Земеделската земя в България поскъпва почти двойно за 5 г.

Земеделската земя в България поскъпва почти двойно за 5 г.

© Надежда Чипева, КапиталЦената на земеделската земя в България е скочила почти двойно за петгодишен период, отчита анализ на "Евростат" за цените и наемите на земеделска земя в ЕС през 2016 г.


През 2011 г. един хектар (1 хектар е равен на 10 декара) земеделска земя е струвал средно около 2100 евро, докато през 2016 г. цената му се е покачила почти до 4000 евро, сочат данните на Европейската статистическа служба.


Най-скъпо се е продавала земята в Североизточния район, където един хектар се е търгувал почти за 6000 евро през 2016 г., при цена от 2800 евро през 2011 г.
Високи цени държи и земята в Северен централен район - 4600 евро за хектар през 2016 г. при цена от 2300 евро през 2011 г.


В Северозападния район земеделската земя се е търгувала за около 3 800 евро за хектар (2016 г.), при 2200 евро (2011 г.). Съотношението за Югоизточния район е 3600 евро за хектар (2016 г.), при 1400 евро (2011 г.).


Почти непроменена, а дори и поевтиняла, се оказва земеделската земя в Югозападния район - 1166 евро през 2016 г., при цена от 1190 евро през 2011 г.


Арендата на един хектар земеделска земя се е покачила средно с над 60 процента през 5-годишния статистически период - от 153 евро за хектар през 2011 г. - до средна цена от 225 евро през 2016 г.


Североизточният район отново държи челно място по най-високи цени на аренда за земеделска земя - 327 евро на хектар. Югозападният район е с най-ниски цени за аренда на земеделската земя - 112 евро за хектар през 2016 г., отчита Евростат.


Най-скъпа е земеделската земя в Холандия


Холандия отчита на национално ниво най-скъпата покупна цена на един хектар обработваема земя в ЕС през 2016 г. - средно по около 63 000 евро за хектар.


Най-висок растеж в цените на обработваемата земеделска земя за периода 2011 - 2016 г. е отчетен в няколко страни членки на ЕС: Чехия (трикратно увеличение), Естония, Латвия и Унгария - двойно увеличение.


Най-ниско национално ниво за земеделска земя е регистрирано в Румъния - един хектар земеделска земя е струвал средно около 2000 евро през 2016 г.


Най-скъпата земеделска земя на регионално ниво в целия ЕС през 2016 г. е била регистрирана в района на Лигурия, Италия - средно 108 хиляди евро за хектар.


Наемането на един хектар земеделска земя е било най-скъпо отново в Холандия - средно около 800 евро на хектар.


Арендата на земеделска земя е била най-ниска в Латвия - средно 45 евро, отчита европейската статистика.


Нивото на цените на земята зависи от редица национални, регионални (климат, близост до водоизточници) и локализирани фактори (качество на почвата, наклон, дренаж и др.), както и от пазарните сили на търсенето и предлагането, включително влияние на правилата за чужда собственост, отчита "Евростат".


В изследването няма налични данни за цените и арендата на земеделската земя в следните страни членки на ЕС: Белгия, Германия, Гърция, Италия, Кипър, Малта, Португалия и Франция.(БТА)

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3869 Весело

  Ако приемат още някое и друго законче за улесняване на промяната на статута на земеделската земя, за да може да се строи върху нея - тогава да видите цени!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Нека мрънкането и хейтването да започне СЕГА

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Всички европейски страни имат регулации и вратички в законите как да запазят земите си, само нашите либерални туркофони либерализираха търговията със земята изцяло в полза на турски и саудистски фондове! Честито на ратайте в собствените им им къщи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Цените на земята растат с такова темпо, защото има субсидии. Всяка субсидия изкривява пазара.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Не е земята дето поскъпва, ами парите поевтиняват. А стандартът пада ли пада. Ние като се вързахме към еврото и си мислим, че инфлация няма. Да, ама еврото не е и то вързано. Кога най-после ще ни кажат колко е дефицита на еврозоната? Не че толкоз важно, но пък защо да се изненадваме?

 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 448 Любопитно

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Ставен" турски ли е или саудитски?

  "Към януари 2016 година Ставен АД, С.И.Г. ООД, Росагрофонд ООД, Ромфарм Компани ООД и Серес ЕАД заемат челно място със своите 1 100 000 декара качествена земеделска земя в различни райони на страната."

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  След няколко години без субсидии всичко ще си дойде на мястото с цените.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Защото преди това беше скандално евтина.

 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 906 Неутрално

  След няколко години без субсидии всичко ще си дойде на мястото с цените.
  —цитат от коментар 7 на Peni Nikol


  Субсидии ще има винаги ;) Погледни земеделието в целия нормален свят и ще се убедиш, че е така. Цената винаги ще върви нагоре, защото има инфлация и има икономически ръст. Виж, ако станем част от Евразия, може и да падне, може и субсидиите да спрат, а може и да я национализират.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 437 Неутрално
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Земята не се произвежда, обаче хората ставаме повече => нормално е цената й да расте.

 12. 12 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#9] от "Putarak":

  Най-конкурентните селскостопански държави нямат субсидии - Нова Зеландия, Австралия

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Земеделската земя в България поскъпва почти двойно за 5 г."

  И тройно , и петорно да поскъпве земята кел файда за ДРЕБНИТЕ собственици . В по голямата си част земята на собствениците с по 50 - 100 декара беше разпродадена в гладните години след настъпването на "демокрацията " за по 40 - 45 ЛЕВА за декар . Тогава политици , , някои от които вече са надруго място , проповядваха , че разтурянето на кооперативите и връщането на земята , ще направи хората богати и за всеки собственик на земя почивките на екзотични дестинации ще бъде езва ли не ежедневие . Е, стана точно така . Само че за определен брой едри собственици , за които бяха и създадените земеделски закони . Сега стотици хиляди , че и милиони декари земеделска земя е в ръцете на малък брой едри земевладелци , които обработват земята ПРЕДИМНО с наета работна ръка . Сезонно , до прибиране на реколтата . Естествено има и целогодишно заети но в определено състав . Затова и за ЗЕМЕДЕЛИЕ , и то развито , в България може само да се мисли , но не и да се говори . Това , което беше , отдавна отече в канала . Остава ни само да се радваме на доходите на акулите и да им ръкопляскаме .За " рекордните добиви " които отчитат управляващите земеделието чиновници .

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Холандия отчита на национално ниво най-скъпата покупна цена на един хектар обработваема земя в ЕС през 2016 г. - средно по около 63 000 евро за хектар."

  А цената на земята в Банско мина и премина от 50-60 евро на КВАДРАТЕН МЕТЪР, до 120 - 140- евро на КВ/М И си представете кой можеше да купува на такива цени . Може би защото земята беше 8- ма и 9- та категория . Която ставаше за отглеждане само на кози и диви зайци .

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Весело

  "Земеделската земя в България поскъпва почти двойно за 5 г."

  - С пари от вашето ДЗПО се сътвориха бая АДСИЦ, с която земята беше изкупена, че и реализирана. Я се огледайте за доходността на вашите вноски и питайте къде ви се губят около 90% от тези печалби. Дали не останаха във въпросните АДСИЦ и особено в управленията им?

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Земята се изкупи от много малко собственици ,които след себе си не оставят никакъв наследник ,който реално да я стопанисва ,всичките деца на зърнари и босове си живеят живота и не им се занимава със земя ,тя ще отиде както е наедро в западни или китайски и арабски фондове ,които ще управляват земеделието след 10-15 г , а местните ще са роби , както и сега .

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#16] от "edin drug":

  "Две пенсии са по-малко от една"

  Забраних да се продава земята на фамилията и ме послушаха.

  Земята е неамортизуем актив.

 18. 18 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Явно е добре, че не си продадох нито земите, нито горите - а ги отдадох под наем. Само, дето гората почти я изсякоха..

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":

  Проявил си пасивна защита на активите, но щеше заслужено да се хвалиш ако беше и купувал земя или гора.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#19] от "dorn":

  Активните инвестиции са лична информация. :)

  Освен една - отписах всички около мен от ДЗПО-то, убедих ги че "две пенсии са по-малко от една".

 21. 21 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#20] от "plebs":

  Не съм сигурен че си им дал правилен съвет ( освен ако всичките са шапкари ). НОИ от доста време е във фактически фалит и ако твойте роднини разчитат само на държавната си пенсия на старини могат да бъдат неприятно изненадани. Ако България беше в еврозоната рискът щеше да бъде приемлив, но при сегашното положение ( което не съм оптимист че ще се промени, защото освен резервираноста от страните на еврозоната има и открит съботаж от наши фактори ) да разчиташ само на НОИ е неоправдана доверчивост. При едно завъртане на центруфугата ( 1996/1997 г.) сегашните 1000лв( 500€ )пенсии бързо могат да се редуцират до едно евро. При частните имаш много повече възможности за намеса.

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#21] от "dorn":

  Правя си ДЪЛГИ сметки при хипотеза, че през 2001г. съм внесъл 100лв /1 МРЗ/ в ДЗПО. Сега "Имам" около 110лв /УРА/, които са около 0.21МРЗ /упс/...
  :)

 23. 23 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това се нарича инфлация. С парите не можеш да си купиш нищо. Турски и руски фондове са изкупили земите ни и ще ни ги продадат обратно за милиарди.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Земята трябва да я разглеждате като всяка друга инвестиция. Трябва да носи доход. Като чета какви са цените и наемите, излиза че един декар земя струва около 800 лв и носи годишно около 40 лв, което е 5%. Това 5% си е точно границата на доходност. Ако някоя инвестиция Ви носи по-малко значи не си струва.

 25. 25 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  У Х-я е скъпа. Мда. Щото добавената стойност е .... 25 пъти по-висока от БГ. И с всичко е така, не само със земята. Ама нема как да сравняваш тикви с лалета.

 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#9] от "Putarak":Най-конкурентните селскостопански държави нямат субсидии - Нова Зеландия, Австралия
  —цитат от коментар 12 на PisnaMi


  http://www.economic.bg/bg/news/8/kade-po-sveta-subsidiite-v-zemedelieto-sa-naj-golemi.html

  Всъщност има субсидии навсякъде, защото селското стопанство е стратегически отрасъл свързан осигуряване на изхранването на населението и е нужно планиране какво и колко да се произвежда и това планиране го прави държавата, а начина да накара стопаните да произведат точно това, което правителството иска, е да им плати субсидии.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK