Корпоративните декларации се подават само по електронен път

Корпоративните декларации се подават само по електронен път

© Цветелина Белутова, КапиталВсички декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2017 г., се подават единствено по електронен път. Това се отнася и за годишната декларация за облагане с корпоративни данъци за 2017 г., срокът за подаването на която е 2 април 2018 г. (защото 31 март е в събота), напомня Националната агенция за приходите (НАП). С тази декларация се подава и годишен отчет за дейността.


В същия срок трябва да се плати и дължимият корпоративен данък след приспадане на направените авансови вноски.


Плащането може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет, напомня НАП.
Минималната глоба за неподаване на декларации е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.


Два дни за фирмите да подадат в НАП данни за платени доходи на физически лица


От НАП напомнят още, че до 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2017 г. доходи на физически лица, са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи.


В справката по чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФ) се обявяват изплатените през годината доходи на физически лица от:


- друга стопанска дейност (извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, за авторски и лицензионни възнаграждения и др.
- наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество;
- доходи, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;
- доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, включително доходи от дивиденти и ликвидационни дялове;
- доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи.


До 250 лева е глобата при непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на danvan
    danvan
    Рейтинг: 725 Неутрално

    Крайно време е да се сложи край на бумащината. От години живея извън България и никъде не съм видял хартии и печати да се ползват все още. Разбира се, говорим за нормални държави

    Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK