Обезпечение до 500 хил. лв. и образователен ценз ще се изискват от търговците на горива

Емил Димитров - Ревизоро се е подписал първи под законопроекта.

© Юлия Лазарова

Емил Димитров - Ревизоро се е подписал първи под законопроекта.Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката, да предоставят финансови обезпечения в полза на държавата, а официалните им представители да имат образователен ценз и осигурителен стаж, предвижда проект на нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Вносители на законопроекта са Емил Димитров - Ревизоро и депутати от всички парламентарни групи - Обединените патриоти, ГЕРБ, БСП, ДПС и Воля, се вижда от сайта на Народното събрание.


В мотивите към проекта се казва, че целта на нормативния акт е да се намали сивият сектор, да се повиши събираемостта на митата, данъците и акцизите и да се осигури лоялна конкуренция на пазара.


Според авторите на законопроекта мерките за борба с контрабандата не успяват да я ликвидират заради липсата на глобален подход - Националната агенция за приходите и агенция "Митници" работят с общо законодателство, което регулира множество дейности без да отчита спецификата им.
Авторите на проекта са проучили законодателството на Гърция, Турция, Полша, Чехия и на тази основа предлагат регистрационен вместо по-тежкия лицензионен режим.


Предвижда се законният представител на дружеството - търговец на едро, да има висше образование и осигурителен стаж от поне 5 г., а за търговците на дребно - средно образование и 3 г. осигурителен стаж. Целта на това изискване е да се прекрати прехвърлянето на такива дружества на неграмотни хора.


Отделно се въвеждат изисквания за минимални складови наличности и инфраструктура, защото по данни на НАП фирми с ниска капитализация и без инфраструктура са най-честите на рушители в сектора.


Проектът предвижда компаниите, работещи на този пазар, да предоставят финансово обезпечение в полза на министъра на икономиката, с което те гарантират бъдещи публични вземания. Липсата на подобно обезпечение води към настоящия момент до извършване на сериозни измами и нарушения, оставащи ненаказани поради използването на правни способи, които правят практически невъзможно събирането на наложени санкции, пишат вносителите.


Гаранцията за търговците на едро е 500 хил. лв., за дистрибуторите на бутилки с втечнени нефтени газове - 100 хил. лв., за търговците на дребно с нефт и нефтопродукти, както и за пълнене на бутилки с втечнени нефтени газови извън данъчни складове - по 20 хил. лв.


Глобите за дейност без регистрация достигат 250 хил. лв. като при повторно нарушение сумата се удвоява.


Предвижда се създаване на публичен регистър на издадените регистрации.


С цел да не бъдат затруднявани земеделските прозводители, за тях е предвидено изключение и специален статут.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK