Интересни данни. Подозирам, че става въпрос само за закупени продукти и напитки а не обхваща и домашно отгледаните и произведени, защото данните в частта за алкохола хич не ми се връзват (особено пък по селата, където 100 гр ракия на вечер са за загрявка)
Frieren für die Freiheit.
Tempolimit für die Freiheit.
Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
До коментар [#5] от "DDR": Едва ли. По скоро става въпрос за стохастически изследвания. Анкетират се няколкостотин семейства,/извадка/ които, ако са свястно подбрани , дават вярна картина за цялото население. Подобно на прогнозните резултати при избори.
Това за евтиното пилешко е мит ! Колко струва килограм обезкостено пилешко и колко свинско ??? Не гледайте цената на цяло пиле , защото никой не си купува цяло прасе . Друг е въпроса , че пилешкото месо е бедно и трудно за обработка от организма .Свинското е най полезно ( ако приемем че в България рядко се консумират змии )
Дори да е само закупеното от магазин ми прави впечатление, че има хора, които предпочитат алкохола пред кашкавала. И после се оплакват от цените и от още 1000 неща :/
Учителят ни по географи (мъж учите, екзотика вече в образованието) ни даваше да работиме с едни годишни статистически справочници, където беше много точно разписано всичко —от производство до консумация на глава от населението. Сега не знам дали ги има тези справочници. Може би прибсоца предвид плановата икономика е по лесно било да се изготвят.
Frieren für die Freiheit.
Tempolimit für die Freiheit.
Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
Много тъпа статия, но благодатно поле за изявяване на стереотипите в коментарите. Пилешко, щото е евтино - ами не, щото е вкусно. За алкохола също е вярно. С яка реклама ни продават огромно количество бълвоч пълен със спирт, който наричат бира. С това се напиваш по-лесно и по-евтино, та и по-безопасно бих казал отколкото с ракия и за това народа жули ЯКО.
"Според данните на Евростат за 2014 г. .. 59% от българите на възраст над 15 години не консумират плодиве и зеленчуци ежедневно..." ( фрешплазаточкаком)
В графата "други" обаче попадат 0.6 л неуточнен алкохол. --------------------------- Ъхъм, то алкохола опира само до бира, вино и ракия. Коняк, УЙски, дайджестиви и т.н. и т.н. са некви неуточнени подозрителни бъркочи :) :) :) :)
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
От плодовете най-много се консумират южните - по 14 кг на човек, следвани от ябълките - 11.9 кг, и круши - 0.8 кг. ------------------------------------------------------------- Хахаха, банани мандарини лимони портокали манго папая и т.н. са вкупом в графата "южни", но ябълки, круши , ягоди, малини, боровинки, сливи, грозде и всички други растящи тук вкусотии ще ги броим поотделно..... :) :) :) :)
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
4,4л вино и 1,9 л ракия... абсурд... ----------------------------------- :) :) :) Нали ? :) :) :) КАто в оня виц- в нашето семейство вечер бутилка ракия не ни стига? Е кое е вашето семейство? Ми аз, жената и децата .....
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
На мен ми се вижда идиотски много , имайки предвид че се консумират прекалено малко яйца . Значи идиотите предпочитат някаква подозрителна смес от сухо мляко , палмово масло и Бог знае какви добавки , пред яйцата !!!!! Хиляда пъти бих избрал яйце от ''назобана'' с химия кокошка , пред псевдо-сирене , създадено от знаен или незнаен измамник !
Със сигурност бе отразява действителната картина, а само това, което е закупено от магазин с касов апарат - това е валидно за храната, но и за напитките.
Народът масово не се храни здравословно защото защото си харчи парите за алкохол и цигари, а се оплаква, че парите не стигали. Пенсионерите се лишават от храна, но пари за измамници винаги се намират.
Жалко, че цяла армия от статистици не са си направили труда да сметнат консумацията на ЗАХАР. Диабета е социално значимо заболяване, което покосява и огромен брой деца. Лечението е скъпо, а болестта често има фатален край. В по-богатите страни се водят кампании срещу консумацията на захар, включително миналия месец еврокомисаря по здравеопазване предложи захарта да се облага с допълнителен данък. Според мен децата и тийнейджърите изяждат поне по кило на седмица. Като се донатъпчат и с производните на бялото брашно ето ти диабет. По детските канали не спира рекламата на захарни изделия. Политиците са продажни боклуци, но дано поне хората пазят поколението си.
Проблемът не е в асортимента, нито в количеството, а единствено в качеството. Защото вече не знаем какво ядем. При социализма изборът не беше голям. Но млякото си беше мляко, сиренето - сирене, наденицата от месо, а луканката - Смядовска. Сега огромната част от храните са менте. Даже и хляба. Зеленчуци и плодове - също. И водата е менте. Вероятно има и 10-15% качествени храни, но няма как да разбереш кои са. Рекламата се заплаща от търговеца и обслужва само него. За клиента е подвеждаща. Народът ни е много болен и по причина, че постоянно го тровят. Преди държавата налагаше стандарти за да пази здравето на своите граждани. Сега единствено се грижи за печалбите на хрантутниците си.
А тикви??? Евростат беше отчела, че България е произвела 133000 тона тикви през 2016-а. На първо място в цяла Европа. Това прави по 18 оки на калпак. Нещо не се връзва ни с плодовете, ни с разни зеленчуци, червенчуци и тям подобни. Или тиквите не ги ядем, а ги пращаме в парламента!???
Така е. Все пак и днес има качествена храна, но е чувствително по-скъпа от конвенционалната и е въпрос на компромиси изхранването в едно средностатистическо домакинство.
Айде по-полека с тия носталгизми - салама Кучешка радост с вестникарска хартия из него, в хляба имаше фасове, винтове и какво ли не. Тия торови заводи дето имахме за износ ли са работили всичките? - зеленчуците бяха пълни с нитрати, селитра и т.н. Чудно защо ако сега ни тровели пък тогава сме ядяли топ храни продължителността на живота днес е по-висока от когато и да било през соца:
Не видях данни за рибата. Хич ли не ядем??? А пилешкото е най-безвредното от всички меса. Разбира се, ако не е дрогирано. А и ми е най-вкусно. Телешкото е от дърти телета и не се дъвче.
Не видях данни за рибата. Хич ли не ядем??? А пилешкото е най-безвредното от всички меса. Разбира се, ако не е дрогирано. А и ми е най-вкусно. Телешкото е от дърти телета и не се дъвче.
Как установихте , че е безвредно ???? В какъв смислъл безвредно ? Аз казвам , че е трудно-усвояемо , заради по-високата от човешката телесна температура на птиците !
Разни проучвания казват, че червеното месо (т.е. свинско и телешко) , особено преработеното, е канцерогенно и е киселинна храна, а трябва да ядем алкална храна. Алкалната храна са предимно зеленчуците и плодовете. Захарта е най-вредна и най-киселинна. Темата е дълга, но има достатъчно инфо в интернет.
До коментар [#29] от "Judjuk":Така е. Все пак и днес има качествена храна, но е чувствително по-скъпа от конвенционалната и е въпрос на компромиси изхранването в едно средностатистическо домакинство.
До коментар [#33] от "Мондиана": Ми не си прав да ти кажа. Първо ако не е дрогирано, ама е, така че купеното от магазина свинско е по-безвредно от пилешкото, защото е по-малко дрогирано. Второ, дори и да не е дрогирано пилешкото, пуешкото и рибата поне се смятат за по-добри. А, и маайте маслини мноо са полезни ( сериозно, ни съ и*@вам, не случайно гърците са най-пушештата, най-затлъстялата и най-дълголетната нация в Европа)
"Чудно защо ако сега ни тровели пък тогава сме ядяли топ храни продължителността на живота днес е по-висока от когато и да било през соца:" До коментар [#32] от "lustmord": Нека да сме обективни. Имаше стандарти и бяха задължителни. Злоупотреби е имало, има сега и ще има. И тогава си имаше химия, но сега самото отглеждане на храната е химия и технология. И за каква продължителност на живота ми говориш, като тогава бяхме 9 млн, сега сме 6. Не е въпроса до носталгия а до преценка. Като хвърлиш на котката мръвка, която току-що си купил и тя избяга, какво ще си помислиш? По онова време и кучешката радост не правеше така. Кучешка радост беше, а не мъка.
До коментар [#38] от "Judjuk": E много си обективен няма що. Ае ти изобщо живял ли си когато "имаше стандарти и се спазваха" ? Не че нещо, ама киселото мляко замръзваше в хладилника, та само от мляко беше да знаеш. Лебеца беше клисав на моменти а в хлебозавода мишките бяха колкото кози, в брашновоза влизах с обувките и работния гащеризон да сменям лагери на шнека, а за хамбургския салам не искам да си спомням, че ми се повдига още. Виж овчето сирене си беше далавера.
Няма смисъл да говорим за управление, което е работело на загуба. Соца фалира няколко пъти, последния се наложи да сдадат властта. Факт е обаче, че храните бяха по-качествени. Нямаше гмо пшеница и царевица, зеленчуците бяха заланчуци.
Не видях данни за рибата. Хич ли не ядем??? А пилешкото е най-безвредното от всички меса. Разбира се, ако не е дрогирано. А и ми е най-вкусно. Телешкото е от дърти телета и не се дъвче.
... хм, пилешко и безвредно в едно изречение - аПсурд. А да наричаме говеждото "телешко" е още една грешка.
опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
Киселото мляко може да е замръзвало, но беше кисело, сега в стандарта "БДС" %-та на млечно кисели бактерии е толкова занижен, че млякото не е кисело. Целта е да е по-евтино. От време на време подквасвам мляко, първия път реших, че нещо се е вкиснало.
До коментар [#34] от "stenlyaka":Разни проучвания казват, че червеното месо (т.е. свинско и телешко) , особено преработеното, е канцерогенно и е киселинна храна, а трябва да ядем алкална храна. Алкалната храна са предимно зеленчуците и плодовете. Захарта е най-вредна и най-киселинна. Темата е дълга, но има достатъчно инфо в интернет.
Уважаем , Мондиана ! Бих Ви посъветвал да четете сериозна литература , а не ''разни проучвания '' Ян Квашневски , Монастирски , Арнолд Ерат , Мари Ениг , Хироми Шиния ........
В крайна сметка всеки има глава на раменете си и може да се поинтересува кои продукти са добрите и да купува тях. Това че има много некачествени неща не е проблем за хората, които имат що годе нормална хранителна култура.
Ми не е нова, явно не си в час с теориите. Пилешкото е пълно с хормони и антибиотици, а схващанията, че яденето на животински мазнини всъщност не е вредно е поне оъ 4-5 год. Всеки диетолог или фитнес инструктор ще ти каже, че за месо, купено от магазина свинското е най-препоръчително. А за Вуте да не споменаваме. Казали са шопите "Ти ми дай печено прасенце и бъчвичка вино, ма ме чекай да умрем"
Има си и говеждо и телешко. Има вече няколко стада в България, които са от породи крави само за месо (телета). Младо телешко го има в големите вериги. Телетата се колят до 100 кг. и се гледат 9-10 мес. Сметнато е, че няма смисъл да ги гледаш по дълго, защото приръста на тегло не компенсира разходите и загубата от спад в цената Е... малко е по-скъпичко. Ял съм чеверме от младо теле - страхотна вкуснотия. Имаше го в едно заведение на к-г Арапя и в София в един ресторант в района на "Солни пазар"
До коментар [#29] от "Judjuk":В крайна сметка всеки има глава на раменете си и може да се поинтересува кои продукти са добрите и да купува тях. Това че има много некачествени неща не е проблем за хората, които имат що годе нормална хранителна култура.
Това, че пилешкото е пълно с хормони и антибиотици е съвсем друг въпрос, което обаче не знам как прави свинското най-полезното месо. Аз месо не консумирам от много години и не се вълнувам толкова нито от цената му нито от това какво има в месото, но знам че дори консервативните доктори препоръчват свинското да е първото нещо което да се намали когато има здравословен проблем. Не знам какво говорят родните фитнес инструктури, но досега не съм видял във фитнес хранителните режими някъде да фигурира свинско. Пилешко, пуешко и т.н. са неизменна част от препоръчителните храни за трениращи. Думите на Вуте бих ги взел под внимание само ако Вуте е идеала за здравословен живот, но той е далеч от този идеал :).
Да ти кажа, ако си мислите, че сте много умни и с глава на раменете си купувате качествено, само дето е 10 пъти по-скъпо, много се лъжете. Просто сте балъци и ви пробутват същия боклук с друг етикет за 10 пъти повече пари
При социализма изборът не беше голям. Но млякото си беше мляко, сиренето - сирене, наденицата от месо, а луканката - Смядовска. -------------------------- Дрън дрън пенционерски спомени. Млякото беше рядка суроватка, кренвиршите и шоколада със соя. Това директно по стандарт, щото като успееха камундерите да откраднат някаква технология да спестят някой лев, директно я вкарваха в стандарта. За сиренето и луканката не бяха измислили все още как да ги префасонират, та затова ставаха. Е, луканка на простолюдието имаше за ЧНГ, да замезват докато слушат словото на бае Тошо. Та толкоз за милия ти социализъм.... МЕРСИ...
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
Какво децата? Имат си родители, които да решават с какво да се хранят децата им. Обикновено каквато е хранителната кулутура на родителите такъв е хранителния режим на децата.
А защо си мсилиш, че консерВИРАНИТЕ доктори знаят какво говорят? Нищо не разбират. Те апендицит от херния не могат да различат, ти за хранене ми говориш. А ти ако си мислиш също, че е много полезно да не ядеш месо и да наблегаш на въглехидрати, също много се лъжеш. Изобщо имаш ли някакъв друг аргумент защо е толкова вредно свинското, освен препоръките на консервативните доктори?
В крайна сметка всеки има глава на раменете си и може да се поинтересува кои продукти са добрите и да купува тях. --------------------- + То всеки има глава на раменете си, но какво има вътре е съвсем отделен въпрос....... Иначе в София поне станаха много популярни малки магазинчета, в които се продават добри продукти.
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
Така като гледам, нищо не си разбрал от написаното от мен. Къде съм написал, че трябва да се купува задължително по-скъпия продукт? Спекулацията с "био" продукта на тройна цена, както и нещото наречен зелен капитализъм е един от многото абсурди на съвременния живот.
... да прочетат нЕкои, що е то Л-цистеин и ролята му У брашното... Да понаучат кЪ за 60 дни от яйце, става пиле кило и пол'вина. За 90 дни прасето става 100 кила, а пуйките...
OK kak разбираш кои са хубавите продукти? Интересно ми стана, явно нямам глава на раменете. Къде е тая обективна информация? Когато ти кажат, че продуктите на две фирми са опасни ама не ти казват кои са ?
Хранителната тема е безкрайна и едва ли може в няколко форумни изречения да се каже нещо смислено. Трудно в супермаркета можеш да намериш нещо което да е сто процента полезно, няма и смисъл да търсиш, но има неща които просто можеш да откажеш да купуваш. Аз както писах месо не консумирам, така че не ме вълнува какво има в месото и месните продукти, ако човек се откаже и от пакетираните джънк фуудс, също би си спестил доста време в четене на малките букви за да види има ли нещо вредно в тях, обикновено има. Ако се заложи на предимно плодове, зеленчуци, варива, зърнени и т.н. не много преработени продукти няма много какво да се сбърка. При избора на млечни и яйца също не са много нещата, които да се гледат. Дали тези храни ще са сто процента чисти, почти невъзможно, както казах в днешно време всичко бива обработвано с неща, които не са толкова полезни, но това според мен е ОК, стига да се избягват най-вредните продукти. При желание всеки може да се поинтересува и ако има волята (което е най-големия проблем), да се откаже от купуването на определени неща, това изисква някаква промяна дори в начина на живот, спираш да купуваш голяма част от нещата които преди си купувал, навън вместо шоколад или чипс, ще си купиш банан и кисело мляко или просто ще пропуснеш шоколада или вафлата, които обикновено са за задоволяване на сетивата а не толкова хранителна нужда, но всичко опира до воля. В крайна сметка всеки е в правото си да се храни както си иска, но ако има човек желание да яде по-полезни неща наличието на вредни неща не може да е оправдание, има и относително полезни в магазините а и всяко нещо е с етикет и можеш да видиш какво има, колкото и да е странно етикетите си казват и за вредното съдържание в продуктите, производителите знаят, че така или иначе почти никой не чете тези етикети.
аха, разбрах, Значи просто да се откажем от това, което не е полезно и да минем на водица. Съгласен, ама не засища много. Плодове и зеленчуци казваш - полезна работа нито нитрати нито ГМО нито нищо. Млечни продукти - сиренце с палмово масло, млекце от сухо мляко и нишесте, преработено UHT някак с трайност 9 месеца,ама къде да сбъркаш, моля ви се, много е полезно. А липсата на всичко, което организма си набавя от месото то не е важно разбира се. О да, има и заместители - ГМО соя най-вече ЕКСТРА! И кока кола зеро с аспартам да не забравите, щото захарта е много вредна. Ма нема лошо де, вервайте си
Виждам че пак нищо не си разбрал. Прочети отново това което съм написал, и малко по-бавно, че да може да вникнеш в написаното. Ако искаш да мрънкаш постоянно, то вечно ще си си едно мрънкало, което само се оплаква и тогава няма кой да ти помогне. Никъде не съм писал да се минава на "водица", нито съм твърдял, че продуктите в магазина са сто процента чисти, даже го написах няколко пъти. Не е целта да търсиш 100 процента чиста храна, защото няма да я намериш, дори бабите на село ако не сложат тор, картофите им ще са с размера на череши. Каква липса на всичко което давало месото? От 20 години не съм консумирал никакво месо, нито риба нито какъвто и да било продукт от месо и нямам никакви здравословни проблеми. За ГМО продуктите все още не става напълно ясно защо тези продукти са вредни и никой не може да обясни всъщност защо е тази истерия около ГМО продукта и какво е вредното в един такъв продукт, просто има истерия, но това е съвсем друга тема която нямам желание да дискутирам с теб. И за млякото и млечните продукти ти писах, че не са много нещата които трябва да се гледат, не че няма какво да се гледа, както и за джънк фууда. Но виждам, че ти си от тези дето просто обичат постоянно да мрънкат а на такива постоянно мрънкащи аз нама какво да им кажа, те винаги ще са мрънкащи и винаги ще са жертва на обстоятелтвата и не могат и за момент дори да допуснат, че има и някакъв личен избор който могат да направят за да променят нещо, по-лесно им е да мрънкат.
Не бих се вслушал в съвети за хранене на човек, който съставя изречения от 9 реда! Забелязал съм, че обърканите мисловни процеси са доста характерни за веганите.
Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
Не е моя логика , както писах и преди - има достатъчно литература по темата . Месата от студенокръвни са лесно усвоями , т.е ако не обичаме свинско и очевидно не ядем човешко , най добре е да хапваме змийско месо
Абе замислял ли си се, че като все не те разбират, може би причината е, че говориш глупости. Сега.. имаш си някакви убеждения колко си здравословен, ми нема драма, вервай си както ти казах няколко пъти, ама не се опитвай да поучаваш останалите какво да ядат и как да живеят, щото прости не си прав. Аз твърдя пък, че стига да не ядеш наистина пълни боклуци, поркай си и не се коркай, това е най-полезно. Важно е само да е умерено. Ай със здраве, че ше ти увехнат нитратните марулки, които са по-полезни от свинския джолан с бира. ( на хората с джолана и бирата - наздраве)
Много си зле, първо инициираш темата като твърдиш, че не можело не знам си какво и всичко било вредно, после нещо пак ти е криво. И единствения който не разбира си ти, не се причислявай към някаква група. Яж джолана и пий бирата и продължавай да се оплакваш, че нещата в магазина са много зле и няма какво да се яде. Не съм искал да ти налагам нищо, но какво да те правя като толкова вдяваш, както ти писах вече, който си е мрънкало, той винаги ще си е мрънкало и все другите за нещо ще са му виновни било то щото ядат или не ядат нещо или пък за нещо друго.
" Аз твърдя пък, че стига да не ядеш наистина пълни боклуци, поркай си и не се коркай, това е най-полезно. Важно е само да е умерено." Има една много полезна и интересна книга (според мене) —”Дао на пречистването”. Та там между другото се правят анализи на здравословното състояние на известни американци (телевизионни водещи, фитнес инструктори и други местни величия) и начинат им на живот (част от тях са вече покойници).Оказва се, че тези, които са със здрави нерви (обще взето непукисти) и водят умерен начин на живот без лишения или преиграване, доживяват до прилична възраст и в добро здраве (умерено се хранят, пият умерено, пушат умерено, не прекаляват със секса и спят според потребностите си). Книгата е много добра за хора, които биха желали да променят хранителните си навици или имат здравословни проблеми, които от дълго време не могат да се повлияят от традиционната медицина.
Frieren für die Freiheit.
Tempolimit für die Freiheit.
Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
До коментар [#48] от "uq": До коментар [#53] от "Ashiata Shiemash": Всъщност в ЕС влагането на хормони е забранено. От БАБХ бяха обявили, че през последните 15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз. Докато в миналото у нас, а и на Запад, съвсем легално са се използвали хормони и антибиотици във фуража (антибиотици се изпозлват и сега, но има много повече ограничения). А използването на протеинови растежни хормони при птици даже е най-трудно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно, но това трябва да става всеки ден и на практика е неизпълнимо. Дори и да има нарушения, колко ще са те в сравнение с миналото, когато това е било съвсем легално и защо досега няма установен дори един случай в целия ЕС. А относно антибиотиците - при съвременното птицевъдство се разчита много повече на закрита стерилна среда, отколкото на антибиотици (затова и почти всички случаи със засечени антибиотици са свързани с гъски и патици, защото те се отглеждат на открито). Бързият растеж на бройлерите е свързан със съвременните хибриди, които увеличават масата си изключително бързо при пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения и при контролирана околна среда.
Правилно е да кажете: ако имате достатъчно ВРЕМЕ се пазете от пакетираната храна. По евтино е да готвиш или режеш салати, но изисква време и усилия.
Любовта ще спаси света!!!
Не сравняваме органичните с продуктите от магазина, а пакетираните с тези за готвене. Вместо да си купиш салата тип "Снежанка", да си изцедиш кисело мляко и да си направиш сам. Но да кажем, че в този пример излиза по-скъпо домашно приготвеното. Жените вече не готвят /особено от както им се налага да работят по 8 часа, като мъжете/, повечето гледат нещо набързо да сложат: да вземат изпечено пиле, да запекат някакви наденички, крилца, пържени картофи, кюфтета, замразени пици, баници. За децата е по-лесно да минават с кроасани, вафли, кифли, понички. Коя жена ще се върне в 6 часа след работа, ще отиде да пазарува и като се върне ще извади сокоистисквачката да прави сокове, купува един в кутия от магазина....за по-бързо. Това е положението.
До коментар [#83] от "Pandipool": Това за наблъсканите с антибиотици пилета не е вярно. Всъщност при съвременното птицевъдство се използват най-малко антибиотици, защото бройлерите имат много кратък цикъл на живот и освен това се отглеждат предимно на закрито в сравнително стерилна среда. На другите животни се дават повече антибиотици, защото се контролира по-трудно околната им среда и освен това имат по-дълъг живот.
До коментар [#73] от "stenlyaka": Пълни глупости. Естествено, в медицината и в нутрициологията има всякакви алтернативни алоумни теории, но най-лесно ще разбереш, че твоята е именно такава като сравниш времето за смилане на различните видове меса. Пилешкото е сред най-лесно усвоямите, а свинското отнема най-много часове.
Поредните пенделско-вегански внушения.Колбаси и месо общо 30кг на година.Оставям настрана колко колбасите съдържат месо,но да приемем че са истински.С 30кг месо ще изкарам точно няма и месец.20л бира на година и 2л ракия да ги не споменавам изобщо.Тъпизми.
Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
Майка ми миналото лято почина на 92 г, Само тя пиеше 1 литър ракия на месец, разтворена със мед. Като рекоха докторите че е вредно и и забраниха и се разболя и почина. . Това са някъде 30-35 грама на ден.
От всички домашни бозайници свинята всъщност има най-висока телесна температура, поне до първата година, когато на практика се консумира:
Едър рогат добитък до 2 месеца – 38,5-40,2; до 6 м. – 38,5 – 40,5, над 1 година – 37,5 – 39,5 Овце под една година – 38,5 – 41,0градуса, над 1 година – 38,5 – 40,5 градуса; Коне до 5 години – 37,5 – 38,5, коне над 5 години – 37,5 – 38,0 градуса; Куче – 37,5 – 39,0 градуса; Котка – 38,0 – 39,5 градуса; Заек – 38,5 – 39,5 градуса Свине до 1 година – 39,0 – 40,5 градуса, над 1 година – 38,0 - 40,0 градуса;
До коментар [#92] от "Pandipool": На село нито пилетата са бройлери (още по-малко пък от най-съвременните хибриди), нито ги хранят със специален фураж, нито могат да им осигурят оптималната околна среда. На село пилетата не са тясно специализирани - трябва да не са капризни, отглеждането им да е евтино и хем да имат хубаво месо, хем да снасят хубави яйца.
.....Киселото мляко може да е замръзвало, но беше кисело, сега в стандарта "БДС" %-та на млечно кисели бактерии е толкова занижен, че млякото не е кисело. Целта е да е по-евтино.От време на време подквасвам мляко, първия път реших, че нещо се е вкиснало.
Онова кисело мляко от някога (с известния местен млечнокисел бацил), само няколко часа след покупката му вече киселееше, и имаше малко тръпчив вкус, и без захар не се понасяше. От време навреме и сега се появява подобно, но е с по-мек вкус, и не е толкова ценено. В повечето случаи сегашното кисело мляко е йогурт (подквасено мляко) с много по-мек вкус, малко сметанен. Класическият гръцки йогурт, спечелил голямата слава на йгурта съвсем не е диетичен със своите 10% масленост, но пък е с превъзходен вкус. От няколко години разбрах едно нещо - да ядеш здравословно означава да ядеш два пъти по-малко.
До коментар [#73] от "stenlyaka":Пълни глупости. Естествено, в медицината и в нутрициологията има всякакви алтернативни алоумни теории, но най-лесно ще разбереш, че твоята е именно такава като сравниш времето за смилане на различните видове меса. Пилешкото е сред най-лесно усвоямите, а свинското отнема най-много часове.
До коментар [#96] от "stenlyaka": В книгата се препоръчва ежедневна консумация на риба, пилешко и яйца (както и на цели зърнени продукти, зеленчуци, ядки и семена). Не виждам това как кореспондира с тезата ти, че не трябва да се яде пилешко заради по-високата телесна температура на птиците. И ако вярваш в това, тогава защо твърдиш, че трябва да се набляга точно на свинското, при положение, че прасето е с най-висока температура от домашните бозайници
До коментар [#42] от "hope": До коментар [#94] от "historama":
Онова кисело мляко от някога (с известния местен млечнокисел бацил), само няколко часа след покупката му вече киселееше, и имаше малко тръпчив вкус, и без захар не се понасяше.
Онова кисело мляко се произвеждаше с идеята да се консумира до 3-4 дни. Съответно то нито беше вакуумирано (бурканът просто беше покрит с капачка от алуминиево фолио), нито се произвеждаше в стерилна среда. Просто защото във всеки район имаше по един монополист производител, който нямаше никаква нужда да прави по-траен продукт. Съответно не беше необходимо и закваската да е балансира - по принцип млечнокиселата бактерия проявява склонност да се размножава прогресивно (за сметка стрептококовата бактерия) с напредване на времето и бързо да вкисва млякото, докато от производствена гледна точка най-добрата закваска е тази, която дълго време запазва първоначалните си характеристики, т.е. да се подбере такъв щам, при който млечната бактерия е в достатъчни количества и същевременно задълго се запазва съотношението между двете бактерии, така че млечната да не излиза извън контрол. Технолозите твърдят, че с хубав щам (от тези скъпите на ЕЛ БИ) и с вакуумиране в стерилна среда, киселото мляко без проблем може да запази характеристиките си дори до 40 дни (на пратика обаче често по-голямата трайност се постига по друг начин - като млечните бактерии се правят по-слабо активни - още в закваксата или пък след подквасването на млякото. А който прави кисело мляко в домашни условия, трябва да има предвид, че средата, а често и съдовете не са стерилни и в киселото млякото се развиват и други външни бактерии, които също намаляват трайността му. Иначе традиционното кисело мляко в миналото е било овче и по естествен начин се е постигала по-голяма трайност и по-контролирана киселинност.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
SS
Рейтинг: 2676 ВеселоЕдните ядат свинско , другите - зеле !
Усреднено - свинско със зеле !!!
дерибеев
Рейтинг: 2560 Неутралнои 60% е произведено в лаборатории , а не във ферми
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васPeni Nikol
Рейтинг: 4543 НеутралноНай много пилешко, щото е по евтино и достъпно за голяма част от населението.
okok
Рейтинг: 226 НеутралноМалко тъпа графика. 140 яйца изглеждат 3 пъти повече от 45 кг месо.
DDR
Рейтинг: 2241 НеутралноИнтересни данни. Подозирам, че става въпрос само за закупени продукти и напитки а не обхваща и домашно отгледаните и произведени, защото данните в частта за алкохола хич не ми се връзват (особено пък по селата, където 100 гр ракия на вечер са за загрявка)
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?zegi
Рейтинг: 564 НеутралноДо коментар [#5] от "DDR":
Едва ли. По скоро става въпрос за стохастически изследвания. Анкетират се няколкостотин семейства,/извадка/ които, ако са свястно подбрани , дават вярна картина за цялото население. Подобно на прогнозните резултати при избори.
stenlyaka
Рейтинг: 1720 НеутралноТова за евтиното пилешко е мит !
Колко струва килограм обезкостено пилешко и колко свинско ???
Не гледайте цената на цяло пиле , защото никой не си купува цяло прасе .
Друг е въпроса , че пилешкото месо е бедно и трудно за обработка от организма .Свинското е най полезно ( ако приемем че в България рядко се консумират змии )
stenlyaka
Рейтинг: 1720 Неутрално140 яйца на година са смешно малко , на възрастен човек ежедневно са нужни поне 5 .Т.е , нормалната консумация би трябвало да е около 1800 !
hifi hifi
Рейтинг: 292 Неутралнотая статистика няма нищо общо с истината... 4,4л вино и 1,9 л ракия... абсурд... това е горе-долу за месец в БГ, а в някои села е за 2-3 дни :-)
tai.pan
Рейтинг: 8 НеутралноДори да е само закупеното от магазин ми прави впечатление, че има хора, които предпочитат алкохола пред кашкавала. И после се оплакват от цените и от още 1000 неща :/
tai.pan
Рейтинг: 8 НеутралноБтв сега като гледам графиката - вероятно ако беше не само за хранителни стоки, билетчетата от националната лотария щяха да са големият "победител" :/
DDR
Рейтинг: 2241 НеутралноДо коментар [#6] от "zegi":
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?Учителят ни по географи (мъж учите, екзотика вече в образованието) ни даваше да работиме с едни годишни статистически справочници, където беше много точно разписано всичко —от производство до консумация на глава от населението. Сега не знам дали ги има тези справочници. Може би прибсоца предвид плановата икономика е по лесно било да се изготвят.
BiGman
Рейтинг: 5559 ВеселоА защо не са включили бирата...тя е много хранителна...:)
BiGman
Рейтинг: 5559 ВеселоДо коментар [#13] от "BiGman1":
А, сега видях, че пишело и за бирата...Тъй де...чукча писател, не читател...:)
uq
Рейтинг: 952 НеутралноМного тъпа статия, но благодатно поле за изявяване на стереотипите в коментарите. Пилешко, щото е евтино - ами не, щото е вкусно. За алкохола също е вярно. С яка реклама ни продават огромно количество бълвоч пълен със спирт, който наричат бира. С това се напиваш по-лесно и по-евтино, та и по-безопасно бих казал отколкото с ракия и за това народа жули ЯКО.
nabljuduvach
Рейтинг: 8 Разстроено"Според данните на Евростат за 2014 г. .. 59% от българите на възраст над 15 години не консумират плодиве и зеленчуци ежедневно..." ( фрешплазаточкаком)
lustmord
Рейтинг: 308 Неутрално12 кг сирене за цяла година (по кило на месец) ми се виждат нереално малко.
qwertqwert
Рейтинг: 880 ВеселоВ графата "други" обаче попадат 0.6 л неуточнен алкохол.
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?---------------------------
Ъхъм, то алкохола опира само до бира, вино и ракия.
Коняк, УЙски, дайджестиви и т.н. и т.н. са некви неуточнени подозрителни бъркочи
:) :) :) :)
qwertqwert
Рейтинг: 880 ВеселоОт плодовете най-много се консумират южните - по 14 кг на човек, следвани от ябълките - 11.9 кг, и круши - 0.8 кг.
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?-------------------------------------------------------------
Хахаха, банани мандарини лимони портокали манго папая и т.н. са вкупом в графата "южни", но ябълки, круши , ягоди, малини, боровинки, сливи, грозде и всички други растящи тук вкусотии ще ги броим поотделно.....
:) :) :) :)
qwertqwert
Рейтинг: 880 ВеселоДо коментар [#9] от "ywk50370410":
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?4,4л вино и 1,9 л ракия... абсурд...
-----------------------------------
:) :) :) Нали ? :) :) :)
КАто в оня виц- в нашето семейство вечер бутилка ракия не ни стига?
Е кое е вашето семейство?
Ми аз, жената и децата .....
stenlyaka
Рейтинг: 1720 НеутралноНа мен ми се вижда идиотски много , имайки предвид че се консумират прекалено малко яйца .
Значи идиотите предпочитат някаква подозрителна смес от сухо мляко , палмово масло и Бог знае какви добавки , пред яйцата !!!!!
Хиляда пъти бих избрал яйце от ''назобана'' с химия кокошка , пред псевдо-сирене , създадено от знаен или незнаен измамник !
stenlyaka
Рейтинг: 1720 РазстроеноАпропо , самата снимка от статията обезсмисля всякакви разсъждения по темата .
tsvetko_51
Рейтинг: 1577 НеутралноСъс сигурност бе отразява действителната картина, а само това, което е закупено от магазин с касов апарат - това е валидно за храната, но и за напитките.
Matematiks
Рейтинг: 213 НеутралноДо коментар [#9] от "ywk50370410":
Аз само снощи думнах бутилка и половина вино и то, докато бачках :))))))
pamela
Рейтинг: 1846 НеутралноНародът масово не се храни здравословно защото защото си харчи парите за алкохол и цигари, а се оплаква, че парите не стигали.
Пенсионерите се лишават от храна, но пари за измамници винаги се намират.
hope
Рейтинг: 2487 НеутралноЖалко, че цяла армия от статистици не са си направили труда да сметнат консумацията на ЗАХАР.
Любовта ще спаси света!!!Диабета е социално значимо заболяване, което покосява и огромен брой деца. Лечението е скъпо, а болестта често има фатален край.
В по-богатите страни се водят кампании срещу консумацията на захар, включително миналия месец еврокомисаря по здравеопазване предложи захарта да се облага с допълнителен данък.
Според мен децата и тийнейджърите изяждат поне по кило на седмица. Като се донатъпчат и с производните на бялото брашно ето ти диабет. По детските канали не спира рекламата на захарни изделия.
Политиците са продажни боклуци, но дано поне хората пазят поколението си.
penetrating
Рейтинг: 7987 НеутралноКиселото мляко и алкохолът - поравно :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertДо коментар [#6] от "zegi":
Точно така. Трябва да са домакинства, около 1100, отговарящи на общия профил на страната :)
qwertqwert
Рейтинг: 880 НеутралноДо коментар [#26] от "hope":
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?Така е.
Трите бели отрови не трябва да се рекламират.
Judjuk
Рейтинг: 2412 НеутралноПроблемът не е в асортимента, нито в количеството, а единствено в качеството. Защото вече не знаем какво ядем. При социализма изборът не беше голям. Но млякото си беше мляко, сиренето - сирене, наденицата от месо, а луканката - Смядовска. Сега огромната част от храните са менте. Даже и хляба. Зеленчуци и плодове - също. И водата е менте. Вероятно има и 10-15% качествени храни, но няма как да разбереш кои са. Рекламата се заплаща от търговеца и обслужва само него. За клиента е подвеждаща. Народът ни е много болен и по причина, че постоянно го тровят. Преди държавата налагаше стандарти за да пази здравето на своите граждани. Сега единствено се грижи за печалбите на хрантутниците си.
JudjukGo Go
Рейтинг: 492 ВеселоА тикви??? Евростат беше отчела, че България е произвела 133000 тона тикви през 2016-а. На първо място в цяла Европа. Това прави по 18 оки на калпак. Нещо не се връзва ни с плодовете, ни с разни зеленчуци, червенчуци и тям подобни. Или тиквите не ги ядем, а ги пращаме в парламента!???
73! Go GoЧитател
Рейтинг: 1350 НеутралноДо коментар [#29] от "Judjuk":
Така е. Все пак и днес има качествена храна, но е чувствително по-скъпа от конвенционалната и е въпрос на компромиси изхранването в едно средностатистическо домакинство.
lustmord
Рейтинг: 308 НеутралноДо коментар [#29] от "Judjuk":
Айде по-полека с тия носталгизми - салама Кучешка радост с вестникарска хартия из него, в хляба имаше фасове, винтове и какво ли не. Тия торови заводи дето имахме за износ ли са работили всичките? - зеленчуците бяха пълни с нитрати, селитра и т.н.
Чудно защо ако сега ни тровели пък тогава сме ядяли топ храни продължителността на живота днес е по-висока от когато и да било през соца:
https://en.actualitix.com/chart/bgr/bulgaria-life-expectancy-at-birth.png
Мондиана
Рейтинг: 1248 НеутралноНе видях данни за рибата. Хич ли не ядем??? А пилешкото е най-безвредното от всички меса. Разбира се, ако не е дрогирано. А и ми е най-вкусно. Телешкото е от дърти телета и не се дъвче.
stenlyaka
Рейтинг: 1720 НеутралноКак установихте , че е безвредно ????
В какъв смислъл безвредно ?
Аз казвам , че е трудно-усвояемо , заради по-високата от човешката телесна температура на птиците !
Мондиана
Рейтинг: 1248 НеутралноДо коментар [#34] от "stenlyaka":
Разни проучвания казват, че червеното месо (т.е. свинско и телешко) , особено преработеното, е канцерогенно и е киселинна храна, а трябва да ядем алкална храна. Алкалната храна са предимно зеленчуците и плодовете. Захарта е най-вредна и най-киселинна. Темата е дълга, но има достатъчно инфо в интернет.
Judjuk
Рейтинг: 2412 НеутралноНяма гаранция. Понякога нарочно слагат етикети с висока цена, за да заблудят клиента, че стоката е лукс. Judjuk
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#33] от "Мондиана":
Ми не си прав да ти кажа. Първо ако не е дрогирано, ама е, така че купеното от магазина свинско е по-безвредно от пилешкото, защото е по-малко дрогирано.
Второ, дори и да не е дрогирано пилешкото, пуешкото и рибата поне се смятат за по-добри. А, и маайте маслини мноо са полезни ( сериозно, ни съ и*@вам, не случайно гърците са най-пушештата, най-затлъстялата и най-дълголетната нация в Европа)
Judjuk
Рейтинг: 2412 Неутрално"Чудно защо ако сега ни тровели пък тогава сме ядяли топ храни продължителността на живота днес е по-висока от когато и да било през соца:"
JudjukДо коментар [#32] от "lustmord":
Нека да сме обективни. Имаше стандарти и бяха задължителни. Злоупотреби е имало, има сега и ще има. И тогава си имаше химия, но сега самото отглеждане на храната е химия и технология. И за каква продължителност на живота ми говориш, като тогава бяхме 9 млн, сега сме 6. Не е въпроса до носталгия а до преценка. Като хвърлиш на котката мръвка, която току-що си купил и тя избяга, какво ще си помислиш? По онова време и кучешката радост не правеше така. Кучешка радост беше, а не мъка.
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#38] от "Judjuk":
E много си обективен няма що. Ае ти изобщо живял ли си когато "имаше стандарти и се спазваха" ?
Не че нещо, ама киселото мляко замръзваше в хладилника, та само от мляко беше да знаеш. Лебеца беше клисав на моменти а в хлебозавода мишките бяха колкото кози, в брашновоза влизах с обувките и работния гащеризон да сменям лагери на шнека, а за хамбургския салам не искам да си спомням, че ми се повдига още. Виж овчето сирене си беше далавера.
hope
Рейтинг: 2487 НеутралноНяма смисъл да говорим за управление, което е работело на загуба. Соца фалира няколко пъти, последния се наложи да сдадат властта.
Любовта ще спаси света!!!Факт е обаче, че храните бяха по-качествени. Нямаше гмо пшеница и царевица, зеленчуците бяха заланчуци.
ДЗВЕР
Рейтинг: 572 Неутрално... хм, пилешко и безвредно в едно изречение - аПсурд. А да наричаме говеждото "телешко" е още една грешка. опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
hope
Рейтинг: 2487 НеутралноДо коментар [#39] от "uq":
Любовта ще спаси света!!!Киселото мляко може да е замръзвало, но беше кисело, сега в стандарта "БДС" %-та на млечно кисели бактерии е толкова занижен, че млякото не е кисело. Целта е да е по-евтино.
От време на време подквасвам мляко, първия път реших, че нещо се е вкиснало.
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 ВеселоДо коментар [#7] от "stenlyaka":
Ха ха, това че свинскто е най-полезното месо някаква нова и модерна теория, за която не сме чували все още, ли е?
lustmord
Рейтинг: 308 НеутралноАми бяхме 9 милиона понеже не ни даваха паспорти и по границата стреляха на месо не по имигранти а по емигранти.
stenlyaka
Рейтинг: 1720 НеутралноУважаем , Мондиана !
Бих Ви посъветвал да четете сериозна литература , а не ''разни проучвания ''
Ян Квашневски , Монастирски , Арнолд Ерат , Мари Ениг , Хироми Шиния ........
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 ВеселоДо коментар [#29] от "Judjuk":
В крайна сметка всеки има глава на раменете си и може да се поинтересува кои продукти са добрите и да купува тях. Това че има много некачествени неща не е проблем за хората, които имат що годе нормална хранителна култура.
bvu13521181
Рейтинг: 213 НеутралноДо коментар [#12] от "DDR":
Има ги справочниците, но вече рядко се ползват. НСИ имат приличен сайт, на който публикуват доста статистики вкл. подобни на настоящата
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#43] от "Ashiata Shiemash":
Ми не е нова, явно не си в час с теориите. Пилешкото е пълно с хормони и антибиотици, а схващанията, че яденето на животински мазнини всъщност не е вредно е поне оъ 4-5 год. Всеки диетолог или фитнес инструктор ще ти каже, че за месо, купено от магазина свинското е най-препоръчително.
А за Вуте да не споменаваме. Казали са шопите "Ти ми дай печено прасенце и бъчвичка вино, ма ме чекай да умрем"
ДЗВЕР
Рейтинг: 572 ВеселоДо коментар [#39] от "uq":
опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...... аха, сега е различно... лагерЕ сА сменят със силата на мисълта.
bvu13521181
Рейтинг: 213 НеутралноДо коментар [#41] от "ДЗВЕР":
Има си и говеждо и телешко. Има вече няколко стада в България, които са от породи крави само за месо (телета). Младо телешко го има в големите вериги. Телетата се колят до 100 кг. и се гледат 9-10 мес.
Сметнато е, че няма смисъл да ги гледаш по дълго, защото приръста на тегло не компенсира разходите и загубата от спад в цената
Е... малко е по-скъпичко. Ял съм чеверме от младо теле - страхотна вкуснотия. Имаше го в едно заведение на к-г Арапя и в София в един ресторант в района на "Солни пазар"
hope
Рейтинг: 2487 НеутралноА децата? Любовта ще спаси света!!!
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#49] от "ДЗВЕР":
Ами не, не е различно, същото е. И тогава беше същото
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#48] от "uq":
Това, че пилешкото е пълно с хормони и антибиотици е съвсем друг въпрос, което обаче не знам как прави свинското най-полезното месо. Аз месо не консумирам от много години и не се вълнувам толкова нито от цената му нито от това какво има в месото, но знам че дори консервативните доктори препоръчват свинското да е първото нещо което да се намали когато има здравословен проблем.
Не знам какво говорят родните фитнес инструктури, но досега не съм видял във фитнес хранителните режими някъде да фигурира свинско. Пилешко, пуешко и т.н. са неизменна част от препоръчителните храни за трениращи.
Думите на Вуте бих ги взел под внимание само ако Вуте е идеала за здравословен живот, но той е далеч от този идеал :).
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#46] от "Ashiata Shiemash":
Да ти кажа, ако си мислите, че сте много умни и с глава на раменете си купувате качествено, само дето е 10 пъти по-скъпо, много се лъжете. Просто сте балъци и ви пробутват същия боклук с друг етикет за 10 пъти повече пари
qwertqwert
Рейтинг: 880 НеутралноДо коментар [#29] от "Judjuk":
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?При социализма изборът не беше голям. Но млякото си беше мляко, сиренето - сирене, наденицата от месо, а луканката - Смядовска.
--------------------------
Дрън дрън пенционерски спомени.
Млякото беше рядка суроватка, кренвиршите и шоколада със соя.
Това директно по стандарт, щото като успееха камундерите да откраднат някаква технология да спестят някой лев, директно я вкарваха в стандарта.
За сиренето и луканката не бяха измислили все още как да ги префасонират, та затова ставаха.
Е, луканка на простолюдието имаше за ЧНГ, да замезват докато слушат словото на бае Тошо.
Та толкоз за милия ти социализъм.... МЕРСИ...
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#51] от "hope":
Какво децата? Имат си родители, които да решават с какво да се хранят децата им. Обикновено каквато е хранителната кулутура на родителите такъв е хранителния режим на децата.
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#53] от "Ashiata Shiemash":
А защо си мсилиш, че консерВИРАНИТЕ доктори знаят какво говорят? Нищо не разбират. Те апендицит от херния не могат да различат, ти за хранене ми говориш. А ти ако си мислиш също, че е много полезно да не ядеш месо и да наблегаш на въглехидрати, също много се лъжеш. Изобщо имаш ли някакъв друг аргумент защо е толкова вредно свинското, освен препоръките на консервативните доктори?
qwertqwert
Рейтинг: 880 НеутралноДо коментар [#46] от "Ashiata Shiemash":
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?В крайна сметка всеки има глава на раменете си и може да се поинтересува кои продукти са добрите и да купува тях.
---------------------
+
То всеки има глава на раменете си, но какво има вътре е съвсем отделен въпрос.......
Иначе в София поне станаха много популярни малки магазинчета, в които се продават добри продукти.
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#54] от "uq":
Така като гледам, нищо не си разбрал от написаното от мен. Къде съм написал, че трябва да се купува задължително по-скъпия продукт? Спекулацията с "био" продукта на тройна цена, както и нещото наречен зелен капитализъм е един от многото абсурди на съвременния живот.
ДЗВЕР
Рейтинг: 572 НеутралноДо коментар [#52] от "uq":
опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...... да прочетат нЕкои, що е то Л-цистеин и ролята му У брашното... Да понаучат кЪ за 60 дни от яйце, става пиле кило и пол'вина. За 90 дни прасето става 100 кила, а пуйките...
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#59] от "Ashiata Shiemash":
OK kak разбираш кои са хубавите продукти? Интересно ми стана, явно нямам глава на раменете. Къде е тая обективна информация? Когато ти кажат, че продуктите на две фирми са опасни ама не ти казват кои са ?
stenlyaka
Рейтинг: 1720 НеутралноСвиснкото е полезно , защото ДНК-то на прасето е близо до човешкото .Т.е , лесно се усвоява
kamenpavlov
Рейтинг: 470 Неутралнотолкова малко ракия? Статистиците, вие българи ли сте? Къде сте видели да се пие толкова малко? Само у баща ми има 140 литра ракия.
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#61] от "uq":
Хранителната тема е безкрайна и едва ли може в няколко форумни изречения да се каже нещо смислено. Трудно в супермаркета можеш да намериш нещо което да е сто процента полезно, няма и смисъл да търсиш, но има неща които просто можеш да откажеш да купуваш. Аз както писах месо не консумирам, така че не ме вълнува какво има в месото и месните продукти, ако човек се откаже и от пакетираните джънк фуудс, също би си спестил доста време в четене на малките букви за да види има ли нещо вредно в тях, обикновено има. Ако се заложи на предимно плодове, зеленчуци, варива, зърнени и т.н. не много преработени продукти няма много какво да се сбърка. При избора на млечни и яйца също не са много нещата, които да се гледат. Дали тези храни ще са сто процента чисти, почти невъзможно, както казах в днешно време всичко бива обработвано с неща, които не са толкова полезни, но това според мен е ОК, стига да се избягват най-вредните продукти. При желание всеки може да се поинтересува и ако има волята (което е най-големия проблем), да се откаже от купуването на определени неща, това изисква някаква промяна дори в начина на живот, спираш да купуваш голяма част от нещата които преди си купувал, навън вместо шоколад или чипс, ще си купиш банан и кисело мляко или просто ще пропуснеш шоколада или вафлата, които обикновено са за задоволяване на сетивата а не толкова хранителна нужда, но всичко опира до воля. В крайна сметка всеки е в правото си да се храни както си иска, но ако има човек желание да яде по-полезни неща наличието на вредни неща не може да е оправдание, има и относително полезни в магазините а и всяко нещо е с етикет и можеш да видиш какво има, колкото и да е странно етикетите си казват и за вредното съдържание в продуктите, производителите знаят, че така или иначе почти никой не чете тези етикети.
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#62] от "stenlyaka":
Странна логика, по нея човешкото е най-полезното месо.
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#64] от "Ashiata Shiemash":
аха, разбрах, Значи просто да се откажем от това, което не е полезно и да минем на водица. Съгласен, ама не засища много. Плодове и зеленчуци казваш - полезна работа нито нитрати нито ГМО нито нищо. Млечни продукти - сиренце с палмово масло, млекце от сухо мляко и нишесте, преработено UHT някак с трайност 9 месеца,ама къде да сбъркаш, моля ви се, много е полезно. А липсата на всичко, което организма си набавя от месото то не е важно разбира се. О да, има и заместители - ГМО соя най-вече ЕКСТРА! И кока кола зеро с аспартам да не забравите, щото захарта е много вредна.
Ма нема лошо де, вервайте си
tribiri
Рейтинг: 880 ВеселоОт графиката излиза, че ядем ейца и леп!
Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#66] от "uq":
Виждам че пак нищо не си разбрал. Прочети отново това което съм написал, и малко по-бавно, че да може да вникнеш в написаното. Ако искаш да мрънкаш постоянно, то вечно ще си си едно мрънкало, което само се оплаква и тогава няма кой да ти помогне. Никъде не съм писал да се минава на "водица", нито съм твърдял, че продуктите в магазина са сто процента чисти, даже го написах няколко пъти. Не е целта да търсиш 100 процента чиста храна, защото няма да я намериш, дори бабите на село ако не сложат тор, картофите им ще са с размера на череши. Каква липса на всичко което давало месото? От 20 години не съм консумирал никакво месо, нито риба нито какъвто и да било продукт от месо и нямам никакви здравословни проблеми. За ГМО продуктите все още не става напълно ясно защо тези продукти са вредни и никой не може да обясни всъщност защо е тази истерия около ГМО продукта и какво е вредното в един такъв продукт, просто има истерия, но това е съвсем друга тема която нямам желание да дискутирам с теб. И за млякото и млечните продукти ти писах, че не са много нещата които трябва да се гледат, не че няма какво да се гледа, както и за джънк фууда. Но виждам, че ти си от тези дето просто обичат постоянно да мрънкат а на такива постоянно мрънкащи аз нама какво да им кажа, те винаги ще са мрънкащи и винаги ще са жертва на обстоятелтвата и не могат и за момент дори да допуснат, че има и някакъв личен избор който могат да направят за да променят нещо, по-лесно им е да мрънкат.
tribiri
Рейтинг: 880 ВеселоДо коментар [#64] от "Ashiata Shiemash":
Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!Не бих се вслушал в съвети за хранене на човек, който съставя изречения от 9 реда! Забелязал съм, че обърканите мисловни процеси са доста характерни за веганите.
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#69] от "tribiri":
Не съм давал съвети. Не съм веган. И не се вълнувам от глупавото ти стереотипизирано мнение.
blondofil
Рейтинг: 1825 НеутралноЕто и графиката какво ядат българите .|.
BiGman
Рейтинг: 5559 ВеселоДо коментар [#24] от "Matematiks":
Шофьор на ТИР ли си?...
stenlyaka
Рейтинг: 1720 НеутралноНе е моя логика , както писах и преди - има достатъчно литература по темата .
Месата от студенокръвни са лесно усвоями , т.е ако не обичаме свинско и очевидно не ядем човешко , най добре е да хапваме змийско месо
uq
Рейтинг: 952 НеутралноДо коментар [#68] от "Ashiata Shiemash":
Абе замислял ли си се, че като все не те разбират, може би причината е, че говориш глупости. Сега.. имаш си някакви убеждения колко си здравословен, ми нема драма, вервай си както ти казах няколко пъти, ама не се опитвай да поучаваш останалите какво да ядат и как да живеят, щото прости не си прав. Аз твърдя пък, че стига да не ядеш наистина пълни боклуци, поркай си и не се коркай, това е най-полезно. Важно е само да е умерено.
Ай със здраве, че ше ти увехнат нитратните марулки, които са по-полезни от свинския джолан с бира. ( на хората с джолана и бирата - наздраве)
Billy Pilgrim
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#74] от "uq":
Много си зле, първо инициираш темата като твърдиш, че не можело не знам си какво и всичко било вредно, после нещо пак ти е криво. И единствения който не разбира си ти, не се причислявай към някаква група. Яж джолана и пий бирата и продължавай да се оплакваш, че нещата в магазина са много зле и няма какво да се яде. Не съм искал да ти налагам нищо, но какво да те правя като толкова вдяваш, както ти писах вече, който си е мрънкало, той винаги ще си е мрънкало и все другите за нещо ще са му виновни било то щото ядат или не ядат нещо или пък за нещо друго.
DDR
Рейтинг: 2241 НеутралноДо коментар [#74] от "uq":
Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?" Аз твърдя пък, че стига да не ядеш наистина пълни боклуци, поркай си и не се коркай, това е най-полезно. Важно е само да е умерено."
Има една много полезна и интересна книга (според мене) —”Дао на пречистването”. Та там между другото се правят анализи на здравословното състояние на известни американци (телевизионни водещи, фитнес инструктори и други местни величия) и начинат им на живот (част от тях са вече покойници).Оказва се, че тези, които са със здрави нерви (обще взето непукисти) и водят умерен начин на живот без лишения или преиграване, доживяват до прилична възраст и в добро здраве (умерено се хранят, пият умерено, пушат умерено, не прекаляват със секса и спят според потребностите си).
Книгата е много добра за хора, които биха желали да променят хранителните си навици или имат здравословни проблеми, които от дълго време не могат да се повлияят от традиционната медицина.
Таралеж
Рейтинг: 2436 ВеселоАко имате финансови възможности се пазете от всяка пакетирана храна.
kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#48] от "uq":
До коментар [#53] от "Ashiata Shiemash":
Всъщност в ЕС влагането на хормони е забранено. От БАБХ бяха обявили, че през последните 15 години няма нито един случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз. Докато в миналото у нас, а и на Запад, съвсем легално са се използвали хормони и антибиотици във фуража (антибиотици се изпозлват и сега, но има много повече ограничения). А използването на протеинови растежни хормони при птици даже е най-трудно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно, но това трябва да става всеки ден и на практика е неизпълнимо. Дори и да има нарушения, колко ще са те в сравнение с миналото, когато това е било съвсем легално и защо досега няма установен дори един случай в целия ЕС. А относно антибиотиците - при съвременното птицевъдство се разчита много повече на закрита стерилна среда, отколкото на антибиотици (затова и почти всички случаи със засечени антибиотици са свързани с гъски и патици, защото те се отглеждат на открито). Бързият растеж на бройлерите е свързан със съвременните хибриди, които увеличават масата си изключително бързо при пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения и при контролирана околна среда.
hope
Рейтинг: 2487 НеутралноПравилно е да кажете: ако имате достатъчно ВРЕМЕ се пазете от пакетираната храна. По евтино е да готвиш или режеш салати, но изисква време и усилия. Любовта ще спаси света!!!
Таралеж
Рейтинг: 2436 ВеселоДо коментар [#79] от "hope":
Правилно, време и желание трябва. Но Обикновенно органичните продукти са 2,3 пъти по-скъпи.
Whoops
Рейтинг: 648 Весело:))))))))
hope
Рейтинг: 2487 НеутралноНе сравняваме органичните с продуктите от магазина, а пакетираните с тези за готвене.
Вместо да си купиш салата тип "Снежанка", да си изцедиш кисело мляко и да си направиш сам. Но да кажем, че в този пример излиза по-скъпо домашно приготвеното.
Жените вече не готвят /особено от както им се налага да работят по 8 часа, като мъжете/, повечето гледат нещо набързо да сложат: да вземат изпечено пиле, да запекат някакви наденички, крилца, пържени картофи, кюфтета, замразени пици, баници. За децата е по-лесно да минават с кроасани, вафли, кифли, понички. Коя жена ще се върне в 6 часа след работа, ще отиде да пазарува и като се върне ще извади сокоистисквачката да прави сокове, купува един в кутия от магазина....за по-бързо.
Това е положението.
Любовта ще спаси света!!!
Pandipool
Рейтинг: 490 НеутралноДо коментар [#7] от "stenlyaka":
а пуешко, патешко, телешко?
За първи път чувам, че свинското е най-полезно! Със сигурност е по-полезно от наблъскани с антибиотици пилета, но..
Petia Nikolova
Рейтинг: 747 ВеселоСпоред графиката ядем хляб и зъби най-много,и кудкудечим.
Сахаров
Рейтинг: 548 НеутралноЗеленчук "чушка" няма!
I shave with Occam's razorkumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#83] от "Pandipool":
Това за наблъсканите с антибиотици пилета не е вярно. Всъщност при съвременното птицевъдство се използват най-малко антибиотици, защото бройлерите имат много кратък цикъл на живот и освен това се отглеждат предимно на закрито в сравнително стерилна среда. На другите животни се дават повече антибиотици, защото се контролира по-трудно околната им среда и освен това имат по-дълъг живот.
kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#73] от "stenlyaka":
Пълни глупости. Естествено, в медицината и в нутрициологията има всякакви алтернативни алоумни теории, но най-лесно ще разбереш, че твоята е именно такава като сравниш времето за смилане на различните видове меса. Пилешкото е сред най-лесно усвоямите, а свинското отнема най-много часове.
tqh42306221
Рейтинг: 338 НеутралноПоредните пенделско-вегански внушения.Колбаси и месо общо 30кг на година.Оставям настрана колко колбасите съдържат месо,но да приемем че са истински.С 30кг месо ще изкарам точно няма и месец.20л бира на година и 2л ракия да ги не споменавам изобщо.Тъпизми.
Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!rorikabc
Рейтинг: 470 НеутралноМайка ми миналото лято почина на 92 г,
Само тя пиеше 1 литър ракия на месец, разтворена със мед. Като рекоха докторите че е вредно и и забраниха и се разболя и почина. . Това са някъде 30-35 грама на ден.
Nelumbo
Рейтинг: 751 ВеселоВярно, чушката е плод, както и доматът и краставицата.
kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#73] от "stenlyaka":
От всички домашни бозайници свинята всъщност има най-висока телесна температура, поне до първата година, когато на практика се консумира:
Едър рогат добитък до 2 месеца – 38,5-40,2; до 6 м. – 38,5 – 40,5, над 1 година – 37,5 – 39,5
Овце под една година – 38,5 – 41,0градуса, над 1 година – 38,5 – 40,5 градуса;
Коне до 5 години – 37,5 – 38,5, коне над 5 години – 37,5 – 38,0 градуса;
Куче – 37,5 – 39,0 градуса;
Котка – 38,0 – 39,5 градуса;
Заек – 38,5 – 39,5 градуса
Свине до 1 година – 39,0 – 40,5 градуса, над 1 година – 38,0 - 40,0 градуса;
Pandipool
Рейтинг: 490 НеутралноДо коментар [#86] от "kumcho___valcho":
Но пилетата растат доста по-бързо от колкото на село :)
За 3-4 седмици и е пораснало достатъчно, че да го пускат по поточната линия..
kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#92] от "Pandipool":
На село нито пилетата са бройлери (още по-малко пък от най-съвременните хибриди), нито ги хранят със специален фураж, нито могат да им осигурят оптималната околна среда. На село пилетата не са тясно специализирани - трябва да не са капризни, отглеждането им да е евтино и хем да имат хубаво месо, хем да снасят хубави яйца.
historama
Рейтинг: 624 НеутралноОнова кисело мляко от някога (с известния местен млечнокисел бацил), само няколко часа след покупката му вече киселееше, и имаше малко тръпчив вкус, и без захар не се понасяше. От време навреме и сега се появява подобно, но е с по-мек вкус, и не е толкова ценено.
В повечето случаи сегашното кисело мляко е йогурт (подквасено мляко) с много по-мек вкус, малко сметанен. Класическият гръцки йогурт, спечелил голямата слава на йгурта съвсем не е диетичен със своите 10% масленост, но пък е с превъзходен вкус.
От няколко години разбрах едно нещо - да ядеш здравословно означава да ядеш два пъти по-малко.
historama
Рейтинг: 624 НеутралноМаргаринът е много вреден, но благодарение на него нашите прабаби и прадядовци са оживели през гладните години на ВСВ.
stenlyaka
Рейтинг: 1720 Неутралноhttps://www.amazon.com/Enzyme-Factor-Hiromi-Shinya-MD/dp/0982290039
Ако мислте , че сте по-подготвен от този доктор , не четете тази книга .
султана глаушева
Рейтинг: 316 НеутралноКаква е мерната единица по абсцисата? Килограм? 140 кг яйца ли ядат българите? Всички да са закудкудякали.
Мърфи е оптимист!kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#97] от "султана глаушева":
Не, за яйцата е бройка. Вижда се като се позиционираш над съответната лента
kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#96] от "stenlyaka":
В книгата се препоръчва ежедневна консумация на риба, пилешко и яйца (както и на цели зърнени продукти, зеленчуци, ядки и семена).
Не виждам това как кореспондира с тезата ти, че не трябва да се яде пилешко заради по-високата телесна температура на птиците. И ако вярваш в това, тогава защо твърдиш, че трябва да се набляга точно на свинското, при положение, че прасето е с най-висока температура от домашните бозайници
kumcho___valcho
Рейтинг: 475 НеутралноДо коментар [#42] от "hope":
До коментар [#94] от "historama":
Онова кисело мляко се произвеждаше с идеята да се консумира до 3-4 дни. Съответно то нито беше вакуумирано (бурканът просто беше покрит с капачка от алуминиево фолио), нито се произвеждаше в стерилна среда. Просто защото във всеки район имаше по един монополист производител, който нямаше никаква нужда да прави по-траен продукт. Съответно не беше необходимо и закваската да е балансира - по принцип млечнокиселата бактерия проявява склонност да се размножава прогресивно (за сметка стрептококовата бактерия) с напредване на времето и бързо да вкисва млякото, докато от производствена гледна точка най-добрата закваска е тази, която дълго време запазва първоначалните си характеристики, т.е. да се подбере такъв щам, при който млечната бактерия е в достатъчни количества и същевременно задълго се запазва съотношението между двете бактерии, така че млечната да не излиза извън контрол. Технолозите твърдят, че с хубав щам (от тези скъпите на ЕЛ БИ) и с вакуумиране в стерилна среда, киселото мляко без проблем може да запази характеристиките си дори до 40 дни (на пратика обаче често по-голямата трайност се постига по друг начин - като млечните бактерии се правят по-слабо активни - още в закваксата или пък след подквасването на млякото. А който прави кисело мляко в домашни условия, трябва да има предвид, че средата, а често и съдовете не са стерилни и в киселото млякото се развиват и други външни бактерии, които също намаляват трайността му.
Иначе традиционното кисело мляко в миналото е било овче и по естествен начин се е постигала по-голяма трайност и по-контролирана киселинност.