Забравете захарта, маслото, сметаната - или План Б за десертите

Забравете захарта, маслото, сметаната - или План Б за десертите

© Личен архив



Може би помните стария виц, в който човек от малко селце отишъл за пръв път в зоологическата градина и после на съседите си обяснил какво е жираф така: Нали знаете как изглежда конят? Е, няма нищо общо!


Донякъде така звучи и новата вълна в сладкарството, която се задава. Или поне през погледа на сладкаря Павел Павлов, който от около 10 години работи в Норвегия. В края на март той ще приготви десерта за гостите на гала вечерята на "Бакхус", на която ще бъдат обявени наградените в "Конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino". Преди това ще води и лекция за здравословни десерти.


Работата му в Норвегия далеч не е причината да се запали по здравословните десерти, които се очертава да са новото поколение от последното ястие за вечеря.


Забравете захарта и сметаната




По случващото се в България може и да не си личи, но в глобален мащаб настъпва голямо преобразуване в сладкарството, казва Павел Павлов. Една от движещите сили на тази промяна е сладкарят Жорди Бордас от Барселона, който е и носител на няколко титли в бранша. Той създава и концепцията за План Б в сладкарството.


Според него от рецептите се изхвърлят сметаната, захарта, желатинът, маслото, жълтъците. Освен това се преминава на по-малки грамажи. Не както сме свикнали на огромни парчета торти, обяснява Павлов.


И ако смятате, че това е по-скоро бутиков уклон на някои сладкари, програмата на Бордас за обучение на професионалисти в този нов за гастрономията подход, вече е заета почти до края на 2019 г.


Ние решаваме какво ще предложим на клиентите си. Хората поглъщат много мазнини и други неща, които не би трябвало да приемат, казва Павлов. Допълва, че това може да се избегне и в сладкарството и то не само в най-високия му сегмент. Обяснява, че вече са масово достъпни заместители на захарта, както и на традиционните брашна и мазнини.


План Б при тортите


Майсторите в кухнята започват да заместват бялата захар с инулин - по същество това са фибри, които се съдържат в различни растения, които подпомагат храносмилането. Тоест тази сладост преминава през организма, а не се усвоява по начина, по който става това със захарта.


Така новият план представлява преход от стремежа към по-здравословни десерти, който вече е факт, към напълно нова концепция. В нея няма място за животинските продукти - маслото се заменя със зехтин, намират се алтернативи и за жълтъците и т. н.


Според Павлов тази трансформация не влошава вкуса на крайния продукт, ако авторът й е достатъчно добър и изобретателен. А барселонският сладкар показва на професионалистите как със заместители на традиционните продукти може да се постигне по-добър десерт - разграждаш рецептата на съставки и търсиш адекватен заместител на всяка от тях.


Кога е бъдещето


Този нов план в сладкарството едва ли може да се очаква да се наложи масово в близко бъдеще. Просто защото за него е нужна критична маса от потребители, които наистина да консумират алтернативите на захарта, сметаната и жълтъците. Трябва да има достатъчно голяма ниша за тези сладкиши, казва Павел Павлов. И допълва, че това зависи и от скоростта, с която хората биха превключили на План Б.


Неговата оценка е, че все пак една съставка никога няма да напусне кухнята на сладкарите - шоколадът. "Това няма как да се случи, да не забравяме, че в шоколада с над 74% какао няма добавена захар. А освен това той е супер храна номер едно", казва Павел.


Павел Павлов е израснал в Банкя, завършва Техникума по обществено хранене и след няколко стажа в САЩ и в Европа се установява в Норвегия с цялото си семейство, което в миналото е имало собствен ресторант в България. В момента Павел работи по своя концепция за сладкарници, в които иска да предлага ръчно изработени десерти.

Коментари (57)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1411 Неутрално

    Само от четенето на заместителите започвам да се чувствам като робот.

    Не е ли по-добре да се яде по-умерено, но както дал Господ.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7431 Весело

    До коментар [#1] от "Алф":

    +++++++
    Абсолютно !
    Мен това за без захар - ми звучи като антимъжки сексизъм, а па да се заменя с инсулин ми замирисва хептен на болница и на гробища....
    Искат да убият кефа ни тия от 50-те нови пола....:)

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2042 Неутрално

    Яжте и пийте умерено това, което ви изисква тялото. То знае най—добре от какво има нужда. Всеки е имал периоди, когато му се е яло месо като на вълк, после пък не го е поглеждал, пиел е чай с много захар, после пък без захар, ядяло му се е това или онова, после пък дълго не се е и сещал за тези неща. Няма универсални диети и рецепти. Тялото знае най—добре, дори когато човек се тъпче неистово с храна, тялото по този начин ни показва, че има някакъв проблем (обикновенно психически) и трябва да го решаваме.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  4. 4 Профил на antons73
    antons73
    Рейтинг: 285 Неутрално

    Тенденцията продължава и със заместване на сладкарите-заместители... Никой никого не кара да яде на поразия - ако консумираш умерено, с какво са ти вредни захарта, жълтъците и т.н. Май по-вредни ще се окажат хората, които не виждат това...

  5. 5 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1795 Неутрално

    Не знам с какво ще заместят жълтъка , а и на този етап ме е страх да попитам.... Проблемът не е в заместване на съставките, а че съвременния човек в развитите общества има прекалено положителен баланс на калориите , които приема. Ако приемаш 3000 Кcal , а изразходваш 1500 явно какво следва. Най-смешно ми е , когато пациенти ми казват 'Ама, аз нищо не ям, а пълнея' . Предпочитам пациенти кото не се самозаблуждават и които казват -'какво да направя -ям си и ми се яде и не мога да се огранича'. Те поне съзнават факта ,че приемат повече калории отколкото изразходват.
    А ако ще махаме сметаната, маслото, жълтъка в десертите , то стигаме до старото просто правило -яжте си сурови плодове -ябълка, банан, порткокал и т.н и туй то.

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  6. 6 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7431 Любопитно

    До коментар [#3] от "DDR":

    Точно така - ама да знаеш, че по принцип , ако ти се е яло месо като на вълк, това е от тестостерона - главния мъжки полов хормон и затова мъж без месо не може - а тези гореизброените - захарта, маслото, сметаната са пък за оная мъжката работа също много ценни ! :)

    karabastun1@abv.bg
  7. 7 Профил на Воден дух
    Воден дух
    Рейтинг: 467 Неутрално

    Като диабетик от няколко години открих вкусна и полезна алтернатива на боклуците от сладкарската индустрия - веганските десерти. Без брашно, захар и прочие - само от плодове, натурални растителни масла, ядки, тахани и какао и производните му продукти. На- адашът да се запознае с опита на хората, правещи подобни десерти!

  8. 8 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8668 Неутрално

    Искат да ни отнемат и малкото удоволствия.

  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2624 Неутрално

    Понеже холестеролът ми е леко висок,личният ми лекар каза само да не прекалявам с консумацията на кашкавал и майонеза. Други лекари щяха да ме уплашат с мрачни прогнози и да ме натъпчат с лекарства.


    До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

    Тия които ядат повече,отколкото могат да усвоят,не го правят нарочно. А бе сложно е...

  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3019 Неутрално

    Само от четенето на заместителите започвам да се чувствам като робот.Не е ли по-добре да се яде по-умерено, но както дал Господ.
    —цитат от коментар 1 на Алф

    Майстор сладкар без захарта, маслото и сметаната е като доктор гинеколог без биологичните дамски органи предмет на медицинската му специалност, който вярва ,че джендър-идеологията ще спаси бранша !


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 2042 Неутрално

    До коментар [#7] от "Воден дух":

    От време на време посещавам един виетнамски ресторант, който е специализиран за веганска храна. Поразително е, какви вкуснотии са способни да приготвят виетнамците само от плодове и зеленчуци —невероятен вкус, десертите са също страхотни. Порциите са на грамаж—минаваш през нещо като шведска маса и си пълниш чинията или паницата. Накрая се мери и се плаща. Човек се засища и му е леко и приятно. Цените са доста по—високи в сравнение с класически ресторант от пидобен клас.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор,
  12. 12 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 693 Неутрално

    Поредните модерни фантасмагории - да го питам аз как ще направи крем брюле без захар, яйца и сметана..... :)

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  13. 13 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1411 Неутрално

    Не знам с какво ще заместят жълтъка , а и на този етап ме е страх да попитам....
    хахаха
    разсмях се .....

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  14. 14 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2455 Неутрално

    Много съм провокиран като Таня Димитрова и аз да напиша надълго и нашироко. Тоя план Б да не излезе поредният неуспешен план ла ла за отслабване и диети. За захарта и мазнините отдавна се говори кви са отрови и бич на тялото. Да ви каже дядо ви какво яде, примерно днес: на закуска две парчета домашна баница с чаша мляко и две захаринчета, на обед, порция телешко варено и 100гр. за мезе, топъл сандвич със свинска пъстърма и лук, две чаши червено и парче щрудел. Жена ми прави хубави домашни сладкиши, горе долу седмично, от НГ насам прави тарт, понички с крем, толумбички, рулца с бадемов марципан и щрудели с плодове. Кое му е вредното...

  15. 15 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 861 Неутрално

    До коментар [#9] от "deaf":

    Най вероятно имате някакво възпаление , затова Ви е повишен ( според безумните ни стандарти )холестерола , а личният Ви лекар е забравили какво е учил по биохимия .

  16. 16 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 861 Весело

    В нея няма място за животинските продукти - маслото се заменя със зехтин, намират се алтернативи и за жълтъците и т. н.
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Направо изкарвайте стадото на паша , ама предидливо ги прекарайте през постерминала преди да излязат на ливадата !!!

  17. 17 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 935 Неутрално

    До коментар [#2] от "karabastun":

    а па да се заменя с инсулин ми замирисва хептен на болница и на гробища....Искат да убият кефа ни тия от 50-те нови пола....:)
    —цитат от коментар 2 на karabastun

    Инулин, не инсулин (как въобще ти е хрумнало). Инулинът са естествени сладникави разтворими фибри, полезни за храносмилателната система. Повечко инулин има например в червеното цвекло (затова сладни леко). За търговски цели инулинът се извлича най-често от корените на цикорията и земната ябълка.

  18. 18 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3637 Неутрално

    Хипертонията, диабетът, онкологичните заболявания ще ни принудят да си променим хранителните навици. Колкото повече забогатяваме, толкова по-бързо ще се случи. Без никой да ни съветва, все по-често се насочваме към студено пресованите растителни масла (зехтин, шарлан), към кравето масло вместо бюджетния маргарин, към рибата вместо към месото. Скоро ще бъде забравена и домашната ракия, нейните най-верни последователи наближават пенсионна възраст, а и те самите с удоволствие си купуват уиски на промоция, или висококачествените винени ракии поне за празниците.

    А най-удачно ще е да си намалим порциите!

  19. 19 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 983 Неутрално

    Аз в момента съм в разцвета си, така да се каже, по 2 парчета торта на ден и редовен 5 пъти седмично във фитнеса и нямам проблеми. Не ви трябват заместители, а движение, всеки ден ходя над 6км пеша (само до работа и обратно са ми толкова), излезте от тия "консерви" в които сте се наврели и киснете по 5 часа в задръствания, половината може да ходите спокойно и пеша на работа или където отивате.

  20. 20 Профил на Mitko Mitev
    Mitko Mitev
    Рейтинг: 11 Неутрално

    До коментар [#18] от "historama":

    С всичко съм съгласен, без две.
    Без месо няма как да стане, а това за рибата съвсем. Сега на пазара има само отровен пангасиус, токсична норвежка сьомга и радиоактивна фукушимка. Ако целта е бързо умиране - ще минем на риба.
    А пък домашната ракия и вино - от това по хубаво няма. Но това не се разбира от панелно отгледани чеда дишащи смог и знаят че доматите растат в касетки. :)))
    Колкото бягаме далеч от движението "Направи си сам" и залагаме на вноса и Кауфланд, толкова по зле ще става.
    А най лошото е , че България - била една от най развитите селскостопански страни, сега яде китайски боб, полски картофи и ябълки, македонски домати и ирландски луди крави.

  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10305 Неутрално

    Сещам се за една хубава кръчма във Варна Параклиса. Там предлагаха торти от боб и моркови по стара българска рецепта и бяха много вкусни (със захар може би)...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на Mitko Mitev
    Mitko Mitev
    Рейтинг: 11 Неутрално

    До коментар [#19] от "chepokalipsis":

    И това е истина. Обездвижването е втория и равен по значение фактор, наред с лошата храна като бичове по човешкото здраве и дълголетие. Дори бих казал - фактор номер едно.

  23. 23 Профил на tatyanad
    tatyanad
    Рейтинг: 592 Неутрално

    До коментар [#2] от "karabastun":

    инулин, не инСулин:)

  24. 24 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 240 Неутрално

    Да беше поне споделил някоя рецепта, да се убедим, че наистина може без захар, масло, яйца и сметана. Защото като се замисля, май остава само плодова салата като вариант

    And all that jazz!
  25. 25 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1889 Весело

    До коментар [#1] от "Алф":+++++++Абсолютно !Мен това за без захар - ми звучи като антимъжки сексизъм, а па да се заменя с инсулин ми замирисва хептен на болница и на гробища....Искат да убият кефа ни тия от 50-те нови пола....:)
    —цитат от коментар 2 на karabastun


    А маслото със зофран.

  26. 26
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  27. 27 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 777 Неутрално

    Да перифразираме: Кои са трите тайни на френската кухня? Зехтин, зехтин и зехтин :) Някак не ми се вярва да настъпи такава революция.

  28. 28 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1640 Весело

    Само от четенето на заместителите започвам да се чувствам като робот.Не е ли по-добре да се яде по-умерено, но както дал Господ.
    —цитат от коментар 1 на Алф


    Добре е да се яде здравословно. Натурални храни в правилни пропорции на въглехидрати, протеини и мазнини и в умерени количества. Не на захарта. Да на качествените яйца и маслото.

  29. 29 Профил на tak40309320
    tak40309320
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Не разбрах с какво да се заместват тези отрчените неща. Например някаква рецепта за десерт?
    Иначе -пости форевър и индийски аскетизъм - мерси.
    Просто ще умрете сто и петдесет години по-късно.

    има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
  30. 30 Профил на Cymbaline
    Cymbaline
    Рейтинг: 431 Неутрално

    Мисля да пропусна този междинен етап в развитието на сладкарството и направо да мина на десерти от таблетки.

    "Before you play two notes, learn how to play one note... and don't play one note unless you've got a reason to play it.
  31. 31 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 383 Неутрално

    Баси, този е много назад с матряла. В тортите на "Неделя" например от много години заместват захарта, сметаната, маслото, жълтъците и прочие "вредни" продукти с алтернативи.

  32. 32 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1224 Неутрално

    Личи си, че е натрупал някакъв опит но по-добре да не се занимава с "морализиране". Да се позавърти повече из Италия, Испания, Франция и даже Гърция за да разбере малките тайни на занаята. Придържам се към правилото от всичко и по-възможност умерено.

  33. 33 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    Ми то и сега няма яйца и масло, нито сметана.
    Маслото се замества с маргарин, сметаната със “сладкарска сметана”, разбирайте някаква химия, а поне 50% от яйцата с емулгатори.
    За сметка на това всичко е захар, сега е евтина!!!
    Защо в детските градини забраниха да се черпи с торти!!!

  34. 34 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 383 Неутрално

    Имаше един виц, според който в рая готвачите са французи, а техниците немци. Адът обратното готвачите са немци, а техниците (или армията беше) французи.

    Та може да съм тесногръд, ама момък от Балканите да учи кулинария в Норвегия... Това изобилие от норвежки сладкарници по целия свят явно има обяснение.


  35. 35 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 2740 Неутрално

    Да се чудиш и маеш какви ще са тези "десерти"

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  36. 36 Профил на skyfighter
    skyfighter
    Рейтинг: 573 Неутрално

    По-малко захар е добре, другото са тотални глупости.

  37. 37 Профил на mranderson
    mranderson
    Рейтинг: 461 Неутрално

    Пълен булшит е това. Аман от мошенници дето искат да ти продават трици. Натуралните продукти са си най - добре. Малко по - малко захар също може да е от полза, ама не пълно спиране на използването и....

  38. 38 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2264 Неутрално

    Защо французите, които ядат най-много масло, не са дебели? И защо кравите, дето рупат само трева, не са стройни?

    На агитката не отговарям! А на бивши и настоящи доносници хептен!
  39. 39 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 930 Неутрално

    До коментар [#1] от "Алф":+++++++Абсолютно !Мен това за без захар - ми звучи като антимъжки сексизъм, а па да се заменя с инсулин ми замирисва хептен на болница и на гробища....Искат да убият кефа ни тия от 50-те нови пола....:)
    —цитат от коментар 2 на karabastun


    Инулин бе, овчи. Ако го замениш със инСулин ще пукнеш на място, да не говорим че никой досега не е успял да направи инсулин на прах.

  40. 40 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 930 Неутрално

    Защо французите, които ядат най-много масло, не са дебели? И защо кравите, дето рупат само трева, не са стройни?
    —цитат от коментар 38 на султана глаушева


    По същата причина поради която драскащите във форума червени бабички не са интелигентни. Природа.

  41. 41 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 2065 Неутрално

    За захарта съм съгласна. Напоследък често чета, че е най-вредна. Даже пишат, че холестеролът се вдига повече от захар, отколкото от мазнини. По-младите форумци могат още да ядат, каквото им се иска и да се смеят на нуждата от заместители, но и те ще остареят. А като ти се вдигне холестеролът и си жена под 55 кг, обикновено няма полза от диети,

  42. 42 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 2065 Неутрално

    До коментар [#11] от "DDR":

    Ресторантът в България ли е? Стана ми интересно.

  43. 43 Профил на paul_proteus
    paul_proteus
    Рейтинг: 504 Неутрално

    До коментар [#1] от "Алф":+++++++Абсолютно !Мен това за без захар - ми звучи като антимъжки сексизъм, а па да се заменя с инсулин ми замирисва хептен на болница и на гробища....Искат да убият кефа ни тия от 50-те нови пола....:)
    —цитат от коментар 2 на karabastun


    Инулинът не е инсулин. Едното е натурален полизахарид а другото е хормон.

    "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
  44. 44 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2470 Неутрално

    Щели да заместват захарта, сметаната, маслото и яйцата в сладкишите - та това е отдавна разпространена практика! Използва се маргарин, палмово масло, ''сметана'' от растителни мазнини, яйчен прах (за който не е ясно от какво е направен), подсладители и.т.н. В резултат вкусът на сладкишите е блудкав, въпреки че е убийствено сладък; консистенцията им е саморазпадаща се, освен ако не са ги натъпкали с желатин или разни гумообразни субстанции (не ми се търси името им сега), които придават лепкав вид на кремовете. У нас се понаучиха да придават що годе приличен вид на сладкарските изделия, но за разбиращите (и с невъоражено око и без да опитват изделието) е ясно, че става въпрос за ментета.
    Аз бих предпочела, ако сладкарите се върнат към основите на традицията и започнат отново да приготвят произведенията си с истински продукти, като намалят леко съдържанието на захар и големината на порциите.

  45. 45 Профил на pni34556313
    pni34556313
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Имам да кажа на автора на статията, на колегата сладкар, и на читателите, че това с иновативното сладкарство е чудесно... но всъщност, в България, където се твърди, че това не е дошло още като тенденция, и пак ще ни отваряте очите, всъщност такова сладкарство без захар , яйца, масло и др. има от около 10 години и в момента е доста нашумяло. Има поне 10 модерни, иновативни сладкарници, ателиета и работилници, предлагащи такъв вид здравословен продукт, който на всичкото отгоре не е с екстрахирани или химично добити заместители , а просто със съвсем различен вид натурални, продукти, като семена, ядки, сушени пресни плодове... и то без да се добавя допълнително подсладител.
    Прекрасно е колегата да представи своите знания, но не ми харесва подхода на статията как това не е навлязло и тепърва ще се случи.
    И другото е , че в шоколада над 74 % какао, може останалите 26 да са захар , все пак.... А в така необразованата България, се намираме няколко сладкари, които всъщност не работим с шоколад 74% какао, а работим със сурови какаови зърна, от които сами си правим какаова паста и после добавяме подсладител, който спокойно сме разработили, на нашата примитивна територия да не е със бяла захар.
    Ще се радвам ако авторката на статията Татяна Димитрова, се свърже с мен, за да не правя тук реклама на сладкарски ателиета, които предлагат продукта и вече са разработили нишата, за да мога да я информирам повече по въпроса, и да и помогна с проучването, както и на колегата, какво всъщност вече има в България... защото е обидно и неколегиално, да се пренебрегва труда на колегите ви и да се пише , че това не съществува, след като то е налице и работи.
    Поздрав най-сърдечен!
    Павла Отова

  46. 46 Профил на ham
    ham
    Рейтинг: 546 Неутрално

    Най-добрият десерт е сушеният плод,по-възможност на слънце!Поздрави на дъждовна Норвегия,ХЕРИНГАТА ИМ Е СУПЕР!

  47. 47 Профил на tatyanad
    tatyanad
    Рейтинг: 592 Неутрално

    До коментар [#45] от "pni34556313":

    Здравейте! Целта на публикацията не е да обясни какво е в България и какво - не е, а какви са световните тенденции. Никой не казва, че България е изостанала, макар и в много отношения да е вярно, за съжаление. Поздрави!

  48. 48 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 535 Неутрално

    Глобалистката хидра тихо, но настойìво прокарва отказа от всичко традиционно и човешко, като се започне от нормалните отношения между мъжа и жената, семейството, секса, храната... всичко, което е присъщо на човека и дадено от природата.
    Изроди в сянка, които плащат на медии, притежавани от алчни безскрупулници като червенобузестия мошеник да пропагандират перверзиите им, а сами те тънат в похот и чревоугодничество.

  49. 49 Профил на M
    M
    Рейтинг: 87 Неутрално

    Този може ако иска сам да си яде заместителите. Аз ползвам рецептите на баба ми, които са си с яйца и масло :-)

  50. 50 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 383 Неутрално

    До коментар [#45] от "pni34556313":Здравейте! Целта на публикацията не е да обясни какво е в България и какво - не е, а какви са световните тенденции. Никой не казва, че България е изостанала, макар и в много отношения да е вярно, за съжаление. Поздрави!
    —цитат от коментар 47 на tatyanad


    Ще ме извинявате, но световните тенденции изобщо, ама изобщо не са в посока изнамиране заместители на естествените суровини. Напротив, тенденциите са именно в посока използване на ПЪЛНОМАСЛЕНИ ЖИВОТИНСКИ продукти и истинска захар, а не подсладители. Иначе от статията най-добре се разбира, че г-н Павел Павлов ви е станал симпатичен. Хубаво е човек да знае за какво пише, макар очевидно да не е задължително, за съжаление.

  51. 51 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3637 Неутрално

    До коментар [#20] от "Mitko Mitev":

    Да ти призная, но до 50 години ако нямах месо поне 5 дни в седмицата откачах. Просто организмът ми си го искаше. Впоследствие като че ли се поуспокоих, но ми се появиха някои болежки, които изобщо не бяха резултат на некачествена храна, напротив! И тогава разбрах, че най-хубавата диета е да ядеш малки порции, да намалиш алкохола (алкохол и вино). И аз го намалих, като минах на по-квалитетни неща.

    Но има и нещо друго. Заради начинът ни на хранене, повечето от нас страдат от киселинност. Храните, които предимно консумираме в ежедневието си са киселинно образуващи и оставят киселинни остатъци в организма. За киселинността в тялото ни допринася и стреса. А киселинноста провокира подагра, диабет, и някои онкологични заболявания. Така че няма нищо лошо човек да понамали храните повишаващи киселинността (изцяло не можем да ги ограничим), да се позамисли какво яде.

  52. 52 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3637 Неутрално

    [quote#47:"tatyanad"...Здравейте! Целта на публикацията не е да обясни какво е в България и какво - не е, а какви са световните тенденции. Никой не казва, че България е изостанала, макар и в много отношения да е вярно, за съжаление. Поздрави![/quote]
    Татяна, прочетох статията ти с удоволствие. независимо коментарите под статията, нещата в България се променят макар и бавно. Не случайно се появиха толкова много кулинарни предавания, нашата балканска кухня също еволюира, и се приближава все повече към класическата средиземноморска. Баклавите и кадаифите губят популярност, чийзкейковете заместват сметановите торти, а щруделът вече не е единствения десерт с плодове.

  53. 53 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3637 Неутрално

    [quote#50:"Stanko"][/quote]
    "...Напротив, тенденциите са именно в посока използване на ПЪЛНОМАСЛЕНИ ЖИВОТИНСКИ продукти и истинска захар, а не подсладители...."

    Така е, в добрата кухня се използва краве масло вместо маргарин, зехтин и шарлан вместо рафинирано олио, и захар вместо изкуствени подсладители.
    Но напоследък са се появили някои обезпокоителни факти относно въздействието на сметаната върху организмите на вече порасналите, а при подсладителите вместо обикновената захар се препоръчват мед и фруктова захар, а защо не направо плодове (не грозде).

    И нещо от мен! Ще ти препоръчам вино "Виа Диагоналис" вместо "Менада"! Опитай, и ще видиш че имам право. А още по-добре ще е с "Шатоньоф дю пап".

  54. 54 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 383 Неутрално

    До коментар [#53] от "historama":

    Зехтинът е ужасяващо надценен и прехвален продукт. Да не говорим, че ние не сме кипърци и българските ни стомаси не са му свикнали. Под животински мазнини имам предвид не само масло, а преди всичко мас и лой. Иначе всички неферментирали млечни продукти, включително сметаната, натоварват организма. Затова и заквасена сметана, а не каймакне.

    Както и да е, споровете продължават. Златното правило е да не ядеш храни, които дядо ти не е виждал на твоята възраст. Авокадото може да е полезно ако си мексиканец, ама десетина хиляди километра път определено оказват влияние.

  55. 55 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 935 Неутрално

    До коментар [#54] от "Stanko":

    До коментар [#53] от "historama":Зехтинът е ужасяващо надценен и прехвален продукт. Да не говорим, че ние не сме кипърци и българските ни стомаси не са му свикнали.
    —цитат от коментар 54 на Stanko

    Ами не е вярно. По нашите земи още от древността се яде заехтин, защото са близо до районите на производството му, а търговията на Балканите винаги е била много интензивна. През Средновековието и Възраждането са го наричали дървено масло. По времето на Османската империя зехтинът е толкова достъпен, че дори и българите го използват като гориво за лампи. Въпреки че тогава у нас започват да се произвеждат растителни масла като сусамово, орехово и др., зехтинът остава основната растителна мазнина чак до Първата СВ, когато Турция и Гърция ни налагат големи мита и се насочваме към производството на слънчогледово олио. През соца зехтинът става дефицитна стока и постепенно хората започват да възприемат слънчогледовото олио като традиционна растителна мазина, но всъщност го консумираме едва от век. Сусамовото масло и маслата от ядки ги консумираме от столетия, а зехтинът от хилядолетия.

  56. 56 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 935 Неутрално

    До коментар [#53] от "historama":

    а при подсладителите вместо обикновената захар се препоръчват мед и фруктова захар, а защо не направо плодове (не грозде).
    —цитат от коментар 53 на historama

    Има много варианти. Който държи на вкуса на захарта, е най-лесно да премине на кокосова захар - има много лек и приятен вкус с карамелови оттенъци, но за разлика от бялата захар има минерали и фибри и затова консумацията й не повишава (или повишава съвсем слабо) кръвната захар. Единственият й недостатък е, че не е евтина и рядко се използва за промишлено производство, но за лична консумация и особено за подслаждане на напитки е перфектна

  57. 57 Профил на archd
    archd
    Рейтинг: 227 Неутрално

    Новобранец с "голям" опит, придобит в кулинарните "върхове" САЩ и Норвегия!
    Докарахме я до там овцата да пасе овчаря!
    Явно някой има голямо количество залежали боклуци/заместители на склад.
    Не пипайте маслото и яйцата!
    Защо никой в коментарите не спомена мед!
    Пчелният мед е традицията в кухнята, бялата захар е заместителят!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK