и чувал, въпреки че постоянно търся да сменя обичайните си убежища. Ще ви кажа къде ходя. На първо място, без конкурент за закуска, е Park Bar на ълъла на "Сан Стефано" и "Шипка". Освен кристалните шанделиери и подът от дърво има прелестна гледка към най-красивата градинка в София. Американската закуска е second to none, а реването изобщо не искам да го споменавам. Motto на "Аксаков'' е за следобедно кафе, а "Щастливецът" на "Витошка" е да хапнеш гурме с национален отенък за обяд, а и масите са с покривки. Ресторант без покривки на масите не признавам, та първите две са по изключение. Да бяха махнали пушенето в "Лагуна" на "Христо Белчев", все там щях да кисна посред кича. А, като казах кич, същият художник е оформил и "Маринела", където в света няма да намериш такова място за emotional support сред белите пауни, черните и бели лебеди и костенурките. Писах даже тук веднъж за изключителното си преживяване на кафе с пауните. Както казах, мисля, че съм проверил всичко в София и на по-добри места от изброените не съм се натъкнал (е, ходя от време на време и в Губиделников на "Шишман", но то е май главно заради дворчето). Няма го Руския клуб, няма го Съюза на журналистите, няма го оня Чешкия клуб, дето си го знаем, Архитектите от онова време го няма ... Е, всичко се мени, няма как.

  24. 24 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    A, забравих да се оплача. Напълно скапаха Sense Hotel, горе на деветия етаж. Имаше си oversuffed armchairs, както си му е редът, да гледаш София отгоре, докато си пиеш кафето. Махнаха я тази част и я замениха с някакво сбутано и неуютно пишман ресторантче. Мерси. Другата страна си остана, с изгледа към "Александър Невски" и Парламента, обаче да се гърчиш по високите столчета може за малко, не е като да се поразположиш, така, и да хвърляш по един поглед към дъгата, където по-рано беше любимата сладкарница "София", с на Цъки металното пано, докато вилицата ти потъва в чийзкейка, прокарван с Пелегрино-то.

  25. 25 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    Абе, все нещо ми идва да допълня по темата. Каквото и да говорим, номер едно three course ресторант си остава "При орлите" срещу пощата, но беше затворен миналото лято. Жалко. Опитват се да го конкурират онези там на последния етаж на "Маринела" и на Парк-хотел "Москва", но са си out of the way, все пак, както и да го погледнеш.

    А, и друга изненада. Там, надолу по стълбичките, отдясно, като заслизаш от "Дондуков" към "Стара планина", взели че построили хотел, където беше сгурията, по която като падне снега се пързаляхме, седнали върху чантите, почувствали свободата след края на часовете в отсрещното 10-то даскало. Та, там, в недрата на този хотел има хотелски ресторант с неочаквано добра кухня. Какви ли чудеса не се пръкват и в нещото, което за теб винаги е било заден двор, там срещу някакъв техникум, дето беше, до нашето даскало, за което вече споменах.

  26. 26 Профил на kiro1234
    kiro1234
    Рейтинг: 230 Разстроено

    Не знам защо Багри е тук.
    За мен е пълно недуразумение. Пробвах един път и никога няма да повторя.
    Малко храна, гадна на супер висока храна. По точката стойност на заплатените пари е нула.

  27. 27 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9825 Неутрално

    До коментар [#19] от "One Hour":

    Така е, но нека си зададем въпросите отново, гледайки на картата на Мишлен. Обяснението вероятно е заради твърде разредените визити на оценяващи в България, а те са малко, защото няма поводи за това.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  28. 28 Профил на Petak
    Petak
    Рейтинг: 724 Неутрално

    До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Името няма особена връзка с кухнята, която се сервира. Или си мислиш, че в Щастливото прасе се предлага само свинско?
    —цитат от коментар 5 на Darth Plagueis


    ... или па, че това, дето го сервират, е щастливо

  29. 29 Профил на kumcho
    kumcho
    Рейтинг: 426 Весело

    По точката стойност на заплатените пари е нула.
    —цитат от коментар 26 на kiro1234


    Добре се изразяваш!

  30. 30 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 908 Неутрално

    Аз съм истински българин и ям само дюнери навън! Машала!

    Дневник, оправете си смешния сайт, че след футъра има 20 санта като ви сбъгясат скриптовете.

  31. 31 Профил на victor_victim
    victor_victim
    Рейтинг: 395 Неутрално

    В пловдивския Паваж има какво да се хапне набързо, но.....тясно, притеснително тясно и както вички заведения в Капана - с артистична мръсотия.

  32. 32 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4055 Неутрално

    До коментар [#21] от "intergalactic":
    Квартална дупка с такава кухня и коктейли .. ово йе стандарт, интергалактический... да знаеш.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  33. 33 Профил на Бисер Владков
    Бисер Владков
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Само ако човек се замисли как се отглеждат животните ,зеленчуците и зърнените храни днешно време пълни с ГМО и хормони причиняващи неизличими болести е достатъчно за да прецени кое е по важно за него .Въпросните ресторанти въпреки високия си клас не правят изключение от всички останали ресторанти.Трябва да се създават повече екологично чисти райони за отглеждането на здравословна храна,а не ресторанти.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK