Икономисти предлагат България да мине само на частно пенсионно осигуряване

Икономисти предлагат България да мине само на частно пенсионно осигуряване

© Анелия НиколоваДържавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит. Това обяви главният икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев, цитиран от БТА, на дискусия, организирана от Българското либертарианско общество.


Главният икономист от ЕКИП посочи, че размерът на дефицита в пенсионната система е огромен - през 2007 г. е бил 1.5 млрд. лева, докато през 2018 г. в бюджета на фонд "Пенсии" е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв., което е 262 процента дефицит в пенсионната система, натрупан само за едно десетилетие. По думите му разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет.


През 2016 г. разходите във фонд "Пенсии" формират 26.8 на сто от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9.4 на сто от брутния вътрешен продукт. Вулджев счита, че ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са на по 20-30 години, най-вероятно няма да има пари за изплащането на техните пенсии, когато се пенсионират. Освен това всяка година година дефицитът във фонд "Пенсии" се налага да бъде запълван с трансфери от централния държавен бюджет, напомни той.
Според него този проблем ще се задълбочава все повече, защото населението в България застарява. Той цитира данни на НСИ за 2015 г., които показват, че тогава всеки 100 работещи са издържали 78 пенсионери. В дългосрочен план застаряването на населението застрашава да доведе до сериозна фискална криза, допълни Вулджев. Той изтъкна, че вдигането на данъците и осигуровките не е решение.

Затова, за да се реши този проблем, двете организации предлагат да се премине към напълно частно пенсионно осигуряване. Двете организации са на мнение, че частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основна, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери. Освен това допълват, че такава система не е зависима от демографските тенденции.


В краткосрочен план двете организации предлагат да се съкратят вноските към първия държавен стълб на пенсионната система с 4 процентни пункта и увеличаване към втория, частен, стълб на системата със същия размер. Освен това те са убедени, че всеки гражданин трябва да има свободата да се осигурява както намери за добре.


На сайта си ЕКИП предлага виртуален пенсионен фонд - симулатор на спестовен фонд, който цели повишаване културата на спестовност у неговите потребители.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  А ако утре частният ти фонд фалира, какво правим?

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  "Икономисти предлагат България да мине само на частно пенсионно осигуряване"
  Най-добре без?
  Дет ще се лъжем с осигуровките, ще се дебнем, няма да плащаме пенсии, ще слагаме тавани и ще променяме условията ежеминутно и едностранно-по-добре без!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  " защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основна, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери"

  Но се таксуват едни проценти "такса управление"!
  То като ще е така- по-добре банков влог!

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Дръжавата ще плаща социална пенсия. Която ще бъде по-висока от тая, частната пенсия. Всичко са измислили копеуетата.

  Преди много ни предлагаха Чили за модел. Ама като гръмна всичко, от пепелта останаха милиардерите, шефчета на фондовете.

 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Весело

  А ако утре частният ти фонд фалира, какво правим?
  —цитат от коментар 1 на Роси


  ами какво правим-минаваме Калотина и се крием с парите в Белград!

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Не мога да ги разбера тези псевдолиобертарианци! Уж искат всичко да е свободно и частно, а не искат гражданите свободно и частно да решават да се осигуряват ли или НЕ?

 7. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Една бедна, технологично и иновативно изостанала общност няма как да направи какъвто и да било сигурен и адекватен пенсионен модел. Изобщо правото на пенсия, производно на правото на труд, регулирано чрез държавни регламенти трябва да остане в историята. Да се въведе социална пенсия /минимална по размер/ с фиксирани вноски /а не % от заплатата. Същото да важи и за здравното осигуряване. От там насетне всеки има глава на раменете!

 8. 8 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Фактите за фонд "Пенсии" наистина са такива. Коментирано е много пъти техническия му фалит; но в настоящия си вид частното пенсионно осигуряване не е вариант. Смятам, че е редно в подобен анализ да се отговори на въпроса защо средната доходност от стартирането на частните фондове до края на миналата година е 0.4%, коригирано за инфлация. Един банков депозит би имал приблизително същата доходност за периода. При такава възвръщаемост дали можем да твърдим, че това е по-добра алтернатива от държавната система?

 9. 9 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Направо да бяха предложили да закриваме държавата и по закона на джунглата който се оправи оправи, другите да мрат. Как пък не се изказаха тия икономисти как да върнем емигриралите от България хора, как да задържим другите дето все още са тук и какво да се направи, че едно семейство да има по 2-3 деца ами се предлагат само глупости.

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Демографския срив ще усложнява нещата все повече и повече !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  И после идва някой като Симеон Дянков и национализира фондовете.

 12. 12 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен. Ако хората се пенсионираха частно, сега пенсиите щяха да са много по високи. Социалното осигуряване е една долна корумпирана схема която не е в полза на хората.

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1412 Весело

  След като "икономистите" от ИПИ се износиха, из пространството хукнаха "икономистите" на ЕКИП.
  Със същите мантри.
  Да разгледаме "тезите":
  1. "Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит."
  Глупости на търкалета. Държавният стълб се финансира от два постоянни и стабилни финансови потока. Вноски на осигурени и осигурители, и средства от данъчно облагане, т.е. от същите дето ще се пенсионират, пенсионирани са, току що са родени или са на прага на прераждане..
  Това ще фалира при смъртта на последния данъкоплатец.

  2. "Двете организации са на мнение, че частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основна, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери. Освен това допълват, че такава система не е зависима от демографските тенденции."

  Тази "теза" говори за качеството на "икономистите"-идеолози. Частното пенсионно осигуряване страда от всички недостатъци на публичното, съчетани с алчността на мениджърите на фондовете и акционерите им. Втората част от риска е неуправляем.

  3. "В краткосрочен план двете организации предлагат да се съкратят вноските към първия държавен стълб на пенсионната система с 4 процентни пункта и увеличаване към втория, частен, стълб на системата със същия размер. Освен това те са убедени, че всеки гражданин трябва да има свободата да се осигурява както намери за добре.

  Тук, в първата част от предложението либертарианците са направили съвсем ясно предложение за закон за лобизма. :)
  Втората, относно свободата, считам за целесъобразно, със специален закон да им се връчи поименно. :)

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Весело

  И после идва някой като Симеон Дянков и национализира фондовете.
  —цитат от коментар 11 на Virgin


  Не е нужно. Просто един ден се събужда и решава да направи пенсионната възраст..ъъъъ..80 години?...сякаш добре звучи 80?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":
  Дори и да фалира частния фонд, активите си остават. Ако регулатора си върши безпристрастно работата не би трябвало да има никакъв проблем (както е в западните държави). Активите на фондовете са инвестирани основно в Държавни Ценни Книжа, така че освен ако държавата не фалира не трябва да има риск. А държавата не би трябвало да фалира ако не прави вноски и трансфери за пенсии

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Весело

  Активите на фондовете са инвестирани основно в Държавни Ценни Книжа
  —цитат от коментар 15 на unbiased


  Тогава защо въобще са ни фондове??

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#8] от "Катя Георгиева":

  Със сигурност ще е по-честен, защото ще зависи от размера на натрупаните средства по индивидуалната ти партида.

 18. 18 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ashiata Shiemash":

  Това което може да се направи веднага е данъчни отстъпки за деца, но не някакви смешни з200лв намаление на данъчната основа на дете, а нещо по-сериозно като примерно 10 000 лв на дете. Тогава ще стимулират работещите българи да имат деца, а не тези които разчитат само на помощи. Системата трябва да се промени изцяло и да зависи от усилията, желанието за учене и работа на хората, а не от това дали можеш да раждаш по 10 деца

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Това са глупости. Населението застарява, но се вдига и възрастта за пенсиониране. Повече от 10 години се внасят пари за допълнително пенсионно осигуряване, но частните фондове източват голяма част от тях във вид на такси и досега никой не е получил допълнителна пенсия. Освен това не се знае как тези фондове ще се разпореждат с парите, постъпили в тях за пенсии и може да фалират.

 20. 20 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#16] от "Веселин Дечев":

  Защото индивидуалния човек няма достатъчно средства да си създаде диверсифициран портфейл от инвестиции. При среден размер на натрупаните средства в размер на 3 000 лв на осигурен, няма как да си купиш ДЦК с номинал 100 000, а да не говорим да си диверсифицираш портфейла. Да не говорим че 90% от българите са финансово неграмотни и ако оставиш на всеки да си управлява средствата за пенсия, ще ги загубят за отрицателно време.

 21. 21 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#19] от "voyko":
  Пенсиите от частните фондове са за хората родени след 1959, така че не знам каква пенсия чакаш. Освен това от вноската за пенсия, която е 18.8%, в НОИ отиват 13.8%, а в частните фондове 5%. Затова се нарича втора пенсия. Нормалните очаквания трябва да са че НОИ ще ти плаща 70% от пенсията, а частния фонд 30%, според размера на вноските

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  До коментар [#20] от "unbiased":

  Ами да ги правят с номинал 100 лева?
  А и нали са ДЦК, каква несигурност, какъв портфейл?

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1178 Гневно

  А лихвите от това "социално" натрупване къде ще ги налагат? Сигурно са за собственика. Тези вече се подмокриха и няма кой да им смени превръзките.

  mihala
 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#21] от "unbiased":

  Има хора, родени през 59 - та година и след това, които вече са пенсионери, защото са упражнявали първа или втора категория труд, но втора пенсия не получават.

 25. 25 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Не съм сигурен, че в България имаме необходимата икономическо култура за осигуряване. Например никой не си прави застраховка на имота. Това косвено показва отказ на хората да отговарят за себе си.

  подпис
 26. 26 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#22] от "Веселин Дечев":
  Могат да го направят 100лв, но колко осигурени ще инвестират (ако им е дадена свободата да избират)? Най-вероятно по-голямата част ще ги изядат и изпият, адруга част от тях ще залитнат по схеми обещаващи големи печалби и накрая ще имаме 3 млн пенсионери без никакви доходи. Затова е измислена пенсионната система - за да може някой да се погрижи за теб като въведе дисциплина на спестяването. Проблема в България е че държавата харчи всичките ти вноски, за да плаща пенсиите на осигурените като доплаща още толкова от бюджета. Имайки на предвид че сега 100 работещи плащат пенсиите на 80 пенсионера, какво ще стане след 30 години когато 100 работещи плащат на 150 пенсионера? Колко работещи ще останат в БГ да си плащат вноските тогава? Това което ще стане е че ще се плаща някакъв вид социален минимум еднакъв за всички. Затова е по-добре да имаме частна партида и държавата да не може да я пипне.

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Не съм сигурен, че в България имаме необходимата икономическо култура за осигуряване. Например никой не си прави застраховка на имота. Това косвено показва отказ на хората да отговарят за себе си.
  —цитат от коментар 25 на Иван К


  Защо да си прави?
  Нали после държавата ще му плати имота, че и посевите???

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  От дискусията разбирам, че в момента е по-изгодно средствата от/за пенсионния фонд да се вложат в американски държавни облигации отколкото да се поверяват на структури с 0.4% възвращаемост - виж https://www.treasurydirect.gov/indiv/research/indepth/tbonds/res_tbond_rates.htm

 29. 29 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#24] от "voyko":

  Не получават, защото размера на натрупаните средства е много малък за да се плаща пенсия. Затова държавата национализира тези средства от професионалните пенсионни фондове и плаща една пенсия

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Затова е по-добре да имаме частна партида и държавата да не може да я пипне.
  —цитат от коментар 26 на unbiased


  Проблемът е не толкова, че ще я "пипне", а че променя едностранно правилата.
  В никой частен фонд не може да има едностранна промяна на договора, особено пък кардинална

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#18] от "unbiased":

  Някакви данъчни отстъпки ми се вижда малко мижава мярка, еднократното плащане за раждане същото. Според мен трябва да се работи в посока да останат младите семейства в България, живота да им бъде по-лесен. Една такава мярка е подсигуряване на относително евтино жилище, наличието на място за живеене е нещо което може да задържи хора в България а специално в София цените на имотите все повече се вдигат, абсолютно неоправдано, защото има десетки хиляди необитаеми апартаменти, когато нямаш нищо в България е много лесно да се решиш да отидеш на друго място, когато имаш тогава си склонен да останеш дори да е по-ниска заплатата ти. Друго нещо е подобряването на инфраструктурата и облагородяването на градовете, много хора се дразнят на тая мизерия и с радост се установяват на места където всичко е чисто и спретнато. Вдигането на дохода разбира се е основен стимул, тук обаче не знам какво може да направи държавата, избрали сме да следваме пазарна икономика а бизнеса е алчен и не ще и не ще да вдига заплатите въпреки че постоянно имали недостиг на персонал.
  Но не се ли вземат някакви драстични мерки не виждам как ще излезем от тази каша, все повече млади хора заминават, остават по-възрастни и такива дето не работят, ако пък работят то заплатата им е такава, че приходите към пенсионния фонд са мижави и няма оправяне. Ако трябва държавата да се хваща и да строи жилища и къщи и да ги дава на хората да живеят там без да плащат нищо (при условие че работят и се самоиздържат разбира се) само и само да останат в България, не е изгодно за строителите и наемодателите но ще е изгодно за всички останали.

 32. 32 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 722 Неутрално

  И после идва някой като Симеон Дянков и национализира фондовете.
  —цитат от коментар 11 на Virgin


  За да не може да ти ги национализира държавата, най-добре всеки да си закопае по едно гърне злато - бели пари за черни дни. Така нито фонд може да ти фалира, нито държавата да ти национализира вноските. Макар че ако решат пак могат да се опитат - например в САЩ по време на Голямата Депресия 1934 г. издали закон всеки да предаде на държавата златото си срещу хартиени пари:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_Reserve_Act
  Чак 1975 са направили отново легално американците да могат да притежават и да търгуват със злато.

 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6682 Неутрално

  Налудничава идея

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Обикновенно са застраховани.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  А какво са виновни хората ,че държавата се управлява толкова зле десетилетия наред?!Какво са /сме/ виновни бъдещите пенсионери,че се краде десетилетия наред у нас...........?!Държавната пенсия трябва да остане,защото частните пенсионни фондове у нас са пълен т.ш.к!

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това у нас със сигурност ще стане като знаем колко способи са Бг мениджърите!

 37. 37 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 949 Неутрално

  "Пеевски" ще дават ли пенсии, след като са свикнали само да прибират?

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Това може да стане само за сега започващи първата си работа бъдещи пенсионери. Демек, може да влезе в сила след 45 години. Дотогава - сегашният модел...

 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  С всичките тия лакърдии искат да кажат, че както и НЗОК и пенсионният фонд е ограбен.

  Колко още ще ги търпим тия?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Не мисля че е възможно и разумно да няма държавно социално осигуряване. Побира ли ви го акълът какво ще стане ако най-големия частен пенсионен фонд фалира, колко милиона пенсионери ще се наредят пред кофите за боклук? Разбира се че държавното социално осигуряване трябва да се реформира, и да влага пенсионните вноски в стоковия пазар. А дай Боже, един ден когато хората печелят достатъчно да се замислят и за спестявания за пенсионните години, било в пари, било в собственост, било в частни пенсии, било в стоков пазар.

 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#13] от "Graf":

  Графе, по точка 1 ще ти кажа, че НОИ може да фалира като фалира Държавата преди него и данОците, че идат за АЕЦ "БелеНе", ЧЕЗ, КТБ и леБ по-напред.:-) като през 1990 - то и 1997 - мо лето таваришч Карлович и Жан искаха да го проверят дали работи а сега синът на Мути Европа уверено крачи на там.
  " И да знаеш Минке, след ЧЕЗ последният комунист ще умре в защита на АЕЦ "БелеНе" а не "Атомстройекспорт"." - по Димитър Талев. 😀😁😂

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Частните пенсионни фондове виртуални ли да бъдат като този на ЕКИП? Но и пенсиите ще бъдат такива :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#41] от "Танас":

  Ако НОИ фалира, значи държавата е във фалит(не е невъзможно), но това значи, че частните фондове и активите им са отекли у канала месеци преди това да се случи с държавата. :)
  Вече е проверено през един от първите частни, доброволни и умрели фондове - Осигурителна синдикална каса "Подкрепа" - АД. Инфлацията през 1996 - 1997 г. нулира активите му, а осигурявалите се(добровлно) там пиха по една студена вода. :)

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK