Нарастват жалбите на българи от съмнителни сделки с ваканционни имоти

снимката е илюстративна

© Дневник

снимката е илюстративнаНапоследък българи се оплакват в Европейския потребителски център от това, че са станали жертва на съмнителни сделки с така наречения таймшеър. Това е покупката на право на ползване на къща или апартамент в туристически комплекс за почивка за определен период през годината. При това разходите по поддръжката на имота се поделят между всички собственици.


По оценки на центъра услугата става все по-популярна сред българите, но успоредно с възможностите се получават и проблеми.


От центъра посочват, че отивайки на екскурзия на приятно място, туристите могат да попаднат на търговски представители, които им предлагат възможности за теглене на скреч карти с награда. Разбира се, те винаги печелят. За да си вземе наградата, обаче човек трябва да се включи в обиколка с екскурзовод в луксозен хотелски комплекс на фона на дълга и агресивна търговска презентация. Предлага се опция за ВИП сертификат, като на потребителя се внушава, че цената на имота е висока само в началото, а постепенно намалява. Така човек се уверява, че попада на изгодна сделка. Но време да се прочете договорът на спокойствие няма. След подписването на договора туристите трябва незабавно да направят авансово плащане.
В някои от европейските потребителски центрове в мрежата ни ECC-Net жертви са се оплаквали, че дори били придружавани до банкомата, за да изтеглят пари. В жалбата си до центъра в България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едва няколко месеца по-късно, пак на английски език, като се оказало, че трябва да плаща и такси, за които той не бил уведомен по време на презентацията.


Какво трябва да знаете?


• Ако договорът включва "ограничени наличности", може да се получи така, че апартаментът никога не е свободен, когато искате да го ползвате.
• Когато не можете да използвате ваучера (например поради заболяване), губите авансовото плащане.
• Цената за ваканционните сертификати е много висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и напитки.


Как да се защитите?


- Независимо колко привлекателна е наградата в една такава томбола, не се увличайте и не взимайте подобна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.
- Ако все пак отидете и гледате презентация, не подписвайте договор. Не плащайте нищо. Не може да бъдете принудени да платите предварително депозит – вземете договора вкъщи и го прочетете на спокойствие, преди да се съгласите и да сложите своя подпис на листа.
- Ако все пак подпишете, но размислите, имате 14 дни от подписването на контракта, за да го анулирате безплатно.
- В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга държава от ЕС, Исландия и Норвегия, може да се обърнете за съвет и безплатна помощ към Европейския потребителски център в България.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Да, има такава схема, но е в пъти по-нехарактерна за България, колкото в чуждите страни, където се пирамиди нонстоп с ваканционни имоти с голф игрище... не знам колко станаха, може би над 20 години тази схема е жива.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Поредната "споделена икономика", от които печели най-вече собственикът.

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1871 Неутрално  Някакъв милиардер беше казал, че той никога не купува нещо от продавач.
  Ако му трябва нещо - си прави собствено проучване, после отива и казава "Искам това на тази цена" без да се оставя да му влияят на решението.


 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ф.Нинов":
  И понеже боря на милиардерите не е толкова голям за обикновения индивид остава в сила второто основно правило: "Всичко което плува, лети или се чука се взема под наем"

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  балъци - за нещо сериозно са готови от алчност за 30мин да сключат договор, но за договор с мобилен оператор или за кредит от банка ще се поинтересуват повече.

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  "В жалбата си до центъра в България един от потребителите разказва, че е имал не повече от 30 минути, за да прегледа предварителния договор, който бил на английски език, в него нямало общи срокове и условия. "

  Мислете бе хора... Ако нещо изглежда съмнително, най-вероятно е!

 7. 7 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#1] от "dasvidaniya":

  Да така е. Но пък аз съм много доволен! Получавал съм стекове с цигари, бутилки с уиски даже кола за 3 дни като подаръци (зарибяване).

  През цялото време вие също създавате впечатлението, че сте заможен и какъв късмет имате, че сте срещнали този търговски представител.

  Накрая естествено се извинявате и отивате на плажа или поредната разходка. Може да повторите по-горе описаното и с друг търговски представител.

  Стига да ви се слуша отново 2-3 часа заучени глупости!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 8. 8 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#7] от "Müller":

  Ще се съглася с теб само заради подписа ти, защото е истината за ЕС. Бих добавил и защитения закон за легално изтребване (контрол) на населението при икономическа нужда, повечето схеми са базирани на него... как беше, ако ЕС няма пари ще изпрати милитарис да закопат дядо ти и ще получиш магическо наследство тъй като вече е генерирал 1 щета за съюза

  Руски трол. https://мвд.рф/
 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Поредната "споделена икономика", от които печели най-вече собственикът.
  —цитат от коментар 2 на Лео


  В случая не печели собственика (защото куувача наистина получава някакъв дял собственост). Печели продавача, който получава не само парите от продажбата, но и парите за поддръжка на собствеността плюс други такси (например, за да замени човек седмица в собствения си имот срещу седмица в друг имот управляван от веригата). Цените на имотите определено са надути. Ако купуваш една седмица в боксониера за 30.000 евро, то цялата боксониера се продава за 52 пъти повече, което е повече от милион и половина евро. В повечето случаи не бих платил милион и половина за такъв имот. Таксите за поддръжка са също височки -- сами по себе си те могат да платят за стая в хубав хотел за една седмица. А във всички оферти които съм получавал тези такси могат да растат в бъдеще без съгласието на купувача и без някакви ограничения (например, увеличението да не надхвърля процента на инфлация). Да добавя, че цената на седмицата в имота обикновенно не расте кой знае колко бързо. Макар че купувача може да я продава в бъдеще, най-често това става в момент на икономическа криза, когато цените падат.

  Не бих казал, че таймшеър са добра инвестиция. Човек трябва да мисли за парите дадени за таймшеър като пари похарчени за почивка.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  Тея пък кво реват? Ме ще ги прецакват, разбира се! Те да не са натрупали пари с молитва? Кой знае колко душици са прецакали?

 11. 11 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#8] от "dasvidaniya":

  Даже ми е било забавно, кой ще успее да надхитри другия! Описаните случки са били на Гранд Канария, Майорка, Тенерифе и други места, но най-вече в Испания.

  Може да си запълните времето, ако до обяд е облачно и нямате други планове. В същото време комплексите с апартаменти хич не са били лоши!

  Но в НИКАКЪВ случай не подписвайте някакви документи, колкото и да настояват търговските представители! А изисквайте повече подаръци от тях!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 12. 12 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 802 Неутрално

  има една чудесна българска поговорка за такъв случай, като измамените: лаком гъз, кръв сере.

 13. 13 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":

  Не само че не е добра инвестиция, но таймшеър е възможно най-лошата инвестиция, която човек може да направи. На всичко отгоре след като си купил таймшеър почти невъзможно е да го продадеш, че даже да го подариш безплатно. Едно близко българско семейство си купи таймшеър в края на на 90-те години, когато този вид инвестиция беше сравнително популярен в Щатите. Вече 10 години се опитват да се отърват от тази финансова тежест - без успех. Техният адвокат им е казал, че трябва да опитат с безплатно прехвърляне, но и тогава не им гарантира успех.

 14. 14 Профил на palamarkata
  palamarkata
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Спас се е преквалифицирал много бързо!

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8305 Неутрално

  Сякаш някой насила ги кара, да сключват договори. Наивници.

 16. 16 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 595 Весело

  Но в НИКАКЪВ случай не подписвайте някакви документи, колкото и да настояват търговските представители!
  —цитат от коментар 11 на Müller


  Що бе? Подписвайте... с кръстче!

  @)----,--'--
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2778 Весело

  Имотите ин са доста добри, с кухни, с басейни, супер са. И го има навсякъде. Огромния проблем е че купуваш така наречените точки, а тези точки понякога са в излишък а друг път недостатъчни. Освен това ползваш или не винаги плащаш годишна такса и не може да се отървеш. Ако сте лесни за манипулиране, не ходете на подобни презентации. Ако моье да си правите сметката, и не купите нищо, идете вземете каквото ви дават безплатно. Моье да получите няколко дни безплатен престой, вечери, купони. Но не купувайте!

 18. 18 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1278 Весело

  До коментар [#7] от "Müller":
  И аз така : Един дойде в къщи да продава някакви прахосмукачки - за един час устата му не спря, но изчисти всичко из къщи ( килими, матраци, паркети, мозайки ) накрая като взе да вади договори и документи му казах че неговата работа с продажбата няма как да стане, дадох му 20 лв за работата и го отпратих по живо по здраво.

  Натиск, постоянство и търпение.
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4972 Весело

  До коментар [#18] от "dorn":

  Тези е прахосмукачките"Рейнбоу" ли?Миналата година 2 пъти ми чистиха апартамента...хи.хи!

  До истината се достига с познание!
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1278 Весело

  До коментар [#19] от "Messerschmitt":

  Не, някакво друго немско име беше, но добре чистеше 😆

  Натиск, постоянство и търпение.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK