Износът за ЕС расте с 10.8% през 2017 г.

Износът за ЕС расте с 10.8% през 2017 г.

© Надежда Чипева, КапиталПо предварителни данни на Националния статистически институт през 2017 г. износът на България за ЕС нараства с 10.8% спрямо 2016 г. и е за общо 34.5 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, които формират 67.5% от износа за държавите - членки на ЕС.


Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (30.3%) и "Артикули, класифицирани главно според вида на материала"2 (23.9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (14.8%).


Вносът на България от ЕС се увеличава с 11.2% спрямо 2016 г. и е за 37.8 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.
Най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)"4 (45.6%). Намаление се наблюдава единствено в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход)" (5.6%).


Външнотърговското салдо на България с ЕС за 2017 г. е отрицателно и е на стойност 3.3 млрд. лева.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Мислецх, че от статията ще науча повече за структурата на вноса и износа.

  Аутсорсинга как е квалифициран.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10035 Неутрално

  "...Външнотърговското салдо на България с ЕС за 2017 г. е отрицателно и е на стойност 3.3 млрд. лева..." и се дължи изцяло на голямата бензинаджийница на североизток...
  Иначе тя понеже е "по-качествен" пазар от Германия не приема български стоки :), което не пречи български продажни политици (не само Сидеров) да плачат за нейния потенциал :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах