Само след 12 г. 85% от работните места ще са такива, каквито в момента не съществуват

Светлин Наков

© Цветелина Белутова, Капитал

Светлин НаковПрез 2030 година се очаква 85 процента от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на Европейската комисия.


Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезнат напълно. Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи, допълни Наков. Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.


По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование , което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков. Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват.
Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи. Вероятно ще има


министерство на талантите и министерство на развитие на уменията,


така си представям бъдещето, каза Наков. Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.


Наков смята, че моделът, при който правителството определя какво да е образованието, трябва да стимулира нови системи, които да възприемат иновацията. Друг успешен модел е образованието се движи от частни институции и те да имат пълна свобода какво и как да преподават, а държавата да решава дали да сертифицира определени умения, отбеляза експертът. Наков заяви, че образованието е бъдещето на труда.


Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е учител по професия, споделя мнението, че образованието е най-важно за бъдещето на труда. Тя цитира данни за развитието на София, според които за последните 10 години София е европейската столица с най-голямо увеличение на БВП - столицата произвежда 40 на сто от БВП в страната. Фандъкова допълни, че София все повече привлича граждани от цялата страна, като близо 21 процента от децата, родени през 2016 година, са родени в столицата.


Друга отличителна способност е концентрацията на високообразовани кадри, като над 50 процента от заетите в града са с висше образование . През 2016 работната сила в София е една пета от тази в страната , а заетостта е най-високата , като заетите са над 72 процента. Безработицата трайно е около и под 3 процента, каза Фандъкова и допълни, че последните икономически анализи сочат, че София вече осигурява работни места за живеещите в съседни градове и общини. Има сериозен ръст на заетите работни места в IT сектора,


София е сред топ три на европейските градове


по стартиращи компании в сектора. Според кмета на София ниската безработица обаче отваря редица предизвикателства пред бизнеса , усеща се липсата на добре подготвени кадри.


Във видео обръщение Мариане Тисен, комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност, заяви, че светът на заетостта се преобразува. Тя допълни, че възникват нови форми на труд и резултатът е по-голяма гъвкавост, подобрени условия на труд, но ще има нови социални и цифрови разделения. Според Тисен хората, които са с професии със средно ниво на умения, ще бъдат без работа. По-гъвкавите условия на труд е възможно да създадат и несигурност, каза еврокомисарят.


Тисен отбеляза, че


90 процента от работните места изискват цифрови умения,


но само четирима от десет европейци имат подобни умения. Мариане Тисен предлага директива, която да направи условията на труд прозрачни и предвидими. Необходимо е да се модернизира социалната закрила, тъй като системите са разработени по модела на стандартната заетост, каза еврокомисарят. Всеки, който работи, независимо в стандартна или нетрадиционна заетост, трябва да има достъп до социална закрила, каза Мариане Тисен.


Eва Майдел, член на европарламента, посочи, че 30 процента от задачите в 70 процента от професиите могат да бъдат заменени от машини и всяко едно работно място ще има нужда от дигитални умения. По думите й днешните 12-13 годишни младежи нямат представа какво ще работят, но не е проблем младежът, който не знае бъдещето, а уменията на родителите му. Адаптирането към работата през 21 век е по-голямо предизвикателство за тези, които познават работата си от 20 век , допълни Майдел.

Ключови думи към статията:

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  Струва ми се... Леко се е объркАл този младеж... :)

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пак ли този палячо, който обясняваше, че на софтуерните инженери не им трябвало висша математика?

 3. 3 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 598 Неутрално

  И това за рубриката "Бизнес" ли е? Футуристичните блянове на един буден младеж? От колко години все си мечтаем за роботи и за летящи коли, ама е на, Айшето още мете улицата с метла..

 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Пълни глупости,ние хората след 10г няма да изпратим хора на МАРС,камо ли да изчезнат сервитьорите и готвачите и таксиметровите шофьори,това ще се случи много по-бавно от колкото си мислят хората,хората още не са минали на електрически коли,ние си говорим за автопилот,поне след 40-50г ще започне да има автопилот на колите,бъдете сигурни в това!

 5. 5 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 562 Неутрално

  И както каза някой по-горе има държави които все още метат улиците с метли,а не с машини с хора в тях,камо ли само машини с изкуствен интелект!

 6. 6 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Подобна визия за бъдещето е силно депресираща.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 7. 7 Профил на wampeters
  wampeters
  Рейтинг: 469 Весело

  Предозиране! Но... ако има трета световна може и да се окаже прав - всички до един ще ринем тухли или ще сме под тях.

 8. 8 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Според мен пък най-популярната професия в бъдещето ще бъде такава, каквато и сега си съществува, а именно "безработен".
  Метачи, готвачи, копачи, тираджии, таксиджии, бояджии и много други подобни професии ще бъдат изместени от роботи наистина. Но сегашните метачи няма да станат "обучители на роботи" както смята този младеж. Те ако имаха дигитални умения и капацитет да станат нещо повече, и сега да са станали, без да чакат третата индустриална революция, която ще ги измести.
  Едва ли някой флипва бъргъри или мете улици защото това е мечтаната му кариера, просто за такава работа му стигат уменията. А в бъдеще няма да му стигат за никаква работа, която не би могла да се върши по-ефективно и изгодно от машина/робот.

 9. 9 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Техноманиаците прекаляват вече с техните болни фантазии. Машини и роботи има от десетилетия, стига вече повтаряхте бълнуванията на Мъск и пр. заблудени ентусиасти за нов световен ред. Иска им се, ама нищо особено нема да се промени. И не разбирам откъде идва тая мания задължително да заживеем в стъклен купол от некой тъп американски филм-фантастика.

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  в смисъл че социолозите, културолозите, специалистите по ПР и другите измислени специалисти по хуманитарни специалности ще изчезнат - не вярвам

 11. 11 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Софтуерен университет в България няма. Вижте в сайта на МОН и ще разберете. Софтуерен университет е наименование на частна фирма регистрирана като ООД, АД или нещо друго съгласно Търговския закон. Някой може да си направи ЕООД с 2 лв. и да го кръсти "Харвардски университет", но това не значи, че той има нещо общо с този университет.

 12. 12 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И както каза някой по-горе има държави които все още метат улиците с метли,а не с машини с хора в тях,камо ли само машини с изкуствен интелект!
  —цитат от коментар 5 на gembirdkz


  И по-добре. Некои не могат да проумеят, че хората са различни, с различни способности, заложби, интереси, приоритети. Требва ли всички да станем оператори на роботи и луди програмисти в тая бленувана техно-утопия ...

 13. 13 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 698 Весело

  Момчето не си е пило хапчетата май .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 14. 14 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Правенето на дългосрочни прогнози за такава сложна система като човешкото общество е само игра на фантазията. Може да стане това, може и да станат съвсем други неща.
  Само с едно съм съгласен - адаптивност, учене на компютри, езици и изобщо добра квалификация и отвореност към новото ще са все по-полезни.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 15. 15 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 477 Неутрално

  И в Берлин улиците се метат с четки, а после машината събира. Нали и сега има роботчета за домашна употреба вместо прахосмукачка, но нещо не се справят като човека.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  В България сме със 100 г. назад, така, че спокойно.

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Весело

  след смени жената се е радикализирал Наков

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Rosen Stoyanov
  Rosen Stoyanov
  Рейтинг: 8 Весело

  На техноманияците много им се иска всички да заживеят в техния измислен виртуален свят, но едва ли ще се случи.

 19. 19 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Напълно прав е. Друг е въпросът дали ще е 2030 или 2040, но ще е така.

  Разбира се винаги ще има винтидж продукти правени ръчно но на по-висока цена, както ще може и някои да си карат ръчно ДВГ автомобили, подобно на ездата на коне днес.

 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 854 Неутрално

  То и пари трябват за автономни коли. У нас 90% са секънд хенд.

  Ние пари за нови изтребители нямаме, а чакаме втора ръка Ф-16 от Израел, или Ф-18 от Сащ.

 21. 21 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колкото и футуристично да ни изглеждат тези твърдения, ако погледнем професииите преди 50г и днес ще видим, че тази тенденция не е от днес.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3256 Весело

  До коментар [#20] от "Finland":

  ми като нямаш пари , плащай в биткойни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Иначе ако някой се интересува от прогнози мога да му препоръчам книгата на Джордж Фридман създателя на Стратфорд - Следващите 100 години. Фридман е много по информиран и с много контакти навсякъде, че да може да си позволи да преави прогнози, отколкото този льольо горе.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Почти за всичко е прав, но:

  - това с министерствата е смехотворно;
  - премълчава, че тия нови професии ще дадат работа на надали повече от четвърт от трудоспособното население, дори ако приемем, че то ще е поголовно добре образовано;

  Главното премълчано е, че роботизацията довежда капитализма и държавността до безсмислица.

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Да технологиите ще се развиват НО бъдещите професии трябва да са свързани с еко земеделие и опазване на околната среда

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "Камен":

  Именно.
  Обучители на роботи ще са пак роботи - вж. Теоремата на Винер

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Напълно прав е. Друг е въпросът дали ще е 2030 или 2040, но ще е така.
  —цитат от коментар 19 на chevyvolt, Радев - национален предател!


  Следва и уточнението, че така ще бъде само в технологично развитите страни. Истина е , че световната синдикална мафия е разтревожена от тези тенденции , защото за в бъдеще няма да има кого да "защитава".

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "chevyvolt, Радев - национален предател!":

  Понятието цена в свят, в който повече от половината са безработни, има ли смисъл?

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "Finland":

  Изтребителите вече са рицарска конница след появата на огнестрелното оръжие.

  властта ражда паразити
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някой има ли съмнение, че представителите на изчезващите видове, които пишат в тоя форум, ще изсипят кофи помия върху еретикът Наков, който де факто им казва, че в бъдещия свят за тях няма място.

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Още нещо премълчано от хлапака: роботизация на армията и полицията.

  Нещо като това: https://chitanka.info/text/31327-voennite-sistemi-na-xxi-vek

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  Приказки на човек, който хабер няма от реална икономика и си въобразява, че ИТ-то е всичко, което има значение, защото водата сама тече от крана, тока чудодейно се явява в контакта, пътищата и сградите се строят сами, а кравите пускат кисело мляко направо в пластмасовите кофички.
  Като дете през 70-те години на миналия век четях същите прогнози, ама и днес не виждам кьорав робот, освен по фантастичните филми.

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Ниско квалифицирания труд може да изчезне в някои страни, но в Африка, и почти цяла Азия това няма как да се случи, защото няма такив социални системи, които да издържат толкова много бедно и неквалифицирано население. А в същото време трябва да има платежоспособни хора, които да купуват произведеното от роботите, щото не виждам как един робот ще продава на друг робот чанта Гучи, или последен модел Айфон.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 35. 35 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е, доста се е изхвърлил...Чел е много фантастика, май!

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  А работниците ще останат същите, неграмотните и неквалифицираните ще си останат такива.

 37. 37 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тенденцията в западните постиндустриални общества през последните десетилетия е обратната – колкото повече се автоматизират производствата и по-малко хора са нужни в тях, толкова повече безсмислени професии и занимания се появяват, защото безработицата е основен враг в катиталистическата система. Имаше ли преди 15 години титли като "Hashtag Analyst", "Social Media Marketer" и "Chief Innovation Officer"? Добавената стойност от тези "дигитални" професии често клони към 0, но обществото фундаментално не знае как да се преструктурира така, че машините да работят вместо нас и ние да имаме повече свободно време.

 38. 38 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Младежът е прав, че много от дейностите могат да се правят от машини. Работата е там, че при постоянно увеличаващото се население на земята, по-евтино е роботите да са с бели дробове.

  slivizasmet.blogspot.com
 39. 39 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 626 Весело

  Аз искам да съм директор на водопад! 😀😁😂

 40. 40 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 525 Весело

  май леко е предозирал с фентъзи филми или некви вещества :)

 41. 41 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  До коментар [#31] от "whs18556896":

  ми неговата работа без проблем може да я върши изкуствен интелект за какво е учил

 42. 42 Профил на Шехерезадник
  Шехерезадник
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Някой има ли съмнение, че представителите на изчезващите видове, които пишат в тоя форум, ще изсипят кофи помия върху еретикът Наков, който де факто им казва, че в бъдещия свят за тях няма място.
  —цитат от коментар 31 на whs18556896


  Да, навярно в един момент някой такъв като него ще реши да премахне с два клика на мишката целия този човешки излишък, непросветен в IT прогреса, разчиствайки място на планетарния хард диск.
  Но малко по-късно ще усети странно усещане вътре в корема и с учудване ще установи, че е гладен.
  Търсейки алгоритъм за решаване на проблема ще разбере, че все пак са му нужни онези, които преди час е изтрил от земята...
  и... в увереността си относно тяхната безполезност е пропуснал да архивира.

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1881 Весело

  До коментар [#27] от "tacheaux":

  проблема е друг няма да има кой да купува
  затова сега пробват минимален базов доход на запад

 44. 44 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Няма такова нещо като "директор на Софтуерен университет", няма такъв университет. Наков отнесе доста майни от хора в индустрията. То първо бяха 10к работни места, станаха 20к, после заплатите с по 1к лв се вдигаха на всяко интервю, самото име на академията му е подлъгващо. Качеството спадна, заради съмнителни тренери. Макар че му дреме на него, стана милионер съвсем законно. Тъпото е само, че плюе по университетите, добри или лоши, от там са излезли много програмисти, в пъти по-добри от него, дори неговия опит е доста съмнителен.

 45. 45 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Дейба и умната статия. Тоя едва функциониращ ауъист и учителката по руски парашутирана от цар тиква ми дават прогнози за бъдещето, технологиите и образованието.. клета държава щом тия я поучават...

 46. 46 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Преди 50 години футуристите са смятали, че сега ще живеем разселени по Слънчевта система, без бедност и мизерия. Реалността е доста по-грозна - над 75% от населението на планетата живее с под 1 долар на ден и няма редовен достъп до питейна вода. Ножицата между 20% най-богати и 20% най-бедни се е увеличила над 7 пъти от началото на 20-ти век досега, според доклад на Римския клуб. Няма да споменавам колко животински видове изчезват и ще изчезнат скоро, или колко е замърсена природата, океана, градовете. Нещата в един момент ще станат необратими, ако вече не са станали. А футуризма на Наков е като на 5-токласник. Очаквах повече.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 488 Весело

  Наков, дай телефон на дилър :)

 48. 48 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Най-реалистично ми се струва роботите да заменят именно "дигиталните" професии и други с висока добавена стойност...

 49. 49 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 424 Неутрално

  То от Амазон отвориха магазин без касиери. Въпрос на време е света да се промени.

 50. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1881 Весело

  До коментар [#36] от "Роси":

  а вас държавните служители не ви обсъждат винаги ще трябва да варите кафе на шефката

 51. 51 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#33] от "pag":

  Същите тези мъско-футуристи едва ли знаят, че през 70-те години на 20-ти век е било възможно да прекосиш Атлантика за 3 часа на Mach 2, докато пиеш шампанско, а сега ти трябват поне 7 часа.

  Сега са горди защото имат 7-нанометрови чипове с които публикуват снимки на домашни любимци и си убиват последните мозъчни клетки.

 52. 52 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Преди 50 или 100 години могат да се видят всякакви несбъднали се предсказания за бъдещето, обикновено ориентирани около годината 2000, ама вече сме 2018 и колата ми не е летяща.

  Общо взето в контактите ми с хора в ИТ сферата оставам с впечатление, че голяма част от тях са много захлупени и наистина си представят, че светът се върти около тях и тяхната професия и всичко друго е безполезно и без смисъл.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Предсказанията са за това, за да не се сбъдват :)

 54. 54 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Много бЕсни неквалифицирани работници под темата :) лошо няма

  Колкото и да не ви се вярва и иска, вървим към роботизацията. Някой каза, как не виждал роботи. Това, че не ги виждаш в България, не значи, че никъде ги няма. Да вземем пример автомобилната индустрия, не малка част от сглобяването на една гола е роботизирана. Скоро ще стане напълно роботизирана. Ще излиза от завода до паркинга на автопилот. Човешкото участие ще е минимизирано до проектиране на колата и на системите, които ще я сглобят. Спомнете си преди 20 години как са се сглобявали коли ;)

  В момента Изкуствения Интелект набира огромна скорост. Което разбира се е хубаво за човечеството!

  Колкото до потребителите, които се подиграват с "младежът"....моля ви се...малко по-серизно. Постигнете половината на това, което е той, дайте знания на 10% от хората, които е дал той и тогава му се присмивайте ;) Наков има огромна заслуга в България да има толкова хора в ИТ бранша и никой не може да му го отнеме това. Живи и здрави! :)

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4033 Любопитно

  Може някой ден това да стане реалност ,но няма да е в близките 12-15 години!Този симпатичен младеж горе на снимката е пропуснал един много важен фактор!В икономиката,за да стане една технология евтина ,то тя трябва да е масова...............така,че отначало роботизираните професии ще са много скъпи и няма да се наложат отведнъж,а стъпка по стъпка в най-богатите държави!

 56. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#4] от "gembirdkz":

  Колега, напълно автономни автомобили вече има - ей на, наскоро един такъв на убер блъсна и уби жена в сащ .. джигит ще да е бил. Ся въпросът е кой носи наказателна отговорност - производителят на машината /самата кола/, производителят на софтуера, собственикът на колата или друг.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 57. 57 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#55] от "bat_plamen":

  Друго пропуска - човешкия фактор. Казва, че всичките тия безработни (щото не може всички да са треньори на роботи и механици) ще бъдат обслужвани от социални системи ..парите за тия системи от кой ще идват - от тия дето бачкат ли, а те ще искат ли да дават пари? Ако те спрат да дават пари тия безработните и гладни ще изядят и тях и правителството, ако пък спрат да бачат - бизнесът /ерго правителството/ спира и то .. и какво ще осигуряват тия социални системи - екзистенц минимум .. кой го определя колко е .. 1 млн работещи и 5 млн гладни според теб кой ще надделее..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 58. 58 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Весело

  Много бЕсни неквалифицирани работници под темата :) лошо нямаКолкото и да не ви се вярва и иска, вървим към роботизацията. Някой каза, как не виждал роботи. Това, че не ги виждаш в България, не значи, че никъде ги няма. Да вземем пример автомобилната индустрия, не малка част от сглобяването на една гола е роботизирана. Скоро ще стане напълно роботизирана. Ще излиза от завода до паркинга на автопилот. Човешкото участие ще е минимизирано до проектиране на колата и на системите, които ще я сглобят. Спомнете си преди 20 години как са се сглобявали коли ;)В момента Изкуствения Интелект набира огромна скорост. Което разбира се е хубаво за човечеството!Колкото до потребителите, които се подиграват с "младежът"....моля ви се...малко по-серизно. Постигнете половината на това, което е той, дайте знания на 10% от хората, които е дал той и тогава му се присмивайте ;) Наков има огромна заслуга в България да има толкова хора в ИТ бранша и никой не може да му го отнеме това. Живи и здрави! :)
  —цитат от коментар 54 на Yadada


  Мда, и един робот завива изкуствен интелект в медно фолио от печатни платки......

  Знанието е сила, информацията - власт
 59. 59 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 618 Любопитно

  До коментар [#58] от "pag":

  Браво...страхотен коментар! :) Вече има изкуствени ИНТЕЛЕКТи, които могат да сглобят нещо много по-смислено. Надявам се виждаш, че съм наблегнал на думата интелект ;)

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 60. 60 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  проблема е друг няма да има кой да купувазатова сега пробват минимален базов доход на запад
  —цитат от коментар 43 на 1001


  Без базов доход армията от безработни ще скочи на война от глад, но с базов доход и живот без труд пък обществото ще изпадне в тотална деградация. Просто такъв свят, в който мнозинството хора са излишни не може да съществува. Населението ще се превърне в търтеи, живеещи във виртуална реалност, която нема да се отличава много от нашата и от реалните изживявания. Мускулите им ще атрофират, ще спрат и да се оплождат, защото ще получават сексуални и социални изживявания виртуално. Един по-силен катаклизъм и човечеството ще се върне отново в дивия свят, но без диви животни за ядене, без инстинкти за оцеляване, без роботи и без знания за елементарни неща.

 61. 61 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#54] от "Yadada":

  "Наков има огромна заслуга в България да има толкова хора в ИТ бранша"

  Мое ли жисиемчето на огромния дилър на тая толко омайна ракия която предизвиква такива величествени халюцинации?

  Не съм ракиджийче по принцип но такъв шедьовър безспорно бих оценил подобаващо :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#59] от "Yadada":

  Не, все още няма ИИ.
  Един ИИ, за да е интелект, трябва да е личност, на която не можеш нарежда да върши глупости.

  властта ражда паразити
 63. 63 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#52] от "Yard":

  "Общо взето в контактите ми с хора в ИТ сферата оставам с впечатление, че голяма част от тях са много захлупени и наистина си представят, че светът се върти около тях и тяхната професия и всичко друго е безполезно и без смисъл."

  Ужас, толко ли ни личи? Толко усилия фърлих поне малко да мога да говора кат тираджия и пак ми пише на чЕлото че съм залухав цайко, ей немате лъгане проницателните сенсеи начи :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 64. 64 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  От гледна точка на изкуствения интелект всяко човешко познание е елементарно.
  В този смисъл за суперкомпютъра разликата между програмист със самочувствие и зидаро-мазач е единствено в самочувствието.
  Толкова ще ги разграничава, колкото сега разграничаваме човек, който може да брои до десет от такъв, който може до двайсет.
  От друга страна има и ще има за известен период физически дейности, които няма да се автоматизират и дигитализират напълно.
  В този пък смисъл не е невъзможно Суперкомпютъра да реши да запази зидаро-мазача, а по-напред да бие шута на Наков.

 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#58] от "pag":

  Само десетина години преди ПСВ не кой да е, а Хърбърт Уелс категорично отказва на аеропланите някакво бъдеще, освен за спорт и доставка на малки куриерски пратки.

  властта ражда паразити
 66. 66 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#63] от "saint evlampi":

  Е да де, точно за тая арогантност говоря - "ако не си програмист, значи си тираджия."

 67. 67 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Едно е сигурно, в София определено има средна класа и тя се увеличава устойчиво и с все по високи темпове, а ИТ сектора става все по водещ, което е супер!!!

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "Yard":

  Повечето предсказания не са вземали предвид политическите промени.
  Например Артър Кларк в прогнозите си се опирал върху това, че СССР ще съществува и ще поддържа космическата надпревара със САЩ, което би стимулирало и орбитални градове, и селища на Луната.

  властта ражда паразити
 69. 69 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#64] от "Гинка, Ганьо и Ганчев":

  "В този пък смисъл не е невъзможно Суперкомпютъра да реши да запази зидаро-мазача"

  Доколкото разбирам тука стъпваме на предположението че зидаро мазачеството и програмирането са взаимноизключващи се умения?

  Интересна аксиома, явно съм лепил плочки тогава и съм пропуснал часът в който се преподава :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "bludniq_sin":

  Точно заради това казвам, че роботизацията убива капитализма.
  Въпросът е дали "човешкият фактор" ще има разум и сили да се пребори за добро бъдеще или днешните елити от капиталисти ще станат нови феодали с производствена и репресивна мощ на роботите.
  Излишните ще са в положението на земните хра във филма Елизиум, само дето надали ще има герой да ги спаси.

  властта ражда паразити
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "kilmer":

  Устойчиво се увеличават само лумпените

  властта ражда паразити
 72. 72 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#66] от "Yard":

  Тираджиите са номер едно бре, даже са ми викали - абе ламби, ма ти си много народен човек бе, ако не е айфона изобщо не мое те разбЕре човек че си от залухавите

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#64] от "Гинка, Ганьо и Ганчев":

  ИИ стъпва именно върху тези елементарни познания.

  Не виждам кои дейности не могат да бъдат роботизирани. Естествено, не като се направи робот зидаро-мазач, това би било смешно. Просто технологията на строителство става друга (обемно принтиране или аналог на строеж на термитник със силите на рояци относително прости конструктивно дронове) и зидаромазачът е излишен.
  Най-много да продължи да съществува като хоби. Или в общности на заклети примитивисти.

  властта ражда паразити
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "Yard":

  По втория абзац на коментара ти: има нещо вярно. Затова футуристичните виждания на програмистите са такава каша от читави прозрения и нелепици в духа на стиймпънка даже (защото киберпънкът като футурологична концепция се провали още в момента на формулирането си и остана като източник на вдъхновение на комикси и екшъни).

  властта ражда паразити
 75. 75 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Весело

  До коментар [#58] от "pag":Браво...страхотен коментар! :) Вече има изкуствени ИНТЕЛЕКТи, които могат да сглобят нещо много по-смислено. Надявам се виждаш, че съм наблегнал на думата интелект ;)
  —цитат от коментар 59 на Yadada


  Мне, още няма ИИ.
  Има програмки, които като ги питаш за живота, Вселената и всичко останало, отговарят "42".
  Някои го намират за много яко, а други - не........

  Знанието е сила, информацията - власт
 76. 76 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Гледай ти, какви неща ставали. Ама Борисов и министърът на образованието друго казват. Щели да наваляват математическите паралелки в гимназиите, щото икономиката се нуждаела от шлосери и заварчици. А пък преди години лично Слънцето каза в едно интервю, че страната се нуждаела от овчари, а не от ИТ специалисти. Е, сега кой е крив и кой е прав - бизнесът или Борисов и министърът му?

  Хем има остра нужда от добре обучени ИТ специалисти, хем ще намаляваме математиците, за да ги обучаваме като селскостопански агрономи, зидаромазачи и шлосери. И после защо българчетата бягали от родните училища и ходели да учат в чужбина. Ще ходят, как няма да ходят. Щом тук в България един бивш милиционер и настоящ премиер им нарежда, че няма да стават математици и компютърни програмисти, а заварчици...

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Човек е толкова голям, колкото са мечтите му... :)
  Оттам нататък става или Мъск или клоун...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  "Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезнат напълно. Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи, допълни Наков. "

  Значи на околовръстното труженичките ще бъдат заменениот андроиди?

  I Want To Believe
 79. 79 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#69] от "saint evlampi":

  Не съм казал нищо такова.
  За разлика от въпросния Наков не се правя на врачка и не плача над чужди гробове.
  Нещата, които е казал, естествено ще се случат. Но не за дванайсет години, а в продължителност, в която обществото се адаптира.
  Защото прогресът служи на обществото, а не обществото на прогреса.
  В това е голямата разлика. Разлика между еволюция и революция.
  А, че професиите се изменят и после изчезват - няма смисъл да ни го съобщава някой си наков. Можем да го установим, поглеждайки не в бъдещето, а в миналото.
  Но всичко върви постепено и плавно, самия живот е регулатор на темпото.

 80. 80 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Просто Наков се е поизхвърлил с тези "дванайсет години". Иначе не е казал нищо специално.
  Разбираемо е от възрастта.
  За един млад човек на 25 "дванайсет години" е половината му живот. Изглежда му цяла ера. Мисли си, че след още толкова вече ще е умрял.
  Докато един старец много добре знае, че "дванайсет години" е миг от живота.

 81. 81 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Весело

  Всеки може да върне 12 години назад и сам да прецени при ,да приемем, линейна функция , какъв е напредъка и колко професии са изчезнали и появили от тогава! Нереалистично е да се мисли, че развитието ще мине на някакъв експоненциален растеж , предвид , че обществената инерция е огромна и внедряването на обществени, философски или политически иновации е крайно бавен процес и не прилича на внедряването на техническа иновация, която може да се реализира за часове. Към настоящия момент след 12 години е много по-вероятна песимистичната версия отколкото оптимистичната. По вероятно е началото на климатична бежанска вълна , светона война или пандемия , всяка от които може да събори световната икономиката, отколкото оттегляне на хората в безкрайно блаженство докато роботите копаят и сеят.

 82. 82 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#76] от "Lou":

  "Щом тук в България един бивш милиционер и настоящ премиер им нарежда, че няма да стават математици и компютърни програмисти, а заварчици..."

  Ама наистина ли сте толкова заслепени и вярвате тея неща като ги пишете?

  Точно за програмист не ти трябва разрешение камо ли благословия от НИКОЙ, къв Бойко, кви шес лева на цело, пълно е в нета с материали и напълно безплатен софт а един комп струва нищо на практика и всеки има.

  Че не става програматор от всеки (дори чаткащ математиките) е световноизвестен факт въпреки многобройните 'академии' нядяващи се да шибнат джакпота откривайки формулата за производство на програмисти навити да бачкат за макдоналдс заплащане ама това не е заради Бойко мойко и пройко. Немате спирачки хейтърите, забележително е кви глупости може да измисляте

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 83. 83 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#66] от "Yard":Тираджиите са номер едно бре, даже са ми викали - абе ламби, ма ти си много народен човек бе, ако не е айфона изобщо не мое те разбЕре човек че си от залухавите
  —цитат от коментар 72 на saint evlampi


  Айде, айде, точно тираджиите и другите бачкери много държат да е скъп телефона.

 84. 84 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#4] от "gembirdkz":

  Относно автономните автомобили мисля, че грешиш. Ще станат масови много по-бързо от колкото си мислиш. Няма да е 5 години, но до 15 да.

 85. 85 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 497 Неутрално

  със сигурност няма да са професиите, изучавани в университета на г-н Наков. Хубаво е да се учи математика, теоретична физика и подобни. За това ще има все повече хляб. За програмистите господин Наков си го е казал, социала ги чака . :))

 86. 86 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#40] от "спас от кочериново":

  и защо да е предозирал? абсолютно реални прогнози, според мен. Вече и програмирането се автоматизира. животът става все по-комплексен, все повече и повече умения ще са нужни за работния пазар.

 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#81] от "zyx":

  Истината е, че не се знае КОГА. Но ще е скоро.

  И кой казва, че хората ще се оттеглят в блаженство? Първо, със сигурност не всички, а второ - и днес е пълно с блаженстващи...

  властта ражда паразити
 88. 88 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#83] от "bobyb":

  Мешано е поне по мои наблюдения (анекдотични разбира се, не познавам хиляда тираджии), айфона е по-скоро рядкост, в крайна сметка и те и флагманите с роботчето имат малък дял сравнено с цялото, това което съм забелязал е много як хейт към айфоните от симпатягите с посредствени компютърни умения дето сънуват че са бележити майстори на определянето цена/качество, другото ми идва прекалено разнообразно та да изкарам тренд даже анекдотично

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 89. 89 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Прави ми впечатление, че Наков си мисли, че само ИТ-тата са хора. Софтуерния разработчик/инженер въобще не е единствената професия от която светът има нужда. В световен мащаб далеч не са и най-платените. Това, че тук взимат приблизително нормални европейски заплати, просто ги прави по-добре платени от редица други професии на територията на страната, но глобално това не е така.

  Наков винаги предозира..

 90. 90 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#54] от "Yadada":

  ти се изказа....добрутро

 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#77] от "penetrating":

  Мъск е клоун

  властта ражда паразити
 92. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  пак ли ПР на Наков? Дневник засрамете се

 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#86] от "blahblah":

  Работният пазар ще се свие (вече го прави) до мъничко квартално пазарче

  властта ражда паразити
 94. 94 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Искам да направя специлизация за лагерист(специалист-склад) в Германия, заплащането ведно с наема е мизерно, към 585€/месечно/нето в продължение на 2 години. Ако издържа след това изпита при IHK, 3100€ бруто/месец са ми вързани в ръка.

  Има нов начин на комисиониране(събиране на стоки по поръчка) чрез микрофон и говорител. изкуствен глас ти казва номера на рафта, ти с цифрите там потвърждаваш стоката, че е правилно намерена. Вземаш поръчаното количество. Целта е да се избегне контролиране. Преди 16 години в склада в Германия получавах списък със стоките, които трябваше да събера, събирам ги и ги слагам на движеща се лента за проверка, след проверка биват опаковани и пратени към поръчителя. Така беше едно време, сега се е променило, уж към по-модерно. За да се намали броят на персонала. Тогава, през 2000 г., всички получавахме най-ниско 9€/час/нето, аз се смятам за към ниско платените с 9€/час/нето. След 18 години същото заплащане при посредническите фирми, аз им пиша ясно по имейл, преди да ходя на интервю, искам минимум 16€/час/бруто, да не си губя моето и тяхното време.

  Последното ми заплащане с 11.50€/час/бруто ми беше ниско, не очаквах такива големи данъци от 33% при бруто към нето. А си мислех, че като искам 11.50€/час/бруто плюс билета за транспорта плюс 5€/ден за храна(ако работя над 6 часа нето), ще получа предишната ми нетна заплата от 1620€. Нещо сметките ми не излезнаха

  Es muß Geld fließen!
 95. 95 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#89] от "Pandipool":

  Има и един друг момент - за незапознатите като се каже програмист/айти и си представят изляти като от калъп ботове които тривиално можем да ги класифицираме като сравнително еднородна група. Което не е баш така да не кажа че не е хич така и разликите между двама случайни програматора не са по-малки от тея между двама случайни дофтура, тоест може да са драстични

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 96. 96 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#58] от "pag":

  Колко да е огромна? И колко да са ИТ точно па тия обучавани САМО от него ( не говоря за тези, дето са отишли при него след като вече са учили в истински университет)

 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#60] от "ngk41556743":

  Защо мислиш, че всички ще деградират, ако не са заети с бачкане за някой чорбаджия?

  властта ражда паразити
 98. 98 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#95] от "saint evlampi":

  Еднакви ботове са или макс 2-3 различни но близки типажа, просто ако си в тия среди е нормално да свикнеш с приликите и да забелезваш само разликите. Това е като с китайците - според нас са еднакви и се чудим как се отличават един друг, но за тех са си различни.

 99. 99 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#96] от "uq":

  Специално тия на Наков, и около 99% от родните програмисти ще бъдат заместени дори преди шофьорите. Останалата част от ИТ сферата е смислена и ще се развива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 100. 100 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  А Фандъка напоследък търчи из всякакви семинари, конференции и подобни и чете една и съща дебилщина, докато хората се прозяват и я чакат да свърши. Плещи политически ориентирани глупости на хора, които изобщо не се интересуват от нея и само ѝ се подсмихват споглеждайки се.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK