Данъчните се захващат с дигиталната икономика

Владислав Горанов

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав ГорановВсе по-нарастващото използване на информационните и комуникационни технологии, мобилните комуникации и информацията като ресурс за иновации от домакинствата и бизнеса и все по-широкото им разпространение във всички обществени сфери поражда необходимостта от адаптиране на данъчното облагане към предизвикателствата на дигиталната икономика и предприемане на мерки за справяне с тях.


Това се казва в доклада за изпълнените мерки и дейности през 2017 г. при прилагането на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, справяне със сенчестата икономика и намаляване на разходите за спазване на законодателството 2015-2017 г., изготвен от Министерството на финансите (МФ) и одобрен от правителството днес.


Дигиталната икономика е трансформиращ процес, който прониква във всички икономически сектори и не може да се отдели от тях, но е възможно идентифицирането на новите бизнес модели, породени от нея, се посочва в доклада, който оценява сектора като непредсказуем.
През 2017 г. фокусът на държавата е бил съсредоточен върху онлайн магазините. Възложени са 220 ревизионни производства и 1828 проверки на електронни търговци. В резултат на приключилите през годината 123 ревизии са установени допълнително данъчни и осигурителни задължения в размер над 13 млн. лв.


Парите в брой се вадят от касите


Националната агенция за приходите през 2017 г. е проверила 540 дружества, обявили големи суми в брой в касите си, при което задължените лица са били принудени да декларират 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета като данък дивидент.


Анализирани са 34 риска за данъчни измами


През 2017 г. са приключени анализите по 34 конкретни риска, свързани с данъчни измами. Сред тях в доклада се посочва практиката за неправомерно ползване на данъчен кредит чрез многократно включване на едни и същи документи в дневниците за покупки на задължени лица, регистрирани по ЗДДС Два риска са свързани с укриване на част от приходите от продажби на твърди, течни и газообразни горива от търговците на едро на този вид стока, както и с укриване на печалби в сферата на търговията с хляб и тестени изделия.


В доклада си Министерството на финансите отчита тенденция за ежегодно намаляване на непогасените нововъзникнали задължения за данъци и осигуровки като общият им размер към края на 2017 г. е със 776.6 млн. лв. или 29.2 % по-малък в сравнение с отчетеното към края на 2014 година. През 2017 г. след образуване на изпълнително дело са събрани суми за данъчни и осигурителни задължения в размер на 1.2 млрд. лв., в т.ч. 678.6 млн. лв. за нововъзникнали и 541.2 млн. лв. за стари просрочени задължения.


Недекларираният труд е близо 18%


Едновременно с това се изнасят данни, според които недекларирания труд в България се оценява на 17.8%, което е петото най-високо ниво сред новите страни членки на ЕС. Сред секторите, в които явлението е най-разпространено, са изброени строителството, туризма и селското стопанство.


Чужденци се наемат да "стажуват" или "в командировка"


Запазва се тенденцията на увеличаване на работещите без издадено разрешение за работа чужденци, както и работата на студенти, за които работодателите не са декларирали заетостта в бюро по труда. Голям е и броят на случаите, при които се ползва трудът на чужденци от трети страни, замаскиран като стаж.


Нова тенденция има и при командироването на чужденци, най-често от Турция, които полагат труд в България без да са регистрирали командировъчното си.


Докладът от над 120 страници отчита постоянно подобряване на събираемостта на данъците и осигуровките през последните три години. Това става ден след като гражданското сдружение "Боец" показа справка на НАП с многомилионни пропуснати приходи от ДДС назад в годините заради прехвърляне на фирми на безимотни лица и сезира прокуратурата за бездействието на държавата.


Приходите от ДДС формират най-голяма част от данъчните постъпления по централния бюджет – 45.9% за 2017 г. и възлизат на 9.3 млрд. лв., или 106.1 % от годишния разчет, се посочва в доклада на министерството.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 563 Весело

  16 милиарда несъбрано декларирано ДДС, а нашите се захващат с дигиталната икономика.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Първо да оправят Лукойл , а после да се захващат с дигиталната икономика

 3. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Държавата никога не спи, когато трябва да си прибере рекета!
  До коментар [#1] от "danubian.whale":
  Това несъбрано е от партийните спонсори, чиито лобисти са парламент и правителство.


  властта ражда паразити
 4. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  За какво трябва да се внасят пари в банка,след като таксите за тегленето на СОБСТВЕНИТЕ пари се вдигат?!

 5. 6 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко данък са платили в страната Гугъл, Фейсбук, Вайбър, Аирбнб, Букинг и пр.? Ежедневно милиони български граждани кесят по тия приложения и услуги, кликат, прелистват, гледат реклами, купуват и пр., интересува ме какво са оставили в държавата?

 6. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Една данъчна система събира максимално приходи, когато се доближава до разбирането за справедливост на собствените си данъкоплатци. У нас сме далеч от това разбиране и всеки потенциален данъкоплатец гледа как да "изклати" системата, която го "клати" ежедневно и повсеместно. Най-много /като % от доходите/ плащат най-бедните работещи и участват в спонсорирането на държавната мизерия и примитивни "социални" дейности...

 7. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 9 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Предполагам,че ще се захванат основно да със "Взиманията". Като например, може да си платиш данъка на колата електронно, но когато трябва да минеш Технически преглед трябва да отидеш до гише да си вземеш стикера за платен данък. Т.е. улесняват се само в посока към държавата , а за гражданина - нищо! И затова трябва мутрата да си ходи моментално!

 9. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "m_style":

  Данъци и справедливост?
  Не се връзва.

  властта ражда паразити
 10. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Нещо много лоша връзка правят между дигитална икономика, пари в брой, недекларирани доходи и работа в сивия сектор с място на НАП за удар. Пеевски пак е хвърлил око натам, където са парите ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Още не могат да се оправят със хартиената а се захващат със цифровата !!!

 12. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Да , интересен факт е, че един малък търговец ( дори до прага от 50 000лв. оборот за ДДС), ако върши услуги и няма много разходи, плаща данък печалба от хиляди левове годишно, а Лукойл от години все е на загуба и не плаща такъв данък.

 13. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Колко данък са платили в страната Гугъл, Фейсбук, Вайбър
  —цитат от коментар 6 на ngk41556743


  Поне първите 3 със сигурност за регистрирани в ЕС и се плаща ДДС в държавата на клиентите им, а то е основна за реклама.

 14. 15 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 279 Весело

  Положението със събираемостта, със сивата икономика и курса на "развитие в застой" в България е трагично, ако може да се вярва на проф. Димитър Иванов с оглед днешното му участие в Лице в Лице по битиви. Мутрата трябва незабавно да падне от власт.

 15. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  16 милиарда несъбрано декларирано ДДС, а нашите се захващат с дигиталната икономика.
  —цитат от коментар 1 на danubian.whale


  Това е само официалната статистика на НАП, а колко са реалните никой не знае. Чакам герборобите да им спуснат опорната точка.

 16. 17 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#1] от "danubian.whale":

  По браншове я карат..което се харчи най-скъпо.
  Иначе всичко е от ден до пладне, или до следващия протест или до следващото правителство..

 17. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Оправиха другата, остана дигиталната. А от НАП признават за несъбрано ДДС в размер на милиарди левове.

 18. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Имам въпрос:след като събрахте от близо двойно повишение на винетките пари, които уж трябваше да са за ремонт на пътища, защо дупките удариха тавана? Те за дежурствата на полицаите до дупките ли бяха предвидени? Оригинално. Кажете къде отидоха парите от повишената цена на винетките. Кои точно пътища се оправиха с тях? А дигиталната икономика я забравете. Ето какво плаща фейсът в Германия! Линкът е долу. При 33% данък - 220К евра. При 10% ще станат коло 70К. И при 80М немци срещу 7М българи - около 7К. Че бай Пешо месарят на кьошето плаща повече!

  https://www.focus.de/finanzen/videos/internet-gigant-zahlt-fast-keine-steuern-diese-bilanz-ist-ein-witz-facebook-gilt-in-deutschland-als-kleine-kapitalgesellschaft_id_5016330.html

  Мърфи е оптимист!
 19. 20 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 492 Неутрално

  НАП вкарват разни чужди думи в пропагандата за симулацията си на работа, гонят и тормозят дребните честни риби, а техните герб и бивши дс мутри си точат ддс и каквото им падне.

  Проблема е висшите чиновници от МФ и НАП сраснали се с партийният апарат-разбирайте боко, гинч, делят, цвък и сие.

 20. 21 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поне първите 3 със сигурност за регистрирани в ЕС и се плаща ДДС в държавата на клиентите им, а то е основна за реклама.
  —цитат от коментар 14 на Дундурук


  Остави го ДДС, въпросът е колко данък върху печалбата, реализирана от нашия пазар са платили?
  Фирмата Х плаща 100 лв на Гугъл за да се показва рекламата ѝ на първо место при търсене. Потребителите кликат и Гугъл печели 100 лв. Колко от тия пари се връщат обратно в страната под формата на данъци, заплати, дивиденти, др. разходи и пр.?

 21. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "Недекларираният труд е близо 18%"

  При мен 6-ма съседи от-Босна-Херцеговина яко ме дразнят, та си мисля, да ги проверят, дали легално работят. Като им гледам жилището, нямат нито една хартия с име на живеещият в жилището. Което ме прати в дълбоко съмнение.

  Изглежда хазяина е наясно, че те нелегално, без разрешение за работа, работят в Германия. Ако има съд, той ще получи глоба.
  Като пример за босненците, винаги на 3 месеца напускат Германия. И пак се връщат, невърнали се босненци няма ...

  Es muß Geld fließen!
 22. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Има търговци, които използват дигиталните технологии да крият обороти. Мога да дам десетки примери как се върши незаконна търговия, ама и хващането и е в сферата на пожеланията! Няма как ако аз поръчам някакво изделие и ми го доставят да се докаже на 100%, че сделката е на еди каква си стойност и , че се е осъществила реално! Има хиляди начини тя да се скрие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Вчера по Сл. Трифонов говориха за 16 млрд, а Бузко казал, че не знае.


  Как е къщичката

 24. 25 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Ха-ха, искам да видя как НАП налазват Фейсбук, Гуугле или Амазон.
  В офисите им София, може би? Трябва да ги отворят обаче първо.

  Идеята е да се започне рекет на няколкото малко читави
  фирми, дето реално работят в България и изкарват някакви пари.
  Тефтерчето на оня малоумник, дето не можеше да запомни какво трябва да сварши та си записваше: Тоя да се "удари", на оня да се прати ревизия, спомняте си, нали?

  ИТ сетора на България не а най-великият на света, но все пак има добри форми.
  И се работи нормално. До сега не беше налазен от криминални или официални мутри.
  Явно вторите са решили да коригират този пропуск.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 25. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А дали владко ще се 'заеме' с 'националната' лотария на прасчо?

 26. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#21:"ngk41556743"][/quote]

  Печалбата не е нито просто, нито очевидно понятие. Ако Гугъл има продажби в 200 страни по света, да не искаш да кажеш, че трябва да води счетоводства в 200 страни и да изчислява печалба по 200 законодателства? И да плаща данък печалба (корпоративен) в 200 страни?
  Има понятие "място на стопанска дейност". Образовай се малко преди да спамиш.

 27. 28 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#1] от "danubian.whale":

  И аз това щях да пиша! Някой може ли да каже на какво отгоре си раздават бонуси в НАП?
  Аз мислих, че бонусите се дават за добре свършенаили допълнителна работа. Не знаех, че след като не са свършили работата си, пак взимат!

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK