Дисбалансите в икономиката на България вече не са прекомерни, обяви Брюксел

Дисбалансите в икономиката на България вече не са прекомерни, обяви Брюксел

© Eric Vidal, ReutersЕвропейската комисия представи днес докладите си за развитието на икономиките на държавите в ЕС. Еврокомисарите Валдис Домбровскис и Пиер Московиси съобщиха на пресконференция, че България отчита съществен напредък от 2015 г. насам и икономическите дисбаланси вече не са прекомерни, съобщи БТА.


В доклад от 70 страници за България се посочва, че силната икономика може да спомогне за намаляването на бедността и неравенството, както и за достигането на европейските равнища. Допълва се, че пазарът на труда е във възход, но остават разминаванията между търсенето и предлагането на обучени служители.


Отбелязва се положителното въздействие на предприетите мерки в банковия и небанковия сектор. В документа се посочва, че икономическият растеж в България остава силен, но и че догонването на европейските равнища е бавно. Уточнява се, че растежът на икономиката все повече зависи от повишението на вътрешното потребление.
ЕК очаква темпът на увеличението на БВП да се забави, но да остане силен. Комисията отбелязва, че ако производителността не отбележи напредък, страната може да изгуби конкурентоспособност.
В документа пише, че качеството на образованието е пречка за "подобряването на човешкия капитал", а това може да се отрази на възможностите за икономически растеж. ЕК отчита равновесието на бюджета, но препоръчва задълбочено наблюдение на изразходването му. Отбелязва се, че задлъжнялостта на домакинствата е сред най-ниските в ЕС, но и че равнището на необслужваните кредити остава високо.


Според ЕК България показва напредък по някои от досегашните препоръки, особено по събирането на данъците, ограничаването на "сивата" икономика, подобряването на надзора на банките, повишаването на минималните доходи. Същевременно се отчита "ограничен напредък" по отношение на образованието на ромите, покритието на здравните осигуровки, плащанията "под масата".


Комисията докладва, че България изпреварва целите за възобновяема енергия, но все още има какво да се желае по въпроса с енергоемкостта. Отчита се влошаване по показателите за ранно напускане на училище, намаляване на бедността и в развойната дейност. В доклада се посочва, че разликите в заплащането остават много високи, а образователната система не научава младежите на необходимите способности. ЕК открива трудности в достъпа на българите до здравеопазване и жилище.


В изводите е записано, че банковият сектор е подсилен, но остава уязвим. Посочват се оставащи недостатъци в областта на застраховането и пенсионните фондове. Според оценката на ЕК системата за социална защита не успява да се справи с предизвикателствата.


Европейската комисия (ЕК) публикува националните доклади за 2018 г. за напредъка на държавите членки в изпълнението на специфичните препоръки (СП) на Съвета на ЕС от 2017 г. и включващ задълбочени прегледи за предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси.


Според прегледа на ЕК България продължава да изпитва дисбаланси, които вече не се оценяват като прекомерни, като степента е намалена с една категория. Това се дължи основно на постигнатия стабилен икономически растеж, подобрените условия на пазара на труда, добрите фискални резултати, насочени за преодоляване на икономическите и социални предизвикателства и подобрената устойчивост на финансовия сектор.


Комисията отбелязва, че са необходими по-нататъшни действия за справяне с някои уязвимости във финансовия сектор, за намаляване на размера на дълга на частния сектор, продължаване на реформата за усъвършенстване на рамката по несъстоятелността, както и за преодоляване на някои структурни предизвикателства на пазара на труда, в системата за социална защита и в тези на образованието и здравеопазването.


В отговор на идентифицираните от комисията рискове България ще предприеме необходимите действия и мерки на политиката, които ще бъдат представени в актуализацията на Националната програма за реформи за 2018 г. и в Конвергентната програма (2018-2021 г.).

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Не може да бъде:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нарастване на БВП подсилено от вътрешното търсене ?!!? С тези заплати ? Това дори не е в сферата на фантастиката , по скоро е фентъзи.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Направо взехме да се "гордеем"това не икономика това е "чудо" ,което ни нарежда на едно от първите места сред страните от третия свят.Как да не вярваме ,та ние все още живеем в тази страна

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4349 Неутрално

  Дисбалансите не са прекомерни! Е, хайде да ни приемете в ЕЗ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK