Работодателите съветват Радев да не налага вето на вноса на работна ръка

Бюрата по труда не са канал за търсене на квалифициранперсонал от страна на българските работодатели. Всъщност, ако някой реши да задължиработодателите да обявяват всички свободни места в бюрата по труда (в момента таковазадължение няма, за щастие на същите тези бюра), то тяхната работа ще бъде буквалноблокирана от истински потоп от работодателски заявления. Бюрата по труда нямат капацитетда издирват дефицитните кадри за пазара на труда и за това никой не им се сърди, се казва в становището.

© Красимир Юскеселиев

Бюрата по труда не са канал за търсене на квалифициранперсонал от страна на българските работодатели. Всъщност, ако някой реши да задължиработодателите да обявяват всички свободни места в бюрата по труда (в момента таковазадължение няма, за щастие на същите тези бюра), то тяхната работа ще бъде буквалноблокирана от истински потоп от работодателски заявления. Бюрата по труда нямат капацитетда издирват дефицитните кадри за пазара на труда и за това никой не им се сърди, се казва в становището.Работодателските организации подкрепят облекченията за внос на работна ръка, приети с изменения в закона за трудовата миграция, но смятат, че това е само "умерено голяма стъпка към решаването на огромните проблеми, свързани с нормативната уредба на легалната трудова миграция в България".


Становището на бизнес съюзите е предоставено на медиите след като администрацията на президента го е поискала, за да прецени дали държавният глава да подпише указа за обнародване на закона или да го върне в Народното събрание за ново обсъждане.

С приетите окончателно на 1 март текстове делът на работниците от трети страни, които могат да бъдат в една компания, се увеличи от 10% на 35%. Отпадна и пазарният тест за получаване на Синя карта на ЕС. Този тест предвиждаше публикуване на обява за търсене на български висококвалифицирани работници, подходящи за дадената позиция, преди за нея да бъде привлечен чужденец (гражданин на страна извън ЕС). Беше прието и отпадане на списъка от професии, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, което означава, че ще се улесни вносът на работници с всякакви специалности. На практика вече няма да е нужно да се доказва, че в България има дефицит на такива кадри.


Според становището на Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която членуват стопанската камара, търговско промишлената палата, Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, се казва, че българският пазар на труда губи хора в много по-голяма степен отколкото придобива. На всеки 100 души, напуснали пазара на труда, идват едва 63 души. Годишно се пенсионират средно по 100 хил. души, а нетната емиграция, макар и да отслабва, възлиза на около 4000 души годишно, се казва в становището.


"В държави от Централна и Югоизточна Европа като Румъния и Чехия има цели заводи с чужди работници. В Германия 17 % от заетите в икономиката са от трети страни, а ние сме внесли за 2017 г. 177 специалисти със синя карта и 3 500 сезонни работници в туризма за по три месеца работа. И това е при болезнен недостиг на стотици хиляди работници!" пишат работодателските организации. Според тях недостигът на човешки ресурси е главният задържащ фактор за икономическото развитие на страната и основна причина за спада на инвестициите. "Не достигат хора с всякаква квалификация и за всички икономически дейности: от пастири, камериерки и берачи на плодове и зеленчуци, през заварчици, стругари, медицински сестри и шофьори - до машинни и електроинженери и IT специалисти", се казва в становището.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Гневно

  Работодателите да не си мислят, че с внос на работна ръка от м...ната си - ще прокопсат още повече !
  Гонете, гонете що годе образованите с ниски заплати, и чакайте от Афганистан да ви бачкат за паница чорба !

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  И аз не искам сбирщайн.
  Още повече, че това ще доведе до по-ниски вънаграждения.
  Нормално е работодателите да са за...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Работодателите не виждат по-далеко от носа си и от желанието за лесни и бързи печалби!
  внасянето на работна ръка може окончателно да унищожи крехките наченки на формиране на пазар на труда и на корпоративна култура, която би трябвало да има социални и екологични ангажименти и отговорности!
  Далеч по-разумно и стратегически по-отговорно е да се инвестира в професионалното образование, квалификацията и специализацията на БЪЛГАРСКИТЕ мениджъри и работници!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Не само по-ниските възнаграждения са за яд !
  Ела гледай как и без друго никаквата ни организация - ще стане от нулева минусова !?
  Склададжии, които се молят по пет пъти на ден, шофьори, които не могат да четат, камо ли да пишат, на готвачки и сервитьорки от нашите съм се нагледал, а ела гледай сеир с приходящи....???

  [email protected]
 5. 5 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Работодателите да дигнат заплатите и да спрат да крадат .Голям % от собствениците укриват данъци,осигуровки,а се возят на коли за по 100к+.Липсва държавата да им стъпне на вратовете .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 6. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  И да наложи вето, НС пак ще приеме закона, щом има нужда от работна ръка.

 7. 7 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Със сигурност ще има наплив от квалифицирани работници за 250 евро заплата на месец. Особенно като се има предвид, че в нормална държава това са парите за ден. Тия курници не разбраха ли, че с редки изключения не стават за нищо.

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 796 Любопитно

  И последно: има или няма недостиг на работници?

  Няма квалифицирани работници? 83% от фирмите не смятат така

  "Според данни на Евростат през 2015 г. 42.2% от българските предприятия са предлагали продължаващо професионално обучение за работниците си, докато средното ниво за ЕС е значително по-високо – 72.6%. Интересно е да се види защо повечето фирми у нас не предлагат обучение. В 82.8% от случаите те успешно са си намерили работници с нужната квалификация, докато средно в ЕС с това са могли да се похвалят само 54.9% от предприятията. По около 40% (възможно е отбелязването на повече от един отговор) са заявили, че не могат да си позволят да инвестират в такива курсове или работниците им са твърде натоварени, за да се обучават. На практика фирмите казват точно обратното на позицията на техните представителни организации – те обикновено си намират квалифицирани работници, а ако не могат, избягват да инвестират време и пари в обучението им."

  https://goo.gl/Bzcsoo

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Няма държава в Европа, източна включително, която да не внася работна ръка. Ние искаме да бъдем първите и този експеримент ще бъде катастрофален.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1840 Неутрално


  До коментар [#9] от "cinik":

  България има възможност и сега да внася работна ръка. Всеки гражданин на ЕС има право да работи, каквото и колкото си иска и до днес.

 11. 11 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Кои са тези работодатели? ИТ фирмите или строителните робовладелци? Защото ако са вторите плащаме на над един милион работници детски и социални помощи, които само се чудят кой гараж да оберат!

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  То пък щото хукнали едни огромни тълпи да се натискат да работят в България за малки заплати.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  А какво казват синдикатите за дъмпинга на работна ръка? Или ще слушаме само "работодателите" ?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":България има възможност и сега да внася работна ръка. Всеки гражданин на ЕС има право да работи, каквото и колкото си иска и до днес.
  —цитат от коментар 10 на Doge


  Така е, но нашите тарикати искат да внасят украинци и молдовци, защото си мислят, че ония ще се радват на минимална заплата и ще работят по 12 часа на ден. То дори и в момента има такива по курортите, ако случайно някой от тях изкара цял сезон е добре, но повече не се връщат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Егати и президента, кой от къде мине, го съветва и хока.

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  По време на соца си бяхме внесли кубинци и виетнамци за работници, резултатът беше висока престъпност от тяхна страна, както и пълна непоносимост към тях. Как точно газдите от "работодателските сдружения" си представят, че като внесат чужда работна ръка, това ще сработи? Колко време ще е нужно на работниците да научат езика за елементарна комуникация и колко ще струва това? Как ще реши това проблема и с огромната младежка безработица в България? Излъгаха жените, че да са майки е принизяващо призвание и ги направиха работна ръка, за да ги таксуват, в резултат от което заплащането на труда се обезцени и българският мъж не може да поддържа семейството си само със своята заплата. По този начин ли ще се бори демографския срив, като мъжете имат за конкуренция на трудовия пазар не само жените, но и чужди работници? Този неомарксистки глобализъм можете да си го заврете някъде!

 17. 17 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всъщност мечтата на назначени "работодатели" като Киро Гела и подобните му е че си мислят че ще внесат крепостни роби който да им работят за 200,300 лв и да могат по този начин да намалят перо работна заплата .Провала им ще е гарантиран .

 18. 18 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 518 Неутрално

  и защо искат внос ? за да работят по 12 часа , а да им плащат за 8 , да забравят да им внесът социални и здравни осигуровки , да надвикват и псуват на воля по недоразбиращите , което пък подхранва изкривеното им его , да внасят колкото си искат , бързо ще избягат от дивашко-милиционерските разбирания на ;бизнесмените;

 19. 19 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  В крайна сметка на пазара на труда трябва да има минимум ограничения и той сам ще намери баланса. Ще дойдат първата година молдовци и украинци и като не им хареса, ще си тръгнат. След това работодателите ще си направят извода кое им е по-добре, дали да плащат малко повече на човек, който разбира и говори български или не. Но докато има ограничения, винаги ще има дисбаланс в системата.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 20. 20 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#10] от "Doge":

  ЕС ни натиска по този начин да приемем сирийски "лекари" и афганистански "инженери", за немски и френски такива, тук не става реч.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":България има възможност и сега да внася работна ръка. Всеки гражданин на ЕС има право да работи, каквото и колкото си иска и до днес.
  —цитат от коментар 10 на Doge


  И това дава ефект. Имаме немалко чуженци на ръководни позиции. Но в нискоквалифициран труд не можем да си докараме германции да работят, трябва да са хора от по-бедни държави.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  А какво казват синдикатите за дъмпинга на работна ръка? Или ще слушаме само "работодателите" ?
  —цитат от коментар 13 на mitko11


  Синдикатите трябва да се радват, че има кой да пълни социалната система. Нашата социална система е разходопокривна и колкото повече хора работят, толкова по-добре за пенсиите на вече работилите.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  В крайна сметка на пазара на труда трябва да има минимум ограничения и той сам ще намери баланса. Ще дойдат първата година молдовци и украинци и като не им хареса, ще си тръгнат. След това работодателите ще си направят извода кое им е по-добре, дали да плащат малко повече на човек, който разбира и говори български или не. Но докато има ограничения, винаги ще има дисбаланс в системата.
  —цитат от коментар 19 на бабачко


  Добре казано и освен това да не забравяме, че новите работници са и потребители на наеми, храна, облекло, автомобили. При вноса на работници няма загуба на работни места. Това е и причината, държави да внасят от години и въпреки това безработицата там да е най-ниската.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 24. 24 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прибирам се от Англия за да спасявам потъващият кораб на робовладелците. Патриот съм все пак. Само не разбрах разликата от 3500лв. месечно между моите нискоквалифицирани възможности и атрактивните заплати, които родният бизнес предлага кой ще я покрие?

  OCTAVIAN
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Национално отговорен бизнес, а?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Против вноса на работна ръка са най-ниско квалифицираните и страхуващи се за работните си места хора.
  За съжелние обаче са прави за манталитета на БГ работодателите ,които се мислята за ниско-поставени божества които имат нужда от редовни жертво приношения - по възможност от засукани сектретарки.

  Не смятам ,че чак толкова хора ще се засилят да идват тук , което е лошо.
  Няколко аргумента ЗА вноса на работници:
  1) Всеки възрастен работник дошъл от вън е готов да работи без държавата да се налага да го чака 20 години преди това. Дори в най-бедните държави отглеждането на възрастен човек отнема средства, време , гирижи които в случая са спестени.
  2) Повече хора значи повече проекти/инвестиции/възможности. Държавите в които емигрират хора са богати защото там емигрират хора. И обратното е валидно , но при такива сложни процеси понякога причината и следсвието се подхранват взаимно.
  3)Хората идващи отвън идват с връзки и контакти от сътоветната държава. Валидно дори за най-големите темерути/бачкатори/полуграмотни и т.н. Контактите дават нови възможности за бизнес/търговия/внос на още хора.

  Разбира се има рискове,неудобства и т.н. но както всичко в живота и това е въпрос на преценка ползи/вреди. В случая ползите са повече.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  До коментар [#14] от "today":

  Митове и легенди са тия '' украинци и молдовци'' - има някой друг младеж да опита за спорта, ама основно персоналът от градинската камериерка - до сервитьорката са наши родни ромки, както и момчетата от басейна , и всички, и всякакви са си наши ромчета - факт !

  [email protected]
 28. 28 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Прибирам се от Англия за да спасявам потъващият кораб на робовладелците. Патриот съм все пак. Само не разбрах разликата от 3500лв. месечно между моите нискоквалифицирани възможности и атрактивните заплати, които родният бизнес предлага кой ще я покрие?
  —цитат от коментар 24 на OCTAVIAN


  Разликата ще се покрие от по-ниските разходи за живот. В крайна сметка една заплата не трябва да се измерва в числовото й изражение, а в това какъв стандарт на живот може да ти докара. Ако в Англия се чувствате по-добре, живеете по-добре, не мизерствате, стойте си там. Всички имаме свободата да избираме, никой не ви кара насила да се връщате.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 29. 29 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Не е ли по-лесно жените да раждат момчета, отколкото да се внасят тарамбуки от Третия свят, които да носят конфликтите и мизерията, с които са обременени и да ги налагат тук?

 30. 30 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#10] от "Doge":

  На теория би трябвало да се случва германски инженери да идват в България, а български зъболекари да отиват в Германия. Както при международната търговия – продаваш от излишъка и купуваш дефицитното.

  На практика обаче, движението на работната сила винаги е от бедни към богати райони. Само ако стандартът на живот между ЕС и България беше изравнен, тогава може да се говори за смислен обмен на работна ръка. Сегашното е още по-голямо изцеждане на държавата донор, за сметка на евтина работна ръка в държавата приемник.

 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#22] от "cinik":

  Защо се бърка социалната с пенсионната система? Пенсионната система е разходопокривна и солидарна. След като от 2.6 милиона пенсионери над 900 000 са със социални пенсии, пенсии по болест, пенсии по инвалидност и т.н., защо техните пенсии и плащания не се прехвърлят към Социалното министерство, за да се види дали наистина има дефицит в пенсионната система или я източват за социални плащания на невнасяли вноски?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  [quote#14:"today"][/quote]

  Тези по баровете и басейните на курортите ги виждаш. Тези в колцентъра няма да ги видиш. А там положението е такова, че ако искаш да вземеш проект, трябва да предложиш обслужване на примерно 17 езика. И заради това, че не можем да внесем за 3 неевропейски езика, губим целия проект.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 33. 33 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Весело

  По време на соца си бяхме внесли кубинци и виетнамци за работници, резултатът беше висока престъпност от тяхна страна, както и пълна непоносимост към тях. Как точно газдите от "работодателските сдружения" си представят, че като внесат чужда работна ръка, това ще сработи? Колко време ще е нужно на работниците да научат езика за елементарна комуникация и колко ще струва това? Как ще реши това проблема и с огромната младежка безработица в България? Излъгаха жените, че да са майки е принизяващо призвание и ги направиха работна ръка, за да ги таксуват, в резултат от което заплащането на труда се обезцени и българският мъж не може да поддържа семейството си само със своята заплата. По този начин ли ще се бори демографския срив, като мъжете имат за конкуренция на трудовия пазар не само жените, но и чужди работници? Този неомарксистки глобализъм можете да си го заврете някъде!
  —цитат от коментар 16 на coxo


  Хаха! Милото! От жените като конкуренция ли те е страх? :D

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 34. 34 Профил на vom55554873
  vom55554873
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#22:"cinik"][/quote]

  За какво да се радват-че ще дойдат хора ,които ще работят за ниски заплати и така ще подбиват цената на труда ли?То и сега има висока емиграция,но като вкарат чужденци и то от бившият СССР още повече ще избягат българите в чужбина.А и украинците и молдовците се славят с висока престъпност и употреба на алкохол.

 35. 35 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#26] от "maxwell":

  Вносният работник има силно ограничена, да не кажа никаква полза за държавата приемник.
  1. Повишава цената на наемите на жилищата
  2. Натоварва образователната система, защото се нуждае от обучения, като по този начин често изключва местните от достъп до образование.
  3. Обикновено изпраща спечеленото на семейството си извън страната и по този начин не допринася за икономиката й.
  4. Натоварва социалната система като се възползва наготово от придобивките й, въпреки, че нито родителите му са внасяли за нейната поддръжка, нито той като новодошъл.
  5. Създава пренасищане на трудовия пазар, подбива заплащането и създава безработица.
  6. Натоварването на социалната система орязва придобивките за семействата и майките като изостря демографския срив.
  7. Чужденците носят както добрите страни на своите култури, така и конфликтите в тях и привички, които са абсолютно несъвместими с нашата култура, насилствени женитби, кастрация и обрязване, убийства на честта, подтискане на жени и сексуални малцинства, антисемитизъм.

 36. 36 Профил на vom55554873
  vom55554873
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#14:"today"]
  —цитат от коментар 32 на cinik
  Тези по баровете и басейните на курортите ги виждаш. Тези в колцентъра няма да ги видиш. А там положението е такова, че ако искаш да вземеш проект, трябва да предложиш обслужване на примерно 17 езика. И заради това, че не можем да внесем за 3 неевропейски езика, губим целия проект.[/quote]

  Не беше ли ти ,който постоянно казваш в този форум,че всички проекти били свързани с корупция на хора,които висели в кафенетата около парламента?За което съм склонен да ти вярвам.

 37. 37 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#33] от "Хриси":

  Мило, в моята професия не само жените не са ми конкуренция, но и много малко мъже са ми такава. Гледай си котките, бачкай за газдата, мрази мъжете и мечтай за деца, не ми пречиш.

 38. 38 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#14] от "today":

  "Така е, но нашите тарикати искат да внасят украинци и молдовци"

  Тва са изключителни идиоти цели нации, за нищо не стават, невъзпитани боклуци с претенции . Казвам го от опит.
  Сталин е имал нещо предвид за тея

 39. 39 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  Има си българи доста, които говорят руски, няма нужда да внасяте нищо от тия уруди....

 40. 40 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално


  Ето на тази карта ясно си личи откъде ще дойдат новите бачкери:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  Българската средна заплата е двойно на тази в Украйна и Молдова, и е също така по-висока от тези в Македония, Беларус, Грузия, Армения, Босна, и Сърбия.

  Естествено е патриотично да се преструваме че само едни лоши чорбаджии спират България от това тя внезапно да стане една смед от Чехия и Словения, но хайде поне веднъж по-сериозно.
  България вече е достигнала своя икономически таван, и повече пари ще се завъртят единствено ако през нас влиза в ЕС новият копринен път на Китай.

  Тази промелнива ако не се брои—то естественото ниво на едни бивши колонии на Турция и Русия се виждат навсякъде около нас: това е днешното ниво на Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, Грузия, и Армения.
  Фактът че България е днес по-добре от всички (освен Румъния) се дължи единствено на членството в ЕС (както и с Румъния), което изкуствено завишава политическата, законовата, и бизнес културата у нас. Оставени без такъв външен надзор—веднага ставаме Сърбия и Грузия. Така че хайде без фантазии как имиграцията от по-бедни страни ще ни спре развитието, което иначе бати колко яко би било само ако чорбаджиите станат по-справедливи.

  Това са същите глупости които англичаните си казваха гласувайки за Брекзит—не че те са си стигнали тавана, ами просто едни лоши българи и поляци ги дърпат назад с това че стават медицински сестри и бармани.

  Словения, Хърватска, и Вишеградсците са бивши страни от Австроунгарската империя, не от Османската. Значи, едно е от там да станеш съветски сателит, друго е от тук. Съвсем различно наследство, което определя съвсем различно ниво на функциониране.
  Да, ние имаме нужда от кадри, и да ще ги вземем от там от където искат да дойдат хора.

  Когато навремето Обама се изгърбарка че никой не иска да идва в Русия, тогава някои хроа възпитано го поправиха: да, в Русия е тирания, да, Русия е хищник, но не, Русия не е място където никой не идва. Русия отдавна е на второ място в света след САЩ по приемане на икономически мигранти.
  Както в САЩ да вършат черна работа идват латиноси, а да вършат бяла работа идват източноевропейци, така и в Русия за черна работа идват кригизи и узбеки, а за бяла работа—руснаци от Украйна, Казахстан, и други бивши съюзни републики.
  Така ще е и при нас.

  А имайки предвид че български малцинства има и в Молдова, и в Румъния, и в Русия, и в Казахстан, не виждам какъв е проблема откъм демографска политика. Напротив—консолидация и асимилация чрез икономически морков вместо със щикове е най-добрия възможен вариант.

  Който си е ОК в Молдова ще си остане там, който иска повече—отива в България или Румъния, и съответно който си е ОК в България—отива в Германия или САЩ, и т.н.

  Ако изведнъж накараме «лошите чорбаджии» да «плащат повече» и «да не се пущат чужденци» няма България да се превърне в Австрия. Нашите «братски» региони на запад са по-скоро Сицилия, Корсика, Португалия и т.н. и за да добутаме дотам трябва още едно поколение поне да мине, и през това време все някой трябва да влеем за да не ни стане демографията като в Латвия и Литва.

 41. 41 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Аз съм за прием на чужденци, стига да има минимална заплата от 1000 лева за новодошлите. В противен случай подбиват пазара на труда в страната.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vassil Stoychev":

  Защо минималната заплата за чужденците трябва да е 1000 лв., а за местните българи - 510 лв.? Сиреч ние нямаме право на достойно заплащане в собствената си Родина? Защо тогава се чудим, че масово младите ни хора бягат навън и не искат да се връщат?

 43. 43 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Така е - нашата кучка на нашето куче - не дава...

  Няма да се увеличат възнагражденията на сегашните работници и служители, ами ще "внасяме" евтина работна ръка...

  Щото не се смогва - няколко къщи, вили, коли, жена, деца, любовници, скъпи почивки и пътувания... някой трябва да ги изработи тези пари...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 44. 44 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Моите наблюдения са, че вносът на работна ръка е основно в туристическия сектор и както вече стана дума, имигрантите са предимно от Украйна, Молдова и други бивши съветски републики. Те (трудовите имигранти) са полезни, защото знаят руски и работят за жълти стотинки. От тази гледна точка, те нямат конкуренция на родния пазар на труда. Миналата година гледах интервю с една украинка, думите й бяха, че заплащането е ниско, но в Украйна и толкова не може да изкара. С две думи те са в положението на нашите нискоквалифициани гурбетчии. Явно това са правилата в бизнеса и ако не можем да ги променим глобално, трябва да се съобразяваме с тях, иначе просто ще изгубим.

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  Предполагам че "успешно намерилите работници" също така "успешно" са ги загубили. Такава е съдбата на индустрии без стратегия за постоянна подготовка и кариерно развитие на кадрите. Много трудно е на българските фирми да устоят на конкуренцията за квалифицирани работници в Европа, а и от САЩ, където е далеч по-изгодно да вземеш един вече обучен инженер например, колкото и недостатъчна да е подготовката му, и да го подготвиш във фирмата/корпорацията с фокус на конкретна дейност.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#40] от "patilanskomeze":

  Прав сте за това, че "демографската дупка" от средата на 1990-те в Русия обективно наложи "вноса" на 12-14 милиона мигранти годишно от бившите републики в Азия. Но, "временните" стават "постоянни", а оттам и възникването с уголемена сила на проблемите от които руското ръководство мислеше че се е избавило с отделянето на тези традиционни мюсюлмански общества през 1991-ва.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами, след като в България всички искат да са социолози, политолози, ПР и юристи, какво друго ни остава, освен да внасяме кранисти, стругари и камериерки.

 48. 48 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "coxo":


  До коментар [#26] от "maxwell":Вносният работник има силно ограничена, да не кажа никаква полза за държавата приемник.1. Повишава цената на наемите на жилищата2. Натоварва образователната система, защото се нуждае от обучения, като по този начин често изключва местните от достъп до образование.3. Обикновено изпраща спечеленото на семейството си извън страната и по този начин не допринася за икономиката й.4. Натоварва социалната система като се възползва наготово от придобивките й, въпреки, че нито родителите му са внасяли за нейната поддръжка, нито той като новодошъл.5. Създава пренасищане на трудовия пазар, подбива заплащането и създава безработица.6. Натоварването на социалната система орязва придобивките за семействата и майките като изостря демографския срив.7. Чужденците носят както добрите страни на своите култури, така и конфликтите в тях и привички, които са абсолютно несъвместими с нашата култура, насилствени женитби, кастрация и обрязване, убийства на честта, подтискане на жени и сексуални малцинства, антисемитизъм.
  —цитат от коментар 35 на coxo


  1.Всяко повишаване на доходите води до повишаване цената на жилищата.Хората които са местни така или иначе имат предимство ако вече имат жилище.
  2. В България средставата за отделяни за обучение на чужденци са мизерни.За украинците и молдовците работили по морето не знам да са се обучавали.Ако говорим за Сърбия,Македония,Черна Гора,Босна - вероятно няма да има нужда от обучение по език.
  3.Наемите от т.1?Храна? Щом работодателят има полза от тях значи допринасят за икономиката.
  4.Отглеждането на дете до трудоспособна възраст я натоварва повече.А в БГ не е много развита социалната система и без това.Може би единствинте плюсове тук са дългото майчинство и евтините училища и детски градини.
  5.Практиката показва друго.В страните с най-много имигранти безработицата е най-ниска.Валидно дори за Русия.
  6.В източна европа като правило лошата икономика се отразява най-зле на раждаемостта.А емигрантите за полезни за икономиката.
  7. Така е. Според мен идеалният вариант е да привличаме хора от близките балкански държави,Украйна,Беларус - които са доста близки като култура до нас. И ограничаване на достъпа на хора от близкият изток (левият либерализъм не ме е затресъл ,че да си затварям очите за проблемите които носи уахабитският ислям).

  Имиграцията носи проблеми ,НО все пак ползите са повече....

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Далеч по-разумно и стратегически по-отговорно е да се инвестира в професионалното образование, квалификацията и специализацията на БЪЛГАРСКИТЕ мениджъри и работници!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Съгласен съм, но бих искал да отбележа, че образованието е функция на държавата. Големи фирми помагат и това е много добре (повече средства за образование винаги са добре дошли, а и учебният материал в училщата може да се адаптира към реалните потребности на работодателите в момента). Но държавата не може да абдикира своята отговорност!

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Гневно

  На китайци и джигитайци може да плащат, а на Българите не могат, що за работодатели сте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK