Трудовата инспекция получи нови задължения, но не и промяна в щата

Трудовата инспекция получи нови задължения, но не и промяна в щата

© Цветелина Белутова, КапиталЗаради многото нови отговорности, възложени с промени в законодателството на Главната инспекция по труда, правителството одобри промени в устройствения й правилник без да увеличава щата.


Измененията произтичат от възложения специализиран контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Друго ново задължение на инспекцията е да подава искови молби за откриване на производство по несъстоятелност на търговец, който е забавил с повече от два месеца заплатите на най-малко една трета от работниците си. Текстът влиза в сила на 31 март.


Съгласно промените, на звената от специализираната администрация на институцията се възлага осъществяването на методическо ръководство и контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.


Дирекция "Правно осигуряване на инспекционната дейност" ще осъществява процесуално представителство в производствата по несъстоятелност на търговци. Създава се възможност всички териториални дирекции да осъществяват специализиран контрол по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи правителствената пресслужба.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK