Намаляването на бежанския поток може да се окаже рисково за черния пазар на цигари

Намаляването на бежанския поток може да се окаже рисково за черния пазар на цигари

© Надежда Чипева, КапиталНепрозрачните коалиционни договорки при управлението на страната, в резултат на които контролиращите институции намаляват усилията си, са един от рисковете, който може да позволи разширяване на нелегалния пазар на цигари. Друга опасност е намаляването на бежанския поток, което оставя каналджиите без препитание.


Това се казва в доклада "Тенденции и рискове пред пазара на тютюневи изделия в България", изготвен от експерти на Центъра за изследване на демокрацията, който изследва развитието на този незаконен пазар през призмата на икономическите рискове, политическата обстановка в страната и региона, както и промени в структурите на престъпните мрежи.


В документа се описва "гръцки модел", работещ в България до 2015 г., по който с негласно споразумение между правителството и частни производители се осигурява малък незаконен пазар на цигари, изгоден и за двете страни. Държавата събира без затруднение планираните приходи от акцизи, ДДС и др. такси, а частните национални компании продават планираните обеми законни тютюневи изделия плюс значими печалби от незаконния пазар.
Според авторите на доклада тази схема започва да се развива около 2011 г., когато обемът на нелегалния пазар е 18 - 20% като достига до около 77% три години по-късно, а българският производител осигурява 2/3 от пазара на незаконни цигари. На това се слага край през 2015 г., когато е предприета безпрецедентна стъпка с поставяне под физически контрол на всички български фабрики за производство на тютюневи изделия. Причината е в необходимостта от повече приходи от акцизи и ДДС в бюджета, голям дял от които се пада именно на цигарите.


Паралелно на правителствените усилия през 2014 г. значителен брой участници на пазара на контрабандни цигари се пренасочват към по-доходоносното и по-малко рисково по това време каналджийство, а броят на престъпните групи и участниците в тях намалява. Ако в периода 2011 – 2015 г. престъпните мрежи на най-високо ниво са в порядъка на 5-8, то след 2016 г. се твърди, че са останали 1-2. Съответно на по-ниското, средно ниво, е последвало масово из- лизане от незаконната дистрибуция на тютюневи изделия, достигащо до 2/3 от участващите преди криминални структури, се казва в доклада.


Според авторите ограничаването на търговията с незаконни тютюневи изделия може да се смята за значителен успех, особено като се имат предвид ограничените ресурси, с които разполагат контролните органи в сравнение с тези на добре организираните и финансирани престъпни мрежи. В резултат на институционалните усилия се прекратява откритата продажба на незаконни тютюневи изделия на обществени места и в магазини, а престъпните групи се пренасочват към реализирането на малки количества. В много райони на страната властите регистрират много ниски нива на наличност на незаконни тютюневи изделия.


От друга страна обаче, по-нататъшното ограничаване на незаконния пазар е предизвикателство за институциите, особено проследяването и контролът върху продажбата на нарязан тютюн. В същото време, поддържането на досегашните ниски нива на незаконния пазар изисква постоянно противодействие, тъй като всяко изместване на вниманието на институциите от проблема бързо води до възобновяване на незаконната търговия.

Събраните данни показват, че през последните две години незаконния пазар в България се е свил до най-ниските наблюдавани нива от началото на 90-те. Въпреки че България граничи с няколко страни, които не са членки на ЕС, както и със страни с висок риск от незаконни тютюневи изделия, полицейските и митническите органи успяват да ограничат незаконната търговия в страната, достигайки най-ниските нива сред всички страни-членки на ЕС, се казва в доклада.


Авторите му отбелязват, че приходите от тютюневи изделия са от особено политическо значение, тъй като техният размер се равнява на бюджетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната взети заедно. Именно поради тази причина основен риск за пазар на тютюневи изделия е политическият. Това твърдение се подкрепя от наблюдавания спад в събираемостта на тези приходи по време на извънредните парламентарни избори през първото четиримесечие на 2017г.


Анализът е извършен в рамките на проект "Незаконната търговия с тютюневи изделия и балканският маршрут: преодоляване на институционалните слабости и корупцията", финансиран от PMI-IMPACT, глобална инициатива за борба с незаконната търговия и свързани престъпления.


Данъчни приходи от облагането на тютюневи изделия (в милиони левове)

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Любопитно

  Нещо не я разбирам тази логика каналджийството да е по-безопасно от цигарената контрабанда, ама моя работа ли е?

  Еретик
 2. 2 Профил на robbiewww
  robbiewww
  Рейтинг: 221 Неутрално

  колеги депутати и вие от правителството - дайте да дадем! трябва да спасим черния пазар на цигари, там хората също са хора, деца хранят и така нататъка

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  Интересни джъстапозиции на логиката с това заглавие "риск за контрабандата"? Само у нас май има подобна логика, уникални сме.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Дано пак да не се появят тези колоритни търговци на цигари, защото направо ми се повръща от тях.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  По принцип каналджийството, контрабандата на цигари, наркотици, оръжие, свежа плът и алкохол е държавен бизнес.

 6. 6 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 433 Неутрално
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Пеевски не харесва това, очаквайте Ментата да се включи със законодателни промени.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  До коментар [#4] от "stedim":

  "Дано пак да не се появят тези колоритни търговци на цигари, защото направо ми се повръща от тях."

  А с колоритните псевдо-бежанци как си? Те допадат ли ти?

 9. 9 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  Май предпочитам да внасят контрабандно цигари, отколкото скакалци...

 10. 10 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 289 Неутрално

  мммммммммммммммммм?
  А ЛукОйл пак ли бачка на загуба?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 11. 11 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 375 Весело

  Аха страшно оправдание ,за чантаджиите от МВР ако утре излезе доклад за контрабандата.

 12. 12 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Е, трябва ли да сме загрижени или да ни пука дали каналджиите(които трябва да са в затвора с присъда съизмерима с тази за тероризъм или убийство) или престъпниците контрабандисти бизнеса им запада?
  И двете тотално да спрат ще е най-добре.
  Ама няма да се учудя, ако някое НПО не се загрижи и за правата на каналджиите, и те са хора.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Тея са притеснили за контрабандата на цигари. Е ви една статия от "уважаваното" супер ляво писание Економист които се притесняват за съвсем по-възвишени цели като сигурност. :)

  https://www.economist.com/news/europe/21738389-young-men-kalashnikovs-have-upset-swedish-sense-security-why-are-young-men-sweden

  Why are young men in Sweden shooting each other?
  Young men with Kalashnikovs have upset the Swedish sense of security

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK