Информацията за изискванията към строителните продукти е достъпна онлайн

Информацията за изискванията към строителните продукти е достъпна онлайн

© Цветелина БелутоваМинистерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя по електронен път информация за изискванията за употреба на продуктите в строителството, съобщи пресцентърът на ведомството. Звено за контакт към ведомството консултира предприемачите в бранша за техническите спецификации, съобразно които трябва да се оценяват строителните продукти в съответствие с европейските изисквания и националните изисквания за тяхната употреба.


Освен строителните фирми от информацията могат да се възползват и проектанти, производители на строителни материали, дистрибутори на продукти за строителството. Информацията, която се предоставя, е безплатна и може да бъде намерена на електронния адрес на звеното за контакт о продукти в строителството: http://cpcp.mrrb.government.bg/cms/home.html.


Целта е да се информират всички участници в строителния процес, както и да се опростят и намалят административните тежести, особено за малките и средните предприятия.
Информацията за изискваните от националното и европейско законодателство експлоатационни показатели на строителните продукти в зависимост от тяхната употреба дава възможност за правилния подбор на продуктите в строителството, както и за законосъобразното им пускане на пазара, напомня министерството.


МРРБ се надява електронната услуга да е от полза и за чуждестранните производители на материали за строителството, които искат да внасят продукцията си в България. На разположение на предприемачите е Ръководство за строителните продукти, с което се представят синтезирано новите правила за пускане на строителни продукти на пазара у нас. В него се дава информация на производителите за задълженията, които имат, и основанията, поради които трябва да изберат нотифициран орган за оценяване на произвеждания от тях продукт. Проектантите и строителите пък се информират за най-подходящия продукт, който им е необходим за изпълнението на строителния обект.


За миналата година получените запитвания по електронен път са 35.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK