Намаляват общините в нужда от финансово оздравяване

Намаляват общините в нужда от финансово оздравяване

© Надежда Чипева, КапиталВ края на 2017 г. спрямо 2016 г. намалява броят на общините, за които се налага финансово оздравяване. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите, но се виждат и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини – повече на брой през 2017 г. спрямо 2016 г. Това показва анализ на Министерството на финансите.


Ситуацията бавно се подобрява


Средният дял на приходите в общите постъпления за страната се запазва относително непроменен с ниво от 38.39%, спрямо 40.07% в края на 2016 г. Към края на 2017 г. общо 38 общини отчитат дял на приходите от общите постъпления, по-висок от средния за страната, като към края на миналата година са били 41.


Средният за страната дял на покритие на разходите за местни дейности с приходи се повишава до 88.39 % спрямо 85.20 % през 2016 г., като 49 общини постигат резултат над средното за страната (62 са били в края на 2016 г.).
Все пак над половината от общините в страната са с просрочия. Общият размер намалява от 184.4 млн. лв. през 2016 г. до 156.8 млн. лв. към края на миналата година, но сумата остава висока в сравнение с предкризисните нива.


Средното за страната равнище на размера на дълга като процент от планираните приходи и планираната изравнителна субсидия намалява до 48.08% (при 49.16% за 2016 г.) и е относително стабилно, като погашенията на общините по дълга са съобразени с равнището на приходите и разходите по бюджетите им. Делът на просрочените задължения от планираните приходи и планираната изравнителна субсидия на национално равнище за страната намалява до 5.58% в края на 2017 г. (при 7.25 % през 2016 г.).


Анализът определя като общини с финансови затруднения общо 13 при 32 година по-рано. В това състояние са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе, Стамболово.


Нужда от финансово оздравяване


Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21, за които допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати и подобряване на един или повече от показателите, въз основа на които се прави оценка на финансовото им състояние.


Това са Созопол, Сунгурларе, Бяла, Брегово, Видин, Борован, Криводол, Мизия, Оряхово, Кърджали, Тетевен, Георги Дамяново, Белово, Велинград, Лесичево, Белене, Ветово, Сливен, Баните, Девин, Минерални бани.


Общините, които попадат в списъка за финансово оздравяване през 2018 г., но не фигурират в списъка за 2017 г., са Грамада и Рила. Община Рила попада в списъка на общините, отговарящи на 3 или повече критерия, за втори път, след като това се е случило и през 2016 г. Общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване през 2016 г., 2017 г. и през 2018 г., са 9 – Симитли, Струмяни, Димово, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Весело

  Лоша новина за Нинова и поклонниците и от мъждеещото сдружение на 5 кръжока по критикарство .
  България възкръсва !

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  така и не се проведе смислен обществен дебат за намаляване на администрацията и броя на общините.

  разходната част на бюджета е предимно за заплати, в което няма много смисъл. да не говорим, че има цели фамилии, застанали на държавна ясла, което също е доста тъпо (за нас, гражданите, на тунеядците сигурно им е екстра).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK