Несъбраният ДДС не бил само български проблем

Несъбраният ДДС не бил само български проблем

© Цветелина Белутова, КапиталПри ръст на БВП за последните три години от 18 процента ръстът на приходите е 33 процента и това доказва добрите резултати за изсветляване на икономиката, каза пред журналисти днес Галя Димитрова, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), цитирана от БТА.


От 2000 г. до 2017 г. са събрани около 200 мрд. лева за бюджета, уточни Галя Димитрова. През 2017 година НАП е събрала с около една трета повече приходи от тези, събрани за 2014 година, добави тя.


Цитираните в публичното пространство 16 млрд. лева скрит ДДС не са несъбрани приходи от ДДС от 2000 до 2017 година, а целият обем ДДС след разкрити данъчни злоупотреби за периода. Тук са включени 5.8 млрд. лева непогасени задължения, а от тях 5.4 млрд. лева са несъбираеми или трудно събираеми задължения от хора, които нямат никакво имущество, посочи Димитрова.
Коментарът й идва, след като във вторник гражданското сдружение "Боец" обяви, че годишно държавата не успява да събере ДДС за милиони левове.


Анализ по години показва, че през 2017 година несъбраният ДДС е четири пъти по-малко от 2011 година. Тези данни не са тайна, а се отчитат ежегодно. ДДС измамите не са български феномен, а общ проблем на ЕС. Само за година ЕС губи 150 млрд. евро от несъбран ДДС. За 2015 година по този показател след България има седем държави от ЕС, сред тях са Португалия, Румъния и Италия, посочва директорът на НАП.


Ние въведохме специална система за превенция преди и след регистрация по Закона за ДДС, което спира регистрацията на измамници. Ежемесечно се наблюдават данните за подадените декларации и специален софтуер търси несъответствия, добави Димитрова.


Прилага се солидарната отговорност от собствените и управителите на фирмите и ревизии са установили 216 млн. лева от солидарни длъжници през последните две години. Добър резултат дава и сътрудничеството с ГДБОП, МВР, прокуратурата, където има командировани служители на НАП. Вече четвърта година има засилен фискален контрол, чрез който в реално време се наблюдава превозът на стоките, допълни Димитрова.


Данни за 16 милиарда лева несъбран ДДС от 2000 до 2017 година не отговоря на действителността, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП.


На последна съдебна инстанция НАП печели над 85 процента от делата за данъчноревизионни актове. Проверките на фирми от групата на "Интерком", която купува "ЧЕЗ - България", досега не се открили нарушения, каза още Галя Димитрова в отговор на журналистически въпрос.


Междувременно БНР съобщи, че парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще извика за изслушване представители на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите заради данните, че държавата не е успяла да събере над 16 милиарда лева ДДС за последните 18 години.


Данните за дължимия данък добавена стойност са предоставени официално от НАП на Гражданско сдружение "Боец" чрез Закона за достъп до обществена информация и са за периода от 2000 до края на 2017 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Печели делата срещу дребните риби. Тези 16 милиарда са несъбрани от рибите-балони. Видяхме им и рекет схемите на НАП. Жалка история.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  държавата не е успяла да събере над 16 милиарда лева ДДС за последните 18 години.
  __________________
  Убиха данъчен шеф и чак сега се сетиха ,че няма кой да събира ДДС-то и се мълчи по този въпрос. Скромната ни колония най-много разчита на ДДС за закърпване на бюджета.
  Истината е ,че корпорациите от търговската окупация не се хабят да пълнят хазната с ДДС или корпоративен десятък, да не говорим и за фарма картелите с реекспорт на които им идва дюшеш либералния модел в който бедните и болните плащат ДДС на лекарствата!
  Според мен става въпрос по-скоро за над 16-20 млрд.евра!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Калинки като Димитрова са директно за уволнение.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2035 Разстроено

  Вярно е, не само в БГ се крият данъци. Но само в БГ няма наказани за това...

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 255 Неутрално

  "При ръст на БВП за последните три години от 18 процента ръстът на приходите е 33 %"

  Това е истината, пък комунетата нека си реват.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Вярно е, не само в БГ се крият данъци. Но само в БГ няма наказани за това...
  —цитат от коментар 4 на PisnaMi


  И това не е вярно. Данъци за стотици милиарди се крият по света, а наказаните се броят на пръсти.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Калинки като Димитрова са директно за уволнение.
  —цитат от коментар 3 на danvan


  Ти с какво основание се изказваш кой е калинка и кой трябва да бъде уволен???

 8. 8 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 868 Весело

  Ами казвайте ги тия неща...да ни олекне.
  Признайте се за некадърни та поне ние да Ви опростим и така да се почувстваме достойни и благородни.То пари няма да ни съберете но поне да се 'усетим' по-добри!
  То ни остана само едно "усещане" за ...доброта и едно 'усещане ' за корупшънства една 'перцепция 'такава!

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Винаги съм казвал, че специалността "Журналистика" в съществуващия й вид трябва да бъде закрита. И да се създаде нов двегодишен курс по журналистика за хора с придобито друго образование и петгодишен стаж по съответната специалност. Ако това беше така може би авторът на тази статия щеше да разбира какво пише, а и ние навярно щяхме да разберем за какво иде реч. Не се заяждам с журналистите, ама каквито са ни журналистите такива са ни и данъчните и данъкоплатците.

 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Така е, не е само български проблем ...
  Но, българският проблем е най-голям, най-голям дял !!!
  И осъдените в България за ДДС измами са рядкост.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  "При ръст на БВП за последните три години от 18 процента ръстът на приходите е 33 %"Това е истината, пък комунетата нека си реват.
  —цитат от коментар 5 на Jumbo Jet

  В кой либертофонски учебник прочете ,че БВП има нещо общо със събираемостта на данъците и съответно с благосъстоянието на местния бизнес и отрудения човешки ресурс? Ако беше така Африка и Латино Зоната да са цъфнали и вързали още преди 100 години!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Във всяка държава се укриват данъци,но у нас нивото е прекалено голямо и това руши държавните устои!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4638 Неутрално

  Значи, 5,4 млрд лв не били проблем?! Парите за две-три ескадрили от най-новите бойни самолети отишли по разни джобове, ние сме нямали проблем!? Трябва така да се направи, че тези лица, всичките се знаят, прехвърлили фирмите си на малоимотни и неграмотни, да се чувстват нежелани в България, да им се отказват социални плащания, пенсионни, забрана за фирмена дейност и т.н и т.н. Източвали държавата, като холандска млеконадойна крава, а ние си затваряме очите...!?

  ...
 14. 14 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 882 Неутрално

  1. Статиите в сериозните медии бяха за несъбрани 5.4 млрд, а не за 16, така, че явно госпожата чете жълти статии, както и разни представители в НС.
  2. Г-жата умишлено криви и чете данните, както и изнася. Да, 2011, се губят едни 1,1 млрд, но това е максималната сума, а в предходните години средно са по 140 млн, а после по около 600 млн.
  3. Наистина има проблем в ЕС с ДДС, но госпожата смесва сина икономика, недомислено ДДС, с установеното и несъбраното ДДС, което е различно.
  4. Има статистика на база на БВП, колко би следвало да е събраното ДДС и какъв процент се губи. По този показател, България беше на едно от първите места, но при един друг министър председател.
  5. Г-жата изкарва като успехи, неща, които не са на НАП. Орешарски вкара обратното начисляване на ДДС, което намали кухите фирми.
  6. Въпреки, че е шеф от достатъчно време, на администрация, която не е от вчера, анализите все още бягат от реалността. Освен от загубите от сектори по абсолютна стойност, които трябва да са анализирани и решени отдавна, трябват и анализи на секторни ниво и там където са най-големите проблеми да се работи.
  7. Искам и да поздравя г-жата за едно нейно действие - задължението на служителите на НАП да се отнасят с уважение към хората

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6704 Неутрално

  И двете страни са прави, но сравняват ябълки и круши:
  1 Боец твърди, че има несъбран ДДС за милиарди и расте
  2 НАП твърди, че подобрява събираемостта все повече

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  "Несъбраният ДДС не бил само български проблем"

  С това ли ще се самоуспокояваме?
  За подобно оправдание тази действително е за уволнение.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Вярно, ма нашето е в най-големи размери , пък и чуждото не ни интересува. и не фирма "Интерком", а "Инерком" купува ЧЕЗ.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1442 Весело

  С рогите на Жабата :) :

  18.03.2018 "БОЕЦ хвърля бомба във вторник за мащабите на несъбрания ДДС"

  13.03.2016 "В Регионалния пресклуб на БТА във Видин пресконференция дадоха представителите на гражданското движение "БОЕЦ" и на Движението за обществен натиск -"ДОН". Те обявиха учредяването в България на Граждански конвент и подписването на меморандум за сътрудничество и общи действия. В пресконференцията участваха : / от дясно на ляво/ Георги Георгиев,председател на гражданско сдружение "БОЕЦ", съпредседателите на "ДОН" -Манол Глишев, Кирил Чуканов и Димитрин Вичев" - http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_yfqi8y3q

  Дневник копае под нивото на ПИК. :)

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6449 Неутрално

  Несъбраният ДДС ЕСТЕСТВЕНО, че не Е само български проблем- помните ли КАК ни го наложиха през 1994 -та година ?
  Това е международна система за източване на национален доход!!!!

  karabastun1@abv.bg
 20. 20 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Госпожа невнесения данък не е Корупция. Тази партенка няма да стане "банка".

 21. 21 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Брей,мама му стара-мислех,че този път няма да се сетите да направите подобно "сравнение".КОГАТО ОТ БОГАТА ДЪРЖАВА СЕ КРАДЕ Е ЕДНО,А ОТ БЕДНА-ДРУГО!!!ГРАЖДАНИНЪТ НА БОГАТАТА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА СТАНЕ МАЛКО ПО-БЕДЕН,А НА БЕДНАТА-ОБРЕЧЕН НА ОЩЕ ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛНА БЕДНОСТ!Поняли,товарищи!

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Данъкат е рекет.
  Държавата си го взема стръвно и не прощава на кръшкачите.
  Вън от това правило са спонсорите на актуалното политическо управление.

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Уви, само един шеф

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Впрочем, предвид важността на данъците за държавата, това че няма резултати от следствието означава едно: данъчният е ликвидиран по поръчка на управляващите.

  Чудесно, да се самоизбиват.

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Министерство на финансите има ли отношение към не събраното ДДС ? Прокуратурата къде е ,в тази схема? НАП е щастлив че не събраните са едва 16 милиарда. .Управляващите,народните депутати, лидери на партии доволни ли са от тази констатации-или това е маловажен въпрос по добре да се занимават с конвенцията за дженджърите.

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Само да отбележа, че каквато и да е тема от сорта "Наплюйте Путин и Русия!" в тази медия събира по 300+ мнения само за 4-5 часа. За същото време горното инфо върху един от възловите проблеми на обществото ни, кражбите на ДДС, е удостоено с 25 коментара.
  Толкова струва публиката на Дневник., това е положението....
  Крадат се милиарди, но главите са устойчиво завъртяни в "правилната " плюнкопосока. Собствениците на въпросните глави са твърдо убедени, че не откраднатите огромни активи от джобовете им на данъкоплатци са най-важния проблем на обществото ни, не липсващата законност и ред - за тях това са незначителни дреболии. Но когато началството надуе дудука, всички са на амбразурата. И започват със слюноотделянето...
  Цирк!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "Манчо":

  Кражбата на ддс не е проблем на обществото, а проблем на държавата.
  Макар че и неин проблем не е, защото краденето е разрешено - на спонсорите на управляващата партия.
  От всички други държавата рано или късно си прибира рекета.

  За справка: държава и общество не е едно и също.

  Колкото до забавлението "да оплюем Путин" - лошо няма.
  Лошо става, когато заради диктатора оплюват всички руснаци.
  Но пък някои така разбират патриотизма - като плюене на чужденци и обожаване на своя вожд.

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1058 Весело

  Кражбата на ддс не е проблем на обществото, а проблем на държавата.
  —цитат от коментар 27 на Николай Теллалов


  Хахахахахахахахаххххахххаххаххаххаххххххххххх, какъв виц - на обществото нищо му нямало от това, че за този период са откраднати / само от ДДС!/ парите за:
  1. Довършване на целия магистрален пръстен.
  2. Основна реконструкция на всички училища.
  3. Обновяване на всички болници.
  4. Закупуване на военна техника за армията.

  И защо не било проблем за обществото? Ами, защото е проблем само на държавата!
  Гениално!
  ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Всеки който отиде на Илиянци, може да види как се върти контрабанда и се укриват обороти и данъци в колосални размери...! Тръгнала тази леля от снимката, да ни обяснява, как се борели с укриването на данъци.
  Аз, дето не съм пушач зная, откъде мога да си купя цигари без бандерол. Ама тази леля и това не знае.

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK